Amit tudni érdemes az elektronikus aláírásokról

/ január 31, 2022/ Számítástechnika

Kevesen gondolnák, de hazánkban már az 1990-es évek végétől, egészen pontosan 1999-től nyíltak meg a lehetőségek az e-aláírások elterjedésére azzal, hogy sorra jelentek meg azok a magyarországi szervezetek, akiktől be lehetett szerezni az e-aláírásokra jogosító tanúsítványokat. Az e-aláírások „hős korszakában” az, hogy bármilyen dokumentumot elektronikusan alá tudjunk írni, még nagyon bonyolult és kényelmetlen volt, külön programra, chipkártya, vagy kártya leolvasóra volt szükség, ami egyáltalán nem volt kényelmes és még inkább nem volt zökkenőmentes megoldás. Érdekes viszont, hogy az elmúlt több mint 20 évben az informatika „brutális” fejlődésével párhuzamosan az elektronikus aláírások elterjedésének a mértéke nem tartotta a lépést a digitalizáció

Read More

Az összehajtható kijelzőjű laptopoké a jövő?

/ január 29, 2022/ Számítástechnika

Az összehajtható kijelzős laptopok fokozatosan törnek be a piacra, és az első modellek már meg is jelentek néhány exkluzív rendezvényen. Ezek a monitorok új szintre emelik a felhasználói élményt. De vajon milyen funkciókkal rendelkeznek?

Tökéletes moziélmény otthon?

/ január 27, 2022/ Tanácsadás, TV

A régi, klasszikus moziélménynek szerves része, hogy az előttünk ülő kosárlabda csapat feje belelóg a képbe, vagy jár-kel a film alatt. A dübörgő, fantasztikus hangeffektekhez pedig pár másodpercenként csörgő-zörgő hangok társulnak. A technika fejlődésével az ember „hazavitte” a mozit, így most már bármikor leállíthatjuk a filmet, ha ki kell ugrani egy kis nassolnivalóért a konyhába, és ráadásul nem kell felállítani a sorból 10-15 nézőt, ha szeretnénk kijutni, mert soknak bizonyult az üdítő. De vajon a hangulatot is be tudjuk csempészni a szobánkba? Lássuk akkor, hogy mégis mi kell ahhoz, hogy az otthon valódi moziélményt élhessünk át.

Gyakori TV meghibásodások

/ január 25, 2022/ TV

Napjainkra a televíziók vásárlásának egyik nagy átka éppen a széles kínálat. Sokszor csak töprengünk tanácstalanul, vakarjuk a fejünket, vajon melyik is lenne számunkra a legideálisabb választás. Ahhoz azonban, hogy jól válasszunk, érdemes tisztában lennünk az egyes készülékek típushibáival. Cikkünkben most éppen ezért számba vesszük a TV meghibásodások legjellemzőbb okait.

Főzőlapok és sütők karbantartása

/ január 21, 2022/ Tanácsadás

Ha szeretnénk minél tovább megőrizni a kerámialapos tűzhelyünk és a sütőnk épségét, szépségét és kifogástalan működését, érdemes odafigyelnünk gondos ápolására a napi használat során. Emellett persze jó, ha nem felejtünk el kiterjesztett garanciát kötni rá, mely segítséget nyújt a főzőlapok mégoly szakszerű használata mellett is előforduló meghibásodások esetében, különösen, ha a gyári garancia már lejárt.

A legnépszerűbb játékkonzolok

/ január 19, 2022/ Tanácsadás

Nem feltétlenül köthető nemhez, de mégis a férfiakat nagyobb számban “szippantja be” a videójátékok virtuális világa. A játékosok korosztálya pedig egészen széles spektrumon mozog. Legyen a játékos bármilyen nemű vagy korú, már az induláskor roppant nehéz döntést kell meghoznia: PC vagy konzol? Ha konzol, akkor melyik konzol? Mi alapján döntsön? A gyártók egyáltalán nem könnyítik meg a döntést, hogy a felhasználó melyik útra lépjen. A két legnagyobb konzol – a Sony (Playstation) és a Microsoft (Xbox) – közt dúló harc közben újra feltűnt, és újra sikert sikerre halmozott nevető harmadikként a Nintendo (Switch). A Sony és a Microsoft általában egyidőben

Read More

Grillsütő – a grillezés otthoni élménye

/ január 18, 2022/ Tanácsadás

Attól kezdve, hogy beköszönnek az első tavaszi napsugarak, egészen a vénasszonyok nyaráig az egyik legkedveltebb társasági szórakozás a kerti grillezés. Jó levegőn, jó társaságban, remek ételekkel és italokkal, mi több kellhet még a felhőtlen szórakozáshoz? De sajnos a grillezés egy abszolút szezonális kikapcsolódási forma, vagy mégsem? Ez a megállapítás ugyanis egészen addig volt igaz, amíg a grillezés szerelmeseinek ki nem fejlesztették az otthoni grillsütő típusokat, amelyek valóban forradalmasították a sütögetés élményét, hiszen ma már nemcsak megfelelő időjárási körülmények között, de bármikor, amikor éppen eszünkbe jut, áldozhatunk a grillezés szenvedélyének az otthonunkban. Így a társasági élmény mellett a téli estéken sem

Read More

Miért érdemes odafigyelnünk a porszívók rendszeres tisztítására?

/ január 11, 2022/ Takarítás

Laikus felhasználóként könnyen gondolhatnánk, hogy a porszívónak nincs szüksége a rendszeres karbantartásra, tisztításra. Végigtoljuk vele a lakást, ha megtelik, kicseréljük a porzsákot – ha éppen ilyen gépet használunk – és, mint aki jól végezte a dolgát, mehet is vissza a helyére. Természetesen így is hozzá lehet állni ehhez a kérdéshez, ebben az esetben viszont ne lepődjünk meg azon, ha legrosszabb esetben a porszívónk idő előtt felmondja a szolgálatot. De az is elég bosszantó tud lenni, ha „csak” nem szív megfelelően, vagy érezzük, hogy el van dugulva valahol és a felszívott por egy részét visszanyomja a levegőbe, vagy éppen annyira megtelik

Read More

Masszázsgépek otthonra – milyen problémára mit válasszak?

/ december 30, 2021/ Tanácsadás

Ha masszázsgépet szeretnénk otthonra vásárolni, számtalan típus és kategória közül választhatunk, emiatt nem könnyű megtalálni azt, ami valóban kielégíti az igényeinket. Érthető módon senki nem szeretne nagyobb összeget kiadni úgy, hogy csak otthon „kipróbáljuk”, és aztán csalódva visszavigyük, vagy soha ne használjuk. A legfontosabb kérdés ma már nem az, hogy találunk-e olyan eszközt, ami segít enyhíteni a panaszainkon, hanem az, hogy megtaláljuk-e a masszázsgépek kínálatában a számunkra legmegfelelőbb modellt.

Konyhai kisgép – hasznos segítség a konyhában – vagy porfogó?

/ december 29, 2021/ Tanácsadás

A különböző konyhai kisgép típusok rendkívül hasznos segítséget jelenthetnek a konyhában, amivel sok energiát és időt spórolhatunk meg  – legalábbis ha átgondoltan választjuk meg őket. Azonban, ha csak a divatnak engedve, vagy nem kellő körültekintéssel vásároltuk meg ezeket, akkor nagy valószínűséggel azoknak az örök problémát jelentő holmiknak a sorát fogják gyarapítani, amelyeket előbb-utóbb szép csendben a garázsba vagy az alagsorba száműzünk. Lássuk hát, hogy melyik gépet kinek és mikor érdemes megvásárolni, illetve mire kell odafigyelni ahhoz, hogy hasznos segítség váljon belőlük.

Klóros, arzénos víz? Ezeket a víztisztító rendszereket ajánljuk

/ december 15, 2021/ Tanácsadás

A háztartásokban nagy aggodalmakat szokott kiváltani a csapvíz minősége. Iható, vagy túl klóros, esetleg túl kemény a víz? Egyre több háztartásban szereznek be különféle víztisztító rendszereket. A megfelelő víztisztító rendszer kiválasztása azonban attól függ, hogy pontosan mit szeretnénk kiszűrni velük. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen víztisztító rendszerek érhetők el a piacon, illetve milyen kockázatot von maga után, ha nem, vagy nem rendeltetésszerűen használjuk a berendezést.

Legyen helye az ünnepi menünek a hűtőben is!

/ december 15, 2021/ Hűtőszekrény

Az év vége felé több rekord is várható. Ilyen például a hidegrekord, a hórekord, és az egy főre jutó táplálékbevitel rekordja. Ez az a hónap, amikor a fanatikus fogyókúrázók is inkább beletörődnek a sorsukba, és „idén már úgyis mindegy” alapon sodródnak az árral. Természetesen tisztelet a kivételnek. Az év utolsó két hetének azért jellemzően kötelező eleme az étkezés.

Becsomagolt környezetvédelem

/ december 10, 2021/ Tanácsadás

Hogyan köthető a fenntartható csomagolás a kiterjesztett garanciához? Van esetleg olyan, aki akár csak egyszeri is azért nem vásárolt meg valamilyen terméket, mert annak a csomagolása nem felelt meg az újrahasznosítás elvárásának? És van olyan, aki az ajándékok csomagolásánál odafigyel arra, hogy azok lehetőség szerint 100%-ban újrahasznosítható anyagokból készüljenek? Aki mind a két kérdésre igennel felelne, az valóban elmondhatja magáról, hogy „mikro szinten” ugyan, de valóban tesz egy-egy kis lépést környezetvédelem érdekében. És mint Armstong óta tudjuk, „kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek”! Egy kis „áthallással „az emberiség környezetének védelmében!

Kinek érdemes kenyérsütőt venni?

/ december 7, 2021/ Tanácsadás

Röviden és egyszerűen: szerintünk mindenkinek. Már maga a frissen sült kenyér is nagyon csábító tud lenni, és nem is gondolnánk, mennyi mindenre használhatjuk még ezt a kis kenyérsütő konyhai gépet – nevét meghazudtolva – a kenyérsütésen kívül is. És igen, még a gluténérzékenyeknek is ajánljuk – sőt, nekik meg aztán különösen!

Ajándék vásárlás biztonságosan

/ november 30, 2021/ Tanácsadás

A karácsony előtti héten már feltehetőleg megvan az ünnepi menü, szeretteink ajándékai becsomagolva sorakoznak, a lakás pedig csillog-villog. Nyugodtan, hátradőlve, egy kényelmes papucsban olvasgatva számoljuk vissza a napokat. Nos ez egy vattacukorfelhőbe csomagolt, fiktív vízió! A filmekben talán így van, de a való életben ez az az időszak, amikor a kollégákkal vérre menő harcok folynak az ünnepi beosztások ügyében. Amennyiben mázlink van, és szabira tudunk menni, előre kell dolgoznunk, 120 százalékon kell pörögnünk, hogy mindent rendben hagyjunk a munkahelyünkön. Emellett kell megoldani valahogy az ajándékok és a karácsonyi menü hozzávalóinak megvásárlását, a lakás, esetleg a kert dekorálást is. Vannak, akik

Read More

Digitális diákszéf az általános iskolások szolgálatában

/ november 29, 2021/ Okoseszközök

A szürke elefánttól a letölthető mobil applikációig. Ha abból indulunk ki, hogy a szintén „diák” jelzővel ellátott Sziget a 90’-es évek elejétől milyen fantasztikus „karriert” futott be a kezdetben hazai, majd pedig nemzetközi kulturális és könnyűzenei életben akkor talán egy apró elvonatkoztatással könnyen elképzelhető, hogy a pénzkultúránk tekintetében a fiatalokat megcélzó digitális diákszéf, ha nem is a szórakoztatóiparban, de a tudatos pénzhasználat elterjesztésében hasonló sikertörténet lehet.

Mit tud egy modern konyha?

/ november 25, 2021/ Tanácsadás

Egy új, modern konyha egyensúlyba hozza a funkciót, ergonómiát és esztétikumot. Egy jó, konyhatervezéssel is foglalkozó lakberendező/designer tud tanácsot adni az elrendezéssel, a tárolással és a készülékekkel kapcsolatban, de készüljünk fel arra, hogy minden apró részletet a folyamat korai szakaszában át kell gondolnunk a közművektől a modern konyhai világításáig. Itt jöhet képbe a modern konyha tervezésével kapcsolatos útmutatónk.

Digitális rajztáblák

/ november 22, 2021/ Számítástechnika

A festés, rajzolás művészetének kialakulása egészen a barlangrajzokig vezethető vissza. Valószínűleg akkor körvonalazódott először, hogy az emberiség fogékony lesz a művészi alkotásra, hiszen valami alkotó tevékenységre ösztönözte bozontos őseinket. Talán csak saját szórakoztatásukra művészkedtek, talán figyelmeztetés gyanánt kezdtek el festeni, esetleg így akarták tudatni a távollétükben betévedő, illegális barlangfoglalókkal, hogy nem érdemes velük ujjat húzni, hiszen játszi könnyedséggel legyűrnek akár egy mamutot is. Ezt feltehetőleg már soha nem tudjuk meg, de az bizonyos, hogy azóta is szüntelenül alkotunk, még ha a tenyeret fel is váltotta az ecset, a ceruza, a barlang falát pedig a papír és a vászon. A fejlődés

Read More

Izgalmas applikációk kirándulóknak

/ november 20, 2021/ Okoseszközök

Közeleg a tél… Éppen ezért érdemes kihasználni a – még korlátozott számban rendelkezésünkre álló – napsütéses órák számát. Még nem feltétlenül szükséges viselet a hatalmas, vastagon bélelt télikabát, amiben azért már nehezebben mozgunk, és még a hócipőnket sem kell elővenni. Használjuk ki ezt az időt és irány a színpompás ruhába öltözött őszi természet! Telefon nélkül viszont egy tapodtat sem moccanunk, és ettől ma már a szeme sem rebben senkinek, hiszen ennek számos előnye is van. Ha pedig nálunk van a telefonunk, miért ne tennénk néhány különleges applikációval interaktívabbá a túráinkat. De lássuk is, hogy mire gondolunk, íme néhány applikáció kirándulóknak.

Így bővíthető hatékonyan a MacBook tárhelye

/ november 13, 2021/ Számítástechnika

Nagyobb tárhelyre van szükség a Mac-en? Biztosan veled is előfordult már, hogy egy fontos programot le kellett töltened, de már nem volt több hely a gépen. A MacBook alaptárhelye ritkán igazodik az igényeinkhez, és sokszor kell számolgatnunk, mit is törüljünk le, hogy egy másik programot le tudjuk tölteni. Mit tehetünk ilyen esetekben?

Teremtsünk lenyűgöző, meghitt ünnepi hangulatot 

/ november 11, 2021/ Okoseszközök

Kétségtelenül megvan az ünnepi hangulata a hagyományos adventi koszorúnak, csillagszórónak és gyertyának, és nem is kell őket száműzni a karácsonyi dekorációból, de azért érdemes szemezgetni a modern technika nyújtotta hangulatos dekorok közül is, hiszen annyi különleges lehetőséget tartogatnak számunkra.

Ledes kandalló, a karácsonyi hangulat megteremtéséhez

/ november 10, 2021/ Fűtéstechnológia

Az elektromos, más néven ledes kandalló tiszta, biztonságos, hatékony, nincs szükség engedélyeztetésre a telepítéséhez, és azok számára is megteremti az igazi bensőséges, téli hangulatot, akik városi otthonokban, panellakásokban, társasházban, bérházban élnek.

Mit tud a legújabb iPhone?

/ november 5, 2021/ Mobiltelefon

Az első iPhone 2007-ben jelent meg a piacon és azóta minden évben megújult. Jelenleg a 13-as szériánál járunk. Vélhetően ez a szám is szerencsét fog hozni az Apple-nek, mivel a telefonjaik népszerűsége töretlen. Nem csoda, hogy eladási rekordokat döntöget, hiszen a fiatalabb korosztály körében már egyfajta státuszszimbólummá avanzsálódott az iPhone. 

Hamarosan mobiltelefon csereprogram indul!

/ november 4, 2021/ Mobiltelefon

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium közös, mobiltelefon csereprogramot indít 2022 februárjától. A kereken 5 milliárd forintos támogatás hozzávetőleg 500 000 3G képes készüléket és azok tulajdonosát érinti. A támogatás összege bruttó 20 000 forint, amit első körben a 3G, majd a 2G képes mobiltelefon tulajdonosok legfeljebb 120 000 forint értékű telefonokra vehetnek fel a hazai mobilszolgáltatók üzleteiben, valamint a programban résztvevő kiskereskedelmi szaküzletekben.

Melyik böngésző a legnépszerűbb?

/ október 22, 2021/ Egyéb

Ha egy nagyobb társaságban ételrendelésre kerül sor, a „Honnan?”, „Mit?”, és „Milyet?” kérdésekre mindenki mást fog válaszolni. Egy ilyen böngésző versenyeztető esemény szinte mindig hosszas tanakodásba és számtalan érv egymásra zúdításába torkollik. Hasonló történik akkor is, ha informatikusok beszélgetnek arról, hogy melyik böngészőt preferálják. Ahhoz, hogy parázs vita alakuljon ki, nem kell feltétlen tech zseninek lenni, elég, ha egyszerű, hétköznapi felhasználók vagyunk.

A lázmérő kiválasztása

/ október 16, 2021/ Tanácsadás

Egy felnőtt ember normál testhőmérséklete nagyjából 36-37 Celsius fok. Ezt azonban számos tényező befolyásolhatja az ember nemén, és az életkorán kívül. Ilyen például az egyén fizikai aktivitási szintje, az aktuális érzelmi állapota, a test hidratáltsága, nőknél a ciklus szakaszai, sőt, még akár a napszak is (reggel mérhetjük általában a legalacsonyabb hőmérsékletet). A normál testhőmérséklet azonban egyes krónikus betegségek esetében, valamint a kórokozók jelenlétére megemelkedhet. Ekkor válik szükségessé a lázmérő használata.

Valós félelemből ártatlan mulatság: a modern és “okos” Halloween

/ október 14, 2021/ Okoseszközök

A keresztény egyház az első századokban szisztematkusan elkezdte átalakítani a hétköznapi emberek életét és szokásait. Ennek egyik eszköze az volt, hogy a pogány földvallások kiemelt napjaira, valamint a számontartott napéjegyenlőségekre és holdtöltékre időzítette az egyházi ünnepeket. E tevékenység az elmúlt kétezer évben igen sikeresen írta felül a pogány szertartásokat, ám nyomokban még fellelhető a hagyományok eredete. Ennek egyik legékesebb példája a Halloween, azaz a Mindenszentek Éjszakája (All Hallows’ Eve), mely rémisztő külsőségeit többek között a kelta Samhain tűzünneptől megörökölt tradícióknak is köszönheti. A nyár végét és a betakarítást, és egyúttal a kelta újévet ünneplő Samhain és a Mindenszenteket övező legendárium

Read More

Közeleg a tél, itt az ideje a termosztát ellenőrzésének, cseréjének

/ október 11, 2021/ Fűtéstechnológia, Tanácsadás

Az ősz kitűnő alkalom arra, hogy ellenőrizzük és ha szükséges megjavíttassuk a nyílászárókat, a szigetelést, ellenőrizzük a kazánt és/vagy a klímaberendezést, és természetesen elindítsunk egy próbafűtést. Az utóbbi során meg kell állapítanunk azt is, hogy a központi fűtés lelke, a termosztát cserére szorul-e. Ez a lépés nemcsak kényelmi szempont, de az energiatakarékosságot is támogatja, hiszen az optimálisan működő és a korábbinál modernebb termosztát legalább 10%-kal csökkenti a fűtés költségeit. Mielőtt igazán beköszönt a téli hideg, frissítsük a rendszert egy olyan, például okostermosztát bevonásával, ami hatékonyabban szabályozza az otthoni hőt.

