Új laptopot vásárol? – néhány fontos tanács a szakértőtől (I. rész)

/ október 29, 2013/ Egyéb

Olvasási idő: 2 perc

Rengeteg szempontot kell számításba vennie az új laptop vásárlását fontolgató átlagfelhasználóknak, a választék talán soha nem volt ilyen széles. Lássuk, hogyan alakul a legújabb őszi trendek alapján az a bizonyos ár/érték arány! Íme, néhány garantáltan kifizetődő tipp.

shutterstock_140751778„Legyen szép, legyen olcsó, legyen könnyű”. „Bírja sokáig az akkumulátor”. „Ha már kiadok érte egy csomó pénzt, jó darabig nem szeretnék újat venni!” Néhány tipikus válasz arra a kérdésre, hogy egy átlagos felhasználó milyen elvárásokkal rugaszkodik neki a laptop-vásárlás procedúrájának. Bizonyára nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ezek a feltételek nem valószínű, hogy egyszerre teljesülnek. Érdemes tehát a céltalan keresgélés előtt alaposan fontolóra venni a saját szempontjainkat és lehetőségeinket.

Először is gondoljuk át, hogy milyen célból szeretnénk laptopot vásárolni! Otthonra kell, vagy a munkához, esetleg mindkettőhöz? Sokat kell majd hozni-vinni, vagy többnyire egy helyen használjuk? Fontos, hogy nagy teljesítményű, nagy memóriaigényű programok futtatására is alkalmas, erős gép legyen, vagy az esetek nagy részében a szövegszerkesztőt és az internetet szeretnénk használni? Sok adatot szeretnénk rajta tárolni, esetleg filmeket is nézünk majd?

A fenti kérdések megválaszolása nagymértékben hozzájárulhat az optimális választáshoz, segíthet meghatározni a lényeges szempontokat, és könnyebben kiszűrhetőek a fölösleges képességek. Ha például valaki egy helyben dolgozik, és csak ritkán kerül olyan helyzetbe, hogy magával kell hordania a laptopját, akkor fölösleges olyan gépet vásárolnia, amely szuper vékony és könnyű. A laptop súlya ebben az esetben nem lényeges szempont, így az extra könnyű laptopok jóval borsosabb árát sincs értelme kifizetni.

Ugyanakkor a szakértők egyöntetű véleménye az, hogy a legolcsóbb laptopok az esetek túlnyomó részében nem bizonyulnak jó választásnak: egy ilyen típusú eszköz esetében

különösen igaz, hogy a drágább vételár a minőséget is garantálja. „Manapság bárki könnyedén hozzájuthat nyolcvanezer forintért is egy laptophoz, de ezek a gépek szinte kivétel nélkül régi és alacsony minőségű alkatrészekből vannak összerakva, azokat gyakorlatilag lehetetlen kicserélni, ha elromlanak. Az ilyen árkategóriába tartozó laptopok a rendszeres használattól nagyon hamar tönkremennek, a gyenge minőségű tok elkopik, rosszabb esetben eltörik, nem beszélve az akkumulátor rövid élettartamáról, vagy a már a 

shutterstock_36410020

megvásárlás pillanatában idejétmúlt hardverről” – mondja Tóth Attila, a Business Box ügyvezetője. Ha valaki nem szeretne félévente új laptopot venni, akkor mindenképpen érdemes több pénzt szánnia az új gépre. A drágább laptopok megbízhatóbbak, kiállják az idő próbáját és ritkább a meghibásodás, vagy ha adódik is valamilyen probléma, akkor azt könnyebb megjavítani, nem kell az  egészet kicserélni.

Folytatás jövő héten!

További információ:

[email protected]

06 (30) 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post