Nem hűt a hűtő? – Ez állhat a meghibásodás hátterében

/ február 2, 2014/ Hűtőszekrény, Karbantartás

Elsőre nem tűnik valami ésszerűnek, hogy pont télen keresik leggyakrabban a hűtő meghibásodásával kapcsolatban a Business Box ügyfélszolgálatát. Azonban ha megismerjük a probléma forrását, rögtön világossá válik, miért pont a leghidegebb évszakban mondja be az unalmast a legtöbb hűtő. Ahogy azt korábbi bejegyzéseinkben olvashatták, a hűtő rendszeres karbantartása és tisztítása akár évtizedekkel is megnövelheti annak élettartamát. Előfordulhat azonban, hogy a lelkiismeretes gondoskodás ellenére a készülék éppen a téli hónapokban nem működik rendeltetésszerűen. 

Amikor kiderül, hogy nem hűt rendesen a hűtő, nem kell azonnal szerelőt hívni. Inkább vizsgáljuk meg a közvetlen okokat. Például a hűtő elhelyezését, a külső hőmérsékletet, a hűtő általános állapotát - pl. mikor volt utoljára leolvasztva- a benne tárolt élelmiszer mennyiségét.

Nem hűt a hűtőgépem!

Amennyiben azt tapasztalja, hogy hűtője nem hűt, a fagyasztóban tárolt élelmiszerek kiolvadnak, a hűtőtér hőmérséklete a külső hőmérséklettől nem sokban tér el, NE HÍVJA RÖGTÖN a szerelőt. A többnyire télen tapasztalható jelenség hátterében ugyanis sokszor nem valamilyen meghibásodás áll, hanem a hűtőbe épített automatika szabályozórendszere tréfálja meg a gyanútlan tulajdonost.

Azoknál a készülékeknél ugyanis, amelyeknek a hűtése nem a fagyasztóból történik, a hűtőtér hűtése a környezeti hőmérséklet hatására kapcsol be. Ez azt jelenti, hogy minél melegebb van a hűtő környezetében, az automatika annál gyakrabban lép működésbe. Ez biztosítja a hűtőtérben tárolt élelmiszerek számára az ideális hőmérsékletet. Ez így rendben is van, Viszont ez a működési elv visszafelé is igaz.

Ha a külső hőmérséklet túlságosan hideg:

  • az automatika nem, vagy csak nagyon ritkán kapcsol be,
  • a hűtő nem hűt rendesen,
  • a korábban már említett tüneteket produkálja.

Azokban a háztartásokban, ahol a hűtő a kamrában, vagy egy kevésbé jól fűtött helyiségben van, a leghidegebb évszakban könnyen felmerülhet ez a probléma. Ezért a felvázolt tünetek észlelésekor a szerelő értesítése előtt érdemes elgondolkodni azon, hogy a készüléket ideiglenesen átmozgassuk egy jobban fűtött helyiségbe.

Néhány alap dolog még hűtő vásárlás előtt

Egy új hűtő megvásárlása előtt javasolt alaposan átgondolni, hogy a készüléket pontosan hova szeretnénk majd elhelyezni. Ha például egy családi ház fűtetlen kamrájába tesszük, könnyen előfordulhat,
hogy a hűtőnk hűtési rendszere nem kapcsol be, ezért az abban tárolt élelmiszerek éppen a leghidegebb évszakban romlanak meg. Ennek az az oka, hogy télen akár 10-15 fok környékére süllyedő külső hőmérséklet.

Ha már a megvásárlás pillanatában tudjuk, hogy az átlagos szobahőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékletű helyiségbe kerül a készülék, mindenképpen ellenőrizzük, hogy mi az az alsó határhőmérséklet, amelynél már fennáll a veszély. Ezt az információt a minden készüléken megtalálható, úgynevezett adattábláról olvashatjuk le, hasonlóan a többi – csak szakértő segítségével kódolható – adathoz.

A készülékek adattábláján az „ST”, a felső, míg az „SN”, a készülék alsó határhőmérsékletét jelzi, azaz:

  • ha azt olvassuk, hogy ST 35 és SN 10, akkor az azt jelenti, hogy a készülék csak +10 és +35 C fok között képes üzemelni.

Ha egy olyan helyiségbe helyezzük el a készüléket, ahol a hőmérséklet tartósan az alsó határhőmérséklet (általában 10 fok) alatt van, akkor számíthatunk rá, hogy:

  • a hűtőnk nem fog rendeltetésszerűen működni,
  • rendszeresen leolvad,
  • vagy még csak be sem kapcsol.

Készülékére számos veszély leselkedik. Szeretné biztonságban tudni készülékét, hogy hosszú éveken át zavartalanul és fejfájásmentesen használhassa? Ön vásárol, mi gondoskodunk. Ismerje meg asszisztencia szolgáltatásunkat. >>>