Egészségmegőrzést támogató kisgépek otthoni használatra

/ október 8, 2021/ Tanácsadás

Habár a mindennapi robotból rendszerint otthonra is bőven kijut, fontos, hogy az otthon ne csak a kötelezettségekről szóljon, hanem a pihenés, az egészségmegőrzés és a testi-lelki feltöltődés terepe is legyen. Ehhez pedig nem árt, ha az otthoni környezetünk egészséges, illetve rendelkezésünkre állnak a pihenésünket, kényeztetésünket szolgáló kisgépek.

A nyaraló energiatakarékos téliesítése

/ október 1, 2021/ Tanácsadás

Az előrejelzések szerint az idei tél keményebb lesz, mint amihez az elmúlt pár évben hozzászoktunk. Ideje hát körülnézni, hogy milyen lehetőségeink vannak a nyaraló energiatakarékos téliesítésére, beleértve természetesen nemcsak a fütést, de az ablakokat és vízvezetékeket is.

Gyakorlati tippek az új sütő bejáratásához és az átálláshoz

/ szeptember 30, 2021/ Tanácsadás

Azt gondolnánk, hogy miután végre sikerült megbirkóznunk egy új konyhai nagygép kiválasztásának és megvásárlásának bonyodalmaival, és már házhoz is hozták, nincs más dolgunk, mint kényelmes rutinnal élvezni azt. Pedig egy sütő vagy egy főzőlap esetében ekkor kezdődik csak az igazi tűzkeresztség a konyha ura vagy úrnője számára! Lássuk, mire érdemes odafigyelni az újonnan vásárolt sütő első néhány használatakor!

Nem megfelelő a hűtő hőmérséklete! Mit csinálunk rosszul?

/ szeptember 29, 2021/ Hűtőszekrény

A hűtő megfelelő hőmérsékleten való működtetése ma már egyszerűbb feladat, mint akár csak néhány évvel ezelőtt volt. Sokan nem is gondolnák, hogy ennek mekkora jelentősége van – egyszerűen megállnak annál, hogy az új hűtőt kicsomagolják, bedugják az aljzatba és feltöltik élelmiszerekkel. Később pedig szeme találják magukat azzal a problémával, hogy az élelmiszerek nem annyira tartósak, mint amennyire lehetnének. Talán még azon is elgondolkodnak, hogy nem megfelelő készüléket szereztek be, pedig sokszor a hőmérséklet nem megfelelő beállítása, illetve a hűtőszekrény nem ideális elhelyezése okozza a gondot, amikor a hűtő teljesítményéről van szó.

Tarts lépést a mindennapokban appok és módszerek segítségével

/ szeptember 22, 2021/ Tanácsadás

Egyre nagyobb kihívás a mindennapokban helytállni. Évről-évre pörgősebbé válnak a hétköznapok, teendők sora áll előttünk minden reggel, mikor a pihentető alvás után kinyitjuk a szemünket. Így nem is csoda, ha egy idő után úgy érezzük, kiégtünk a szerepünkben, muszáj lenne valamit váltani. Vannak azonban módszerek, segédeszközök, például mobilra telepíthető appok, amelyekkel kezünkbe vehetjük az irányítást mindennapjaink és terjedelmes to-do listánk felett. Ezeket szedtük össze cikkünkben.

Online fotók hatékony tárolása biztonságosan

/ szeptember 21, 2021/ Tanácsadás

Kifogtad életed halát, vagy felfedeztél egy új lepkefajt? Teljesen átfordult az autódban a kilométer számláló, esetleg egy díjat vett át a gyermeked? Manapság egy esküvőn például hány fotómasina kattan, és hányszor? Darth Vader alakú folt jelent meg a palacsintán, vagy csak egyszerűen sikerült megcsinálni a húzódzkodást? Számtalan olyan esemény, helyzet van az életünkben, amiről úgy gondoljuk, kell, hogy legyen róla videófelvétel, vagy legalább fotó. A mai, digitális világban nagyon gyorsan pörögnek az események, az emberek pedig szeretik az élménydús pillanataikat megörökíteni az utókornak és online megosztani azokat a jelenkorral. Abban az esetben is, ha pusztán egy jól sikerült és szépen

Read More

Okostelefon – Hogyan használd hatékonyan és valóban okosan?

/ szeptember 17, 2021/ Egyéb, Tanácsadás

Szinte mindenki kezében ott van az okostelefon, de nagyon kevesen tudják, hogyan lehet a legjobban kihasználni a készülék kapacitását, “okosságát”, azt pedig még kevesebben, hogyan tehetik ezt a lehető leghosszabb élettartam mellett, ráadásul mind hardver, mind szoftver tekintetében biztonságosan.

A klímaváltozás mérséklése otthon

/ szeptember 15, 2021/ Tanácsadás

A klímaváltozás globális ügyünk, sokan éppen ezért nem értik, hogy a személyes felelősség és a környezettudatos életmód szüksége miért olyan fontos. Nyilván nem egyetlen embernek kell ez ügyben tenni, az egyéni felelősség elhárításához viszont éppen ez ad mondvacsinált kibúvót. Mégis, azzal, hogy minden egyes ember, család, csak a saját életmódján változtat, az éghajlatváltozás “tüneteit” enyhíthetjük, a környezetünkre gyakorolt hatását mérsékelhetjük. Így illeszthető bele az apró mozaik a nagyobb, globális összképbe. Hiszen, ha mindenki csak egy picit változtat, az egy óriási lépésben összegződik, amit a fenntartható technológiai fejlődés és környezet irányába tettünk meg.

Android vs. iOS – Platform-kompatibilis döntések

/ szeptember 14, 2021/ Tanácsadás

Az Android vs. iOS vita évek óta folyik, hiszen mindkét platform meglehetősen érett, mindkettő átfogó funkciók készlettel rendelkezik. A gyártók nagyon ritkán tehetnek meg olyat, amire a másik nem képes. Ennek ellenére mindegyiknek megvannak a maga előnyei, és vannak okok, amelyek miatt érdemes az egyiket választani a másik helyett. (A két platform erősségeinek összevetésével természetesen nem igazságot akarunk tenni, hiszen a választás mindig egyéni preferenciák alapján történik.) Tekintve azonban a konstrukciók érzékenységét akár androidos, akár iOS oprendszeren futó készülékekbe, eszközökbe fektetünk, a kiterjesztett garancia és a baleseti garancia megkötése legyen az első dolgunk a készülék beszerzése után.

Hány decibel a hangos, avagy a mindennapi zajterhelés

/ augusztus 31, 2021/ Tanácsadás

Hang: van aki kelti, és van aki tűri, vagy legalábbis megpróbálja tűrni. Hogy mikor mi számít hangosnak, az bizony mindig is megosztotta az emberiséget, de a zajterhelés ettől függetlenül mérhető és szabályozható. Lássunk most néhány klasszikus példát.

Átsegít a hőségen a fagylaltgép – Így készíts házi fagyit otthon!

/ augusztus 27, 2021/ Tanácsadás

Azt gondolhatnánk, hogy az ősz közeledtével a fagylaltok szezonja lassan lejár, na de mi tudna megakadályozni egy fagylaltimádó családot a fagyievésben? Ha van otthon fagylaltgép, akkor lényegében semmi, és ha eddig esetleg kivártunk a vásárlásával, most lesz igazán érdemes beruházni rá, hiszen máris itt vannak az őszi leárazások! De miért is?

Az áramtarifák, és az azokat befolyásoló tényezők

/ augusztus 25, 2021/ Egyéb

Az áramtarifák változása mindannyiunkat érzékenyen érintő téma. Főként annak fényében, hogy a pandémia nemzetközi és belföldi, gazdaságpolitikai változásainak eredményeként sokan kényszerültek munkahelyet váltani – emiatt esetenként kisebb lett a havi büdzsé -, valamint, home office-ból dolgozni. Bár, ez utóbbi sokak számára kényelmesebb megoldást jelent, nem feledkezhetünk meg arról a tényről, hogy míg a munkahelyünkön a munkavégzés eszközeit működtető energia a munkáltató számláját terheli, addig a home office jelentősen növeli a saját otthonunk áramfogyasztását, ami közvetlenül hat a kiadásainkra. Az otthonok munkahellyé és iskolává lényegültek át. Egy négy-öt fős család esetében, melynek minden tagja otthonról dolgozik, vagy tanul, jelentősen megnövekedett az

Read More

Így változtatja meg az életed egy ultrahangos tisztító

/ augusztus 18, 2021/ Oktató, Tanácsadás

Van különbség takarítás és takarítás között is. Vannak, akik ki nem állhatják a tisztogatást, de mégis megcsinálják, hogy tisztán, higiénikusan tartsák a környezetüket. És vannak olyanok is, akiket feltölt a sepregetés, a porszívózás, a mosogatás, mert közben egyfajta zen állapotba kerülnek. Az viszont biztos, hogy az ultrahangos tisztító segítségével nagyon sok kínos percet spórolhatunk meg magunknak, az eredmény pedig páratlan tisztaság és higiénia lesz.

Így válassz autós fedélzeti kamerát!

/ augusztus 14, 2021/ Egyéb, Tanácsadás

Napjainkban egyre több autós szereli fel a járművét fedélzeti kamerával, azaz dash cam-el. Ezek a pici kamerák gondoskodnak arról, hogy ha történik valami a járművel, arról képi bizonyíték szülessen. Kompakt kialakításuk miatt ráadásul úgy tudjuk használni ezeket az eszközöket, hogy a látótér nem csökken. Cikkünkben segítünk eligazodni az autós menetrögzítő kamerák világában.

Hogyan válasszunk aszalógépet?

/ augusztus 13, 2021/ Egyéb, Tanácsadás

Még javában tart a gyümölcsök-zöldségek szezonja, de már most érdemes ezekből az energiabombákból télire is elmenteni. Erre nemcsak a befőzés és a fagyasztás kínálkozik mint házi megoldás, hanem az ezeknél sokkal ideálisabb aszalás is. Ha adottak hozzá a körülmények (no és ha időnk is engedi), aszalhatunk természetesen napon vagy sütőben, de sokkal jobban járunk egy egyszerű aszalógéppel. Íme néhány profi tipp a kiválasztásához.

Tűzbiztonság otthon – Hogyan készüljünk fel a tűzesetek kivédésére?

/ augusztus 9, 2021/ Egyéb, Tanácsadás

A modern épített környezet tűzbiztonsága sokkal fejlettebb, mint korábban, ugyanakkor számos olyan eszközünk akad, ami miatt viszont jóval több odafigyelést igényel otthonunk. Ilyenek például az elektromos eszközök, amelyeknek biztonságos működési paraméterei között nemcsak egy fix hálózati feszültséget, de a környezet hőmérsékletét is számon kell tartanunk. Az elektromos eszközökön kívül számos, mondhatni hagyományos okból történhetnek tűzesetek, ám egy közös jellemzője mindegyiknek van: a megelőzésükre fordított erőfeszítésünk nem volt elégséges. Cikkünkben éppen ezért a potenciális veszélyforrásokkal és a tűzbiztonság kérdésével foglalkozunk.

A streaming eszközparkja, avagy mire van szükség az élő közvetítéshez

/ augusztus 6, 2021/ Egyéb, Okoseszközök, Számítástechnika

Ha rendelkezik a megfelelő eszközparkkal és szoftveres támogatással, ma már bárki indíthat egy streamcsatornát. A vállalati és vállalkozói szférában a streaming egyre komolyabb szerepet tölt be az értékesítésben, illetve a munkatársakkal való online kapcsolattartásban. A civil szféra is felfedezte az előnyeit, egyre több életmóddal, sporttal, diétával, kézművességgel foglalkozó civil streamcsatorna születik. Cikkünkben az ehhez szükséges eszközparkkal foglalkozunk.

Az internet veszélyes – Így védekezz a csapdái ellen!

/ augusztus 3, 2021/ Tanácsadás

Az internet napjainkban már szinte teljesen nélkülözhetetlen. Nélkülözhetetlen a munkához, vásárláshoz, nélkülözhetetlen a tanuláshoz, kapcsolattartáshoz, és nélkülözhetetlen a játékhoz, szórakozáshoz. Bizonyos életkor fölött, bármit csinál az ember, úgy függ a világhálón, mintha az egy köldökzsinór lenne. Posztoljuk, hogy hol vagyunk, mit csinálunk, mit eszünk éppen, regisztrálunk mindenhová, és ezzel nincs is semmi gond, egészen addig, amíg tudunk „magunkra”, azaz az adatainkra vigyázni. A probléma ott kezdődik, amikor gyanútlanul besétálunk egy csapdába.

Motorizált függönyök – a klímaberendezés alternatívái

/ augusztus 2, 2021/ Tanácsadás

Lehet valódi otthon az otthon függöny nélkül? Akár ilyen filozófiai magaslatokból is érdemes megközelíteni a motorizált függönyök kérdését. Ráadásul ezeknek a berendezéseknek köszönhetően még fontosabb ez az első ránézésre elvontnak tűnő kérdés. Ismerkedjünk most meg ezzel a technológiával még közelebbről.

Belépő és haladó szintű gamer-kiegészítők

/ július 28, 2021/ Inspiráló

A játék valóban szórakoztató módszer a stressz csökkentésére, például egy hosszú munkanap után, az online kapcsolattartás lehetősége pedig a játéktevékenységnek egy merőben új dimenzióját tárja fel. Ahhoz azonban, hogy a legtöbbet hozzuk ki az interaktivitás élményéből, szükség van hagyományos és extra kiegészítőkre. Persze használhatjuk a szokásos egeret és billentyűzetet, széket és asztalt, de vegyük figyelembe, hogy ezeket nem feltétlenül az ergonómiát szem előtt tartva tervezték. Cikkünkben a hagyományos és speciális gamer-kiegészítők nyomába eredünk.

A beltéri, hordozható párásító karbantartása

/ július 27, 2021/ Karbantartás

A párásító nemcsak télen hasznos, amikor a fűtéstől száraz levegő hatását ellensúlyozza. A nyári hőségben is arra kell törekedni, hogy 30-50%-os legyen a lakásunk páratartalma, hiszen a nyálkahártyák – szem, orr, száj, légzőrendszer – akár tartósan is károsodhatnak, ha túl száraz és meleg a levegő. A páratartalom ellenőrzése mellett a beltéri párásító rendszeres karbantartásával biztosíthatjuk az egészséges levegőt otthon.

Így változtatja meg az életed egy okosventilátor

/ július 22, 2021/ Légkondicionálás

Sokak talán az okoseszközök mellett is sci-finek tekinthetik az okosventilátorokat, pedig sem árfekvésben, sem technológiai szinten nem annyira elrugaszkodott eszközök. Nyilván a levegő hűtésében nem olyan hatékony az okosventilátor, mint egy klímaberendezés, azonban egy mobilklíma rugalmasságával varázsolhat kellemes levegőt a legelviselhetetlenebb kánikulában is.

A túlhevülés megelőzése és kezelése az otthoni informatikai hálózaton

/ július 20, 2021/ Karbantartás

A felesleges hő kockázatot jelent, a rendszer elemeinek élettartamát csökkenti, a túlhevült számítógép áramkimaradáshoz, adatvesztéshez vagy tartós hardverhibához is vezethet. A túlmelegedés nemcsak az asztali számítógépeket érinti, hanem a laptopokat, a mobileszközöket és a teljes szerverhálózatot is. A következő módszerek segítenek a túlhevülés megelőzésében illetve kezelésében.

Okos kertészkedés

/ július 16, 2021/ Okoseszközök

Tökéletes kert a fotelból gombnyomásra? Igen! A mezőgazdasági termelésben a robotizáció és az automatizáció már nem csak utópisztikus kísérlet, hanem működő gyakorlat, és lassacskán ennek a családi házak kertjeire adaptált változata is mind inkább elérhető. De mit jelent pontosan az okos kertészkedés?

Praktikus okostelefon alkalmazások nyaraláshoz

/ július 12, 2021/ Mobiltelefon

Amellett, hogy hol nyaralunk, hogy jutunk el oda, mit érdemes ott megnézni, milyen valutát és mennyit kell váltani, hol lehet jókat enni és inni, olyan alkalmazások teszik egyszerűbbé és élvezhetőbbé a nyaralást, melyek az okoseszközeink IT-biztonságáról is gondoskodnak, feltérképezik helyettünk az időjárást, vagy gyorsan és hatékonyan tudunk általuk kommunikálni egy számunkra idegen nyelven is. Vannak azonban kevésbé ismert alkalmazások, amelyekkel például megtérül a járatkésésből, kimaradásból eredő kárunk, ingyen szálláshoz jutunk vagy mosdót kereshetünk. Nézzük hát, milyen praktikus alkalmazásokat érdemes telepíteni még az utazás előtt!

Beépíthető konyhagépek

/ július 5, 2021/ Tanácsadás

A beépíthető konyhagépek olyan készülékek, amelyeket közvetlenül a konyhabútorokban helyezünk el. Ezek a konyhagépek általában sütők, főzőlapok, hűtőgépek, mosogatógépek, de akár szárítógépet, mosógépet is elhelyezhetünk így, ha nincs külön mosókonyha és/vagy a fürdőben nem férnek el.

Maradjon tökéletes a kerámia főzőlap

/ június 30, 2021/ Tanácsadás

A kerámia főzőlap az egyik legstílusosabb eleme a konyhának. A ragyogó felület azonban törődést igényel, amire általában akkor figyel fel az ember, mikor már túl késő. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyeket ha bevetsz, a te kerámia főzőlapod is hosszú távon szemet gyönyörködtető látványt nyújt majd. Persze az első és legfontosabb, mint az összes nagy értékű konyhai eszköz esetén, a kiterjesztett garancia, illetve a baleseti garancia megkötése.

Kerti medence karbantartása

/ június 30, 2021/ Tanácsadás

Ekkora kánikulában – legalábbis ha nem tehetjük meg, hogy az egész nyarat egy vízparti üdülőhelyen töltjük, márpedig jó eséllyel nem – óriási áldás egy kerti medence: reggel vagy este, vagy épp a legforróbb déli kánikulában egy csobbanás máris elviselhetőbbé teszi a napot, a gyerekek meg aztán főleg imádnak pancsolni benne. Csak ne kéne a medence tisztításával annyit vesződni – mondják sokan. Pedig ha rendszeresen és szakszerűen végezzük, nem is olyan nagy ördöngösség.

A hatékony mosás titka

/ június 25, 2021/ Mosás

A mosás korábban komoly fizikai erőt igénylő feladat volt, később a mosógépek, centrifugák, majd az automata mosógépek megjelenésével egyre egyszerűbbé és könnyebbé vált. Az automata mosógépek abba az illúzióba ringatják a felhasználókat, hogy tényleg nincsen semmi dolguk azon kívül, hogy beteszik a ruhákat a gépbe. Mintha a mosási címkék, pláne a makacs foltok, szennyeződések nem is léteznének. Mindent 40°C fokon mosunk, mert a mosószer azt ígéri, hogy már 40°C, sőt, 30°C fokon hatékony. Ez így, ebben a formában nem állja meg a helyét.

A felhőszolgáltatások kora

/ június 21, 2021/ Számítástechnika

Mióta körülbelül 35 éve Magyarországot is elérte a komputerláz, egyre több ember számára lett alapértelmezett életforma a digitális lét. Olyannyira átszőtte életünket, hogy még a szociológiába is beszűrődött a fogalom, hiszen nem véletlenül nevezünk egyes generációkat digitális bennszülötteknek. Még mindig vannak olyan emberek, akiknek csak játékot és szórakozást jelent a digitális világ, de nem hunyhatunk szemet a tény felett: társadalmunkban minden adat. Az adatok jelentős része bizalmas/személyes, melynek tárolására, megosztására és védelmére jelenleg a legalkalmasabb platformot a felhőszolgáltatások biztosítják.

A hűtőszekrény gyors és hatékony nagytakarítása

/ június 9, 2021/ Hűtőszekrény

A hűtőszekrény tisztítását, takarítását sokszor csak tologatjuk magunk előtt, mert nehéz és fárasztó feladatnak tűnik. Valójában egyáltalán nem az, feltéve persze, ha úgy tároljuk az élelmiszereket és alapanyagokat, ahogy kell, és nem hagyjuk a frissen kilöttyent foltokat beszáradni.

Vasalás gyorsan, könnyedén, mégis hatékonyan

/ június 8, 2021/ Tanácsadás

A vasalás tipikusan az a házimunka, amiről szélőségesen megoszlik a háziasszonyok véleménye (hogy az urakat ne is említsük): egyesek szerint a legkellemesebb munka, ami szinte már inkább szórakozás, mások szerint pedig a pokolba vele, és jó, ha minden szökőévben egyszer kivasalnak egy ünnepi inget vagy blúzt.

Kávéfőzők régen és most

/ június 4, 2021/ Egyéb

Európa egyes országaiban – köztük nálunk is -, Latin- és Dél-Amerikában a méregerős kávé a “divat”, ami nyilvánvalóan nem lehet minőségi azoknak, akik pedig a számunkra ihatatlanul híg, és a mi értékrendünk szerint kávénak nem is nevezhető világosbarna/áttetsző levet isszák. Az, tehát, hogy milyen a jó kávé, szokás és egyéni ízlés dolga. De hogy a kávécseresznye hogyan jutott el odáig, hogy evés helyett a magjából illatos, forró főzet készüljön, már egy másik, a kávéfőzők története.

Mikor kössünk utasbiztosítást, és kell-e külön poggyászbiztosítás?

/ június 2, 2021/ Tanácsadás

Egy családi nyaralás, de még egy üzleti út előtt is nyakig vagyunk az elintéznivalókban, aminek többsége nem épp a szívünk csücske, főleg, ha minden az utolsó pillanatra marad – márpedig törvényszerűen akkorra marad. Ennek ellenére csak beszerezzük az utolsó strandcipőt és búvárpipát is, gondoskodunk elegendő jégakkuról, megfelelő napernyőről és hányáscsillapítóról – miért is ne gondoskodnánk ugyanígy a biztonságunkról? Sok előre nem látható kellemetlenségtől és többletkiadástól kímélhetjük meg magunkat, ha utasbiztosítást kötünk, és jól jöhet egy poggyászbiztosítás is.

A takarítógépek bűvöletében

/ május 31, 2021/ Takarítás, Tanácsadás

A tisztítóberendezések, takarítógépek technológiája az elmúlt évtizedek során rengeteget fejlődött. A kereskedelmi és egészségügyi ingatlanok, vendéglátóipari és élelmiszeripari üzemegységek mellett mára az otthonokban is előtérbe került a hétköznapi takarítás mellett a fertőtlenítő takarítás és a szőnyegek, kárpitok mélytisztítása. A nagyüzemi/ipari kapacitással bíró készülékek, komplexebb takarítógépek megjelentek civil szegmensben is.

Gamer-nek áll a világ

/ május 29, 2021/ Számítástechnika

A gamer kifejezés modern „cucc”, a számítógépes játékok (h)őskorában még nem nevezték így magukat a játékosok, és a kívülállók – értsd, akik nem játszanak rendszeresen, vagy egyáltalán nem játszanak – sem gondoltak rájuk eképp. A világ azóta nagyot változott, a hardver és szoftverfejlesztés is alaposan kinőtte magát.

Baleseti garancia nyaraláskor

/ május 27, 2021/ Készülékbiztosítás

10-ből 9 turista magával viszi az okostelefonját a nyaralásra. Ezzel fotózzuk a lemenő napot a tenger horizontján, fizetjük ki a vacsoránkat egy hangulatos étteremben, jelzünk az otthoniaknak, hogy rendben megtaláltuk a szállásunkat. A fokozott igénybevétel magában hordozza azt a kockázatot is, hogy valamilyen nem várt baleset történik. A nyaralásnak pedig nem arról kellene szólnia, hogy a pálmafák árnyékában azon mérgelődünk, hogy megrepedt a telefonunk kijelzője, esetleg beázott a készülék. Ha te sem szeretnél egy fél nyaralásnyi vagyont elkölteni a javíttatásra, használd ki a baleseti garancia  nyújtotta biztonságot!

Lakásfelújítás körültekintően

/ május 25, 2021/ Tanácsadás

A nyár hagyományosan a lakásfelújítás időszaka. Ilyenkor már nem az időjárástól függ, hogy bele tudunk-e vágni egy nagyobb léptékű munkának, hanem – leginkább – a kedvünktől, az időnktől és persze a pénztárcánktól. Az sem mellékes tényező, hogy a felújításhoz használt eszközök eleve rendelkezésre állnak-e, ha igen, milyen állapotban vannak, valamint, hogy eszközök híján milyen lehetőségeink vannak a kivitelezésre. Cikkünkben átnézzük, hogy milyen előfeltételek mellett érdemes belevágni a lakásfelújítás időt- és energiát is igénylő feladataiba.

Segítség a hőségben – Ventilátorok kicsiben és nagyban

/ május 21, 2021/ Egyéb

Közeleg az izzasztó nyár, a rekkenő hőség, jönnek a forró álmatlan éjszakák… elérkezett hát az ideje felkészíteni az otthonunkat a hőség elleni védekezésre, hogy elviselhetővé varázsoljuk a benti klímát, például ventilátorok segítségével. Összegyűjtöttünk néhány tippet és ötletet, hogy miként hűtsd le a lakást a nyári kánikulában tudatosan, költséghatékonyan, az energiafogyasztásod racionalizálásával.

A legnépszerűbb hűtőszekrény típusok

/ május 11, 2021/ Hűtőszekrény

Amit ma egy hűtőszekrény nyújtani tud, bőven túlmutat azon, hogy bármikor ihatunk egy pohár jeges limonádét, és biztonságosan tárolhatjuk az alapanyagokat. Néha a döntést az nehezíti, hogy túldimenzionáljuk az igényeket. A szükségletek pontos felmérésével válhat a hűtőgép az egészségünk stratégiai partnerévé, és szolgálhatja mindennapjaink kényelmét. Nézzük, milyen típusú hűtőszekrény mellett döntenek azok, akik pontosan tudják, hogy mit akarnak.

Faszenes vs. elektromos grill

/ május 5, 2021/ Tanácsadás

A szabadban történő sütés-főzés, ami évszázadokon át teljesen természetes része volt az életünknek, mára a kirándulásokra, táborozásokra és a kerti partikra korlátozódik. Kellemes ritmusváltást jelent, autentikus jellegénél fogva emberközelibb léptékű, közösségi tevékenység. A faszenes és az elektromos grill jó alternatívát jelentenek, attól függően, hogy milyen jellegű ételeket akarunk majd készíteni.

Panaszkezelés okosan, jóindulattal

/ április 29, 2021/ Tanácsadás

Valószínűleg mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, amikor jogorvoslatra volt szükségünk egy vásárlást illetően valamilyen vitás kérdésben. Sajnos a történelmi múltból adódóan sokan még mindig inkább annyiban hagyják a dolgot, mert a Ne szólj szám, nem fáj fejem-mentalitás, a túl sok macera ez nekem, a nincs pénzem pereskedni, stb… kifogások szinte beágyazódtak az emberek tudatába, ami sajnos a panaszkezelés esetében is egy működő metódus. A másik véglet, amikor valaki álláspontja jogosságának tudatában hangos és látványos jelenetet rendez, mert úgy gondolja, csak így érheti el a célját. Egyik módszer sem nevezhető helyesnek, pedig rendelkezésre áll a megfelelő lehetőség. Az arany középút megtartásával,

Read More

2021. január 1-től változott a jótállás

/ április 27, 2021/ Tanácsadás

Az év első napjától jelentős mértékben megváltozott a hazánkban értékesített tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállás szabályozása. Megmutatjuk a magyarországi jogszabályok változásait, amelyek a 2021. január elseje után vásárolt termékekre vonatkoznak.

Az otthoni nyomtató kiválasztása

/ április 23, 2021/ Tanácsadás

Az otthoni iroda kialakításakor a géppark összeállítása az egyik legfontosabb teendőnk. Az elmúlt időszakban egy korábban valóban csak munkahelyi környezetben használt eszköz, a nyomtató is helyet kért az asztalunkon. A nyomtató azonban az egyik legváltozatosabb irodai kiegészítő. A variációk száma ha nem is végtelen, de alaposan megnehezíti a döntést. Nézzük hát, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb nyomtatót.

Hogyan támogatja az egészségmegőrzést a forrólevegős sütő?

/ április 21, 2021/ Tanácsadás

A sült és rántott ételek nagyon finomak, ezért is nehéz lemondani róluk. A paprikás, pörkölt ételek mellett a magyar konyha legjellemzőbb fogásai, amelyekhez nemcsak gasztronómiai, de érzelmi kapcsolat is fűz legtöbbünket. Ezt a csodás, aranybarna és ropogós állagot, mennyei ízhatást azonban el lehet érni zsiradék felhasználása nélkül is – illetve annak minimalizálásával – mégpedig a forrólevegős sütő használatával.

Alkalmazásbeállítások, avagy Ön is mindent engedélyez?

/ április 20, 2021/ Tanácsadás

Használna egy szög falba beveréséhez mondjuk láncfűrészt? Szokott esetleg rádión televíziót nézni? Banki ügyeit a háziorvosánál intézni? Akkor miért hagyja, hogy a fotószerkesztő applikációja hozzáférjen a névjegyeihez? Az alkalmazásengedélyeket sokan automatikusan elfogadják, pedig nem minden esetben van szükség rá, hogy a kért adatokhoz hozzáférjen az applikáció. Írásunkból megtudhatja, hogy az alkalmazásbeállítások segítségével hogyan szabadulhat meg a felesleges alkalmazásengedélyektől.

2021 legnépszerűbb tévé márkái lehetnek

/ április 16, 2021/ TV

Azt, hogy egy adott évben melyek lesznek a legnépszerűbb tévé márkák nem is olyan bonyolult megjósolni. Nyilván nagyban függ a vásárlók gazdasági helyzetétől, tájékozottságától, ugyanakkor a mindenkori trendeket és a vásárlók döntéseit erősen befolyásolja, hogy a gyártók milyen újításokat vezetnek be a készülékeikben. Mivel akár egy laptopon, vagy mobiltelefonon is tudunk már filmeket nézni, sőt a tévécsatornák online oldalain még műsorokat is, a tévé hozzáadott értéke szinte fontosabbá vált, mint amire eredetileg tervezték. Nézzük hát, mit jósolnak a szakértők 2021-re!

Slágertermékek a digitális piacon

/ április 15, 2021/ Okoseszközök, Számítástechnika

Új szelek fújnak, amik alapjaiban változtatják meg a munkáltató-munkavállaló közti, hagyományos metódusokat. Korábban, ha beteg volt a gyerek, vagy más okból nem tudtunk dolgozni menni – annak ellenére, hogy munkaképesek voltunk-, betegszabadságot, fizetett, vagy fizetés nélküli szabadságot kellett kivenni. A pandémia azonban egyfajta katalizátorként hatott. A már évtizedek óta haldokló rendszer felett kimondta az ítéletet: túlhaladott. A digitális eszközök, az internet, a távoli elérés, a home office, a stabil és biztonságos fájlmegosztás mind olyan lehetőségét tárták fel a munkavégzésnek, amely nem igényli a dolgozó fizikai jelenlétét a munkahelyén. A korábbi, lassú változásokhoz képest szinte robbanásszerű tendenciaváltás a digitális eszközök piacán

Read More

Az olajsütő előnyei

/ április 14, 2021/ Tanácsadás

Volt idő, amikor olajsütővel csak a nyaralóhelyek kifőzdéiben találkozhattunk. A sült hekk és a szalmakrumpli utánozhatatlan illata sokakban még mindig a Balaton-parti nyaralások emlékét idézi fel. A kilencvenes években az olajsütő, másnéven fritőz azonban bekéredzkedett a háztartások konyháiba is. Akkortájt kezdtek elterjedni a mikrohullámú sütők is, így akinek mindkét gépből volt otthon egy, elmondhatta magáról, hogy modern konyhát visz. Aztán az olajsütők valahogy kikoptak a háztartásokból, a mikró viszont maradt. Pedig a fritőz még mindig praktikusabb, mint a hagyományos, serpenyős sütés, és ma már a száműzetés legfontosabb oka, a tisztítás, olajleeresztés nehézsége sem okozhat problémát. Nézzük hát, hogyan szolgálhatja az

Read More

Online vásárlás körültekintően

/ március 29, 2021/ Tanácsadás

Az online vásárlás a rutinosok számára is tartogat veszélyeket, annak, aki csak nemrég ragadta meg a virtuális bevásárlókosarát sokkal ingoványosabb ez a terep. Nem kell azonban így lennie. Az internet nyújtotta lehetőségekkel meg kell tanulnunk bánni, mégpedig a visszaélések kivédésével. Ehhez tisztában kell lennünk azzal, hogy mik a figyelmeztető jelek.

A gördülékeny és hatékony home office titka: Zyxel XGS1250-12 switch

/ március 24, 2021/ Számítástechnika

Otthoni és üzleti informatikai megoldások terén piacvezető Zyxel Networks februárban bejelentette az XGS1250-12, egy tizenkét portos, webről menedzselhető, multigigabites switch piacra dobását. Az új Zyxel switch lehetővé teszi, hogy azok, akik otthonról dolgoznak, legyenek akár alkalmazottak, akár vállalkozók, kiaknázzák az internet nyújtotta lehetőségek teljes potenciálját. De miért is olyan fontos ez az új switch?

Kora tavaszi kerti munkák, biztonságosan

/ március 23, 2021/ Tanácsadás

A kertészkedés nemcsak az élet körforgásának tiszteletteljes elfogadása, de a tudásmegosztás autentikus módszertana is. A tavaszi kerti munka lehetőség a digitális térből való kilépésre, a minket körülvevő valóságos világ mélyebb megismerésére. Az a munka, aminek kézzelfogható, ízlelhető eredménye van, olyan elégedettséggel tölti el az embert, amit az online térben végzett munka nem tud pótolni. Nyilván személyiségfüggő mindez, de a természet közelségére még azok is vágynak, akik soha nem is fogtak és eztán sem akarnak olyan szerszámhoz nyúlni, aminek nyele van.

Polírozás helyett védd okosan az okostelefont!

/ március 16, 2021/ Karbantartás

Tekintve, hogy az okostelefon szinte állandóan kézközelben van, számos mechanikai jellegű sérülést él meg. Az első néhány hét, talán hónap még arról szól, hogy úgy vigyázunk rá, mint a szemünk fényére, de azután elmúlik az újdonság varázsa, és ugyanaz a mostoha sors vár rá, mint az elődeire. Sietünk, hát zsebre vágjuk, majd rögtön utánaküldjük a kulcscsomót is. Mikor leszállunk a villamosról, csak gyorsan becsúsztatjuk a kézitáskába, ahol a tollak, spirálos, kapcsos jegyzetfüzetek és egyéb hétköznapi holmik mellett szintén ki van téve a karcolódás és súrlódás következményeinek. A tündöklő, legújabb szériás iPhone fokozatosan elveszíti a fényét, makulátlan esztétikáját, míg észre nem

Read More

Digitális felkészültség és kiberbiztonság otthon

/ március 12, 2021/ Tanácsadás

A Covid-19 járvány már nem csak globális egészségügyi válság; széles körű következményekkel jár a társadalom minden ágazatában. Még mindig nem tudjuk, hogy meddig fog tartani, de azt igen, hogy megváltoztatta a munkavégzés, az utazás, a tanulás/oktatás és a kapcsolattartás, valamint a kereskedelem módját. Folyamatosan kapjuk az inputot: mossunk kezet, fertőtlenítsünk, hordjunk maszkot, tartsunk távolságot, maradjunk otthon. A személyes higiénián túl azonban egyre nagyobb szerepet kap a digitális felkészültségünk is, hiszen életünk jelentős részét immár online töltjük.

Vonaljegy és bérletvásárlás érintésmentesen? Mobilfizetés!

/ március 10, 2021/ Mobiltelefon

Az érintésmentes fizetés jelentősége az utóbbi évben erősen felértékelődött. Online rendelés átvételekor, az áruházakban a kasszánál, de még egy benzinkútnál vagy gyorsétteremnél is tudunk már úgy fizetni, hogy egyáltalán nem kell megérintenünk a terminálokat. Az érintésmentes fizetésnél talán csak egy jobb lehetőség van: a mobilfizetés.

A higiénia digitális támogatói, akár otthon is

/ március 5, 2021/ Egyéb

Az immunizálás szerepe kiemelkedő a pandémia elleni küzdelemben, de a valódi védelmet jelentő átoltottsági arány eléréséig a biztonságot növelni, a gazdaságot érintő hátrányokat minimalizálni kell. Például azáltal, hogy intelligens, digitális technológiát alkalmazunk nemcsak a járvány elleni küzdelemben, de a mindennapi életünkben is. Az új innovációk és újszerű taktikák alkalmazása hatékony a Sars-Cov-2 vírusfertőzés kockázatának csökkentésében.

Vezeték nélküli botporszívó

/ március 3, 2021/ Takarítás

A vezeték nélküli/akkumulátoros botporszívó kétségtelen előnye, hogy helytakarékos, és a gyors, hétköznapi takarításhoz tökéletesen megfelel. De vajon megállja-e a helyét a hagyományos porszívóval szemben a hétköznapokban? Esetleg a vezetékes porszívóknak áldozott már le? A vezeték nélküli, akkumulátoros botporszívók és robotporszívók világában van-e még létjogosultsága a hagyományos porszívónak?

Okoseszközök a gyerekszobában

/ február 23, 2021/ Okoseszközök

Annak ellenére, hogy a a digitális kompetenciák fejlesztése mára nélkülözhetetlen részévé vált az oktatásnak, sokan berzenkednek attól, hogy a gyermeküknek saját okoseszközei legyenek. Sok szülő azért aggódik, hogy a gyerekeket nem lehet majd kirobbantani a „kütyük” világából, ami jogos aggodalom, hiszen a gyermekek nemcsak mozgásszervi, de memória és beszédfejlődéséhez elengedhetetlen a napi rendszerességű testmozgás. Ugyanakkor egyrészt erre is van megoldás, másrészt pedig nyilván nem az okoseszközök nyakló nélküli alkalmazásáról és kizárólagosságáról van szó.

Bemutatkozik a Samsung Galaxy S21

/ február 22, 2021/ Mobiltelefon

A Samsung virtuális színpadán új széria került reflektorfénybe; a Galaxy S21, S21+ és az S21 Ultra. Abban az időben, amikor az okostelefonok egyre drágábbak, a Samsung idén merőben eltérő megközelítéssel állt elő. Miközben a Galaxy Ultra továbbra is a Samsung zászlóshajója az igazi, kompromisszumok nélküli felhasználói élmény biztosításában, addig az alapszintű S21 és S21+ modellek esetében olyan kompromisszumok sorát hajtotta végre a gyártó, ami a Galaxy korábbi iterációiban nem volt elképzelhető.

Mi az a QNED?

/ február 16, 2021/ Oktató, TV

A Quantum Nano-emitting Diode, azaz a QNED egy olyan fejlett paneltechnológia, amely kék nanorodos fénykibocsátó diódákat használ. Az egyedülálló maghéjjal és háromdimenziós nanostruktúrával a hátsó sík vékonyfilm tranzisztorba integrált nanorodok kiváló képarányt és kvantumhatékonyságot kínálnak a jelenleg elérhető platformokhoz képest. Cikkünkben tisztázunk néhány, a technológia működésének megértéséhez szükséges fogalmat és megnézzük, valóban a QNED tévé-e a jövő?

