A hűtő leolvasztása – évente egyszer javasolt

/ január 22, 2014/ Hűtőszekrény, Karbantartás

Annak érdekében, hogy a hűtőnk élettartama minél hosszabb, a villanyszámlánk viszont minél alacsonyabb legyen, érdemes figyelmet fordítani a rendszeres karbantartásra. Ennek a folyamatnak az egyik első lépése a hűtő leolvasztása, amely fokozott körültekintést igényel. Akár régebbi típusú, akár a jegesedést megakadályozó, no-Frost technológiával felszerelt hűtő duruzsol a konyhánkban.

 

Az éves karbantartás és a hűtő leolvasztása a no-frost hűtőkre ugyanúgy vonatkozik, győződjünk meg arról, hogy a lefolyó nincs-e eldugulva.

A hűtő karbantartása

Egy háztartási gép meghibásodása – függetlenül attól, hogy mekkora háztartásról van szó – alaposan felforgathatja a hétköznapokat. Az összes lehetőség közül talán a hűtő átmeneti üzemzavara – különösen, ha nyáron, vagy egy melegebb tavaszi napon történik a baj – a leginkább bosszantó, ebben az esetben ugyanis a hűtő javításának költsége mellett, az abban tárolt élelmiszerek nagy részét is dobhatjuk a kukába.

Ezeknek a dühítő meghibásodásoknak a jelentős hányada elkerülhető és készülékünket akár évtizedekig problémamentesen használhatjuk, ha:

 • nem hanyagoljuk el a karbantartással kapcsolatos teendőket,
 • vagy vásárlás után közvetlenül, vagy a gyártói garancia lejárta előtt 60 nappal, megkötjük a kiterjesztett garancia szolgáltatást.

Ez különösen igaz a régebbi – úgynevezett mechanikus leolvasztású – készülékekre, amelyek nincsenek felszerelve a manapság elterjedt, no-Frost technológiával. Ezekre a készülékekre különösen érdemes nagyobb figyelmet fordítani, ha karbantartásról van szó. Persze, mint évek alatt kiderült, a karbantartásmentesként reklámozott No-Frost hűtőnkent is karban kell tartani időnként.

A karbantartás első lépése: a hűtő leolvasztása

A hűtőnk élettartamának megnövelése érdekében tett első lépés, a fagyasztótér leolvasztása. Azt, hogy a hűtő leolvasztásának végképp elérkezett az ideje, a hűtő falára rakódott jégréteg vastagsága (is) jelzi. Ha már idáig fajult a helyzet, akkor mindenképpen javasolt nekiveselkedni a kicsit macerás, de hosszú távon mindenképpen kifizetődő folyamatnak, a vastagon lerakódott jégréteg ugyanis megnövekedett energiaigényt, ugyanakkor csökkenő hatékonyságot eredményezhet.

Mikor érdemes belekezdeni?

A hűtő leolvasztását logikusan érdemes a téli hónapokra időzíteni, mert az 5 fok körüli hőmérsékletben, az erkélyen, az udvaron, vagy az ablakban nem romlanak meg a hűtő leolvasztása során átmenetileg ott tárolt élelmiszerek.

Mechanikus leolvasztású készülék esetében a fagyasztóteret – annak függvényében, hogy milyen gyakran nyitogatjuk a hűtőnket – rendszeresen, de évente legalább egyszer célszerű leolvasztani.

Ezeknél a készülékeknél a folyamatot bonyolítja, hogy:

 • nincs rajtuk kifolyónyílás,
 • a hűtőtesthez nem, vagy csak nehezen lehet hozzáférni,
 • olvasztáskor nehéz előre megjósolni, hogy pontosan merre és mekkora mennyiségben folyik ki a leolvadt jég.

A balesetek és a hűtő élettartamának megóvása érdekében ezeknél a készülékeknél az alábbi instrukciók alapján érdemes eljárni.

Hűtő leolvasztása lépésről-lépésre:

 1. Első és legfontosabb lépésként áramtalanítsuk a készüléket és kapcsoljuk ki a hőmérséklet-szabályozót.
 2. Egy edényt engedjünk tele forró vízzel és tegyük a hűtőbe, ezzel felgyorsítjuk a folyamatot. (Semmi esetre se próbálkozzunk olyan megoldásokkal, mint a hűtő hajszárítóval történő leolvasztása és a forró vizet se öntsük bele a hűtőszekrénybe, mert balesetveszélyes.)
 3. A készülék kieresztő nyílásához tegyen egy tálcát, hogy a leolvadt víz abban csöpögjön bele.
 4. A hűtőszekrény ajtaját hagyja nyitva, amíg a jég a cseppgyűjtő tálcára olvad. (Ezt a folyamatot nem érdemes felgyorsítani azzal, hogy megpróbálja lekaparni a hűtő oldalára fagyott jeget, mert megsérülhet a mélyhűtő bevonata.)
 5. Ha minden jég leolvadt, tisztítsa meg, majd törölje szárazra a hűtőt.
 6. Helyezze ismét áram alá a készüléket, majd pakolja vissza az élelmiszereket a hűtőbe, de azokat előtte szintén törölje szárazra, mert így elkerülhető, hogy a nedvesség hatására ismételten elinduljon a jegesedés.

A hagyományos hűtőkhöz hasonlóan a no-Frost technológiával felszerelt készülékek karbantartására is érdemes figyelmet fordítani, annak érdekében, hogy az minél hosszabb ideig, meghibásodás nélkül üzemeljen.