Felesleges háztartási gépek? – járjunk el körültekintően

/ január 8, 2014/ Hűtőszekrény, Laptop, mosógép, szárítógép, TV

Karácsony közeledtével sokan döntenek úgy, hogy valamilyen műszaki cikkel, vagy háztartási géppel lepik meg a családot. Az új televízió, laptop vagy hűtő vélhetően nagy könnyebbséget és sok örömöt szerez a családtagoknak, de nem szabad megfeledkezni a feleslegessé vált elektronikai eszközökről sem. Bár ilyen esetben – érthető okokból – minél gyorsabban szabadulni szeretnénk a szükségtelen, „csak a helyet foglaló” készülékektől, nagyon fontos, hogy körültekintően járjunk el akkor, amikor eltávolítjuk azokat a háztartásból.

Az elhasználódott, vagy felesleges háztartási gép rendszerint valamilyen géptemetőben végzi,, annak ellenére, hogy veszélyes hulladéknak minősül.

Felesleges háztartási gépek, mint veszélyes hulladékok

Az elhasználódott háztartási gépek – mint például a hűtő vagy a mosógép – veszélyes, illetve veszélyes összetevőket tartalmazó hulladéknak minősülnek. Ezeknek az anyagoknak az alkotórészei – (adott esetben higany, arzén, ólom, kadmium) – amennyiben nem kellő körültekintéssel szabadulunk tőlük – veszélyt jelenthetnek környezetünkre, egészségünkre. Éppen ezért közös érdekünk, hogy a számunkra már szükségtelen háztartási gépek lehetőség szerint újrahasznosuljanak, vagy legalábbis olyan helyen semmisítsék meg azokat, ahol szakértelemmel és fokozott elővigyázatossággal járnak el.

A felesleges háztartási gépek sorsa

Ajándékozzuk el!

A környezetünk szempontjából legkedvezőbb megoldás, ha a szükségtelenné vált műszaki cikket vagy háztartási gépet elajándékozzuk vagy eladjuk.

Ennek oka, hogy:

 • nem keletkezik hulladék,
 • a számunkra felesleges készüléket más háztartásban használják tovább,
 • a veszélyes, egészségünkre és környezetünkre egyaránt káros komponensek nem kerülnek bele a „hulladékspirálba”.

Éppen ezért mindenképpen érdemes egy kis időt fordítani arra, hogy átgondoljuk, akad-e olyan családtagunk, ismerősünk, aki hasznát venné a saját háztartásunkban már felesleges készüléknek. Ha nem oda-, hanem inkább eladnánk a készüléket, akkor érdemes felkeresni valamelyik használt cikkek értékesítésével foglalkozó weboldalt (pl. Vatera; Apród, Expressz).

Hulladékudvar – ingyenesen le lehet adni

Ha sem az elajándékozásra, sem pedig a készülék értékesítésére nem látunk lehetőséget, úgy mindenképpen javasolt körültekintően eljárnunk a szükségtelenné vált eszköz kidobásakor. Az egészséget károsító anyagokat (főleg fémeket) tartalmazó, elektromos- és elektronikai hulladékot a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) hulladékgyűjtő udvaraiban ingyenesen le lehet adni. Több más, szintén különleges kezelést igénylő hulladékkal egyetemben. (Vidéken a hulladék elszállításáért felelős, helyi szolgáltató ügyfélszolgálatát érdemes felkeresni azzal a kérdéssel, hogy hol van lehetőség a veszélyes hulladék leadására.)

Elektromos hulladéknak minősül például:

 • mosógép,
 • hűtő,
 • hajszárító,
 • tűzhely,
 • tévé,
 • játékkonzolok,
 • elektronikai hulladék
 • számítástechnikai eszközök,
 • szükségtelenné vált telefonok,
 • magnók és rádiók is.

Az ilyen típusú készülékeket a 15, Budapesten található lakossági hulladékudvar valamelyikén lehet leadni. A hulladékudvarok listáját, valamint a veszélyes hulladékok kezelésével kapcsolatos, részletes információkat az alábbi linkre kattintva lehet elérni. Az FKF Zrt. ügyfélszolgálatának telefonszáma: 06-40-353-353.

A forgalmazó köteles visszavenni

A lakossági használatból kivont, elhasználódott, elektromos árammal működő berendezéseket egyes műszaki cikkeket forgalmazó áruházakban az e célra rendszeresített konténerekben is el lehet helyezni. Nem annyira köztudott, de az új műszaki cikkek vásárlása esetén a szükségtelenné vált elektronikai hulladékot a forgalmazó köteles visszavenni. Ezen a lehetőségen azért is érdemes – még a készülék megvásárlása előtt – elgondolkodni. Az elektronikai és elektromos cikkeket forgalmazó áruházak gyakran hirdetnek olyan akciókat, hogy a használt készüléket bizonyos összeghatárig beszámítják az új készülék árába. Így még anyagilag is jobban járunk, mintha leadjuk egy kijelölt lerakóban a feleslegessé vált készüléket.

„Ingyenesen elszállítom”

Ha mielőbb szabadulnánk feleslegessé vált háztartási eszközünktől, de annak elszállításával már nem nagyon szeretnénk bajlódni, akkor felkereshetünk a háztartási eszközök elszállítására szakosodott vállalkozókat, akik ezt általában ingyen vállalják. Számtalan ilyen hirdetést találni a világhálón vagy akár a postaládában, azonban ezt a megoldást nem nagyon javasoljuk. Ebben az esetben nem tudhatjuk biztosan, hogy mi lesz a veszélyes hulladéknak minősülő eszközök sorsa. Az ilyen – elsőre talán kényelmesnek és kedvezőnek tetsző – megoldás helyett ajánlott inkább az ellenőrzött, megbízható megoldást választani, még abban az esetben is, ha ez egy kicsit több macerával jár.

Rendeljen lomtalanítást!

A feleslegessé vált készülék elszállításával kapcsolatban – főleg az ünnepek után – érdemes egyeztetni a lakóközösség többi tagjával, ugyanis az FKF Zrt. az évi egyszeri, külön díjazás nélküli lomtalanítás mellett, további lomtalanítással kapcsolatos szolgáltatást is vállal. A háztartásoknak, társasházaknak lehetőségük van tehát plusz lomtalanítást rendelni, melynek költsége a társaság weboldalán található információk értelmében 5700 Ft + ÁFA/m3. A szolgáltatást írásban (levélben, faxon, e-mailben) lehet megrendelni.

A szükségtelen háztartási gép, vagy műszaki cikk szakszerű elszállítása mellett, gondoskodjon új készülékéről is, és vásároljon kiterjesztett– vagy baleseti garanciát.