Hasznos alkalmazások sportoláshoz és szórakozáshoz

/ február 14, 2021/ Készülékbiztosítás, Mobiltelefon, Tanácsadás, Vásárlói gondoskodás

A sportolás és a szórakozás a produktivitást, a szellemi frissességet a mentális-pszichés egyensúly megtartását is jócskán támogatja, emellett segít megelőzni a kiégést. Napjainkra természetes igénnyé vált, hogy mindezt tervezni, mérni, ellenőrizni, és még megosztani is tudjuk. Ebben vannak segítségünkre a hordozható okoseszközre telepíthető sportoláshoz és szórakozáshoz fejlesztett alkalmazások, amelyekből most egy rövid összefoglalót készítettünk Olvasóink számára.

A pirolitikus sütő

/ február 9, 2021/ Egyéb, Tanácsadás

A pirolitikus sütő a készülékben található technológia miatt magasabb árkategóriába tartozó háztartási nagygép, ugyanakkor ezek a technológiák jelentősen lerövidítik mind az ételkészítés, mind pedig a tisztítás időtartamát. A sütőtérben keletkező magas hő és nyomás által létrehozott pirolízis a szerves anyagokat hamuvá égeti el; emiatt gyakran öntisztító sütőnek is nevezik. Cikkünkben utánajárunk a pirolitikus sütő előnyeinek, röviden vázoljuk egy másik öntisztító funkcióval rendelkező készülék, a katalitikus sütő működését, majd megnézzük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a pirolitikus sütő vásárlásakor.

Konyhai kisgépek nyomában

/ február 5, 2021/ Tanácsadás

Míg a háztartási nagygépek – tűzhely, mosogatógép, hűtőgép, fagyasztó – kulcsfontosságúak a funkcionális konyha megtervezésében, addig a kisebbek kényelmesebbé varázsolják hétköznapjainkat, valamint lerövidítik egyes munkafolyamatok idejét. Nézzük hát, a legnépszerűbb és legfontosabb konyhai kisgépek választékát.

Az összehajtható okostelefon

/ február 4, 2021/ Készülékbiztosítás, Mobiltelefon, Tanácsadás, Vásárlói gondoskodás

Az összehajtható okostelefon jelenleg az egyik legérdekesebb újdonságnak számít a hordozható elektronikában. Bár a fejlesztés folyamata nem nélkülözi a hullámvölgyeket, a fikcióból tényleges, kézzel fogható és használható fizikai termékké vált. Még nem kapott helyet a hordozható okoseszközök manistream halmazában, de kétségkívül előnyös pozícióból indul ahhoz, hogy pár éven belül hétköznapi eszközzé váljon.

Borhűtők és szivartárolók nyomában

/ január 28, 2021/ Tanácsadás

A bor értéke mondhatni egyenes arányban nő a korával, és persze az is sokat számít, hogy milyen vidékről származik és melyik kiemelt évjáratból. Amiről azonban vajmi kevés fogalma van az átlag borfogyasztónak, az a bor tárolása. A borral ellentétben a szivar már jóval kevesebb ember számára vonzó, és még kevesebben engedhetik meg maguknak az igazán jó szivarokat. Akik viszont megtehetik, azoknak a tradicionális, már-már ceremoniális szivargyújtáson kívül még egy tudást el kell sajátítaniuk: a szivar tárolásának módját. Cikkünkben ezúttal egy apró kitérőt teszünk a borhűtők és szivartárolók világába.

Rövid útmutató a szabadidős drón felhasználáshoz

/ január 26, 2021/ Tanácsadás

A drón, ahogy számos más fejlett technológia, a hadiiparból került a civil felhasználói szférába, ahol gyorsan népszerűvé vált, hiszen egy korábban csak igen magas költséggel elérhető perspektívát ad elérhető áron. A munkaköri felhasználásán túl a drón a hobbisták körében is felkapott eszköz, emiatt szükséges a drón használat szigorú szabályozása. Rövid útmutatónkban az alapinformációk és törvényi előírások hivatkozása után a drón szabadidős használatával kapcsolatos szempontoknak járunk utána.

Hatékonyságnövelő alkalmazások

/ január 21, 2021/ Tanácsadás

Egy átlagos vállalat a termelési kapacitásának több mint 20%-át, azaz hetente több, mint egy napot veszít el a folyamatirányítással kapcsolatos hibák, problémák miatt. Ha a lehető legtöbbet hozzuk ki a befektetett forrásainkból – idő, pénz, munkaerő – akár egyedül, akár csapatban dolgozunk, a megfelelő eszközök bevetésével a munka megéri majd a  fáradtságot. Cikkünkben a munkavégzés, termelékenység, produktivitás hatékonyságát radikálisan növelő időgazdálkodás, projektmenedzsment és IT-biztonsági alkalmazások főbb jellemzőit mutatjuk be röviden.

Rend és rendszer otthon is

/ január 19, 2021/ Tanácsadás

Egyesek összefüggést találnak a rendezett elme és a kaotikus környezet viszonyában, innen ered a zseni átlátja a káoszt kifejezés is. A tapasztalat azt igazolja, hogy a rend és a rendszerezett környezet, a kényelmes és tiszta otthon, a munkavégzést is hatékonyabbá varázsolja, ami a home office esetében hatványozott jelentőséggel bír. Nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak, következésképpen elégedettebbek és eredményesebbek is leszünk tőle. Nézzük hát, hogyan teremthet rendet bárki a káoszban.

Az okosotthon megtervezése

/ január 14, 2021/ Tanácsadás

Az okosotthon nem áll feltétlenül új alapokon. Lehet az akár a meglévő otthonunk is, ahol csatlakoztatott, és/vagy automatizált verzióra cseréljük le a komfortot jelentő készülékeket, kiegészítőket és gépeket.

Időmenedzsment dióhéjban

/ január 13, 2021/ Tanácsadás

Az ember a Föld azon ritka teremtményei közé tartozik, aki éntudattal rendelkezik, és képes az idő múlását tudatos szinten érzékelni. Amiben igazán különbözünk a többiektől az mégis az, hogy mi arra is képesek vagyunk, hogy mindezt a magunk javára fordítsuk. Megtervezzük az időnket, a napi, heti, havi, és éves rendszerességgel ismétlődő, valamint egyedi feladatokat. Ennek feltétele a mentális munka. Azok az emberek, akik megtanulják elsajátítani a napi tevékenységek beosztását és a mikromenedzselés folyamatát, sokkal hatékonyabbak és elégedettebbek is. Az időgazdálkodás abban is kiváló támogatást nyújt, hogy az újévre merészen bevállalt tervek és változások megvalósíthatóvá váljanak. Nézzük, hogyan hozhat érdemi változást,

Read More

Otthonteremtés és lakásfelújítás 2021-ben

/ január 7, 2021/ Tanácsadás

Az ingatlanpiac az újépítésű lakások vásárlásának nem igazán kedvez, évek óta emelkednek még az igazán kis alapterületű lakások árai is, ezért az új lakásba, házba költözés egyre távolabb kerül tőlünk. Azok, akik rendelkeznek saját tulajdonú lakással, családi házzal, előbb-utóbb belevágnak egy kisebb vagy nagyobb lakásfelújítási projektbe, vállalva minden kényelmetlenséget, ami ezzel jár. Tekintve azonban, hogy egy lakásfelújítás nem kevés befektetést igényel, mindannyiunknak jól jön, ha külső pénzügyi erőforrásokat vonhatunk be. Nézzük hát, hogy milyen lehetőségünk nyílik 2021-ben arra, hogy tágabb, modernebb, okosabb, gazdaságosabb otthont teremtsünk családunk és önmagunk számára.

Új év, új eszközök, tudatosabb vásárlók

/ január 5, 2021/ Egyéb

Minden bizonnyal sokunkat üdvözölt új okostelefon, okoseszköz, kiegészítő, vagy laptop a karácsonyfa alatt. Most, hogy már túl vagyunk az első öröm okozta izgalmakon, és az új eszközök funkcióinak felfedezésén, kipróbálásán, érdemes egy kicsit objektívebben szemügyre venni új szerzeményünket. Azon túl, hogy mit tud, van egy sokkal fontosabb kérdés: hogyan védhetjük meg? Akármilyen eszközről legyen is szó, hamarosan bekerül az életünk körforgásába. Talán mindent ezzel intézünk majd, ezért mindig a kezünk ügyében lesz. Talán csak sportoláshoz vesszük fel. Talán otthonról dolgozunk majd vele. Bárhogy legyen is, igényli a körültekintő gondoskodásunkat. Nézzük hát, hogyan óvhatjuk meg új eszközeinket a való élet dzsungelében

Read More

Szilveszter 2020

/ december 31, 2020/ Tanácsadás

Az óév búcsúztatása általában vidám és hangos esemény, finom ételekkel, italokkal, játékokkal és sok-sok nevetéssel, idén a nagy társasági eseményekre nincs lehetőségünk. Legalábbis élőben! Ellenben tökéletes alkalom adódik idén egy autentikus családi, baráti szilveszter megrendezésére. Vagy, az internetnek köszönhetően online csatlakozhatunk be a rendezvényekre, vagy indíthatunk magunk egy eseményt. Nézzük hát, hogyan búcsúztathatjuk el az óévet egy igazán hangulatos, mókás, vidám szilveszteri partin 2020-ban is!

Hasznos újévi fogadalmak

/ december 28, 2020/ Tanácsadás

Az óév búcsúztatása rendszerint egybe esik az újévi fogadalomtételekkel, amelyek javarészét a tapasztalat szerint még az első negyedévben feladjuk, és még a legkitartóbbaknak sem sikerül minden fogadalmi tételt egész évben megtartani. A leggyakoribb fogadalmak a dohányzásról való leszokás és a fogyás, ám egyik sem működik igazán valódi életmódváltás nélkül. Az igazán hasznos újévi fogadalmak akkor tudnak működni egész évben, ha nem várunk egyszerre túl nagy változást, belátjuk az apró lépések szükségét és azt, hogy igazán akkor leszünk sikeresek, ha a fogadalmaink egymásra épülnek. Nézzük hát, hogyan lehetünk a legkitartóbbak!

A megosztott énidő értéke

/ december 23, 2020/ Tanácsadás

Az énidő értéke most, amikor az otthonok osztályteremmé és munkahellyé változtak, fontosabb, mint valaha. Mégis, talán ez most nem kizárólagosan a félrevonulás időszaka, hanem a családi kapcsolatok és kötődés elmélyítésének szentelhető idő. Az énidőt tölthetjük úgy is, hogy a szeretteink társaságában és a magányos elvonultságban töltött órák között egyensúlyt teremtünk. Nézzük hát, hogyan is lehetünk ott mindenhol úgy, hogy közben letesszük a hétköznapok terheit.

Karácsonykor főszerepben a konyha

/ december 21, 2020/ Tanácsadás

A karácsony valójában egy egész periódus, ami magába foglalja a már október-novemberben megkezdett ajándékvásárlást – kihasználva a Black Friday előnyeit –, és az egész adventi időszakot. Miközben persze továbbra is dolgozik mindenki. Ahogy telnek a napok, úgy válik a karácsony az év legstresszesebb időszakává. Az amúgy is balesetveszélyes konyha valódi aknamezővé változik, amit egy rendkívül paprikás hangulatú szakács próbál felszámolni. De ennek nem feltétlenül kell így lennie.

Viselhető okostechnológia

/ december 16, 2020/ Okoseszközök

Okosóra, fitnesstracker, aktivitásmérő. Csak három eszköz a viselhető okoseszközök sorából, amelyek rendszerezettebbé varázsolják hétköznapjainkat. A viselhető okostechnológia azonban túlmutat az életmódváltáshoz valóban érdemi támogatást nyújtó trackereken. Már nem a tudományos-fantasztikum léptéke, hanem a fenntartható fejlődés egyik leghasznosabb és legértékesebb vívmánya.

Mit adjunk ajándékba 2020 karácsonyán?

/ december 14, 2020/ Tanácsadás

Mit adjunk ajándékba idén? Az év utolsó hónapja, az advent, a Szenteste, a karácsony, az óév búcsúztatásának az ideje. A számvetésé, a reményé, a tervezésé, fontos elhatározásoké és döntéseké. Ekkor mindennél jobban felértékelődik a törődés és a gondoskodás szerepe, főleg most, amikor sok család kényszerűségből tölti egymástól távol az ünnepeket. Az ajándékok kiválasztása talán sosem volt még ennyire szimbólumértékű, mint idén. Valami olyasmi kell, ami egyszerre fejezi ki a kötődést, az odafigyelést, és persze illik is a megajándékozandó személyhez. Cikkünkben jellemzően olyan ajándékötleteket hozunk, amelyekkel jelenünk kihívásait könnyebben győzhetjük le.

Egészségtámogató okoseszközök

/ december 8, 2020/ Okoseszközök, Tanácsadás

Az egészséges életmód fenntartásában sokféle tényező játszik szerepet, és nem mindig egyértelmű, hogy a megőrzése érdekében tényleg jó úton járunk-e. A divatdiéták és persze az internet közösségek mindenhatósága korábban sosem látott károkat képes okozni. Az aktivitásmérők, fitneszkarkötők az elmúlt két év legnépszerűbb hordozható okoseszközei, ugyanakkor nem nyújtanak kellő áttekintést az egészségi állapotról. Szerencsére ma már komplex okoseszközök állnak rendelkezésünkre, cikkünk ezekből ad egy kisebb merítést.

Feltörekvőben a Xiaomi

/ december 4, 2020/ Tanácsadás

Bizonyos országokban a Xiaomi a legnépszerűbb okostelefon márka, más országokban pedig még egyáltalán nem is hallottak róla. Ez a kettősség elég nagy zavart okoz a márka és termékei megítélésében, főként az európai országokban, ahol a Xiaomi konkurenciáinak – Apple, LG, Huawei, Samsung – ismertsége és elismertsége talán a legnagyobb akadály a bizalom kialakulásához vezető úton. Cikkünkben összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat a Xiaomi márkáról, ami remélhetőleg a közeljövőben segítséget nyújt egy megalapozott döntéshez, ha vásárlásra kerül sor.

Vásároljunk okosan 5 lépésben az internet segítségével

/ november 27, 2020/ Tanácsadás

Az online vásárlás az ezévi pandémiától felerősítve egyre inkább szokássá válik. Az online vásárlás gyakorisága azonban még nem jelent vásárlói tudatosságot. Könnyen befolyásolhat minket egy hamis vagy rosszindulatú véleményezés a kiszemelt bolt vagy vállalkozás közösségi oldalán. A kiadások kordában tartásához azonban nem elég bekövetni a kiszemelt boltok közösségi oldalát, és mások véleményére alapozva eldönteni, hogy a kínálat és az árfekvés megfelel-e az igényeinknek. Nézzük hát, milyen trükköket vethetünk be annak érdekében, hogy az internet, mint piac valóban az érdekeinket – és megelégedésünket – szolgálja.

Gamer kontra gamer, avagy kulcs a gamerközösséghez

/ november 24, 2020/ Inspiráló

Figyelemfelkeltő tény, hogy egy League of Legends vagy Fortnite Világbajnokság lassan több követőt szerez az online térben, mint a SuperBowl, vagy a FIFA a stadionokban. Alig tíz-húsz évvel ezelőtt a játékosokat a valódi világtól elzárkózó álmodozónak titulálták. Mára a virtuális és kiterjesztett valóság, az MI-k és az e-sport fejlődésével a 21. század fontos piaci szereplőivé váltak. Rajtuk keresztül ugyanis elérhetjük nemcsak a követőket, de a gamerek zárt és összetartó közösségét, amely kifejezetten nem fogékony a hagyományos reklámokra és reklámhordozókra. A gamer presztízsét felhasználva azonban eljuttatható szinte bármilyen termék a végfelhasználóhoz: a teljes gamer közösséghez, játékoshoz és nézőhöz/követőhöz egyaránt.

Karácsonyi timeline, 2020

/ november 20, 2020/ Tanácsadás

Ha van valami, amit megtehetünk magunkért és a békés karácsonyért, akkor 2020-ban a profi időgazdálkodás legyen az. Az eleve rossz közhangulat robbanásveszélyes közeggé változtatta a boltokat és bevásárlóközpontokat, de még a sarki kisbolt és a piac családias, otthonos légköre is feszültebb, mint eddig bármikor. Szükségünk van a karácsony igazi hangulatára és értelmére, hiszen pont most kell, hogy megerősítsük magunkat és egymást mindannak fontosságában, ami összefűz minket. Nézzük hát, hogyan segíthet a profi timeline úgy, hogy közben az ünnep hangulata sem sikkad el a karácsonyfa-állítás és az ünnepi menü elkészítése között félúton a stresszben, hajszában.

Hogyan járjunk túl 2020 „eszén”, avagy karácsonyi lifehack 5+1 lépésben

/ november 17, 2020/ Tanácsadás

Az, hogy az idei ünnepi szezon nagy valószínűséggel más lesz, mint az eddigiek, még nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondanunk bevált hagyományainkról. Tekintve, hogy a 2020-as év minden tekintetben a párját ritkítja, az ünnepeket megkeserítő bosszankodás és búslakodás helyett gondolkodjunk inkább konstruktívan. Hozzuk ki a legtöbbet, legjobbat mindabból, ami a rendelkezésünkre áll! A békés és boldog karácsony 2020-ban is megvalósítható, csak egy kis kreativitás, együttérzés és némi lifehack kell hozzá.

2020-ban is játsszuk ki a Black Friday kártyát! – 2. rész

/ november 12, 2020/ Tanácsadás

Cikkünk első részében arról beszéltünk, hogy milyen különleges személyi és informatikai előkészületeket igényel idén a Black Friday. A folytatásban arról lesz szó, hogy mely szegmensekben milyen, a 2020-as év kihívásaira reflektáló termékek akcióira számíthatunk, és miért.

2020-ban is játsszuk ki a Black Friday kártyát! – 1. rész

/ november 11, 2020/ Tanácsadás

Csakúgy, mint sok minden más, 2020-ban az ünnepi vásárlás és a Fekete Péntek is kicsit másképp néz ki, ami kétségtelenül arra ösztönözheti néhányunkat, hogy lemondjunk a Fekete Péntekről. Ugyanakkor éppen a pandémiának köszönhetően olyan ajánlatokkal bővül idén az akciók köre, ami a korábbi évekre nem volt igazán jellemző. Nézzük hát, hogy mikor, hogyan és mire érdemes idén kijátszani a Black Friday-kártyát!

Élettartam vs. technológia, avagy miért kell az új okostelefon? – 2. rész

/ november 6, 2020/ Mobiltelefon

Cikkük első részében elkezdtük feltérképezni az újabb és újabb okostelefon vásárlások mögött rejlő valódi okokat. Röviden vázoltuk, hogyan működnek együtt a világcégek a folyamatos piaci jelenlét és pénzáramlás érdekében, hogyan válhat a hosszú élettartam előny helyett hátránnyá, és hogy a fizikai elavulás mellett napjainkra a technológiai elavulás jelenti a legnyomósabb érvet az új készülékek megvásárlására. Gondolatmenetünket itt folytatjuk, majd kitérünk a technológiai fejlődés és a marketing összefüggéseire, továbbá arra is, hogy a fogyasztói társadalomban a legnagyobb piaci nyomást maga a vásárló fejti ki.

