Nem hűt a hűtő? – ez állhat a meghibásodás hátterében

/ február 2, 2014/ Egyéb, Hűtőszekrény

Olvasási idő: 2 perc

shutterstock_138247940Elsőre nem tűnik valami ésszerűnek, hogy pont télen keresik leggyakrabban a hűtő meghibásodásával kapcsolatban a Business Box ügyfélszolgálatát. Azonban ha megismerjük a probléma forrását, rögtön világossá válik, miért pont a leghidegebb évszakban mondja be az unalmast a legtöbb hűtő.

Ahogy azt korábbi bejegyzéseinkben olvashatták, a hűtő rendszeres karbantartása és tisztítása akár évtizedekkel is megnövelheti annak élettartamát. Előfordulhat azonban, hogy a lelkiismeretes gondoskodás ellenére a készülék éppen a téli hónapokban nem működik rendeltetésszerűen. 

Nem hűt a hűtőgépem!

Amennyiben azt tapasztalja, hogy hűtője nem hűt, a fagyasztóban tárolt élelmiszerek kiolvadnak, a hűtőtér hőmérséklete a külső hőmérséklettől nem sokban tér el, NE HÍVJA RÖGTÖN a szerelőt. A többnyire télen tapasztalható jelenség hátterében ugyanis sokszor nem valamilyen meghibásodás áll, hanem a hűtőbe épített automatika szabályozórendszere tréfálja meg a gyanútlan tulajdonost.

Azoknál a készülékeknél ugyanis, amelyeknek a hűtése nem a fagyasztóból történik, a hűtőtér hűtése a környezeti hőmérséklet hatására kapcsol be. Ez azt jelenti, hogy minél melegebb van a hűtő környezetében, az automatika annál gyakrabban lép működésbe, így biztosítva a hűtőtérben tárolt élelmiszerek számára az ideális hőmérsékletet. Ez így rendben is van, viszont ez a működési elv visszafelé is igaz, azaz ha a külső hőmérséklet túlságosan hideg, az automatika nem, vagy csak nagyon ritkán kapcsol be, a hűtő nem hűt rendesen és a korábban már említett tüneteket produkálja.

Azokban a háztartásokban, ahol a hűtő a kamrában, vagy egy kevésbé jól fűtött helyiségben van, a leghidegebb évszakban könnyen felmerülhet ez a probléma. Ezért a felvázolt tünetek észlelésekor a szerelő értesítése előtt érdemes elgondolkodni azon, hogy a készüléket ideiglenesen átmozgassuk egy jobban fűtött helyiségbe.

Néhány alap dolog még hűtő vásárlás előtt

Egy új hűtő megvásárlása előtt javasolt alaposan átgondolni, hogy a készüléket pontosan hova szeretnénk majd elhelyezni. Ha például egy családi ház fűtetlen kamrájába tesszük, könnyen előfordulhat, hogy a télen akár 10-15 fok környékére süllyedő külső hőmérséklet azt eredményezi, hogy a hűtőnk hűtési rendszere nem kapcsol be, ezért az abban tárolt élelmiszerek éppen a leghidegebb évszakban romlanak meg.

Ha már a megvásárlás pillanatában tudjuk, hogy az átlagos szobahőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékletű helyiségbe kerül a készülék, mindenképpen ellenőrizzük, hogy mi az az alsó határhőmérséklet, amelynél már fennáll a veszély. Ezt az információt a minden készüléken megtalálható, úgynevezett adattábláról olvashatjuk le, hasonlóan a többi – csak szakértő segítségével kódolható – adathoz.

A készülékek adattábláján az „ST”, a felső, míg az „SN”, a készülék alsó határhőmérsékletét jelzi, azaz ha azt olvassuk, hogy ST 35 és SN 10, akkor az azt jelenti, hogy a készülék csak +10 és +35 C fok között képes üzemelni. Ha egy olyan helyiségbe helyezzük el a készüléket, ahol a hőmérséklet tartósan az alsó határhőmérséklet (általában 10 fok) alatt van, akkor számíthatunk rá, hogy a hűtőnk nem fog rendeltetésszerűen működni, rendszeresen leolvad, vagy még csak be sem kapcsol.

Készülékére számos veszély leselkedik. Szeretné biztonságban tudni készülékét, hogy hosszú éveken át zavartalanul és fejfájásmentesen használhassa? Ön vásárol, mi gondoskodunk. Ismerje meg asszisztencia szolgáltatásunkat. >>> 

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post