Mosógépjavítás? Előzze meg!

/ június 24, 2013/ Tanácsadás

A mosógépjavítás kellemetlenségeit valószínűleg Ön is megtapasztalta már.
A mosógép – bármennyire is furcsának tűnhet – nagyon fontos szerepet tölt be mindannyiunk életében. Egészen addig nem tudjuk elképzelni, mennyire szükségünk van rá, amíg el nem veszítjük. Ön mit tenne, ha akár csak egy hétig nem tudná használni mosógépét? Rosszul érintené, ha a mosógépe nem mosná tisztára kedvenc ruhadarabjait? Elképzelhető, hogy akár hetekre is nélkülöznie kell fontos háztartási gépét, ha mosógépjavításra kerül a sor. A szervizelés nem csupán pénzveszteség, de rengeteg időt és energiát igényel más megoldást keresni ruhái tisztítására.

A mosógépjavítás ne akkor kerüljön szóba, amikor már akkora a baj, hogy csak egy mosógépszerelő tudja megelőzni a hosszútávú károsodást. Ugyanakkor az is tény, hogy nem kell minden apróságért mosógépszerelő munkáját igénybe venni.

A mosógépjavítás sok esetben megelőzhető egy kis odafigyeléssel

Ez a háztartási eszköz tapasztalataink szerint gyakran a felhasználó hibájából hibásodik meg. Még gyakrabban fordul elő, hogy a kimosott ruhák foltosak maradnak, vagy egyéb szennyeződés kerül rájuk. Sokan azt hiszik, hogy ez a mosószer hibája. Ha azonban betart néhány fontos szabályt, hosszú ideig élvezheti mosógépe makulátlan munkáját!

Mosószer: mennyiség vagy minőség?

Tipikus probléma, hogy túl sok mosószert használunk, a régi mosógépek adagolásának megfelelően. A mai, modern mosógépekhez tökéletesen elegendő ennél jóval kevesebb mosópor vagy folyékony mosószer. Hogy mennyi, azt a használati útmutatóban részletesen megadja a gyártó – többek közt az is fontos, hogy kemény vagy lágy a víz otthonában, illetve hogy milyen üzemmódot választ ki mosógépén! Hiába teszünk bele a gyárilag ajánlottnál többet, a ruhák nem lesznek tisztábbak: a mai mosógépek olyan kevés vízzel mosnak, hogy a túl sok mosószer nem képes feloldódni. Ez pedig lerakódik a mosógépben, ami nem csupán a mosógép meghibásodását okozhatja, de kellemetlen szürke foltokat is hagyhat a ruhán, és kellemetlen illatúak lehetnek.

A mosógépszerelő kihívása és a mosógépjavítás helyett  tartsuk be a háztartási gép használati útmutatójában foglaltakat és maradjunk a rendeltetésszerű használatnál.

A mosógép rendszeres karbantartásával és megfelelő mennyiségű mosószer használatával nem csupán a gép élettartamát hosszabbíthatja meg, de a folyamatosan tisztán tartott mosógépben illatosak maradnak a ruhák öblítő használata nélkül is! Ez már csak azért is hasznos, mert gyapjú és selyem mosása esetén egyébként sem javasolt öblítőszert használni.

Ugye Ön sem spórolna a mosószer minőségén, ha feleannyi is elég a tiszta ruhákhoz?

Érdemes inkább jó minőségű mosószert és mosóport használni (és nem a drágaságán, hanem a minőségén van a hangsúly!), mivel néhány olcsó, silány mosószer nagyobb kárt tehet a mosógépben, mint amennyit spórolna vele! Javításaink során találkoztunk már több olyan esettel, amikor a mosószer adagolójában homok volt a lerakódás nagy része – az ügyfelünk által használt olcsó mosópor jelentős része homok volt. A homoknak tisztítóereje nincsen, ráadásul tönkreteszi a dobot és a mosógép egyéb alkatrészeit is.
Ne kockáztasson: használjon a neves, jó minőségű mosószerből csupán annyit, amennyit a mosógép útmutatója előír! Nemcsak a ruhái lesznek tisztábbak és illatosabbak, de a gépet is kíméli – arról nem is beszélve, hogy a pénztárcáját is kíméli.

A mosógépjavítás és karbantartás elemi része a penészesedés megelőzése

Mosógépe épségéért és a mosógépjavítás elkerüléséhez fontos, hogy minden mosás után minimum 2-3 órára hagyja nyitva a gép ajtaját, hogy az kiszellőzzön, és a pára eltávozzon! Elöltöltős berendezések esetén az üstszájgumit is érdemes megtörölni, hogy a nehezen száradó részek is nedvességtől mentesek legyenek.
A kiszellőzés hiánya nem csupán penészt, gombásodást és rossz szagot okozhat, hanem akár rozsdásodást is, melynek visszafordíthatatlan következményei lehetnek a gépben.

Ahogy ruháit is tisztítja, gondoljon a mosógépére is

Érdemes havonta (vagy 10-15 mosás után) egyszer speciális géptisztító folyadékkal, vagy ha ilyen nem áll rendelkezésre, egy kis ecettel magas hőmérsékleten (85-90 Celsius fok) elindítani egy rövid mosást üresen! Így megtisztíthatjuk a berendezés belsejét a szappantól és egyéb lerakódásoktól! Mivel többnyire alacsony hőmérsékleten mosunk, ezek a szennyeződések nem képesek „leolvadni” a gép belsejéről, komoly gondokat is okozva. Ilyen jel az, ha ruháin szürkés szennyeződések találhatóak – ilyenkor kifejezetten ajánlott egy ilyen tisztító mosást végezni!

A mosógépjavítás és az időszakos karbantartása szükségszerű. A legelemibb karbantartási feladatunk, hogy időnként indítsunk el egy üres, úgynevezett tisztító mosást.

Ha ezt a karbantartási lépést sokáig kihagyta, előfordulhat, hogy egyetlen tisztító mosás nem is lesz elegendő a lerakódások eltávolításához. Figyelem! Más háztartási tisztítószereket, mint pl. hipót, semmi esetre se alkalmazzon, mert azok roncsolhatják a mosógép számos alkatrészét, amelyek helyrehozhatatlan károkat okozhatnak!

Csupán odafigyelésre és néhány trükkre van szükség, és berendezése sokkal hosszabb ideig működhet hibátlanul!

Ha biztosra szeretne menni, vegye igénybe ingyenes telefonos asszisztenciánkat, ahol szívesen segítünk Önnek háztartási gépeivel kapcsolatban! Ha pedig baj történne, mi megszervezzük Önnek készüléke szállítását és javítását!
Tudjon meg többet szolgáltatásainkról!