Tűzhely vásárlása előtt néhány fontos tanács a szakértőtől

/ december 8, 2013/ Tanácsadás

A legtöbb családban a karácsonyi készülődés elmaradhatatlan része az órákig tartó sütés-főzés. Sokan éppen emiatt döntenek úgy, hogy még az ünnepek előtt beruháznak egy új tűzhely vásárlásába. Mielőtt meghozza a végső döntést, az alábbi szempontokat a szakértő szerint okvetlenül érdemes fontolóra venni.

Az új tűzhely vásárlásának aranyszabályai

A háztartási gépek, műszaki cikkek értékesítésével foglalkozó áruházak és üzletek rendkívül széles választékkal várják a családi tűzhelyet keresgélő vásárlókat. Ma már gáztűzhelyek, villanytűzhelyek és kombinált tűzhelyek közül is válogathatunk, nem szólva az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, indukciós főzőlapokról.

Új tüzhely vásárlásakor nemcsak azt kell megnéznünk, hogy megfelel-e az igényeinknek a kiválasztott termék, hanem hogy otthonunk és konyhánk rendelkezik-e megfelelő szintű szellőzéssel.

Sajnos, a tűzhelyek esetében is érvényes az az aranyszabály, hogy az első pillantásra legkedvezőbb választásnak később kell megfizetnünk az árát. „A gáztűzhelyek már egyre inkább kimennek a divatból. Az, hogy továbbra is van rá kereslet, nagymértékben betudható annak, hogy ezekhez a készülékekhez lehet a legolcsóbban hozzájutni. Az alacsony, adott esetben 50-60 ezer forintos összeg azonban csak a vásárlás pillanatában tűnik költséghatékony megoldásnak, mert az nem tartalmazza a készülék beüzemelésének költségét” – állítja Tóth Attila, a Business Box ügyvezetője.

Amellett, hogy az ilyen típusú készülékeket semmilyen körülmények között sem javasolt szakember segítsége nélkül beüzemelni, tovább bonyolíthatják a helyzetet a folyamatosan szigorodó szabályok. Egy cikk szerint „az úgynevezett „A” kategóriás gázkészülékek fölé (amilyen a gáztűzhely is) égéstermék-elvezető készüléket (szagelszívót) kell telepíteni”. Amennyiben ezek a feltételek még nem adottak egy lakásba bekerülő gáztűzhely beüzemelése előtt, úgy akár százezer forintot is kifizethetünk szagelszívóra és az azt kiszolgáló légcsatorna kialakítására. A fenti okok miatt sem javasolja a szakértő, hogy gáztűzhely vásárlása mellett döntsünk, de a kisebb hatásfok, a magasabb fogyasztás és nem utolsó sorban a nagyobb eséllyel leégő étel is a gáztűzhely vásárlása ellen felhozott érvek sorát erősíti.

Otthonunk energiafogyasztása nemcsak a villanyszámlával egyenlő, bele kell kalkulálnunk a gázüzemű tűzhely fogyasztását is.

Tervezzen hosszú távra!

Annak ellenére, hogy egy villany üzemű tűzhely az üzletben valamivel magasabb összegben kerül, a beüzemeléssel kapcsolatos mérsékeltebb költségek visszahozzák az árát. Ha ennek ellenére mégis egy gáztűzhely vásárlása mellett dönt, a vásárlás előtt okvetlenül tájékozódjon arról, hogy a beüzemelés során milyen költségekkel kell majd kalkulálnia. A szakértő szerint egy jobb minőségű villanytűzhelyhez ma már 100-150 ezer forint közötti összegért is hozzá lehet jutni.

Ezek a készülékek a hosszabb távon megtérülő, energiatakarékos működés mellett, a konyhában készülő ételek minőségét is javíthatják. A légkeveréses funkcióval felszerelt tűzhelyek sütőjében például egyenletesebben sülnek az asztalra kerülő sütemények, míg az elektromos főzőlapon kisebb eséllyel égnek oda az ételek, mert pontosabban beállítható az optimális hőfok a sütőben vagy a főzőlapon. Érdemes tehát alaposan felmérni vásárlás előtt az adott készülék tudását, annak különleges funkcióit és azokat érdemes bátran alkalmazni. Ezek a funkciók gyakran kihasználatlanul maradnak, pedig – amennyiben rendeltetés szerint használjuk azokat – nagymértékben hozzájárulhatnak akár az ünnepi menü sikeréhez is.

A következő héten további praktikus információkat olvashatnak a gáz- és villanytűzhelyek beüzemeléséről.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

06 (30) 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk