Tűzhely vásárlás előtt – melyik típus illik a háztartásba?

/ december 23, 2013/ Tanácsadás

Ma már nagyon széles kínálatból válogathatunk, ha a tűzhelyet keresünk, de nem egyszerű meghatározni azokat a szempontokat, amelyek mentén megtalálhatjuk az igényeinkhez legjobban illeszkedő megoldást. Van, akinek a gáz-, másnak a villany-, míg bizonyos típusú háztartások esetében a kerámia- vagy éppen az indukciós tűzhely vásárlás bizonyulhat a leginkább kedvező választásnak.

Tűzhely vásárlásakor az egyik legfontosabb dolgunk a kínálat, a lehetőségek és igények összehangolása.

Tűzhely vásárlás előtt – az igények és lehetőségek összehangolása

Az, hogy számunkra melyik a megfelelő tűzhelytípus, függ:

 • a lakás méretétől,
 • az egy háztartásban élő emberek számától,
 • az anyagi lehetőségeinktől.

Ezek persze csak a legkézenfekvőbb szempontok, a felsoroltak között említhettük volna a környezettudatosságot vagy azt, hogy mennyire vagyunk fogékonyak az újhullámos, trendi eszközökre.

Milyen tűzhely típusok közül választhatunk?

Gáztűzhely – átalánydíj esetén kedvező lehet

Ahogy arról a korábbi bejegyzésekben már írtunk, a gáztűzhelyek ára csak első pillantásra tűnhet a legjobb választásnak. A beüzemelés magas költsége és a gázkészülék üzemeltetésére vonatkozó szigorú jogszabályok betartása során felmerülő kiadások akár megduplázhatják – rosszabb esetben akár meg is triplázhatják – a tűzhely vásárlás során felmerülő ráfordítást. 

A ma már elavultnak számító technológia azonban kedvező választás lehet, például azoknak:

 • akiknek a szolgáltató átalánydíjat számol fel a gázfogyasztásra.
 • gy nagyobb háztartásban, ahol napi rendszerességgel kerül főtt étel az asztalra, ilyen esetben a gáztűzhely költséghatékony megoldást jelenthet.

Kerámialapos – kisebb háztartásoknak és konyhakerülőknek

A kerámialapos tűzhely vásárlás – ellentétben a fenti esettel – a kisebb, egy- vagy kétszemélyes háztartások, valamint a konyhát csak ritkán használó családok esetében bizonyulhat kedvező választásnak.

 • Négy vagy két főzőhellyel rendelkező modellekből is válogathatunk, emellett a mostanában nagyon „trendinek” számító technológiával működő készüléken különböző méretű és funkciójú főzőzónákat alakíthatunk ki. 
 • A kerámialappal felszerelt tűzhelyeken megoldható például, hogy a főzőlapra helyezett edény méretéhez igazítsuk a főzőzóna felületét.
 • Így elkerülhetjük, hogy a kisebb méretű edények füle megolvadjon, rongálódjon és ennek következtében elviselhetetlen szaggal töltse meg a lakás légterét.

Indukciós főzőlap – nagycsaládos vásárlóknak ajánlott

Az indukciós főzőlap tulajdonképpen a kerámialapos tűzhely továbbfejlesztett változata. A többi készülékhez képest a legmagasabb áron megvásárolható indukciós tűzhely, úgynevezett elektromágneses technológiával melegíti fel az edényeket. Ez azt jelenti, hogy a hideg lap a forró edényt melegíti a gázéval megegyező vagy talán még annál is magasabb hatásfokkal.

 • Kifejezetten olyan háztartásokba ajánlott, ahol napi rendszerességgel kell nagyobb mennyiségű ételt készíteni.
 •  
 • Az indukciós főzőlap vásárlását környezettudatos, a trendi dolgokat kedvelő, a tűzhely körül gyakran sürgölődő, nagycsaládos vásárlóknak ajánljuk,
  • akiknél fontos szempont lehet például az, hogy a ne legyen gázkészülék a háztartásban,
  • vagy a kiskorú családtagokra ne jelentsen veszélyt a forrón izzó főzőlap.
 • Ilyen típusú készülék vásárlása esetén okvetlen figyelembe kell venni azt a szempontot, hogy a kívánt hatás és az ízletes ételek érdekében felső kategóriás minőségű – és ennek megfelelően – felső kategóriás áron beszerezhető edényeket kell használnunk.
Számos tűzhely típus közül választhatunk, a hagyományos gázüzemű és villanytűzhely mellett a kerámia üveglapos és/vagy indukciós tűzhely is adott, mint lehetőség.

A minőségi tűzhelyek kategóriájában praktikusság szempontjából kiemelkednek az „új generációs”, kombinált tűzhelyek, amelyen kerámia- és indukciós főzőlap egyaránt található.

 • Egy ilyen tűzhely azért számít nagyon jó választásnak, mert a kerámia lapokon használhatjuk a régi edényeket, ha kisebb mennyiséget szeretnénk főzni.
 • Nem szükséges lecserélnünk az összes lábast és fazekat. Elég, ha egy vagy két felsőkategóriás edényt veszünk arra az esetre, ha az indukciós főzőlapokat szeretnénk használni,
  • például egy nagyobb karácsonyi vacsora elkészítésekor.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

06 (30) 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk