Új tűzhelyet vásárol? – néhány fontos tanács a szakértőtől

/ december 8, 2013/ Egyéb

Olvasási idő: 3 perc

A legtöbb családban a karácsonyi készülődés elmaradhatatlan része az órákig tartó sütés-főzés. Sokan éppen emiatt döntenek úgy, hogy még az ünnepek előtt beruháznak egy új tűzhely vásárlásába. Mielőtt meghozza a végső döntést, az alábbi szempontokat a szakértő szerint okvetlenül érdemes fontolóra venni.

shutterstock_141377155

A háztartási gépek, műszaki cikkek értékesítésével foglalkozó áruházak és üzletek rendkívül széles választékkal várják a családi tűzhelyet keresgélő vásárlókat. Ma már gáztűzhelyek, villanytűzhelyek és kombinált tűzhelyek közül is válogathatunk, nem szólva az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, indukciós főzőlapokról.

Sajnos, a tűzhelyek esetében is érvényes az az aranyszabály, hogy az első pillantásra legkedvezőbb választásnak később kell megfizetnünk az árát. „A gáztűzhelyek már egyre inkább kimennek a divatból. Az, hogy továbbra is van rá kereslet, nagymértékben betudható annak, hogy ezekhez a készülékekhez lehet a legolcsóbban hozzájutni. Az alacsony, adott esetben 50-60 ezer forintos összeg azonban csak a vásárlás pillanatában tűnik költséghatékony megoldásnak, mert az nem tartalmazza a készülék beüzemelésének költségét” – állítja Tóth Attila, a Business Box ügyvezetője.

Amellett, hogy az ilyen típusú készülékeket semmilyen körülmények között sem javasolt szakember segítsége nélkül beüzemelni, tovább bonyolíthatják a helyzetet a folyamatosan szigorodó szabályok. Egy cikk szerint „az úgynevezett „A” kategóriás gázkészülékek fölé (amilyen a gáztűzhely is) égéstermék-elvezető készüléket (szagelszívót) kell telepíteni”. Amennyiben ezek a feltételek még nem adottak egy lakásba bekerülő gáztűzhely beüzemelése előtt, úgy akár százezer forintot is kifizethetünk szagelszívóra és az azt kiszolgáló légcsatorna kialakítására. A fenti okok miatt sem javasolja a szakértő, hogy gáztűzhely vásárlása mellett döntsünk, de a kisebb hatásfok, a magasabb fogyasztás és nem utolsó sorban a nagyobb eséllyel leégő étel is a gáztűzhely vásárlása ellen felhozott érvek sorát erősíti.

Annak ellenére, hogy egy villanytűzhelyhez az üzletben valamivel magasabb áron tudunk hozzájutni, a beüzemeléssel kapcsolatos mérsékeltebb költségek visszahozzák az árát. Ha ennek ellenére mégis egy gáztűzhely vásárlása mellett dönt, a vásárlás előtt okvetlenül tájékozódjon arról, hogy a beüzemelés során milyen költségekkel kell majd kalkulálnia. A szakértő szerint egy jobb minőségű villanytűzhelyhez ma már 100-150 ezer forint közötti összegért is hozzá lehet jutni.

shutterstock_95697040Ezek a készülékek a hosszabb távon megtérülő, energiatakarékos működés mellett, a konyhában készülő ételek minőségét is javíthatják. A légkeveréses funkcióval felszerelt tűzhelyek sütőjében például egyenletesebben sülnek az asztalra kerülő sütemények, míg az elektromos főzőlapon kisebb eséllyel égnek oda az ételek, mert pontosabban beállítható az optimális hőfok a sütőben vagy a főzőlapon. Érdemes tehát alaposan felmérni vásárlás előtt az adott készülék tudását, annak különleges funkcióit és azokat érdemes bátran alkalmazni. Ezek a funkciók gyakran kihasználatlanul maradnak, pedig – amennyiben rendeltetés szerint használjuk azokat – nagymértékben hozzájárulhatnak akár az ünnepi menü sikeréhez is.

A következő héten további praktikus információkat olvashatnak a gáz- és villanytűzhelyek beüzemeléséről.

További információ:

[email protected]

06 (30) 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk

 

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post