A felesleges TV javítás megelőzése néhány lépésben

/ július 1, 2013/ Egyéb

Egy TV javítás a nem csupán kellemetlen procedúra, de sok esetben magas költségekkel is jár. A legtöbb háztartásban mindennap több órán keresztül megy a televízió, ráadásul éppen nyáron használjuk a legtöbbet, amikor a hőségben könnyebben melegszenek túl a nem megfelelő helyen és módon tárolt TV-k. Ha szeretné elkerülni a TV javítást, néhány fontos szabály és karbantartási javaslat betartásával sok tipikus hibát megelőzhet, hogy televíziója sokáig úgy működjön, ahogy új korában.

A tv javítás néhány egyszerű módszerrel megelőzhető, de a legfontosabb a felelős felhasználói magatartás és a tévé rendeltetésszerű használata.

 

A TV javítás és a tv tárolásának kapcsolata

Meglepő módon nagyon is sok. Ahogy korábban laptop szervizzel kapcsolatos cikkünkben írtuk, nagyon fontos a televíziók esetében is, hogy jól tudjanak szellőzni. Egy szekrénybe gondosan besüllyesztett tárolási megoldás nagyon mutatós lehet ugyan, de érdemes mérlegelni azt is, hogy a szellőzés megoldott lesz-e így. Ahhoz, hogy a TV sokáig jól működjön, fontos, hogy az alkatrészei megfelelő hőmérsékletűek legyenek. Ha a szellőzés nem megfelelő, könnyedén túlmelegedhet, ami meghibásodásokhoz vezethet.

Hogyan tisztítsa a televíziót, ha sokáig szeretné használni?

Ahogy a ruháinkat, bútorainkat stb., a televíziót is rendszeresen tisztítani kell. Nem mindegy azonban, hogy milyen eszközökkel és módszerrel takarítjuk le a készüléket. A kijelző portalanítását nagy valószínűséggel mindenki elvégzi, így kezdjük ezzel a résszel. Ha csupán poros a készülék, elegendő mikroszálas kendővel vagy szarvasbőrrel áttörölni, és már készen is van. Ha azonban egyéb szennyeződések is találhatóak, semmiképpen sem vizes szivaccsal vagy ronggyal álljunk neki sikálni a felületet, hiszen bármennyire odafigyelünk, nagy valószínűséggel becsoroghat a folyadék a TV belsejébe, ami meghibásodáshoz vezethet.

Ehelyett használjunk inkább számítástechnikai boltokban kapható kijelzőtisztító spray-t, amivel könnyedén és biztonságosan megtisztíthatjuk a televíziót is. Fontos azonban, hogy a spray-t ne közvetlenül a kijelzőre, hanem a tisztítókendőre fújjuk, amivel már bátran áttörölhetjük a készüléket.

A tv javítás néha elkerülhetetlen, de esetenként megelőzhető volna, ha kicsit jobban odafigyelnénk arra, hogy hol és mennyire biztonságosan helyezzük el, és miként használjuk a készüléket.

A kijelzőn kívül a készülék többi részét is portalanítani kell időnként, így a televízió hátulját is érdemes alaposan megtisztítani porszívó segítségével. Ha ezt sokáig elmulasztjuk, a belsejében található elektronikai alkatrészekre rátelepszik a por, ami egyrészt túlmelegedéshez vezethet, másrészt pedig a ráégett por komoly meghibásodásokat okozhat.

Ha nem is minden héten, de havonta mindenképpen érdemes alaposan kiporszívózni a TV hátulját, hogy a lerakódott port eltávolítsuk róla. Különös tekintettel a szellőző résekre, ahova a por könnyedén beszáll, majd megtelepszik a felmelegedő elektronikai alkatrészeken. Praktikus lehet ilyenkor a porszívó kisméretű kefés vége, amivel gyorsan és biztonságosan megtisztíthatjuk a készüléket.

Ahogy a cikk elején ígértük, a rendszeres karbantartás egyszerű, és néhány lépésben elvégezhető, ezzel sok esetben megelőzhető a TV javítása.

Ön is retteg attól, hogy nem sokkal a jótállási idő lejárta után romlik el készüléke?

Biztos Ön is hallott már olyan esetekről, amikor a televízió a jótállási idő lejárta után néhány héttel romlott el vagy hibásodott meg. Gyakran egy-egy fő-alkatrész cseréje azonban ugyanannyiba kerül, mint egy új készülék…

Ha tart tőle, hogy TV-je a jótállási idő után cserbenhagyja, kössön most Kiterjesztett garanciát, így Ön nyugodtan alhat. Ha elromlik a készülék, mi elintézzük Önnek a javítást, és még fizetnie sem kell a szerviznek.

Tudjon meg többet a Kiterjesztett garancia szolgáltatásunkról!