Tippek a hosszabb akkumulátor időért

/ augusztus 13, 2013/ Karbantartás

Hasznos dolog a hordozható technológia, különösen akkor, ha az akkumulátor is a kezünk alá játszik. A tudomány jelenlegi állása szerint nem létezik halhatatlan áramforrás, és bizonyos mértékig az is elkerülhetetlen, hogy néha napján hanyagul bánjunk készülékünkkel. Példának okán, néhány szuper precíz felhasználó eltávolítja az akkumulátort hosszasabb hálózatról való működtetés esetén. Ennek azonban a végeredményt illetően jelentősebb értelme nincs, másrészről ezek a készülékek elsősorban kényelmünket szolgálják, így talán célt téveszt gondolkodásunk, ha a végletekig óvjuk kütyüinket. Ettől még érdemes tisztában lenni pár dologgal

Az akkumulátor élettartamát, üzemidejét meghosszabbíthatjuk pár ügyes trükkel, de eközben ne feledkezzünk meg a készülék tisztításáról és karbantartásáról sem.

Akkumulátor para – avagy mit tehetünk a hosszú üzemidőért?

Nem kell formázni

Nagyon úgy néz ki, mire végre beégett a fogyasztói kultúrába a formázás fogalma, nagyjából fölöslegessé is vált. Napjaink lítium alapú akkumulátorai már nem igénylik a teljes lemerítés, majd feltöltés és túltöltés kézre állónak aligha mondható koreográfiáját. Sőt, a szárazra merítés kifejezetten árt az eszköz élettartamának, túltöltésre meg lehetőség sincs, amióta a fejlettebb gépek érzékelik, ha betelt a pohár, és fölhagynak a töltéssel.

Csak érzéssel!

A teljesen rapszodikus töltési szokásokat azért mégsem javasoljuk. Bár az üzemidő jelentősen nem, vagy nem ettől fog csökkenni, a beépített feszültségmérőt könnyedén megőrjíthetjük. Ez körülbelül annyit jelent, hogy az operációs rendszer által jelzett töltöttségi szint a legritkább esetekben fog egyezni a valósággal.

Akkor mitől kell – kicsit – félni?

A ceruzaelem-korszak mindenkinek megtanította, hogy az elem hűtve jó. Nem nagy titok, az akkumulátor is hasonló vérmérséklettel rendelkezik. Ezen a ponton ismételten nyugalomra inteném a kedves olvasót, és felhívnám figyelmét a pár sorral feljebb megfogalmazott mantrára. Az akkumulátor el fog romlani. Természetesen az a cél, hogy ne két hónap, hanem inkább két év elteltével, de el fog romlani, és ez akkor is így lesz, ha hűtőtáskával járunk az irodába.

Mindebből tanulságként annyi fogalmazható meg, hogy kerüljük a szélsőségeket, és akkor jó pár évig a szervizt is elkerülhetjük.

Az akkumulátor élettartamát támogatja a vásárlói gondoskodás

Az idejében megkötött vásárlói gondoskodás egy igazán okos lépés laptopunk és egyúttal az akkumulátor élettartamáénak maximalizálásáért. A kiterjesztett garancia és a baleseti garancia megkímél minket a folyamatos szervizeléssel járó felesleges pénzkidobástól.

Még több hasznos információért iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:
Praktikus használati és karbantartási tanácsok