Élettartam vs. technológia, avagy miért kell az új okostelefon? – 1. rész

/ november 5, 2020/ Mobiltelefon

Az okostelefonok átlagos frissítési ciklusa két év. Körülbelül ennyi idő telik el két vadonatúj modell megjelenése között, és ahogy piacra kerül az új szériás okostelefon, meg is vesszük azt. Mivel jellemzően értékes mobilokról van szó, a vásárlói gondoskodásra is költünk, baleseti garanciára mindenképpen. Ha valóban kiemelkedő minőségű telefonról van szó, akkor a kiterjesztett garancia is releváns döntés. (A készülék nagy valószínűséggel túl fogja élni a saját gyártói garanciáját és a következő széria megjelenését.) De vajon miért éppen két év az élettartam, a bűvös határ? Mi az, ami új készülék vásárlására ösztönöz minket újra és újra? Akkor is, ha az előző

Read More

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

/ október 30, 2020/ Oktató

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az

Read More

Mi a teendő, ha vírusos az okostelefon? – 2. rész

/ október 27, 2020/ Tanácsadás

Cikkünk első részében átvettük, hogy milyen jelek utalhatnak arra, hogy az okostelefon rosszindulatú programmal fertőződött. Ezúttal annak járunk utána, hogyan távolíthatjuk el manuálisan a kártevőt, valamint utánajárunk annak, miért is fontos, hogy ne egyénként, hanem közösségként lépjünk fel a vírusok és a kiberbűnözés ellen.

Mi a teendő, ha vírusos az okostelefon? – 1. rész

/ október 26, 2020/ Tanácsadás

Okostelefon nélkül létezni szinte lehetetlenség, főként, ha városi életmódot folytatunk. Az okostelefonnak természetesen nem kell uralnia életünk minden pillanatát, de fontos, hogy a legoptimálisabban működjön. Egy hétköznapi hackertámadás, vagy felelőtlen letöltés is megkeserítheti az életünket, egy véletlen, vagy meggondolatlan gombnyomással lehúzhatunk egy zsarolóvírust, vagy trójait a telefonra. És az sem biztos, hogy időben észrevesszük! Nézzük meg hát, hogy milyen hétköznapi és észlelhető jeleket hagynak az okostelefonon a kártevő programok.

Víztakarékosság a mindennapokban kezdő és haladó szinten

/ október 20, 2020/ Oktató, Tanácsadás

Egy átlagos háztartás rengeteg vizet használ fel csak beltéri használatra. Szerencsére a víztakarékosság számos módon megvalósítható, ami hozzájárulhat a vízszámla és a környezeti terhelés csökkentéséhez. Ha felelősen gondolkodunk, meg kell találnunk az arany középutat, hiszen nem kizárólagosan a vízszámla redukálása a cél. A fenntartható környezet biztosítása jóval nagyobb léptékű távlat, mint a havi rezsiköltség. Cikkünkben egyszerű, hétköznapi módszerek megosztásával szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy mindenki a saját életvitelébe illeszthetően találja meg a megoldást.

Hogyan működik az indukciós főzőlap?

/ október 14, 2020/ Oktató, Tanácsadás

A tűz idővel már nemcsak a fényt és a meleget szolgáltatta, nemcsak a ragadozókat tartotta távol, de egy igazi őskori találmányt, a sütés-főzést is megalapozta. A sütés-főzés, azaz az étel feldolgozás a könnyebb emészthetőség kedvéért, a baktériumok elpusztításának igénye mit sem változott az eltelt több ezer év alatt. Csupán a felhasznált technológia változik, a végeredmény ugyanaz: a biztonságos, tápláló és ízletes étel. Napjainkra azonban a főzés technológiája eljutott egy olyan szintre, ahol már nem elég azt tudni, hogy milyen hozzávalók és receptúra, valamint metódusok szükségesek az ételkészítéshez. Azt is tudnunk kell, hogyan működnek a különböző tűzhelyek. Cikkünkben ezúttal az egyik

Read More

A porszívó kiválasztása

/ október 13, 2020/ Takarítás, Tanácsadás

Valószínűleg akkor szembesülünk először azzal, hogy nem is olyan egyszerű kiválasztani egy új porszívót, amikor a kínálat láttán megdöbbenünk. Hiszen csak egy sima porszívót szeretnénk. Kérdés persze, hogy létezik-e még olyan, hogy sima porszívó? Szüleink ősrégi rakétaporszívója, amit otthon egy csavarhúzó segítségével pikk-pakk javítani lehetett, ma már békebeli technológiának számít. Ráadásul, az a porszívó, ami tökéletesen működik egy padlólapozott otthonban, azonnal elbukik a hosszú szálas szőnyeggel fedett nappalikban. És ez csak egy érv amellett, hogy ne kizárólagosan az árkategória határozza meg a porszívóvásárlást. Cikkünkben végigvezetjük olvasóinkat a legfontosabb szempontokon és döntéseken, melynek birtokában már egyszerűbb lesz a választás is.

iPhone 2020-as modellek – vajon mit várhatunk tőlük?

/ október 9, 2020/ Mobiltelefon

Ebben az évben számos pletyka kelt szárnyra, többek között az okostelefonok nevével kapcsolatban, hiszen az Apple nem éppen következetes az eszközei elnevezésében. Ha az Apple a legutóbb használt sémát követi, akkor iPhone 12, Pro és Pro Max néven üdvözölhetjük a legújabb státuszmobilokat, de felmerült az is, hogy a legkisebb modellt iPhone Mini névre keresztelik.  Akit azonban jobban izgat az, hogy milyen újításokat rejt majd az új iPhone, annak mindenképpen érdemes elolvasnia cikkünket.

Hogyan teszik könnyebbé életünket Tesla találmányai?

/ október 8, 2020/ Inspiráló

Amikor Nikola Tesla örökségének őrzőjeként Elon Musk nemrégiben útnak indította a SpaceX programot, több mint egy évszázados fejlődéstörténetre tette fel a pontot; megvalósított egy víziót, ami az elektromosság hajnalán született. Tesla talán a legvitatottabb személyiség a tudománytörténetben. Kutatásainak eredményeként olyan találmányokkal gyarapodott világunk, mint például az indukciós motor, a távirányító, a váltakozó áram, a rádió és a róla elnevezett Tesla-tekercs, mely a vezeték nélküli töltés technológiáját adta a kezünkbe, és neki köszönhetően képesek egyáltalán elindulni az autók, illetve egyes repülőgépek akár helyből is felszállni. Annak ellenére, hogy a saját idejében minden zsenialitása ellenére sem tudott boldogulni, öröksége szinte láthatatlanul varázsolja

Read More

Laptop kiegészítők a home office támogatására

/ szeptember 29, 2020/ Laptop, Számítástechnika, Tanácsadás

Azzal mindenki tisztában van, hogy milyen alapeszközök szükségesek a home office-ban végzett munkához, ugyanakkor olyan laptop kiegészítők is szóba jöhetnek, amelyek nemcsak egyszerűsítik, de kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik az otthonról végzett munkát. Cikkünket ezúttal a valóban hasznos laptop kiegészítőknek szenteljük.

Mit tud az okos sütő?

/ szeptember 28, 2020/ Okoseszközök, Tanácsadás

Az okos sütő, vagy tűzhely wifi vagy bluetooth technológiával ellátott háztartási nagygép, mely társalkalmazással párosítva lehetővé teszi nemcsak azt, hogy hálózatba kössük a háztartás okoshálózatával, de a távoli vezérlés elérésének a lehetőségét is a kezünkbe adja. Nem egy közülük akár hangvezérléssel is irányítható. Alapfunkciója megegyezik a hagyományos sütőével, ugyanakkor rugalmasabb főzőlap-konfigurációval kényelmesebbé és praktikusabbá teszi hétköznapjainkat.

Párásítás és páramentesítés alapjai

/ szeptember 25, 2020/ Tanácsadás

A párásítás és a páramentesítés/párátlanítás létfontosságú folyamat a légkondicionálás, fűtés/hűtés során, hiszen ezzel szabályozhatjuk a helyiségek levegőjének nedvességtartalmát. A légkondicionálás alapvető célja, hogy akár otthon, akár a munkakörnyezetben kényelmesebb tartózkodást tegyen lehetővé, utóbbi esetben növeli a hatékonyságot és a produktivitást is, valamint karakterisztikától függően a gyártás/termelés folyamatában használt alap- és nyersanyagok, valamint elektronikus eszközök kiváló minőségét is biztosítja.

A fürdőszoba páramentesítése praktikus módszerekkel

/ szeptember 22, 2020/ Légkondicionálás, Tanácsadás

Bár általában a fürdőszoba a napi higiéniai szertartásaink helyszíne, sok esetben helyet ad a mosógépnek, szárítógépnek is. A tisztálkodáson és mosáson kívül azonban még egy funkciót betölthet; egy kád meleg, fürdősóval illatosított vízben ellazulni, kiváló lehetőség a stresszmentesítésre. Bármelyik funkcióját vesszük is igénybe, előbb-utóbb szembesülünk a vizes-nedves helyiségek egyik legnagyobb problémájával: a párásodással és a páralecsapódással. Ez nemcsak az esti ellazulás élvezeti értékét csökkenti, de a páralecsapódások helyén megtelepedő penészfoltok egészségügyi rizikót is rejtenek. Cikkünkben feltárunk néhány egyszerű, praktikus módszert, amivel visszaadhatjuk fürdőszobánk egészséges és bensőséges légkörét.

Okostévék, amik tényleg megérik az árukat

/ szeptember 17, 2020/ Tanácsadás

Az okostévék korszakát éljük. Ma már kifejezetten alacsony áron is elérhetjük őket, ám előfordulhat, hogy nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A prémium minőségű okostévék pedig akár impulzusvásárlásba is sodorhatnak, melynek egyenes következménye, hogy hosszú időre lekötjük a költségvetésünk egy részét akkor is, ha azt nem engedhetnénk meg magunknak. (A hazánkban forgalmazott okostévék rendelkeznek gyártói garanciával, ugyanakkor vásárláskor ne mulasszuk el a kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződés megkötését sem.) Cikkünk célja ezúttal, hogy árkategóriánként utánajárjunk annak, mit adnak az árukért az okostévék.

Hogyan alakítsuk ki az otthoni, digitális tanulás menetét?

/ szeptember 15, 2020/ Tanácsadás

Az otthoni, digitális tanulás eleinte sokak számára jelenthetett megkönnyebbülést. Az első tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a napi teendők, az otthoni tanulás és az otthoni munkavégzés összehangolása több odafigyelést kíván. A technikai háttér megléte is csak abban az esetben támogatja teljes értékűen az otthoni tanulást, ha érdemben számíthatunk a digitális eszközök kapacitására. A vásárlói gondoskodás keretében megkötött kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződéssel valóban biztosítani tudjuk a technikai háttértámogatást, azonban ez még önmagában nem elegendő. Cikkünkben ezúttal a hatékony és szervezett otthoni tanulásra összpontosítunk.

Ételek, amelyek tárolására a hűtő nem alkalmas

/ szeptember 10, 2020/ Hűtőszekrény

Sokszor azt sem tudjuk, hogy pontosan mi van a hűtőben és még azelőtt lejárnak, megromlanak az élelmiszerek, hogy felhasználhattuk, elfogyaszthattuk volna. A hűtő önmagában csakis akkor képes jól eltartani az élelmiszereket, ha gondoskodunk a hosszútávú védelméről, például vásárlói gondoskodás formájában, és azzal, hogy nem terheljük a kapacitásánál nagyobb mértékben. A hűtő férőhelyének és tartalmának optimalizálását kezdjük a legegyszerűbb módszerrel: távolítsuk el a hűtőből azt, ami nem odavaló. Cikkünkben annak járunk utána, hogy melyek ezek az élelmiszerek, illetve nyersanyagok.

A podcast alapjai

/ szeptember 8, 2020/ Okoseszközök

Okos otthonokban élünk, drónokat reptetünk, és a Marsra tervezett emberes küldetés talán hamarabb valósul meg, minthogy az önvezető autók és az okosaszfalt hálózat átszövik a világunkat. Egy komplex, geostacionárius műhold-rendszer kering a fejünk fölött. Mindezt a fejlődést egy 19. századi találmány, a rádió teszi lehetővé, és ugyanez a találmány „működtet” szinte mindent a digitális világban. A biztonsági kamerát, a műholdakat, és az otthoni okoshálózattal összekapcsolt eszközeinket a mobiltelefontól a villanykörtén át a laptopon keresztül a bébimonitorig. A rádió alatt a 20. században azonban már nemcsak egy elektromágneses hullámjelenséget értettünk. A rádió az információcsere első számú eszköze volt sok-sok évtizeden át,

Read More

A számítógép hagyományos és különleges perifériái – 2. rész

/ augusztus 28, 2020/ Számítástechnika

Cikkünk első részében a számítógép hagyományos és különleges perifériáival foglalkoztunk, ezúttal pedig az utóbbiak közül azokat vesszük sorra, amelyek valamilyen formában a kisegítő lehetőségeket és a rehabilitációt támogatják. Mivel ezek rendkívül fontos perifériák a vásárlói gondoskodás szerepe is felértékelődik.

A számítógép hagyományos és különleges perifériái – 1. rész

/ augusztus 26, 2020/ Okoseszközök, Számítástechnika

A számítógép perifériák olyan eszközök, amelyek nem képzik a számítógép központi, memória és adatfeldolgozó architektúráját. A perifériák bemeneti és kimeneti hardverekből és adattárolást támogató kisegítő rendszerekből állnak. Ezek a számítógépes perifériák a bemeneti portokhoz csatlakoztatható firewire adatkábelekkel, vagy vezeték nélküli kapcsolattal, például wifi vagy Bluetooth útján csatlakoznak a számítógéphez. A perifériák minden számítógépet használó ember számára ismertek, de vannak szokatlan formájú, rehabilitációs támogatást nyújtó, vagy pusztán esztétikai szempontból értékes perifériák is. Cikkünket ezúttal a hagyományos és különleges számítógépes perifériáknak szenteljük.

A szárítógép helyes használata

/ augusztus 25, 2020/ Egyéb, Mosás, szárítógép

A legtöbb otthon a mosógép mellett igényli a szárítógép áldásait is. Nemcsak időt takarít meg, de a nagyméretű textíliák kezelését is könnyebbé teszi. Sok helyen nincs is lehetőség a ruhaneműk hagyományos, szabadtéri szárítására. A kis alapterületű lakásokban is sokkal praktikusabb a szárítógép használata, mint az amúgy is szűkös életteret ruhaszárítókkal még jobban lekorlátozni. Szintén segítséget nyújt a szárítógép a téli időszakban, hiszen a lakásban száradó ruhákból felszálló pára megtelepszik a falakon, és a rosszul szellőző, vagy kevésbé jól szigetelt helyeken kiváló táptalaja a penészgombáknak. A szárítógép azonban még nem olyan magától értetődő része a lakásfelszerelésnek, mint a mosógép, sokan azzal

Read More

Az okostelefon alapvető informatikai védelme

/ augusztus 21, 2020/ Mobiltelefon

Hamar lemerül az okostelefon? Olyan üzenetek jelennek meg rajta, amiket biztosan nem mi küldtünk? Megszaporodnak a bosszantó pop-up ablakok? Túl nagy az adatforgalom? Gyakran összeomlik vagy lefagy az egész rendszer? Mindez annak a jele is lehet, hogy hackertámadás áldozatává váltunk. Cikkünk témájának tárgya ezúttal az, hogyan védekezhetünk az okostelefon feltörése ellen.

Az élelmiszer eltartása pazarlás nélkül – 2. rész

/ augusztus 20, 2020/ Egyéb

Cikkünk első részében az általános tudnivalók mellett a zöldségek és gyümölcsök takarékos felhasználásával és tárolásával ismertettük meg Olvasóinkat. Ezúttal a hús, hal, tejtermékek, tojás, valamint a kamrában tárolandó élelmiszer hatékony, és takarékos felhasználását támogató ötleteket osztunk meg.

Az élelmiszer eltartása pazarlás nélkül – 1. rész

/ augusztus 18, 2020/ Egyéb

A bőség illúziójának terhét cipelő nyugati típusú társadalmak egyik legégetőbb problémája az élelmiszer elpazarlása. Ez több okra is visszavezethető. Könnyen és gyorsan elérhetők akár az egzotikus alapanyagok is, többet vásárolunk a kelleténél, és a megvásárolt/feldolgozott élelmiszerek aránytalanul nagy része, átlagosan 20%-a végzi a szemetesben. Ha mindazt a pénzt – amit így végső soron a kukába dobunk -, számos más, hasznos/szükséges/élvezeti cikkre költenénk, az nemcsak kiegyensúlyozottabb, de takarékosabb életvitel kialakítását tenné lehetővé és egyúttal a fenntartható fejlődést is támogatná. Cikkünkben ezúttal számba vesszük, hányféle lehetőségünk van valójában arra, hogy úgy spóroljunk az élelmiszerekkel, mégpedig úgy, hogy közben semmiben sem szenvedünk hiányt.

A számítógép digitális karbantartása

/ augusztus 12, 2020/ Számítástechnika

Ha nem alakítunk ki egy könnyen és egyszerűen karbantartható rendszert, akkor a számítógép idővel egyfajta digitális porzsákká változik. Fájlmásolatok (duplikációk), akár évekkel ezelőtti, már régen nem használt fájlok sorakoznak különböző mappákban, vagy a letöltések között. Ennek következtében a számítógép idővel egyre lassabbá válik, a dugig telt tárhelyeken egyre nehezebb helyet szorítani az új adatoknak és letöltéseknek. A számítógépen rendet tartani legalább olyan fontos, mint a fizikai karbantartás, és az élettartam optimalizálás érdekében kötött kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződés.

Az okostelefon rendszerezése

/ augusztus 12, 2020/ Egyéb, Karbantartás, Mobiltelefon

Akár többezer alkalmazást is a kezünkben tarthatunk, csupán egyetlen telefonon. Ha nincsen egy áttekinthető rendszerünk, a túlzsúfolt oldalakon hosszú perceket is eltölthetünk azzal, hogy megtaláljuk, amit keresünk. A hatékonyság és a könnyebb hozzáférés érdekében tehát, egy olyan rendszerre van szükség, ami lényegesen leegyszerűsíti, hogy megtaláljuk a szükséges alkalmazásokat és azok használatát is. Sokan tologatják maguk előtt az okostelefon rendszerezését, a struktúra felépítését, pedig valójában alig félórát vesz igénybe. Feltéve persze, ha tudjuk, milyen módszerek állnak a rendelkezésünkre ehhez a feladathoz. Nézzük hát, hogyan alakíthatunk ki egy otthonos, könnyen kezelhető rendszert a telefonon.

Biztonságos nyaralás, az okoseszközöknek is

/ július 30, 2020/ Okoseszközök

Bár vannak olyan régiók, ahova idén nyárra már nem lehet helyet foglalni, természetesen az utazás felkészítése nemcsak a helyre és az időszakra vonatkozik. Az utas- és csomagbiztosítás mellett arra is fel kell készülnünk, hogy a nyaralás, a zsúfolt tengerpartok, a klasszikus üdülőhelyek sokkal több bonyodalmat tartogatnak számunkra, mint a hétköznapi életvitel. A hordozható okoseszközöknek az utóbbi fél év igazi nagyüzem volt, és nyáron sem fognak pihenni. Nézzük hát, hogyan készíthetjük fel őket az utazásra!

Az átlátszó kijelző: LCD vs. OLED

/ július 28, 2020/ TV

Az átlátszó kijelző és az átlátszó tévé az utóbbi évek egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó szenzációja volt. Jelenleg három típusú, OLED, LCD és LED paneltechnológiával rendelkező, átlátszó kijelzős tévé érhető el a piacon. Joggal vetődik fel persze a kérdés, mi a különbség? Cikkünkben utánajárunk, hogy az LCD és OLED átlátszó kijelzők miben különböznek egymástól.

