A mosógép beüzemelés titkai

/ október 22, 2013/ Oktató

A mosógép beüzemelés bonyolultnak tűnhet, de cikkünk elolvasása után gyerekjátéknak tűnik majd. Az új mosógép félresikerült beüzemeléséből adódó meghibásodásokra nem terjed ki az általános garancia, ezért a bekötést érdemes átgondolni, a lépéseit betartani.  Ha úgy dönt, hogy egyedül, saját kezűleg helyezi üzembe újonnan vásárolt mosógépét, az alábbi tanácsokat mindenképpen érdemes megfogadni. 

A mosógép beüzemelés első szabálya

Ahogy a többi háztartási gép, a mosógép esetében is igaz, hogy a legtöbb vásárló nem szívesen olvassa végig a terjengős és vaskos használati útmutatót. A szakemberek egyöntetű véleménye szerint azonban nem szabad spórolni az ismertető tanulmányozásával eltöltött időn. A mosógép nem rendeltetésszerű használatából és a hibás beüzemelésből komoly anyagi kár keletkezhet. A mosógép beüzemelés első szabálya tehát: olvasd el a használati utasítást!

Ahogy a többi háztartási gép, a mosógép esetében is igaz, hogy a legtöbb vásárló nem szívesen olvassa végig a terjengős és vaskos használati útmutatót.A szakemberek egyöntetű véleménye szerint azonban nem szabad spórolni az ismertető tanulmányozásával eltöltött időn. A mosógép nem rendeltetésszerű használatából és a hibás beüzemelésből komoly anyagi kár keletkezhet.

A mosógép beüzemelés tipikus hibái

Dobrögzítő csavarok

A rutintalan mosógépvásárlók esetében a leggyakoribb hiba, hogy beüzemelés előtt elfelejtik kivenni a dobrögzítő-csavarokat. Ezeknek a csavarokank a funkciója, hogy stabilizálják a dobot szállítás közben. Így a dob nem mozog, kopik vagy rongálódik a szállítás során. Ha ezeket a csavarokat távolítsuk el azt követően, hogy kicsomagoltuk az új mosógépet. Ha nem tesszük, akkor a mosás során a dob nem tud majd elforogni.

Ez – amellett, hogy ellehetetleníti a rendeltetésszerű használatot – a legtöbb esetben meghibásodáshoz vezet. Tovább nehezíti a laikusok dolgát, hogy a dobrögzítő-csavarokat hátulról szerelik be, ráadásul gyártónként változik a darabszám. Csak a beüzemelési leírás vagy egy szakember tudja biztonsággal megmondani, összesen hány csavart kell keresni az adott típusban.

Tartólábak és a vízszint

A másik jellemző hiba, a mosógép alján található, csavarok segítségével rögzíthető tartólábbal van összefüggésben. Ezeknek az állítható lábaknak az a funkciója, hogy a használat során stabilizálják a mosógépet. Ha a csavarok beállítását követően a mosógép nincs vízszintben, akkor a mosógép a használat során erőteljesen rázkódik. A szomszédok idegrendszere mellett, a gépben található alkatrészekre is kártékonyan hat az állandó rázkódás.

Ebben az esetben ugyanis a lengéscsillapító és az egymással súrlódó felületek nagyobb terhelésnek lesznek kitéve, egyes alkatrészek (például a csapágy) hamarabb tönkremennek, a gép ugrálhat, elmozdulhat, rosszabb esetben a vezetékek is ksizakadhatnak a falból.

A mosógép lábának hibás beállításából eredő meghibásodásokra sem vonatkozik az általános gyártói garancia, így – főleg, ha a vízszint szempontjából gyakran kényes terepnek számító fürdőszobában üzemeljük be az eszközt – érdemes körültekintően eljárni, vagy szakember segítségét kérni.

Vízcsatlakozás

A mosógép beüzemelés egyik lépése a szintezés, ugyanakkor a mosógép lábainak rossz beállításából eredő hibákra nem vonatkozik a gyártói garancia. Ha nem tudunk megbirkózni a makacs lábakkal, hívjunk szakembert.

Már a mosógép vásárlás előtt, de az üzembe helyezés előtt kiemelt figyelmet kell fordítani a vízbekötés csatlakozásának ellenőrzésére, ami egy átlagos felhasználó számára nem olyan egyszerű feladat.

Főként emeletes házaknál gyakori jelenség, hogy a lezúduló víztömeg hatására vákuum, ezáltal dugulás keletkezik. Sajnos, ha egy dugulás miatt hibásodik meg az új mosógép, akkor az „helytelen bekötésből adódó kárnak” minősül, amire az általános garancia illetve jótállás nem vonatkozik.

Mosógép beüzemelés lépésről lépésre

A használati útmutató tanulmányozását követően az alábbi sorrendben érdemes haladni a mosógép beüzemelésekor:

  1. Ellenőrizze a vízbekötés csatlakoztatását és tömítettségét, valamint az elvezető cső csatlakozásánál a lefolyó dugulásmentességét!
  2. Távolítsa el a dobrögzítő csavarokat! (általában 4 db)
  3. Állítsa vízszintes helyzetbe a mosógépet a lábak segítségével!

Új mosógépe beüzemeléséhez vegye igénybe ingyenes tanácsadói szolgáltatásunkat: keresse szakértő munkatársunkat!

+ 36 1 44 33 666

Ingyenes javítás a garanciaidő után is?

Az új mosógépe most még szép állapotban van, ha a bekötés jól sikerül, akkor néhány órán belül látni fogja milyen szépen mos (:

Megértjük, ha félti mosógépét, hiszen drága volt, nagy kiadás lenne újat venni a közeljövőben. Ezért javasoljuk, hogy hosszabbítsa meg a garanciaidejét Kiterjesztett garancia szolgáltatásunkkal, hogy a gyártói garancia lejárta után is ingyen legyen a javítás.

Ahhoz, hogy minél tovább megtartsa a mosógép jelenlegi állapotát, kifogástalan működését, rendszeres karbantartásra lesz szükség. Ehhez nyújt segítséget a blogunk, ahol a mosógép karbantartásához szükséges minden tudnivalót megtalál.