No-Frost (önleolvasztó) hűtő karbantartása – így kerülje el a meghibásodást!

/ január 26, 2014/ Hűtőszekrény, Karbantartás

Olvasási idő: 3 perc

No-frost hűtő karbantartás tippek

Annak érdekében, hogy a no-Frost emblémával ellátott, jegesedést gátló technológiával felszerelt hűtőnk élettartama minél hosszabb, a villanyszámlánk viszont minél alacsonyabb legyen, érdemes figyelmet fordítani a rendszeres hűtő karbantartásra. 

Ebben nyújtunk most segítséget!

Az automatikus fagyasztó-leolvasztási rendszerrel szerelt, azaz No-Frost hűtő egyik legfontosabb jellemzője, hogy – mint az elnevezésből is logikusan következik – nem kell leolvasztani.

Az új hűtési rendszer lényege dióhéjban az, hogy a hűtőtérből egy ventilátor a párologtató felé tereli a nedves levegőt(legtöbbször a hűtő hátfalán található), így az összes pára irányítottan fagy rá az elpárologtatóra, és az így keletkezett kis mennyiségű jég az időkapcsolóval felszerelt fűtés hatására rendszeresen és észrevétlenül leolvad.  Az olvadékvíz összegyűlik a fagyasztót működtető kompresszor feletti tálkában, ahonnan annak melegétől elpárolog.

Ez a működési mechanizmus megakadályozza, hogy dér vagy jég rakódjon a hűtőszekrény falaira, megkímélve a tulajdonosokat a régi típusú hűtők esetében sokszor szó szerint húsbavágó problémától: a fagyasztó oldalaira rakodó jégrétegtől.

A No-Frost hűtő jobb?

Sokan gondolják, hogy újonnan vásárolt, úgynevezett no-Frost technológiával felszerelt hűtőjük nem igényel majd alapos gondoskodást, a karbantartásra egyáltalán nem kell figyelmet fordítaniuk. Tény, hogy egy ilyen készülék jóval kisebb odafigyelést igényel, mint egy régi típusú, állandóan jegesedő Lehel hűtő, de annak érdekében, hogy a készülék akár évtizedekig, meghibásodás nélkül üzemeljen, néhány karbantartással kapcsolatos teendőt nem szabad elhanyagolni.

Mindemellett ajánljuk, hogy körültekintően válasszon új hűtőszekrényt, mert számtalan lehetőség áll ma már rendelkezésünkre.

A No-Frost hűtőknél is fontos időnként a leolvasztás!

A legfontosabb a No-Frost hűtő időnkénti leolvasztása. Itt olvashatja el, hogyan csináld.

Hagyományos hűtőknél és néhány No-Frost modellnél ilyen teendő az olvadékvíz-kifolyó nyílás rendszeres tisztítása, amely a hűtőtér alsó-hátsó részén található, és az a funkciója, hogy elvezesse a kiolvadt jeget, vagyis a vizet. Ennek a kis nyílásnak azért van nagy jelentősége, mert ezeknél a készülékeknél a hűtőelem a hátsó fal mögött helyezkedik el, ennek következtében ide csapódik ki működés közben a belső tér páratartalma.

Ennek eredményeként az olvasztás során keletkező olvadékvíz is a hátsó falon, lefele csurogva, a gyűjtővályú mélyén található nyíláson keresztül folyik ki a készülékből a kompresszor tetején található csepptálcára, ahol elpárolog.

Nem folyik ki rendeltetés szerűen a víz a hűtő leolvasztáskor?

Ha ez a nyílás eltömődött, akkor fennáll a veszély, hogy az összes olvadékvíz a készülék aljába folyik, megjelenik a hűtőtérben és „előrebukik”. Ez azért nagyon veszélyes, mert ha a víz befolyik a szekrénytestbe, a középső összekötő, vagy éppen a fagyasztótér alsó összekötője alá, berozsdásodhat a hűtőnk. Egy berozsdásodott hűtővel a szerviz sem tud mit kezdeni, így a legtöbb, amit tehetünk, hogy a nyílás rendszeres tisztításával megelőzzük a bajt és szisztematikusan alkalmazzuk az olvadékvíz-kifolyó nyílásába gyárilag elhelyezett vízkifolyó-tisztító eszközt.

A No-Frost hűtőknél is szükséges a rendszeres otthoni karbantartás!Ennek a pálcikaszerű kis szerszámnak a rendszeres használata nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy elkerüljük a meghibásodást, de ha nem találjuk, akkor egy hurkapálca vagy egy szívószál is tökéletesen megfelel a célnak. Nem kell mást tennünk, mint két-három hetente megmozgatni a nyílásban hagyott célszerszámot, így nagyon kevés erőfeszítéssel magakadályozhatjuk, hogy az olvadékvíz-kifolyónyílás elduguljon.

Attól függetlenül, hogy ezeket a készülékeket elméletileg nem szükséges leolvasztani, mindenképpen érdemes évente legalább egyszer kihúzni és alaposan kitisztítani, fertőtleníteni a hűtőteret.

A hűtő tisztításával kapcsolatos tudnivalókról, és még sok hasznos, műszaki cikkekkel, háztartási gépekkel kapcsolatos információról is olvashat a Business Box blogjában.

Néhányat kiemelve ezek közül:

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post