Tűzhely beüzemelése – tanácsok, tippek, ötletek

/ december 13, 2013/ Készülékbiztosítás, Tanácsadás, Vásárlói gondoskodás

A gáz- és villanytűzhely, valamint a kombinált tűzhely esetében fokozottan igaz, hogy a használatba vétel előtt érdemes alaposan tájékozódni a beüzemeléssel kapcsolatban, mert – ahogy arról múlt héten megjelent bejegyzésünkben is írtunk – a folyamatosan változó szabályok akár plusz 100 ezer forintos kiadással is járhatnak ha nem vagyunk elég körültekintőek. Lássuk a gyakorlati teendőket!

A tűzhely bekötése, beüzemelése, legyen akár, gáz, villanyüzemű, vagy indukciós, mindenképpen szakember támogatásával történjen, a jogszabályi előírásnak megfelelően.

Tűzhely üzembe helyezése – csakis szakértővel

Amennyiben gázkészüléket, vagy úgynevezett kombinált (gáz-elektromos készüléket) vásárolt és azt szeretné üzembe helyezni, feltétlenül vegye igénybe szakember segítségét. A gázbekötést ugyanis – jogszabályi előírás alapján – kizárólag erre vonatkozó engedéllyel rendelkező gázszerelő végezhet el. A szakszerűtlen gázbekötéssel és üzembe helyezéssel nem csupán a jótállás érvényességét kockáztatja, de súlyos baleseti veszélynek is kiteszi saját magát, családját. A szakértő szerint ezt a feladatot mindenképpen érdemes megbízható, tapasztalt szakemberre bízni.

(A Business Box közel egy évtizede működik együtt előminősített szervizekkel, telefonos ügyfélszolgálatunkon kollégáink készséggel ajánlanak Önnek megbízható szakembert.)

Miért szükséges szakértőt hívni a tűzhely beüzemeléséhez?

„Mindenképpen javasolt a gyártó által erre följogosított és kiképzett szerviz szolgáltatásait igénybe venni. Erre azért is érdemes ügyelni, mert a kötelező egy éves jótállásnál hosszabb időre ígért gyártói garanciát egyes gyártók csak ennek a feltételnek a teljesülése esetén vállalják. Amennyiben nem a gyártó által javasolt szakszerviz üzemeli be a készüléket, úgy a beüzemeléssel összefüggésbe hozható meghibásodásra nem vonatkozik a kötelező egy éves jótállás. Ha egy általunk választott szakemberre bízzuk a beüzemeléssel kapcsolatos teendőket, a kötelező egy éves jótállási időn túlmutató többlet garanciától is eleshetünk. Ebben az időszakban már a beüzemeléssel kapcsolatos meghibásodással összefüggő és attól független meghibásodások javítási költségét egyaránt saját zsebből kell fedeznünk. Ez alól kivételt képez az az eset, ha van kiterjesztett garanciánk, ami egy renkívül költséghatékony módja annak, hogy megkíméljük magunkat a fölösleges kiadásoktól”– figyelmeztet Tóth Attila a Business Box ügyvezetője.

A Business Box tanácsai

  • Villamos készülék bekötésénél szintén javasolt a gyártó által erre följogosított és kiképzett szakember segítségét és szakértelmét igénybe venni.
  • A gázzal működő készülékekhez hasonlóan ebben az esetben is javasolt a használati utasításban található instrukciók alapján eljárni.
  • A fenti kitétel különösen igaz azoknál a villanytűzhelyeknél, amelyekhez nem csatlakozik a készülék villanyvezetékhez gyárilag villásdugó, azaz nem köthető közvetlenül a konnektorhoz.
  • E készülékek beüzemelését szakképzett villanyszerelőre érdemes bízni!
  • Még a készülék megvásárlása előtt javasolt mérlegelni azt a szempontot, hogy a gáz- és villanytűzhelyek bekötésével járó üzembe helyezés költsége minden esetben a tulajdonost terheli.
  • Ennek összege függ a kiszállítás távolságától és a felhasznált anyagok mennyiségétől.
  • Ebből következik, hogy nem fix költségről van szó.
  • Annak érdekében, hogy megkíméljük magunkat és a pénztárcánkat egy újabb tetemes kiadástól, érdemes előzetesen tájékozódni. Ezen felül előre megállapodni a szervizzel a kiszállás, valamint a beüzemeléssel kapcsolatos teendők díjában.
Gázüzemű tűzhely bekötését jogszabályi előírás alapján, kizárólag erre vonatkozó engedéllyel rendelkező gázszerelő végezhet el.

A használati utasítás alapos tanulmányozása mellett, a készülékünket beüzemelő szakembert is érdemes alaposan kifaggatni a használattal kapcsolatos legfontosabb információkról. Egy felkészült szerelő eligazíthat minket a különböző – és elsőre talán átláthatatlannak tűnő – funkciók használatával kapcsolatban is.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

06 (30) 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk