Hűtő tisztítás és fertőtlenítés
Minden alkalommal, amikor kinyitja a hűtő ajtaját, orrfacsaró bűz dől ki a belsejéből? Hosszú perceken keresztül keresgéli a szag forrását… Többször is meggyőződik arról, hogy nem járt le a felvágott szavatossági ideje, a tej sem romlott. Mégsem találja, honnan jön a büdös? Ha ismerős a szituáció, akkor a hűtő tisztítás igazán időszerűvé vált. Ha nem találkozott még ilyen helyzettel, akkor is érdemes tovább olvasnia, mert ha betartja az alábbi instrukciókat, garantáljuk, hogy nem is fog!
Hűtő tisztítás kisokos
Egészségügyi és higiéniai szempontból is fontos a hűtő tisztítás
Bár sokan előszeretettel ringatják magukat abba a hamis illúzióba, hogy a hűtő tisztítása egyet jelent a lejárt szavatosságú élelmiszerek kidobásával, sajnos tévednek. A hűtőszekrény rendszeres tisztítása nemcsak a kellemetlen szagok megelőzése, vagy megszüntetése miatt fontos, de hiba is kevésbé fordul elő a karbantartott készülékekkel. A készülék takarítása és fertőtlenítése higiéniai szempontból is lényeges teendő. Ez az állítás különösen igaz a régi típusú hűtőkre, de a modernebb, önleolvasztó és jegesedés gátló funkcióval felszerelt hűtőszekrények sem takarítják ki magukat, legyenek azok bármennyire okosak.
A hűtő tisztítás első lépése: a leolvasztás
Korábbi bejegyzésünkben már olvashattak arról, hogy a hűtő leolvasztása során körültekintően kell eljárni és bizonyos időközönként javasolt a folyamatot megismételni. A fenti teendőből logikusan következik, hogy a hűtő leolvasztása utáni következő lépés, annak alapos kitakarítása. A hűtő falára lerakódott pára és jégréteg ugyanis lakhelyül szolgálhat az ilyen körülmények között is könnyen elszaporodó baktériumoknak, nem szólva a penészgombáról és a kellemetlen szagokról.A
Legyenek azonban bármennyire is makacs szennyeződések a hűtőben, annak tisztításakor aranyszabály, hogy kerülni kell a takarításkor általában használatos vegyszereket. Ezek a kemikáliák ugyanis az egészségre ártalmas, sokszor mérgező összetevőket tartalmaznak, amelyek a hűtőben közvetlenül érintkezhetnek az élelmiszerekkel és azok a zárt térben magukba szívhatják a tisztítószerek erőteljes szagát.
A legegyszerűbb és leghatékonyabb – viszont az egészségre egyáltalán nem ártalmas – megoldást a már nagyanyáink által használt, „ősi” módszerek alkalmazásával érheti el. Nincs más dolga, mint vízzel elkeverni egyharmad rész ecetet vagy egy csomag szódabikarbónát és alaposan áttörölni a hűtő belsejét.
Ezzel a módszerrel – amellett, hogy garantáltan megszabadul a kórokozóktól és a penésztől – a kellemetlen szagokat is elűzheti. A hűtőtér alapos és akár többszöri áttörlését követően ügyeljen arra, hogy a készülék minden szegletét szárazra törülje, így megelőzheti, hogy a beüzemelést követően a kicsapódó pára a hűtő falára rakódjon.
Az sem mindegy, mit hová teszünk vissza, itt az egyszerű útmutatónk.
Ne felejtse el a csőkígyót!
A hűtőszekrény tisztításakor ne feledkezzen meg a készülék hátoldalán található, úgynevezett hőleadó rácsról sem. A többnyire csak csőkígyóként ismert alkatrész funkciója, hogy a hűtő a megfelelő ritmusban tudja leadni a hőt. Ahhoz, hogy ezt a feladatot kifogástalanul és a lehető legkevesebb energia felhasználásával teljesíthesse, fontos, hogy a csőkígyó felülete tiszta legyen, ezért azt érdemes évente legalább kétszer porszívóval vagy seprűvel alaposan portalanítani.
Figyelem!
A hűtő időszakos karbantartása akkor is szükséges, ha a hűtőre kötöttünk kiterjesztett garancia szolgáltatást. A nem rendeltetésszerű használat hosszú távon nemcsak a készülék állagromlását idézheti elő, de tartós egészségkárosodást is okozhat.