A laptop szerviz elkerülése 3 lépésben!

/ július 31, 2013/ Használati utasítás, Karbantartás, Laptop, Szerviz

A laptop szerviz alaphangon több tízezer forint, de akár százezrekbe is kerülhet. Pedig minimális karbantartással a problémák több, mint 50%-át elkerülheti. Egyfolytában lefagy a számítógép? Hangosan kerreg használat közben? Lehet, hogy a karbantartás hiánya az ok. Lépjen időben, hogy ne kelljen vagyonokat költenie a laptop szerviz igénybevételére, a kiszállásra és a javíttatásra. Cikkünkben alapvető karbantartási ötleteket adunk.

A laptop szerviz elkerülhető volna, ha többet foglalkoznánk a laptop otthoni karbantartásával, azaz a portalanítással, rendszeres billentyűzet tisztítással,  és az akkumulátorról sem feledkeznénk meg.

A laptop szerviz leggyakoribb oka

Tudta, hogy a legtöbb gond oka a porosodás? A laptop belsejébe bekerülő por megtelepszik az alkatrészeken, ami túlmelegedést okoz. Innen már csak egy lépés, hogy a kosz ráégjen például a merevlemezre vagy a hűtőbordákra. Ráadásul a túlmelegedés az akkumulátor elromlásához is vezethet. Ahogy az eldugult lefolyó sem működik rendesen, a porral tömött laptop sem szuperál túl jól. Higgye el, a karbantartás egyszerűbb, mint gondolta! A következő három lépésben megmutatjuk, hogyan végezze el otthon.

A laptop otthoni karbantartása – laptop szerviz helyett

A billentyűzet tisztítása

Tisztítsa rendszeresen a billentyűzet közti réseket, hogy ne juthasson be a kosz a számítógép belsejébe. A fültisztító pálcika kiválóan alkalmas erre a célra. Ha egy kis alkohollal, vagy ablaktisztító folyadékkal is átitatja, a billentyűk közti rések szinte teljesen újjá varázsolhatók. Arra azonban figyeljen, hogy csak éppen hogy nedves pálcikával szabad törölgetni, különben a folyadék befolyik a billentyűzet alá. Ha ezt hetente elvégzi, sok portól, kosztól kíméli meg laptopja belsejét. S mint tudjuk, a por a számítógépek legnagyobb ellensége.

Fontos! Ne használjon porszívót a laptop billentyűzetének tisztításához, valamint a rázogatással is több kárt tehet, mint hasznot. A laptop külsejét is érdemes rendszeresen tisztítani ablaktisztítóval átitatott puha ronggyal vagy mikroszálas kendővel.

Óvja az akkumulátort

Az akkumulátort nem szokás javítani, ha tönkremegy. Egy új ára pedig több tízezer forintba kerülhet, ráadásul a legtöbb gyártó garancia csupán egy évig érvényes az akksira. Előzze meg a felesleges kiadásokat, figyeljen arra, hogy az akkumulátor töltöttsége ne csökkenjen 5% alá. Havonta egyszer pedig  érdemes teljesen lemeríteni, amíg ki nem kapcsol a számítógép.

A meleg komoly kárt okoz számítógépben

Bár minden laptop rendelkezik hűtő rendszerrel, előfordul, hogy ez kevés. Nagy melegben érdemes egy speciális ventillátoros alátéttel rásegíteni a hűtő működésére. A túlmelegedés mind az akkumulátorra, mind a számítógép többi alkatrészére nézve rendkívül káros lehet, ahogy cikkünk elején írtuk. Időjárástól függetlenül fontos, hogy mindig kemény alátéten legyen a bekapcsolt laptop, párnán, pléden használva ugyanis könnyedén túlmelegedhet.

Laptop szerviz – ha mégis megtörténik a baj

Manapság komoly összegekbe kerülhet a javíttatás. Márkától és hibától függően pedig még a külföldi márkaszervizbe történő fuvarozást is Önnek kell állnia, ami pluszban még 5-10 ezer forint kiadást jelent.
Ha azonban hosszú évekig nem szeretne aggódni a szervizdíj miatt, rendeljen Kiterjeszett garanciát. Cégünknél vásárlást követően is megveheti ezt a szolgáltatást, ha még minimum 60 napja van a gyári garanciaidőből. Gyors, kényelmes, online ügyintézéssel akár 10 percen belül Öné lehet szolgáltatásunk.

Kösse meg most a Kiterjesztett garanciát laptopjára weboldalunkon!

Többet szeretne megtudni a Kiterjesztett garanciáról?
Kattintson az alábbi linkre: Szervizdíj elkerülése könnyedén