A mosógép gyilkossági kísérlete – rázós helyzet!

/ július 23, 2013/ Sztori

Megesett már Önnel, hogy garanciális termékét nem cserélte ki a gyártó, mondván, hogy „ez a meghibásodás nem tartozik bele a garanciába”? Ha történt ilyen, ha nem, mindenképpen tanulságos lesz történetünk. Abban is segítünk Önnek, hogy úgy használja eszközét, hogy az garanciális – és persze biztonságos – maradjon. Megölhet valakit a mosógép anélkül, hogy az illető belepiszkálna (vagy hogy rázuhanna a gép)? A válasz: mi ismerünk egy mosógépet, amely életveszélyessé vált tulajdonosa hanyagsága miatt. A következőkben elmondjuk, mi történt!

Egy kedves ügyfelünk akár életveszélybe is kerülhetett volna, hiszen nem figyelt arra, hogy tilos a hosszabító használata, pláne a földön. A mosógép meghibásodásából fakadó kiömlő víz ugyanis bárkit megcsaphatott volna.

Miért nem vállalják a gyártók a mosógép cseréjét?

A gyártók bizonyos esetekben nem vállalhatják a háztartási gép cseréjét. Értelemszerűen, mivel már nem vagyunk gyerekek, ha elrontunk valamit, azért felelősek vagyunk. A praktikus az lenne, ha a használati útmutató egyszerűen, átláthatóan és érthetően figyelmeztetne mindenre, amitől esetleg elromolhat eszközünk – vagy ami még fontosabb, amitől akár bajunk is eshet. Sajnos ez nem mindig van így, kezdve a rosszul fordított, érthetetlen-értelmetlen „cetliktől” az indoklás nélküli figyelmeztetésekig. Ettől függetlenül mindig olvassuk el részletesen a géphez adott használati útmutatót!

Ha elolvasta volna, és be is tartotta volna az útmutató pontjait az az úr, aki betelefonált hozzánk, akkor megkímélte volna magát egy életveszélyes helyzettől. Szerepel ugyanis a mosógépe leírásában, hogy tilos hosszabbítóval használni. Kollégánktól azt kérte: garanciálisan cserélje ki hosszabbra a gép kábelét, mert a fürdőjében így nem ért el a fali konnektorig!

Mitől garanciális egy mosógép hiba?

Garanciában akkor nyúlnak hozzá a szerelők egy géphez, ha az valami olyat nem tud teljesíteni, amit a vásárláskor még tudott. Jelen esetben azt tanácsoltuk neki, hogy mivel a gép saját kábele nem cserélhető, egy villanyszerelővel rakasson fel egy aljzatot a falra a fürdőszobában egy olyan helyre, ahová már kényelmesen elér a gép kábele. Sajnos ez az egyetlen biztonságos és szakszerű megoldás.

Ügyfelünk azonban nem érezte fontosnak betartani sem a gyári figyelmeztetést, sem kollégánk tanácsát, és egy földön fekvő elosztóba dugta be mosógépét, hogy így elérhessen az ominózus konnektorig. A hosszabbító használata viszont biztonsági szempontok miatt szigorúan tilos!

Kis hiba – nagy veszély!

A betelefonáló úr fürdőszobáját később elöntötte a víz (a mosógép kinyomócsövének repedése miatt). Ha a lakásban lakók bármelyike belelépett volna a kiömlött vízbe, agyonütötte volna az áram! Elosztó vagy hosszabbító használata ugyanis azért szigorúan tilos, mert a mosógép esetében előfordulhat ilyen „áradás”, a gép legkisebb meghibásodása esetén is (amilyen például egy elrepedt cső, de a fürdőben egyébként sem tanácsos a földön elektromos eszközt tárolni). A víz belefolyhat az áramforrásba, és ezzel áramot vezet a padlóba!

Az úr szerencsére nem maga próbálta meg orvosolni a helyzetet, hanem ijedten hívta a BusinessBox asszisztenciáját. Kollégánk a telefon másik végén azonnal figyelmeztette arra, hogy amennyiben a földön áram alá helyezett eszköz van, ne lépjen bele a vízbe! Az úr megfogadta a tanácsát, és le is kapcsolta az ahhoz a helyiséghez tartozó áramkapcsolót, hiszen eszébe jutott az áram alatt lévő elosztó – és ezzel nemcsak a saját és családja életét mentette meg, de egyben valószínűleg meg is értette egy életre, miért tilos a hosszabbító használata a fürdőben!

Szeretne egy megbízható és alapos telefonos asszisztenst, aki bármilyen háztartási géppel kapcsolatos problémáját segít megoldani? Itt ingyenesen regisztrálhat! Ha pedig Kiterjesztett garanciát választ, a javítás is díjmentes lesz készülékéhez! Menjen biztosra – így nem érheti kellemetlen meglepetés.