Új laptop vásárlása– néhány fontos tanács a szakértőtől (I. rész)

/ október 29, 2013/ Egyéb

Rengeteg szempontot kell számításba vennie az új laptop vásárlását fontolgató átlagfelhasználóknak, a választék talán soha nem volt ilyen széles. Lássuk, hogyan alakul a legújabb őszi trendek alapján az a bizonyos ár/érték arány! Íme, néhány garantáltan kifizetődő tipp.

Új laptop vásárlása esetén az a legokosabb döntés, ha nem random felindulásból vásárolunk, hanem egy körültekintően megalapozott döntés után. hangoljuk tehát össze az igényeinket a kínálattal és a lehetőségekkel.

A laptop igényeink felülvizsgálata

„Legyen szép, legyen olcsó, legyen könnyű”.
„Bírja sokáig az akkumulátor”.
„Ha már kiadok érte egy csomó pénzt, jó darabig nem szeretnék újat venni!”

Néhány tipikus válasz arra a kérdésre, hogy egy átlagos felhasználó milyen elvárásokkal rugaszkodik neki a laptop-vásárlás procedúrájának. Bizonyára nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ezek a feltételek nem valószínű, hogy egyszerre teljesülnek. Érdemes tehát a céltalan keresgélés előtt alaposan fontolóra venni a saját szempontjainkat és lehetőségeinket.

A laptop kereslet és kínálat összhangja megkönnyíti a vásárlást

Először is gondoljuk át, hogy milyen célból szeretnénk laptopot vásárolni! Otthonra kell, vagy a munkához, esetleg mindkettőhöz? Sokat kell majd hozni-vinni, vagy többnyire egy helyen használjuk? Fontos, hogy nagy teljesítményű, nagy memóriaigényű programok futtatására is alkalmas, erős gép legyen, vagy az esetek nagy részében a szövegszerkesztőt és az internetet szeretnénk használni? Sok adatot szeretnénk rajta tárolni, esetleg filmeket is nézünk majd?

A fenti kérdések megválaszolása nagymértékben hozzájárulhat az optimális választáshoz, segíthet meghatározni a lényeges szempontokat, és könnyebben kiszűrhetőek a fölösleges képességek. Ha például valaki egy helyben dolgozik, és csak ritkán kerül olyan helyzetbe, hogy magával kell hordania a laptopját, akkor fölösleges olyan gépet vásárolnia, amely szuper vékony és könnyű. A laptop súlya ebben az esetben nem lényeges szempont, így az extra könnyű laptopok jóval borsosabb árát sincs értelme kifizetni.

Vásárlás előtt kérjük ki szakértő véleményét

Ugyanakkor a szakértők egyöntetű véleménye az, hogy a legolcsóbb laptopok az esetek túlnyomó részében nem bizonyulnak jó választásnak: egy ilyen típusú eszköz esetében különösen igaz, hogy a drágább vételár a minőséget is garantálja.

Manapság bárki könnyedén hozzájuthat nyolcvanezer forintért is egy laptophoz, de ezek a gépek szinte kivétel nélkül régi és alacsony minőségű alkatrészekből vannak összerakva, azokat gyakorlatilag lehetetlen kicserélni, ha elromlanak. Az ilyen árkategóriába tartozó laptopok a rendszeres használattól nagyon hamar tönkremennek, a gyenge minőségű tok elkopik, rosszabb esetben eltörik, nem beszélve az akkumulátor rövid élettartamáról, vagy a már a  megvásárlás pillanatában idejétmúlt hardverről” – mondja Tóth Attila, a Business Box ügyvezetője.

Amikor a laptop vásárlás ideje elérkezik az igények, a kínálat és a lehetőségek felmérésekor vegyük figyelembe azt is, hogy az olcsóbb, vagy kevésbé jó minőségű laptop amortizációja hamarabb bekövetkezik. Okosabb döntés hosszú távra tervezni.

Ha valaki nem szeretne félévente új laptopot venni, akkor mindenképpen érdemes több pénzt szánnia az új gépre. A drágább laptopok megbízhatóbbak, kiállják az idő próbáját és ritkább a meghibásodás, vagy ha adódik is valamilyen probléma, akkor azt könnyebb megjavítani, nem kell az  egészet kicserélni.

Folytatás jövő héten!

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

06 (30) 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk