A hűtőjavítás vagy az új készülék olcsóbb?

/ július 23, 2013/ Tanácsadás

Folyton javíttatni az elavult, régi hűtőt olcsóbbnak tűnhet, mint egy új vásárlása. Azonban ez nem így van, sokkal jobban megéri egy korszerű berendezést venni. Miért pénztárcabarátabb egy vadiúj hűtő beszerzése? Cikkünkben konkrét fogyasztási adatokkal bemutatjuk, miért jobb egy energiatakarékos hűtő, mint egy retro berendezés. Ha Önnek 5-10 évnél idősebb hűtőszekrénye van, néhány évente vehetne egy újat az áramfogyasztás különbségéből. Az új, energiatakarékos hűtők ugyanis akár 40%-kal is gazdaságosabban működhetnek, mint régi társaik. Az ELMŰ adatai szerint egy négytagú családban a hűtő átlagosan 370 kWh-t ( ez 16650 Ft 45 Ft-os egységárral számolva), a fagyasztó pedig 420 kWh-t (18900 Ft a fenti egységáron) fogyaszt évente. Napi szinten a fagyasztóládás hűtő fogyasztása pedig elérheti az 1 kWh-t, ideális esetben azonban bőven ez alatt marad. Kíváncsi, hogyan csökkentheti áramszámláját?

A hűtőjavítás és a fenntartási költségek egy régi hűtő esetében nem olcsó mulatság, néhány évente akár egy teljesen új, energiatakarékos hűtőt is vehetnénk ennek a költségnek az árából.

A hűtőjavítás költségét nehéz kikalkulálni, de a fogyasztást annál egyszerűbb 

Mivel a hűtő és a fagyasztó egész nap, egész évben be van kapcsolva, nagyon nem mindegy, milyen fogyasztással működnek.

  • Néhány éve még az A energiaosztályba tartozó készülékek is újdonságnak számítottak, de ma már az A+++ vagy az A-20 jelöli a legtakarékosabb készülékeket.
  • A nagyméretű A+ jelzésű hűtő évente az átlagos 320 kWh-t használja fel, míg az ugyanakkora A+++ jelű akár 180 kWh-ig is letornázza az éves áramszükségletét. 45 Ft-os kWh díjjal számolva az A+ -os hűtő fogyasztása évente 14400 Ft, míg energiatakarékosabb társáé csupán 8100 Ft.
  • Tehát majdhogynem feleannyiba kerül a modernebb hűtő üzemelése.
  • S ekkor még nem beszéltünk arról, hogy a régi hűtők szigetelése gyakran már nem az igazi, ekkor a fogyasztás sokkal magasabb.

A hűtőszekrény energiafelhasználása a típus mellett függ a kinti és a benti hőmérséklettől és attól is, hogy mennyire van tele. Az ételek és italok megfelelő elrendezésével tovább fokozhatjuk a készülék hatékonyságát, valamint évente kétszer érdemes leolvasztani a legmodernebb berendezéseket is.

A hűtőjavítás néha elkerülhetetlen, hiszen történhetnek váratlan események, ám az általános karbantartási és tisztántartási műveletekkel nemcsak a hűtő energiafogyasztását mérsékelhetjük, de az élettartamát is maximalizálhatjuk.

Hűtőjavítás helyett körültekintő tervezés

A méret a lényeg?

Ha lemondott a hűtőjavítás tervéről, és inkább zöldebb, új készüléket szerez be, érdemes végiggondolnia, szükséges-e akkora hűtő, mint az előző. Megszokásból hajlamosak vagyunk automatikusan ugyanakkora gépezetet választani, amikor kisebb is elég lenne.

Fontos tényező: az ár

Az új készülékek ára átlagosan 70 és 100 ezer forint között mozog, persze az extra funkciók és dizájn miatt a felső határ a csillagos ég is lehet.

  • A hűtőjavítás ára kiszállási díjból, a hiba megállapításának díjából és a szerelés árából tevődik össze.
  • Ehhez még hozzájön az alkatrész ára is, ha cserélni kell valamit.
  • A végösszeg nagy valószínűséggel ötjegyű számjegy lesz.

Azaz, ha a fogyasztásbeli különbségeket és a hűtőszerelési díjakat is figyelembe vesszük, biztosan olcsóbb új, energiatakarékos, megbízható készüléket vásárolni. Hosszú távon ez egy igencsak megtérülő befektetés.

Az ideális megoldás

Természetesen a vadonatúj hűtő is öregedni fog, és idővel meg is hibásodhat. Ezért érdemes azonnal, vagy még a néhány éves garancia lejárta előtt 60 nappal Kiterjesztett garanciát kötni, hogy megspórolhassa a kiszámíthatatlan szervizdíjat. A kiterjesztett garanciáról itt olvashat részletesebben.

Hasznosnak találta a bejegyzést?
Köszönjük, ha másoknak is megmutatja, örülünk, ha minél többen megismerik információinkat!