A minimal home office biztonságos infrastruktúrája

/ július 24, 2020/ Okoseszközök, Számítástechnika

A közelmúlt eseményei alapján nemcsak szükségessé, de egyre népszerűbbé is vált a home office, vagyis az otthonról végzett munka. Ugyanakkor ez a fajta életvitel nem mindenkinek való, sokan nem tudják összeegyeztetni az otthonról végzett munkát a háztartásvezetéssel, illetve sok esetben a kettő összemosódik, amikor otthonról dolgozunk. Az azonban biztos, hogy ha mégis a home office mellett döntünk, akkor az időgazdálkodás mellett a rendelkezésünkre álló gépi és virtuális infrastruktúra lesz a legnagyobb támaszunk a mindennapjaink során. Szinte mindenkinek van otthon hordozható, vagy helyhez kötött számítógépe, de ezeket sok esetben csak szórakozásra használtuk. Természetesen vannak olyan cégek, amelyek biztosítják munkatársaik számára a

Read More

Ventilátor vs. légkondicionáló

/ július 23, 2020/ Klímaberendezés, Légkondicionálás

Bár a korábbiakhoz képest, az idei nyár nem a kánikula évszaka, azért akadnak forróbb napok. Főként a városba, panellakásokba szorultak számára okoz kényelmetlenséget és kellemetlenséget, hiszen itt a házak között megreked a forró levegő, és még az aszfaltból is sugárzik a hőség. Ez az oka annak is, hogy az otthonok mesterséges hűtése már szinte alapvetővé vált a városokban. Egyre többen ruháznak be a légkondicionáló nyújtotta kényelemre, ám a ventilátor egyszerű praktikuma is sokak számára ad enyhülést. Cikkünkben utánajárunk annak, hogy a légkondicionáló vagy a ventilátor miként tudja kiszolgálni a komfortérzetünket.

Konyha a kertben

/ július 22, 2020/ Inspiráló, Tanácsadás

A nyár hagyományosan a kerti partik, hétvégi sütögetések ideje. Előkerülnek az állványok,  a bográcsok, a nyársak, és megerősítjük a tűzrakó helyet a kertben. A szerencsésebbeknek egy egész nyári konyha, vagy grillsarok áll a rendelkezésükre, és olyanok is akadnak, akik éppen most gondolkodnak azon, hogy elkülönítenek egy részt a kertben erre a célra. De vajon milyen előnyökkel jár a konyha a kertben?

Fura kütyük a kényelem és az egészség szolgálatában

/ július 17, 2020/ Okoseszközök

Új elektronikus termékek szinte naponta jelennek meg, és legalább ilyen gyakorisággal tűnnek el a semmiben. Van, amelyik beválik és állandó kísérője lesz napjainknak, és van, ami csak a fura kütyük listáját gyarapítja, amolyan széljegyzetként a technológiai fejlődésünk margóján. Olyan is akad, amit felvált egy újabb technológia, és egy ideig még őrizgetjük, majd szépen, lassan kikopik az életünkből. Ez a sors leginkább a médialejátszókat fenyegeti; alig tíz éve még szinte minden háztartásban volt DVD-lejátszó, vagy olyan Hi-Fi, ami CD-t és szalagos kazettát, sőt, bakelit lemezt is lejátszott. Az okostelefonok fejlődésével azonban nemcsak ezek tűntek el, de az mp3 és mp4 lejátszók

Read More

Melyik okostelefon rögzíti a legjobb minőségű videót?

/ július 16, 2020/ Egyéb

Mivel rengeteg a kameraképes okostelefon, a kérdés nem az, hogy tudunk-e a telefonnal videót, fotót rögzíteni, hanem hogy milyen minőségű lesz a rögzített kép. Cikkünkben utánajárunk annak, hogy miért épp az okostelefon vált a videókészítés bajnokává, hogy melyek azok az okostelefon modellek, amelyek élen járnak a videórögzítésben, és végül, milyen lehetőségeket rejt magában a videózás.

A 3D nyomtatás előnyei

/ július 14, 2020/ Inspiráló

A 3D nyomtatás lassan olyan hívószóvá válik, mint korábban az LCD tévé, vagy aktuálisan a 4K, vagy 8K képes monitor. Nem csoda, hiszen a technológia szinte hihetetlen: egy számítógépes terv alapján háromdimenziós objektumréteget hoznak létre, mely lehet gyerekjáték, sportcipő, autóalkatrész, akár egy ortopédiai segédeszköz, vagy egyenesen implantátum. A 3D nyomtatás egy additív folyamat, amelynek során a különböző összetevőkből álló anyagrétegek egymásra épülnek a végső, háromdimenziós tárgy létrehozásához. Alapvetően a folyamat ellentétes a megszokott, azaz szubtraktív gyártási folyamatokkal, aminek a lényege, hogy egy nagyobb anyagtömegből vágják/nyerik ki a szükséges anyagokat. A kereslet a 3D nyomtatás előnyeinek köszönhetően növekszik, ezért cikkünk az

Read More

Mutasd, milyen a hűtő, megmondom ki vagy!

/ június 30, 2020/ Hűtőszekrény

Az egyik közeli barátunk a válása után “lefagyasztotta” a bánatát. Szinte szó szerint, ugyanis egy vadonatúj hűtőszekrény vásárlásába fojtotta. Az új, kis lakásának még apróbb konyhájába valami érthetetlen búfelejtő, vagy öröm-shopping indokkal megvette a fellelhető legnagyobb, legdrágább és legfeketébb (!) frigót. A férjem egyszer megjegyezte, hogy a hűtő pont úgy néz ki, mint a Star Warsból a Halálcsillag. Tény, hogy a barátunk gyerekei rendkívüli módon élvezték, és ennek örömére folyton nyitogatták, illetve égrepesztő kuplerájt hagytak a belsejében. Én bevallom, kicsit féltem tőle. Bemész a konyhába, és ott terpeszkedik egy hatalmas, fekete izé, eluralja a teret. Aláírom, hogy dizájnosan nézett ki,

Read More

8K tévé, avagy mindent, a szemnek!

/ június 29, 2020/ TV

Széles képernyő, síkképernyő, ívelt tévé, 3D, HD, FullHD, 4K, HDR. Mi lesz a következő újítás, amivel a televíziós evolúció a szemünket kényezteti? A 8K. Ezek a tévé modellek a legélesebb, legrészletesebb képet adják, és ezzel általában meg is vagyunk elégedve. Társadalmunk a számok és betűk kombinációjának bűvöletében él, ennél talán csak a mémek vannak ránk nagyobb hatással. A kíváncsiabbaknak azonban szöget üthet a fejébe, hogy mit is takar a 8K, és hogyan működik? Mit tud ez a tévé, amit az eddigi modellek nem?

A felelős fogyasztás útján, a hulladék újrahasznosításáért

/ június 25, 2020/ Tanácsadás

A hulladék újrahasznosításában a legnagyobb gondot nem a papír, a fém, az üveg, vagy a szerves növényi hulladék jelenti, hiszen azokat akár filléres házi módszerekkel is újrahasznosíthatjuk. A problémát a különböző komponensekből álló műanyag, az elhasználódott háztartási nagygépek és elektronikai eszközök jelentik. Nézzük hát, mi a probléma gyökere és mi a megoldása?

A nyári fotózás: tippek és témák kezdő fotósoknak

/ június 22, 2020/ Inspiráló, Tanácsadás

Ha megkérdezzük a gyakorlott fotósokat, hogy melyik a kedvenc évszakuk a fotózáshoz, tízből kilenc a a tüzes színekkel és viharos felhőkkel kecsegtető őszt fogja választani. Noha a nyár elméletileg a hosszabb nappalok miatt tökéletes időszaka a fotózásnak, azonban ilyenkor sokkal nehezebb a fotós dolga. A fény szinte egész nap felülről érkezik, a minősége ezért nem a legideálisabb. A táj sokszor kiégett, az égen sehol egy felhő. A tenger is inkább szürkének látszik semmint kéknek, és a városi képekről is sokkal nehezebb az utómunkával eltüntetni a hő és légszennyezés nyomait. A nyár tehát különleges előkészületeket igényel, viszont éppen ez az a

Read More

Valóban a 3D megjelenítésé a jövő?

/ június 16, 2020/ Egyéb, Inspiráló

Manapság szinte napról napra új trendek jelennek meg életünk minden területén. Technológiák jönnek-mennek, de van ami marad és a hétköznapjaink részévé válik. E technológiák tündöklése mögött évtizedek munkája áll, ám a bukás nem feltétlenül végleges. Sokkal inkább az új irányt mutatja, amerre továbbfejleszthető a technológia. Nincs ez másként a 3D megjelenítéssel sem. A mai felnőtt generáció talán még emlékszik az első, úgynevezett panoráma moziélményre, amit a Budapesti Vidámparkban élhetett át. Volt ott minden, az akkor még nálunk nem ismert ciklon rendszerű hullámvasúttól a helikopteres túráig a Grand Kanyonban. Nem kellett hozzá 3D szemüveg, hiszen valójában nem 3D-ben vetítették a filmet,

Read More

Miért olyan népszerű a vlogolás?

/ június 15, 2020/ Egyéb, Inspiráló

A vlogolás lefedi az összes témát az utazástól az étkezésen át a divaton keresztül az informatikáig. Olyan határterületeken is képes állandó, sőt bővülő rajongói bázist képezni, mint a táblás és videójátékok végigjátszása, a matematika korrepetálás, élmény- és teljesítménytúrázás. A vlogolás nem feltétlenül a fiatalok kiváltsága. Szép számmal találhatunk az idősebb korosztályból is népszerű vloggereket, akik barkácsolásról, kertgondozásról, kreatív kézimunkázásból, vagy éppen unokáknak szóló esti mesélésből építettek többezres, ha nem százezres rajongói bázist. Sőt, még divat-vlogot is vezetnek, ahol a korosztályuk tagjai számára állítanak össze outfiteket és sminktanácsadással is foglalkoznak. A vlogolásban hihetetlen kapacitás és pénzben kifejezhető érték rejlik, csak meg

Read More

Adatmentés és adat visszaállítás

/ június 12, 2020/ Számítástechnika

Függetlenül attól, hogy adatainkat helyben vagy a felhőben tároljuk, meg kell védenünk azokat az illetéktelen személyektől. A következőkben a biztonsági adatmentés és adat visszaállítás néhány általános módszeréről ejtünk szót.

Vásárlási kisokos: a hűtőszekrény kiválasztása – 2. rész

/ június 5, 2020/ Hűtőszekrény, Tanácsadás

Cikkünk első részében a hűtőszekrény kiválasztásának általános szempontjait tárgyaltuk, ezúttal pedig kitérünk a hűtő- és fagyasztókapacitás, a háztartási nagygépcsere programok fontosságára, az energiaosztály, az ár-érték arány, a házhoz szállítás, valamint a túlfeszültségvédelem szempontjaira is, hiszen ezek éppúgy hozzátartoznak a hűtőszekrény kiválasztásának előkészítéséhez, mint maga a tényleges vásárlás.

Vásárlási kisokos: a hűtőszekrény kiválasztása

/ június 4, 2020/ Hűtőszekrény, Tanácsadás

Bármennyire is ragaszkodunk szinte családtaggá vált háztartási gépeinkhez, eljön az ideje annak is, amikor érzékeny búcsút kell vennük a kiszolgált mosógéptől és a hűtőszekrény élettartama sem tart örökké, még a legkörültekintőbb gondoskodás mellett sem. A kiterjesztett garancia természetesen hasznos partnerünk, de még a rendszeres karbantartás ellenére is lejár az életciklusa minden háztartási nagygépnek. Amikor pedig új gépet kell választani, a kínálat bőségének zavarában nem biztos, hogy valóban jó döntést hozunk. Sokan csupán az ár alapján ítélnek, és van, aki a márkához ragaszkodik, miközben felülemelkednek a valóban fontos tényezőkön. Cikkünkben utánajárunk annak, hogy mik a hűtőszekrény kiválasztásának valódi és lényeges sarokkövei.

A digitális oktatás jövője

/ május 29, 2020/ Inspiráló, Okoseszközök

A pandémia egyik legnagyobb tanulsága, hogy a rendelkezésünkre álló digitális technológiát mindeddig nem használtuk ki teljes kapacitásán. Hogy kényelemből, vagy a régi szokásokhoz való ragaszkodásból-e, az valójában mellékes. A tény, hogy alig két hét leforgása alatt nemcsak a munkahelyek, de az iskolák is átálltak a digitális metódusra, ami a hagyományos oktatás felülbírálását vonja maga után. Mindenképpen át kell tehát gondolnunk azt, hogy teljes mértékben vissza kell-e térnünk a járvány után a régi rendszerhez, vagy a tapasztaltak alapján kiépíthetünk egy hibrid rendszert, amely legalább részben digitális.

Hogyan befolyásolja életterünket a fény – 2. rész

/ május 26, 2020/ Oktató, Tanácsadás

Cikkünk első részében a fény különböző mértékegységeinek tisztázásával foglalkoztunk, hiszen a kereskedelemben kapható különböző típusú égőkön hol ezt, hol azt olvashatjuk. Miután tisztáztuk, hogy mely adatokra támaszkodhatunk, megnézzük, hogyan és milyen mértékben támogatják energia- és pénztakarékos törekvéseinket a különböző égőtípusok.

Hogyan befolyásolja életterünket a fény – 1. rész

/ május 25, 2020/ Oktató, Smart Home, Tanácsadás

Az ember és a fény kapcsolata túlmutat a puszta anyagi valóságon. Számunkra ez a fogalom egyszerre jelenti a tűz biztonságát, a gyertya lángja mellett megszületett gondolkodás és cselekvés szabadságát, az elektromos izzókkal együtt fejlődő magasabb rendű tudatosságot és természetesen az éltető napfényt. A fény segítségével űztük el a valóságos szörnyeket barlangjainktól, majd házainktól, és szimbolikus értelemben a tudás fénye vezette ki az emberiséget a babonákkal terhelt évszázadok mocsaraiból.

Hogyan nézzünk online tévét, avagy a streaming hatalma 2. rész

/ május 22, 2020/ Tanácsadás

Cikkünk első részében általánosságban beszéltünk az online tévézés, és streamelés lehetőségeiről. Ezúttal arról lesz szó, hogy a prominens streaming csatornák engedik-e és ha igen, miképpen teszik elérhetővé az előfizetői fiók megosztását több eszköz/profil között.

Hogyan nézzünk online tévét, avagy a streaming hatalma – 1. rész

/ május 21, 2020/ Tanácsadás

A mozgástér beszűkülését mindenki másként tolerálja, de még az introvertáltak és ambivertáltak számára sem könnyű ez az időszak. Igaz, számukra az elszigeteltség kevésbé negatív élmény, mint az élénk társadalmi életet pörgető extrovertált embereknek, akiknek a face to face kapcsolatok kiemelt jelentőségűek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a pandémia pont egy olyan korszakban köszöntött ránk, amikor az online kapcsolattartásnak relatíve nincs akadálya, ahogy az online tévézésnek sem. A StreamElements.com és az Arsenal.gg statisztikai adatai szerint márciusról áprilisra 45%-kal nőtt az élő streaming szektor szerte a világon. Ez éves viszonylattal kalkulálva kis híján 100%-os növekedést jelent.

Milyen háztartási nagygép márkák szolgálnak rá a bizalmunkra?

/ május 19, 2020/ Tanácsadás

A háztartási nagygép vásárlás nagy döntés is egyben. Amit veszünk, az legalább 5-10 évig, vagy még tovább a mindennapjaink részévé fog válni. Elvárjuk tőle, hogy az alapfunkcióján túl időt és energiát takarítson meg a számunkra. Elvárjuk tőle, hogy a gyártói garancia lejártával is tökéletesen működjön. A vásárlók legnagyobb aggodalma érthető módon tehát az, hogy valóban megbízhatóak és eléggé tartósak-e azok a márkák, amiket Magyarországon is forgalmaznak. Cikkünkben a J.D.Power, és a Puls felmérései alapján utánajárunk annak, hogy általánosságban melyek a legnépszerűbb és egyben legmegbízhatóbb háztartási nagygép márkák, valamint, hogy kategóriánként melyek azok, melyek egészen biztosan nem hagynak minket az út

Read More

A konyha a család lelke, avagy könnyek egy Zsolnay csészében

/ május 13, 2020/ Inspiráló

A régi falusi háztartásokban a konyhában élte le az életét az egész család. Földbirtoktól, anyagi helyzettől függően lehetett akármilyen nagy házuk, számtalan „tisztaszobával”. Ezek a tisztaszobák szinte érinthetetlen szobák voltak, az ágyon gyönyörű, hímzett ágyneművel, az asztalon csipkefinom terítővel, a legszebb bútorokkal és a komódban sorakozó, nagy becsben tartott porcelánokkal. A mindennapok színtere szinte kizárólag a konyha volt. Oda be lehetett menni sáros csizmával, poros fapapucsban. Ott lehullhattak a morzsák a kövezett padlóra, sündöröghetett a lábak körül a kutya. Soha nem felejtem el az izgalmat, amit kislányként átéltem, amikor berohantam a nagyszüleim konyhájába. Mi már nagyvárosban laktunk, de minden iskolai

Read More

A mosógép szagtalanításának titkai

/ május 12, 2020/ Karbantartás, Mosás, mosógép, mosószer

Valószínűleg mindannyian találkoztunk már olyan mosógéppel, ami igencsak kellemetlen szagokat árasztott magából. Ez a probléma különösen gyakran fordul elő az elöltöltős mosógépek esetében. A víz és energiatakarékosság jegyében tervezett mosógép hatékony ugyan, de körültekintőbb bánásmódot igényel, mint felültöltős, vagy hagyományos, forgótárcsás társai. Nézzük, hogy mi okozza a mosógép szagosodását és hogyan vehetjük elejét egy olyan a problémának, ami nemcsak a komfortérzetünket befolyásolja negatív irányba, de a mosógépünk élettartamát is.

Mosogatógép vagy kézi mosogatás?

/ május 4, 2020/ Egyéb

Ültem a radiátoron, közvetlenül a konyhaablak előtt, és a párkányon sorakozó cserepes orchideáim fölött fásultan bámultam ki a szürke délutánba. Ősz volt és a férjem egyébként nagy becsben tartott, tradicionális szülinapi bulijának napja. Nyolc barátunkat hívtuk meg magunkhoz, és én remekelni akartam. Életemben először sikerültek igazán zamatosra a szalonnacsíkokba tekert, harsogósra párolt zöldbab-kötegecskék, ismét hatalmas sikert arattak a füstölt sajtkrémmel és avokádóval tálalt mini lángosaim, nem beszélve a diós és mákos hókifliről, amelynek titkos receptjét még régi szomszédasszonyom, egykori pótnagymamám árulta el nekem. Szóval az este pazarul sikeredett. Aztán a barátok elégedetten, kivirulva és a jóféle boroktól önfeledten vihorászva taxiba

Read More

Digitális önkifejezés otthon is

/ április 29, 2020/ Okoseszközök

Az interaktív kommunikációs eszközök nélkülözhetetlenné váltak a távmunka elvégzéséhez és a távoktatás sem nélkülözheti őket. Az új eszközök és alkalmazások azonban nem korlátozódnak kizárólag az üzleti életre, munkára, vagy a tanulásra, oktatásra. A digitális önkifejezés eszközeinek sorában egy új partnert fedezhetünk fel: ő pedig nem más, mint a digitális rajztábla. Manapság egyre több vizuális művész használja ezeket a táblákat és a kompatibilis alkalmazásokat műveik létrehozásához, megosztásához és közzétételéhez. A digitális rajztábla kiváló eszköze az egyéni és a kooperatív munkának is. Nem kell azonban Picassonak lennünk ahhoz, hogy egy digitális rajztábla előnyeit otthon is kamatoztatni tudjuk. A használatához ugyanis nem szükséges

Read More

Microsoft Defender iOS és Android okostelefonokra

/ április 28, 2020/ Mobiltelefon, Okoseszközök, Számítástechnika

Még idén, február közepe táján jelentették be, hogy az iOS és Android operációs rendszerrel kompatibilis, hordozható okoseszközökre Microsoft Defender néven futó kártevőirtó és adathalászat-elleni védelem célját ellátó szoftver készül. A tervezettnél azonban későbbi megjelenésre számíthatunk, de valószínűsíthető, hogy az év végén már üdvözölhetjük az új szoftvert. Rob Lefferts, a Microsoft vállalati alelnöke szerint az iOS és az Android mobiltelefonok ugyan elég biztonságosak, de az elég biztonságos nem jelent teljes körű védelmet. Azt is hozzátette, hogy ezeken a mobilplatformokon minden elővigyázatosság ellenére elég gyakoriak a rosszindulatú behatolások, illetve hogy egy olyan korban, ahol privát és forró adatokat tárolunk mobileszközökön, a legkisebb

Read More

Miért fontos a háztartások fertőtlenítő takarítása?

