Jó ötletek…

/ augusztus 2, 2013/ Inspiráló

Olvasási idő: 2 perc

csavarhúzóMi a közös a jó és a rossz ötletekben? Elsőre ugyanúgy néznek ki. Avagy unalomig ismételt városi legenda a csavaros észjárású nagymama, vagy inkább szerencsétlen macskájának tragikus találkozása a mikrohullámú sütővel. Ha valaki esetleg nem ismerné, a fáma szerint az idős asszony, gondolván időt és energiát spórol, fürdetést követően új háztartási gépére bízta kedvence szárítását. A gyászos eredmények latolgatása helyett, most inkább mélyen nézzünk magunkba, fogjunk kezet a megfontoltabb énünk mögül lopva kikacsintó idiótával, és mondjuk ki: pazar ötlet volt!

Ugyan kiben ne mozdult volna meg élete során ez a bizonyos furfang-gén? Legyünk őszinték. Mindenki próbált már gyémántvágó konyhakéssel csavarhúzni, csavarhúzóval meg egyenesen bármit. Olyasféle lustaság ez, mely néha nagy dolgokhoz vezet – gondoljunk csak a világ sörnyitóként való értelmezésére –, de gyakrabban végződik a használhatatlanná barkácsolt holmik újravásárlásával, esetleg a traumatológián való hosszas magyarázkodással.

A „No, nekem van egy jobb ötletem!” ha nem is ördögtől való gondolat, de bizonyíthatóan veszélyes, és csak egy kerülendőbb van nála. Ez pedig nem más, mint a „Támadt egy jó ötletem!” című, teljesen alaptalan, ön- és közveszélyes, több méteres körzetben bármit elpusztító tettvágy. Vegyünk szemügyre, majd értékeljünk pár dokumentált esetet:

(A következő képsorok értékes háztartási eszközök csúfos pusztulását rögzítik, gyengébb idegzetű olvasóink nyugalmának megzavarására alkalmasak!)

Értékelés:

Mit lehet ilyenkor mondani? Egyszer fent, egyszer lent, összességében Ikarosz legendája elevenedik meg a szemünk láttára, és már az első elrugaszkodásnál rettegve várjuk a közelgő vészt.

Értékelés:

Ebben az esetben talán nem is a videó főszereplőjét, sokkal inkább a Wii nevű káoszmasina szellemi atyját illeti a kézfogás. Nem egészen értem a Nintendo békés háztartások ellen intézett hadüzenetének miértjét, de a síugrásként megfogalmazott és értékesített drón-hadviselés koncepciója korszakalkotó.

Értékelés:

Arra kérem a kedves olvasót, próbáljon eltekinteni az egyébként virtuóz kivitelezéstől. Ha tüzetesebben megvizsgáljuk a produkció tetőpontot követő pár percét, rá kell jönnünk, nem a keresztülrúgott laptop áll a középpontban. Sokkal inkább a saját alkotói tevékenységét egyre inkább romboló folyamatként megélő, őrlődő, megszeppent művész története ez.

Összefoglalás:

A fentebb ismertetett, esztétikailag és lélektanilag egyaránt kiértékelt filmetűdökben egy valami közös. A magára maradt eszközhasználó, pardon, eszközt rosszul használó ember rémült magánya a bajban.

Tanuljunk hát a mások kárán, és ígérjük meg magunknak: mielőtt otthonról végezhető artista tanfolyamra regisztrálunk, szegeket gyűjtünk porszívóval vagy bármilyen jó ötlet megvalósításába vágunk, kérdezzük meg a Business Box-ot, van-e valami jó garanciájuk masinánkra.

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post