Új tévé vásárlása előtt, néhány garantáltan kifizetődő tanács a szakértőtől

/ november 12, 2013/ Tanácsadás

Az ünnepek közeledtével egyre többen veszik fontolóra, hogy egy új televízióval lepik meg szeretteiket. A karácsony előtti őrületben sokan hajlamosak sietve, mérlegelés nélkül döntést hozni. Az új tévé vásárlása során azonban érdemes figyelembe venni néhány lényeges szempontot. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Egy új tévé vásárlása lehet öröm és lehet bajok és gondok forrása is, ha nem tervezzük meg alaposan.  Ha nincsenek meg a döntéshez szükséges információink, csak később problémák forrása lesz az új tévé.

Tippek új tévé vásárlásához

Ha ez anyagilag valamivel megterhelőbb is, hosszabb távon mindenképpen kifizetődőbb, ha egy megbízható márkával fémjelzett televíziót veszünk le a polcról.

  • A „no name”, olcsó tévék sok esetben évekig raktárban porosodó alkatrészekből vannak összetákolva, ezekből meghibásodás esetén gyakorlatilag lehetetlen újat szerezni.
  • Az ilyen készülékek hamar elromlanak, nem bírják az áramingadozást és nagy valószínűséggel a technológiai újításokkal sem tudják tartani a lépést, elképzelhető, hogy néhány éven belül gyakorlatilag használhatatlanná válnak.
  • Ha ennek ellenére, egy kevésbé ismert márkájú televízió vásárlását fontolgatjuk, akkor mindenképpen érdemes meggyőződni az adott márka létezéséről.
  • A gyanúsan olcsó készülékek esetében ugyanis benne van a pakliban, hogy az alacsony ár magyarázatául az adott márka megszűnése szolgál.

El lehet képzelni, hogy egy megszűnt márka esetében mivel járhat az adott készülék meghibásodása, mivel jár, ha egy nem létező cég, nem létező szervizénél kell kijárni annak javíttatását…

Mit mond a szakértő az új tévé vásárlásáról?

Olyan készüléket válasszunk, amelynek garanciajegyén a márkát jellemző, magyarországi cég szerepel. (Pl. Samsung Magyarország) Ha nincs az adott márkának a magyarországi gyártója vagy importőre által biztosított jótállási jegye, akkor – bármilyen csábító is a készülék ára – álljunk el a vásárlástól” – javasolja Tóth Attila, a Business Box ügyvezetője.

Amikor a márkaszerviz sem segít

A szakértő elmondása szerint számtalan olyan esettel találkoztak már, amikor egy adott márka magyarországi szervize azért nem vállalta egy – egyébként még garanciális – televízió javítását, mert a készülékhez nem volt magyar nyelvű, a hazai importőr/gyártó által rendszeresített jótállási jegye. Ennek oka, hogy ebben az esetben a márkaszerviz azt a következtetést vonja le, hogy a készüléket nem a magyarországi importőrön keresztül szerezte be a kereskedő, így annak javítása nem tartozik az ő hatáskörükbe, az nem az ő feladatuk. Egy a hazai importőr vagy gyártó által kiállított jótállási jeggyel nem rendelkező készülék javíttatása – függetlenül attól, hogy azt Magyarországon vásárolták – alaposan megbonyolítja az ügymenetet. Ilyenkor a jótállást a kereskedő bevonásával kell intézni, hiszen a kereskedő felelős azért, hogy az adott készüléket a jótállás keretében megjavítsák, esetleg kicseréljék. A gyártói garanciával rendelkező készülékeket a márkaszervizekben jóval egyszerűbb javíttatni.

Az új tévé paraméterei

A készülék eredetére vonatkozó dokumentum mellett, természetesen nem szabad megfeledkezni annak technikai paramétereiről sem. A szakértő tanácsa szerint leginkább LED tévét érdemes vásárolni, ebből is olyan típust, amelyben van internetkapcsolat és beépített wifi.

Fel kell rá készülni, hogy hamarosan minden internettel fog működni, azok a készülékek, amelyek nem képesek csatlakozni a világhálóhoz nagyon gyorsan a használhatatlanná, vagy legalábbis technológiai értelemben elavulttá válnak, aminek következtében később újabb tízezreket kell költenünk arra, hogy a televíziót összekössük egy internet vételre alkalmas eszközzel: wifi stick-kel, ha internet előkészítés van a televízióban, vagy valamilyen media-centerrel, mint pl. Az Apple TV-vel.” – állítja a szakértő.

Az új tévé vásárlásakor érdemes felfedezni, hogy mik lesznek a következő évek vonzó technológiai trendjei, és ennek megfelelően nézni körül a piacon.

A legfrissebb trendek és a vásárlói tapasztalatok azt mutatják, hogy a 3D kimegy a divatból. Amellett, hogy az otthoni környezetben finoman szólva is viccesen mutató szemüveg fejfájást okoz és kényelmetlen, optikai értelemben még csalódás is. Ennek oka, hogy a 3 dimenzióban látott képernyő felülete jóval kisebb, mint az, amit a hétköznapokban magunk előtt látunk. Ez több vásárló véleménye szerint meglehetősen kiábrándító, nem szólva a készülék borsos áráról. A szakértő szerint 3D-és élményért továbbra is érdemes inkább moziba menni és televízió vásárláskor más típusú előnyökre, minőségi mutatókra, mint pl. az egyszerű kezelhetőségre fókuszálni.

Vásárlói gondoskodás

Ha az igények, a kínálat és az anyagi lehetőségek egyeztetése és összehangolása megtörtént, és már pontosan tudjuk, hogy milyen tévét, tévéket szeretnénk majd személyesen is szemügyre venni a boltban, nézzünk utána az új tévé vásárlása előtt nézzünk utána a készülékbiztosítás lehetőségeinek. A Business Box kalkulátorával megtervezhetjük a kiterjesztett garancia és baleseti garancia opcióinkat.

TV Vásárlás tanácsadás