/ április 27, 2020/ Robotporszívó, Takarítás, Tanácsadás

Az új típusú koronavírus megjelenése óta a megszokott kényelem már nem elérhető, alkalmazkodunk kell a megváltozott helyzethez. Át kell értékelnünk a fontossági sorrendet, amibe az életvezetés minden szegmense beletartozik, az élelmiszerek beszerzésétől a személyi higiénián át a takarításig. A nagyvárosok sajnos gócpontokká válhatnak, ezért a fertőtlenítés a mindennapjaink részévé vált. A közösségi médiában futótűzként terjedő ál- és rémhírek terhe alatt sokak számára jelent dilemmát a takarítás megszervezése: mit, hogyan, mivel? A Business Box a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) és a WHO lakosság számára szóló, otthoni környezetre specifikált javaslatai alapján állította össze a következő, tájékoztató és tanácsadó cikket.

Hogyan támogathatja a hűtő az élelmiszer beosztását?

/ április 22, 2020/ Hűtőszekrény, Tanácsadás

Az aktuális egészségügyi krízishelyzet olyan ösztönöket szabadított fel bennünk, amiket csak a kritikus időszakok közben enged meg magának az emberek többsége. Ennek egyike például a felvásárlási láz, amit egyesek bolondságnak titulálnak, mások viszont okos előrelátásnak. Bárhonnan is nézzük, a beszerzett élelmiszereket, főként a romlandóakat okosan kell tárolni és felhasználni annak érdekében, hogy tényleg beosztható legyen. Ehhez viszont a korábbinál takarékosabb és körültekintőbb hozzáállással kell viseltetnünk a készleteink iránt. Nézzük hát, hogyan támogathatja a hűtő és a fagyasztó az élelmiszerek beosztását.

iPhone tippek és trükkök

/ április 17, 2020/ Inspiráló, Mobiltelefon, Okoseszközök, Tanácsadás

Nyilván nem mondunk újdonságot azzal, hogy az iPhone okostelefon, mint beruházás abszolút túlmutat az átlagos telefonhasználat szintjén. Elvégre telefonálásra, üzenetküldésre, közösségi platformokon való kommunikációra, e-mailek, hírek olvasására bármilyen más okostelefon alkalmas. Az iPhone hozzáadott értékei egyszerűbbé, kényelmesebbé és hatékonyabbá varázsolják a munkát, a szórakozást, a tanulást, a vásárlást, és a jelenlegi krízishelyzetben a mindennapi/vészhelyzeti kapcsolattartást egyaránt. Nézzük hát, hogyan vehetjük hasznát mindezeknek a mindennapi életben.

Tévé egy kicsit más szemszögből

/ április 16, 2020/ Egyéb, TV

Van a nagypapámnak egy bizonyos fajta nevetése, amit kizárólag a Bud Spencer-Terence Hill színészpáros legendás, bunyós filmjei váltanak ki belőle. Pici gyerekkorom óta alig várom ezt a nevetést, valahányszor – századszorra is – műsorra tűzik ezeket a filmeket, és a papa nézi. A tévé előtt Ilyenkor a két karját átkulcsolja a kopaszkás feje fölött, a szemében várakozó csillogással bekkeli ki a következő csihi-puhit, amit olyan szívből jövő hahotázásokkal nyugtáz, hogy meg kell zabálni.

Valóban megéri a befektetést a 4K tévé?

/ április 16, 2020/ TV

A 4K felbontású televíziók ma már széles körben elérhetők, és a potenciális vásárlók azon gondolkodnak, vajon megéri-e az extra felbontás az extra befektetést? Következő cikkünkben utánajárunk annak, hogy milyen előnyökkel jár egy 4K tévé birtoklása, de annak is, hogyan élvezhetjük mégis a kisebb felbontás-nagyobb kontrasztarány értékeit.

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

/ március 27, 2020/ Tanácsadás

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak

Read More

InnoEnergy PowerUp Challenge immár a rajtvonalon

/ március 18, 2020/ Egyéb, Inspiráló

Az InnoEnergy PowerUp! Challenge lehetőséget nyújt a közép-kelet-európai vállalatok és vállalkozások számára, hogy az InnoEnergy portfólió következő támogatottjaivá váljanak. A kihívás nyitva áll a fejlesztés minden szakaszában. Nem számít, ha a termék pusztán csak egy ötletcsíra, vagy már a piac bővítését tervezi az induló. Azon túl, hogy életerős tőkeinjekciót és hihetetlen mennyiségű tudásanyagot kap a nyertes, mi egyszerű emberek is profitálunk mindebből. A kihívás végső célja ugyanis a fenntartható környezet és a tiszta energián alapuló jövő lehetőségeinek feltárása és megvalósítása.

Hogyan támogatja a technológia a költségek optimalizálását?

/ március 16, 2020/ Tanácsadás

Korábban a költségek optimalizálását analóg módszerekkel érhettük el, például lefaragtunk a luxuskiadásainkból, mérsékeltük a telefonhívásainkat, és akár két-három boltot – hentes, pékség, zöldséges – is körbejártunk egy-egy bevásárlás alkalmával, hétvégén pedig piacoztunk. Ma már digitális módszerekkel tehetjük meg ugyanezt, sőt, sokkal többet is. A digitális világ számos lehetőséget teremt arra, hogy racionalizáljuk a kiadásainkat, lefaragjunk a költségeinkből, magánemberként és vállalkozóként egyaránt. Mindezt úgy, hogy közben nem kell jelentős megszorításokat alkalmaznunk, és a komfortérzetünk sem sérül. A továbbiakban utánajárunk ezeknek a módszereknek, tartsanak velünk, fedezzük fel együtt, hogy milyen módon támogatja a technológia a költségek optimalizálását!

KeePass, a professzionális jelszókezelő

/ március 12, 2020/ Egyéb, Számítástechnika

Ha most azonnal fel kellene idézni az összes jelszavunkat, vajon képesek lennénk rá? A kérdés persze akkor az igazi, ha az adatvédelmünk érdekében valóban minden platformunkhoz, beleértve az összes mentett böngésző belépőt, közösségi oldalt, honlapot, bankfiókot, ügyfélkaput, online vagy letölthető kliens alapú játékot, fotógyűjteményt egyszóval, tényleg mindent egyedi jelszóval védünk. Ellenkező esetben csak egy-két jelszóra kell emlékeznünk, de azt adatvédelemnek nevezni botorság lenne. A valódi adatvédelem vagy kivételes memóriát kíván, vagy egy professzionális jelszókezelő rendszert. Míg az előbbi egy nagyon ritka adottság, addig az utóbbit akár ingyenesen elérhető szoftverekkel is biztosíthatjuk. Nézzük meg most, hogy mit is tehetünk a biztonságos

Read More

Szünetmentes tápegység túlfeszültség és áramkimaradás esetére

/ március 11, 2020/ Tanácsadás

Ahogy arról előző cikkünkben is szót ejtettünk, a túlfeszültség-védelmi rendszerek telepítésén túl, az úgynevezett szünetmentes tápegység (Uninterruptible Power Supply – UPS) telepítésével tudjuk megakadályozni, hogy az elektromos hálózathoz kapcsolódó eszközeink tartósan kárt szenvedjenek, valamint, hogy energia nélkül maradjanak. Cikkünkkel a szünetmentes tápegység kiválasztásában, beszerzésében szeretnénk segítséget nyújtani olvasóinknak.

Hogyan védekezhetünk a viharok okozta túlfeszültség ellen?

/ március 6, 2020/ Tanácsadás

Februárban átsöpört Európán egy, a kontinensünkön rendkívül szokatlan időjárási jelenség: a Ciara hurrikán. Európa mérsékelt éghajlata eddig nem kedvezett az ilyen típusú légköri jelenségek kialakulásának, és valóban, Ciara nem itt “született”. Texasból indulva átrohant az Atlanti-óceánon majd 2020. február 8-9-én landolt Skócia partjainál és megkezdte drámai bemutatkozását az Egyesült Királyságban, majd végigtombolt fél Európán. Ciara dühe nem csak az elektromos hálózatot tette működésképtelenné Svédországtól Szlovéniáig, de félelmet lopott az európaiak szívébe. Mostantól ez már így lesz? – tették fel sokan a kérdést. Az interneten terjedő flémek, találgatások és a véleményvezérek kinyilatkoztatásai talán még a viharnál is alaposabban ráijesztettek az emberekre;

Read More

Milyen digitális trendek jönnek idén?

/ március 6, 2020/ Egyéb, Inspiráló, Okoseszközök, Smart Home, Számítástechnika

A világ fejlődik, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket. Lehetsz bármilyen gyors, a digitális marketingszakemberek sok esetben még nálad is gyorsabbak különösképpen amikor már nem csupán önmagukra hagyatkozva hoznak létre új terméket, szolgáltatást vagy platformot, hanem a pszichológustól az MI szakemberig mind azon dolgoznak, hogy téged megelőzve tudják, mire is vágysz igazán.

A digitális nagyszülők világa

/ február 28, 2020/ Egyéb

Létezik egy generáció, akik számára a digitalizáció talán idegenebb, mint bárki másnak: az időskorúak. Ők azok, akiknek még a tévé is újdonság volt, és akik éveket vártak telefonvonalra, hosszú napokat, heteket a postafordultára. Akiknek az életét végigkísérte a huszadik század technológiai robbanása, és akik az unokáik támogatásával váltak digitális nagyszülőkké, dédszülőkké napjainkra. Annak ellenére, hogy a fiatalabb korosztály már magától értetődően intézi ügyeit a digitális térben, eszünkbe kell, hogy jusson, az idősebb korosztály hogyan boldogul ezzel. Nézzük hát, hogyan élnek a korosabbak a digitális világban!

Egy közös otthon indításához szükséges háztartási gépek

/ február 27, 2020/ Tanácsadás

Az összeköltözés és közös lakás berendezésének élményéhez kevés hasonló érzés van: egyszerre izgalmas és feszültséggel teli, vibrálóan új és büszkeséggel tölti el a résztvevőket. Na de nézzük meg, milyen háztartási gépekre van szükségünk egy kényelmes élethez, amikor beköltözünk az új otthonunkba. Sok minden függ persze a lakás jelenlegi felszereltségétől, de most induljunk ki abból, hogy lehetőségünk van minden felett nekünk dönteni, így a bútokon túl az összes háztartási gépet magunk választhatjuk ki leendő otthonunkba. Mielőtt azonban neki fognánk ész nélkül vásárolni, gyakoroljunk némi tudatosságot és ne csupán a háztartási gépek milyenségét vizsgáljuk meg a választáshoz, hanem gondoljunk azok élettartamára és az

Read More

Bitwarden jelszótároló – az ingyenes adatvédelem

/ február 21, 2020/ Számítástechnika

A digitális világ, amelyben élünk számos ponton teszi gördülékenyebbé, és hatékonyabbá a munkát, a tanulást, élvezetesebbé a szórakozást. Olyan mélységben és szélességben szövi át életünknek szinte minden pontját, mint eddig soha más. Éppen ezért megfelelő adatvédelem hiányában saját magunkat szolgáltatjuk ki a hackereknek. Egy otthonban, ahol a közös hálózatba kapcsolt okoseszközök harmonikus infrastruktúrában szolgálják kényelmünket, az adatvédelem alapja a jelszóerősség. De még a legjobb jelszót is óvnunk kell az illetéktelenektől, és ez az a pont, ahol a Bitwarden jelszótároló hatékony és biztonságos megoldással szolgálja az érdekeinket.

A jó prezentáció technikai szempontjai

/ február 19, 2020/ Tanácsadás

Ma már nem csupán vállalati környezetben alapvetés, hogy egy-egy meeting vagy tárgyalás alkalmával egy professzionális prezentáció formájában történik a téma tárgyalása, vizuális támogatása. Akár egy iskolai órán is nagyobb érdeklődést válthat ki a tanár egy jó prezentációval megtámogatott előadáson, a témától függetlenül. Éppen ezért nézzük most meg, hogy mire is van szükség, ha egy jó prezentációt szeretnénk tartani.

Az elektromos autók valóban a jövő zálogai?

/ február 18, 2020/ Egyéb, Inspiráló

A fosszilis eredetű üzemanyaggal működő autók alternatívájaként egyre több elektromos autó gurul le a gyártósorokról, és kapcsolódik be a forgalomba. Egyesek ezt csodálatos fejleménynek tekintik, de nem minden kritika méltánytalan az elektromos autókat illetően. Az akkumulátorok gyártásával kapcsolatos CO2-kibocsátás mértéke elég jelentős, a technológia pártolói szerint azonban ezt ellensúlyozza, hogy az elektromos autó később csak zöld energiát használ. Cikkünkben az elektromos autók témáját tárgyaljuk pro és kontra.

Bütykölés helyett szerviz

/ február 5, 2020/ Karbantartás, Készülékbiztosítás, Vásárlói gondoskodás

Van egy közkeletű szólás, amit szinte mindenre rá tudunk húzni: oldjuk meg okosba’. Bár e gondolat és a vele együtt járó mentalitás eredője valamilyen szinten a takarékosság, számos esetben a szerviz megkerülése több kárt okoz, mint hasznot. Ebbe a kategóriába tartoznak a komoly barkácstudással rendelkező MacGyverek éppúgy, mint a Sufnituning Művek bütykölésben élenjáró dilettánsai. A probléma mindkét esetben ugyanaz. Míg messzeringó gyermekkorunk világában minden tisztességes családi háznál volt egy garázs vagy sufni, ahol apa vagy nagyapa értő és óvó tekintete, vezetése mellett nőtt bele a gyerek a barkácsolásba és tanulta meg a „szakma” csínját-bínját, addig ez ma már nem jellemző.

Read More

CES 2020 – 4 világformáló trend

/ február 4, 2020/ Egyéb, Inspiráló

Ahogy tavalyi cikkünkben megígértük, íme, az idei, 2020-as Costumer Electronics Show beszámolója, egyenesen Las Vegasból. Az új kütyüktől az egészségmonitorozáson át az adatvédelemig a technológiai innovációk a jobb életminőség lehetőségét hordozzák. Ahogy a CES mindig is tette, ezúttal is az előremutató, a jövőt formáló termékeket és elképzeléseket vette górcső alá és díjazta azokat, amelyek kiemelkedő teljesítményt értek el a technológiai seregszemlén. A CES emellett egy nagyobb képet is mutat: arra keres választ, hogyan formálja át mindennapjainkat, a világnézetünket a technológia, hogyan válik természetessé mindaz, ami pár éve még szenzáció volt. Cikkünkben megvizsgáljuk azt a négy szegmenst, ami az idei CES-t

Read More

Leggyakoribb téli mobiltelefon balesetek

/ január 31, 2020/ Készülékbiztosítás, Tanácsadás

A téli mobiltelefon balesetek egyszerű odafigyeléssel megelőzhetőek lennének. Például, ha nem a mobiltelefonba hajolva közlekedünk. Nem hallgatjuk teljes hangerőn a zenét, hiszen azzal a veszélyes szituációk felismerését nehezítjük. Nem lépünk le a járdáról a telefonhívásba merülve anélkül, hogy körülnéznénk. A mobiltelefon-használattal sajnos ma már a balesetek is óhatatlanul együtt járnak, amelyeknek nem a készülék az oka, hanem a saját magatartásunk. Ugyanakkor még a körültekintő mobilhasználat mellett is előfordulhatnak valóban véletlen balesetek.

Háztartási eszközeink – csendes társak a mindennapokban

/ január 28, 2020/ Karbantartás, Vásárlói gondoskodás

Mi az ami minden nap ott van, számíthatunk rá, kiszolgál minket és a használatért cserébe néha legfeljebb zúg egy kicsit? Természetesen a háztartási eszközeink: a hűtő, a mosogatógép, a sütő, a mosógép, valamint számos apróbb társaik. Érdemes rájuk odafigyelni, hiszen mindennapi jó szolgálatuk leginkább akkor tűnik fel számunkra, amikor meghibásodnak és nélkülöznünk kell őket.

Kinek, milyen sütő való

/ január 24, 2020/ Egyéb

Amikor valaki sütővásárlásra adja a fejét, feltételezhetően nekiáll keresgélni, leginkább az interneten. A hagyományos háztartást vezetők számára sem feltétlenül egyszerű a döntés, de akadnak, akik másfajta háztartást vezetnek. Ezután túlnyomórészt műszaki információktól terhelten éppen csak egy kérdésre nem kapnak világos választ az érdeklődők. Hogy nekik és a céljainak melyik sütőtípus felel meg a legjobban. Mivel az általános sütőtípusokat már ismertettük, most abban szeretnénk segíteni, hogy kinek, milyen sütő való.

Mikor éri meg a kiterjesztett garancia megkötése?

/ január 24, 2020/ Készülékbiztosítás, Tanácsadás, Vásárlói gondoskodás

A garanciával kapcsolatban sokszor felvetődik a kérdés, hogy pontosan mire és hogyan is vonatkozik? Fontos tisztában lenni azzal, mire kell odafigyelnünk, hogy a garancia érvényesíthető is legyen, vagy egy nagyértékű eszköz esetén, a hagyományos jótálláson túl érdemes-e még extra kiterjesztett garancia szerződést is kötni, és ha igen, akkor az valójában mit is nyújt számunkra?

Tipikus ünnepi balesetek és a megelőzésük

/ december 30, 2019/ Egyéb

Sajnálatos módon az értékvesztés világjelenséggé vált; számos hagyományos ünnepet nem tartunk már, vagy nem értékéhez méltón kezeljük. A karácsony jelenti talán az egyetlen kivételt, ami minden évben egymás felé tereli a családokat, és még a marketingkampányok üzeneteitől terhelt világban is az összetartozásra, szeretetre és a családi értékek fontosságára irányítja a figyelmünket. A vásárlási láz elmúltával, amikor már túl vagyunk a fenyőfa ünneplőbe öltöztetésén, a dekorációk kihelyezésén, a sütés-főzésen és az ajándékozás meghitt pillanatain, el kell gondolkoznunk azon, miként előzhető meg, hogy az ünnepek alatt ugrásszerűen megnő a háztartási balesetek száma. Ennek elkerülése érdekében készítettünk egy összefoglalót arról, hogy mire kell

Read More

Az ünnepek digitális oldala

/ december 20, 2019/ Tanácsadás

Véget ért a karácsonyi vacsora, szerencsés esetben mindenki megúszta a rénszarvasos pulcsi viselését, lezajlott az ajándékozás. Széttépett csomagolópapírok mindenütt, csillogó vagy éppen csalódott szempárok mind-mind az ajándékokat vizsgálják, van aki kitörő örömmel, mások ugyanezen örömöt mímelve futtatják át fejükön a kérdések valamelyikét: Miért pont ezt? Hiába magyaráztam, hogy mit kérek? Úgy örülök, de miért nem működik? Az alábbi cikkben megvizsgáljuk,  hogy a digitális ajándékok esetében, mely kérdés felbukkanásánál mi a teendő.

Karácsonyra meglepetés tablet és laptop – extrákkal

/ december 18, 2019/ Egyéb

A karácsony sokak számára okoz kínos pillanatokat, hiszen a sokadik pár zokni-sál-sapka kibontása nemcsak lelombozó, de teljesen haszontalanul terheli a fehérneműs fiók és előszobafal kapacitását. Ilyenkor fogan meg legtöbbünk fejében, hogy valamilyen karácsonyra szánt útmutatót kellene adni hozzátartozóinknak arról, hogy az ünnepélyességet milyen típusú ajándékok emelik, vagy éppen pusztítják el teljesen. Nos, az utóbbiról mindenkinek van fogalma, az előbbiek tekintetében pedig nézzünk körül a tabletek és laptopok, notebookok világában.

Hogyan készítsünk hangulatos fotókat okostelefonnal

/ december 16, 2019/ Egyéb

A legújabb okostelefonok kamerái már olyan magas szintre fejlődtek az utóbbi években, hogy kiváló minőségű képeket tudunk velük készíteni. Bár a kivánt technika adott, mégis érdemes odafigyelnünk néhány dologra a fényképezés során. Habár a hagyományos fényképezőgépekhez használt objektívek segítségével még mindig jobb képet lehet készíteni, de a minőségbeli különbségek egyre inkább kezdenek elhalványulni. Nézzük meg mi mindent tehetünk annak érdekében, hogy egy hangulatos kép a lehető legjobbra sikerüljön.

Karácsonyi fények biztonságosan 

/ december 13, 2019/ Tanácsadás

Az ünnepi időszaknak már évek óta látványos velejárója a karácsonyi díszkivilágítás. Kezdetben volt a klasszikus karácsonyi égősor, hagyományos, becsavarható színes égőkkel, folyton összegabalyodó vezetékekkel, amit hiába tettünk el az előző karácsonykor rendben összetekerve, egy év alatt mégis mindig valami történt vele, mert Szenteste délelőttjén rá kellett jönnünk, hogy a karácsonyfa lábának befaragása után ismét bogozhatunk.

Karácsonyi szemle az „okosság” jegyében

/ december 12, 2019/ Okoseszközök

Aki lemarad, az kimarad. Ez az örökérvényű „törvény” talán sosem volt még annyira igaz, mint manapság. A valósidejű információkövetés igénye olyan mértékben épült be a hétköznapjainkba, hogy okostelefon és/vagy okosóra nélkül nemcsak, hogy nehezen tartanánk a lépést, de kényelmetlenül is éreznénk magunkat. Hogy valamivel enyhítsük az ünnepek közeledtével menetrendszerűen érkező stresszt, összefoglalót készítettünk Olvasóink számára azokból az okostelefon és okosóra modellekből, melyek hasznos tulajdonságaik okán joggal kerülhetnek a karácsonyfa alá.

Mennyire fontos számunkra a márka? – 2. rész

/ december 10, 2019/ Egyéb

Cikkünk első részében az általános statisztikákra támaszkodva vizsgáltuk meg, hogy valójában mennyire befolyásolják választásainkat a köztudatba beágyazott márkák. A folytatásban megnézzük, hogy melyek azok a tényezők, amelyek erősíthetik egy márka elfogadását – gyártói garancia, munkáltatói statisztika -, valamint, hogy a társadalmi nyomásgyakorlásnak van-e valódi, márkahűséget befolyásoló, kényszerítő ereje.

Magyar vásárlói szokások – 5 érdekes tény

/ december 5, 2019/ Tanácsadás

Az utóbbi 10-15 évben jelentősen változtak a vásárlási szokásaink. A hagyományos bolti vásárlásról, áttevődött a hangsúly a webes vásárlásra. Négy év alatt 2018-ra 2,5 szeresére nőtt (összértéken 1000 milliárd forintra) az internetes kiskereskedelemben elköltött összeg mértéke. A hagyományos és webes vásárlásnál felfedezhetők hasonlóságok és különbségek egyaránt. Most nézzük meg, hogy mi jellemző ránk magyarokra és milyen irányba mozdultak el vásárlói szokások az utóbbi években.

Mennyire fontos számunkra a márka? – 1. rész

/ december 4, 2019/ Egyéb

Onnantól kezdve, hogy ébredés után az okostelefonért nyúlunk, egészen addig, amíg azt elalvás előtt letesszük az éjjeliszekrényre, a nap minden percében a reklámok, márkák és vásárlásra motiváló üzenetek világában élünk. Bár még nem ugranak az arcunkba az utcán a személyre szóló reklámok, de aki például Google-t, Facebookot használ napi szinten, az már megtapasztalta, hogy milyen érzés szembesülni a saját keresési előzményeinkkel egy random szituációban. Ez sokakat bosszant, és többen állítják, hogy rájuk nincsenek hatással ezek a reklámok. A statisztikák azonban egészen másról árulkodnak. A márka igenis befolyásolja döntéseinket és választásainkat, mégpedig sokkal nagyobb léptékben, mintsem azt gondolnánk.

Képlejátszás régen és most

/ november 28, 2019/ Egyéb, Inspiráló

Ma, amikor már az okostelefonunk is képes lejátszani egy CGI filmet, hajlamosak vagyunk elfelejteni azt a hatalmas technológiai fejlődést, ami ezt lehetővé teszi. Ha pedig még jobban belegondolunk, rájövünk arra, hogy ha mindez a fejlődés csupán a képet, mint vizuális információt érintené, még mindig némafilmeket néznénk. Következő cikkünkben felidézzük a képlejátszás történelemének nagyobb mérföldköveit.

Ismerjük meg a reklámcsapdák kivédésének lehetőségeit

/ november 26, 2019/ Tanácsadás

Gyakran felmerül a kérdés a médiában, de még az ismerősi körökben is, főként a különböző kiemelt akciós napok (Black Friday, Joy-napok, Glamour-napok) környékén, hogy mennyire valós az a kedvezmény, amit a vásárlóknak a különböző cégek nyújtanak. A reklámok kapcsán további dilemmát szokott jelenteni, hogy a gyártók és a forgalmazók a hirdetések segítségével mennyire képesek befolyásolni minket. Az úgynevezett reklámcsapdák ellen nem egyszerű felvértezni magunkat. Szerencsére, manapság az internet ezekre a kérdésekre is segít megadni a választ. Az információkat ellenőrizni tudjuk, az árakat összehasonlítani, ezáltal a legjobb döntést meghozva tudunk vásárolni. Nézzük most meg a lehetőségeinket egy kicsit közelebbről.

A Black Friday stratégia

/ november 22, 2019/ Tanácsadás

A Black Friday izgalmas időszak, de ha nem tudjuk, hogyan készüljünk fel rá, akkor valószínűleg többet veszítünk rajta, mint amennyi haszonnal jár. A Fekete Péntek hatalmas üzleti lehetőség a kereskedőknek, a vásárlók megszerzésére irányuló törekvéseik azonban nem feltétlenül a mi érdekeinket szolgálják. Ha el akarjuk kerülni a rejtett csapdákat, nekünk kell okosnak lennünk. Ehhez pedig egy jó stratégia nélkülözhetetlen.

A hideg és a pára hatása az elektronikus eszközök működésére

/ november 19, 2019/ Tanácsadás

A gyártók óriási összegeket fektetnek a minimalizálásba, és ezzel párhuzamosan a kütyük hőelvezetésére, hűtésére. A mindennap használt elektronikus eszközök használtára azonban a hideg és a pára is hatással van. Nézzük hát meg, hogy milyen problémákkal szembesülhetünk a közelgő hideg hónapokban.

A mobiltelefonok evolúciója – III. rész

/ november 15, 2019/ Mobiltelefon

Cikkünk első részében a kezdetektől az ezredfordulóig, a második részben pedig az ezredfordulótól az Apple térhódításáig tekintettük át a mobiltelefonok evolúcióját. Igyekeztünk a legfontosabb mérföldköveket bemutatni, miközben utunk során eljutottunk a nagy fordulópontig, azaz az iPhone megjelenéséig. Innentől talán az eddiginél is izgalmasabbá válik a történet, hiszen a a technológia az elmúlt tíz-tizenkét évben hihetetlen fejlődésen ment keresztül, de lássuk csak, hogy pontosan mi tekintünk ma már múlt időnek és mire számíthatunk a közeljövőben.

A mobiltelefonok evolúciója – II. rész

/ november 13, 2019/ Mobiltelefon, Okoseszközök

Bár technikailag az első mobiltelefon szabadalmát már 1908-ban elfogadta Kentucky állam, gyakorlatilag az első mobilhívásig és az első igazi mobiltelefon készülékekig eltelt még majdnem hetven év. A nyolcvanas évek közepétől aztán alaposan nekilendültek a mérnökök. Szinte minden évre akadt valami újdonság, ahogy arról cikkünk első részében már beszámoltunk. Az első áttörések és lépcsőfokok megalapozták a későbbi újításokat, és elindult az a folyamat, ami ma már a mindennapi életünk részévé emelte a mobiltelefont.

A mobiltelefon evolúciója – I.rész

/ november 9, 2019/ Mobiltelefon

Az X generáció még gyerek volt, amikor Magyarországon megjelentek az első mobiltelefonok, bár a kifejezés, hogy mobil egy elég nehéz, óriási akkumulátorral rendelkező monstrumot takart. Hosszú idő telt el azóta, és a kütyünek aligha nevezhető mobiloktól eljutottunk a gyorstöltésig és az életvitelünket alapjaiban megváltoztató  okostelefonokig. Hogyan történt mindez? Nézzük át a mobiltelefon – és ezzel párhuzamosan a mobilhálózatok – evolúciójának idővonalát együtt. A nosztalgikus pillanatokat is felidéző poszt érdekességként is szolgál, már ami a köztudatból méltatlanul kikopott márkákat (Hagenuk) a korai úttörőket és elpusztíthatatlan óriásokat (Motorola, Nokia), a jelenlegi piacvezetőket (Samsung, iPhone) és az élvonalbeli trónkövetelőket (Huawei, Xiaomi) illeti. Cikkünk

Read More

A HDR csodája – 2. rész – A tévén túli dimenziók

/ november 3, 2019/ TV

Cikkünk első részében vázoltuk az alacsony dinamikus tartomány problémáját, valamint azt, hogyan ad erre választ és megoldást a fényképezésből a filmkészítésbe, tartalomgyártásba átmentett HDR technológia. A HDR formátumok rövid ismertetése után arra voltunk kíváncsiak, hogy a tévé mellett milyen platformokon találkozhatunk még a HDR technológiával.

A HDR csodája – 1. rész – A HDR-formátumok

/ október 24, 2019/ TV

Ha egy szép, napos, nyári délután felnézünk az égre, a felhők fehérek, szürkék, sokszínűek, valamint határozott rétegződés és mintázat figyelhető meg rajtuk, melyek élesen elkülönülnek egymástól, és az ég kék hátterétől, illetve a fényerő különbségei is jól megfigyelhetőek. A festőművészek évszázadokon át különböző technikákat dolgoztak ki arra, hogy ezt a látványt megörökítsék a vásznon. Olyannyira sikeresek voltak, hogy a fény és árnyék rögzítése, azaz a fényképezés feltalálása után is nagyon hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, mire a technológia képes volt utolérni azt a minőséget, amit a művészek a festékkel, ecsettel és persze a mesterségbeli tudásukkal előállítottak. Ha ugyanis a felhőket

Read More

Android vs. iPhone – I.rész

/ október 16, 2019/ Mobiltelefon, Tanácsadás

Ha feltesszük a kérdés, hogy mi a legelterjedtebb mobilkommunikációs eszköz, a válasz egyértelműen: az okostelefon. De ha telefonvásárlás előtt megkérdezzük ismerőseinket, hogy melyik a jobb, az iPhone, vagy az Android, akkor hirtelen viharos vizeken találjuk magunkat, melyet a számtalan vélemény és ellenvélemény indulata korbácsolt fel az Android vs. iPhone versenyben. Tény, hogy mindkét okostelefon népes rajongótábort tudhat magának, de pusztán a személyes szimpátia nem lehet elegendő alap arra, hogy eldöntsük, az igényeinknek melyik okostelefon felel meg leginkább. Ezúttal az objektivitás jegyében vizsgáljuk a telefonokat, a technológia, a funkcionalitás és a praktikum szempontjait alapul véve.

A technológia hatása a fiatalokra

/ október 11, 2019/ Egyéb, Inspiráló, Tanácsadás

Nagy kérdés manapság, hogy mennyire legyen része gyermekeink életének a technológia és milyen formában. Az egyértelműnek tűnik, hogy 100 %-ban ezt nem igazán lehet és nem is érdemes kizárni. A világ az utóbbi 30 évben jelentős mértékben felgyorsult, így a technológia kizárásával olyan mértékű hátrányt szenvedhet el a gyermek a mindennapi életben, ami később nehezen leküzdhető lesz az iskolában vagy akár a munkahelyen is. Nem kell ecsetelni, hogy a számítógép vagy mondjuk a mobiltelefon használata a munkahelyeken ma már alapvető követelmény. Mindezek mellett egyre inkább haladunk az okos otthonok felé. Ez végképp megerősíti azt, hogy a technológiát nem szabad és

Read More

Tippcsokor az okostévé beállításainak kezeléséhez

/ október 4, 2019/ Okoseszközök, Tanácsadás, TV

Bár a 3D és az ívelt tévé körül hatalmas hype volt nemrégiben, annyira nem ágyazódott be a köztudatba. Nem is lett olyan népszerű a fogyasztók körében, mint ahogy azt a gyártók várták. Ami azonban kétségkívül fontos, sőt, egyre fontosabb funkciója a modern tévének, az a számítógépes hálózathoz történő csatlakozás lehetősége. Az okostévé csalóka, külsőre egy ultravékony tévének tűnik. Valójában azonban egy hatalmas kijelzővel rendelkező számítógép. Ebben a cikkben egy tippcsokor erejéig utánajárunk annak, hogy az okostévének álcázott számítógép beállításai hogyan támogatják a tévénézést.

IFA 2019 – Rövid beszámoló a nemzetközi elektronikai szakkiállításról

/ szeptember 30, 2019/ Egyéb, Inspiráló

Európa legnagyobb tech-show-ja általában az a hely, ahol minden évben többet tudhatunk meg az aktuális és persze a jövőbeni trendekről, ezúttal azonban az IFA 2019 inkább arról szólt, hogy ezek az új technológiák milyen hatással vannak az elektronikai iparág piacvezető márkáira. Egyesek számára ez csalódást okozott, míg mások számára annak az előjele volt, hogy nagyobb volumenű dolgok vannak a láthatáron, és hogy a közelgő rendezvényeken, mint például a CES 2020, úttörő fejleményeknek lehetünk majd tanúi. Ez persze nem azt jelenti, hogy idén egyáltalán nem láthattunk igazán fantasztikus és új eszközöket. A hatalmas rendezvény hihetetlenül sok kiállítót és érdeklődőt vonzott idén

Read More

Előfizetés: csapda, vagy egérút?

/ szeptember 26, 2019/ Tanácsadás

A régi „szép” idők, amikor csupán egy-két tv csatorna állt rendelkezésünkre, régen elmúltak. Manapság inkább a bőség zavara okozza a problémát. Amikor nincs sok választása az embernek, kénytelen megelégedni azzal, ami van. Amikor viszont a lehetőségek széles választéka tárul fel, a döntés válik nehezebbé. Főleg, ha többtagú családról van szó, ahol mindenkinek megvannak a maga prioritásai, és nemcsak a csatornakiosztást illetően. Van azonban egy olyan tényező is, ami általában nem játszik szerepet a döntésnél. Fontossága akkor kap figyelmet, amikor úgy döntünk, hogy elköltözünk. Ilyenkor teszi fel mindenki magának a kérdést: vajon hordozható-e az előfizetés, amit annak idején kötöttem?

Hosszabbítsuk meg a mosógép élettartamát

/ szeptember 23, 2019/ Karbantartás, Tanácsadás

Léteznek olyan háztartási gépek, amelyek a mindennapjaink szerves részévé váltak és amelyek nélkül ma már valósággal képtelenek vagyunk élni, hiszen nem csak nagy mennyiségű energiát és időt takarítanak meg nekünk, de rengeteg kellemetlenségtől is megóvnak bennünket. Ezt a csapatot erősíti többek között a mosógép is, aminek köszönhetően ma már csak csodálkozva nézzük a régi idők asszonyait, akik még kézzel mosták a család ruháit és a háztartás textíliáit. És ha már ilyen nagy segítséget jelent nekünk ez az eszköz, ami lássuk be nem is olcsó mulatság, érdemes vigyázni rá és mindent megtenni élettartama meghosszabbítása érdekében.

Út a pormentes otthon felé I. rész – A rendszeres takarítás

/ szeptember 17, 2019/ Tanácsadás

Nem ismeri a határokat, mindenhova beférkőzik, és a vele való küzdelem egy élethosszig tart. Bizonyára kitalálták már, hogy cikkünk főszereplője: a por. Azzal az állítással azonban vitába szállunk, hogy egy életen át kell küzdeni a porral. Ha ugyanis pár trükköt elsajátítunk, a rendszeres portalanítás nem heroikus küzdelem, csupán hétköznapi csuklógyakorlat lesz. Nézzük hát, hogyan juthatunk el a pormentes otthon kényelméhez!

UFO a konyhában – a fagyasztószekrények rendszerezése II. rész

/ szeptember 12, 2019/ Tanácsadás

Ahogy arról már az előző cikkünkben írtunk, a konyhai UFO, azaz az Azonosítatlan Fagyasztott Tárgyak káosza előbb-utóbb minden háztartást utolér. A legtöbb tanácsadó oldal azonban a népesebb családok, főként a kisgyerekes családok problémáira összpontosít, pedig az egy és kétszemélyes háztartások is elég gyakran néznek szembe megoldandó kihívásokkal. Annak, aki korán reggel elindul a munkahelyére és este kilenckor még mindig dolgozik és/vagy úton van, ugyanolyan fontos a tiszta és rendezett környezet, mint egy tipegőktől, cseperedőktől népesebb családnak. Éppen ezért a fagyasztószekrények rendszerezéséről szóló cikkünk második részét most a kisebb családoknak, valamint az egyedülállóknak szenteljük.

IFA 2019 – Nemzetközi technológiai szakkiállítás és -vásár

/ szeptember 1, 2019/ Egyéb

Az idei Nemzetközi szórakoztató-elektronikai és háztartási gép szakvásár 2019. szeptember 06-11. között kerül megrendezésre Berlinben. Az IFA a szakma nemzetközi üzleti rendezvénye, globális iparági találkozási pont, egyben piac és kiállítás. Az iparág képviselői számára, kiállítói és beszerzői részről egyaránt ingyenesen elérhető kommunikációs és értékesítési platformként szolgál, amely kiváló lehetőséget biztosít a cégeknek arra, hogy termékeiket bemutatassák és népszerűsítsék. Az IFA tökéletes alkalmat teremt magas szintű üzleti kapcsolatok létrehozására, új ismeretségek szerzésére, már meglévő kapcsolatok továbbfejlesztésére. Látványos médiaeseménynek minősül, melyen a világ minden tájáról érkező, több ezer újságíró számolhat be a szórakoztató-elektronikai és háztartási gépek izgalmas világának legújabb fejlesztéseiről és termékeiről.

Iskolakezdés és a digitális eszközök beszerzése II.

/ augusztus 28, 2019/ Tanácsadás

Cikkünk első részében az iskolakezdéshez szükséges hardverekről esett szó, azaz magukról a gépekről, valamint a bemeneti és kimeneti perifériákról. Ezúttal a digitális eszközök nem fizikai elemeit vesszük számba, vagyis annak járunk utána, hogy milyen programokat igényel az iskolakezdés.