Hűtő tisztítás és fertőtlenítés

/ február 10, 2014/ Karbantartás

Minden alkalommal, amikor kinyitja a hűtő ajtaját, orrfacsaró bűz dől ki a belsejéből? Hosszú perceken keresztül keresgéli a szag forrását… Többször is meggyőződik arról, hogy nem járt le a felvágott szavatossági ideje, a tej sem romlott. Mégsem találja, honnan jön a büdös?  Ha ismerős a szituáció, akkor a hűtő tisztítás igazán időszerűvé vált. Ha nem találkozott még ilyen helyzettel, akkor is érdemes tovább olvasnia, mert ha betartja az alábbi instrukciókat, garantáljuk, hogy nem is fog!

A hűtő helyes tisztításának alaplépéseit ne cseréljük fel egymással. Fontos, hogy tisztítás előtt áramtalanítsunk, a leolvasztás ideje alatt pedig a kiemelt polcokat egyenként, külön-külön tisztítsuk meg a makacs szennyeződésektől, és a amosószer maradványokat is maradéktalanul távolítsuk el. A hűtő ajtajának rekeszeiről se feledkezzünk meg!

Hűtő tisztítás kisokos

Egészségügyi és higiéniai szempontból is fontos a hűtő tisztítás

Bár sokan előszeretettel ringatják magukat abba a hamis illúzióba, hogy a hűtő tisztítása egyet jelent a lejárt szavatosságú élelmiszerek kidobásával, sajnos tévednek. A hűtőszekrény rendszeres tisztítása nemcsak a kellemetlen szagok megelőzése, vagy megszüntetése miatt fontos, de hiba is kevésbé fordul elő a karbantartott készülékekkel. A készülék takarítása és fertőtlenítése higiéniai szempontból is lényeges teendő. Ez az állítás különösen igaz a régi típusú hűtőkre, de a modernebb, önleolvasztó és jegesedés gátló funkcióval felszerelt hűtőszekrények sem takarítják ki magukat, legyenek azok bármennyire okosak.

A hűtő tisztítás első lépése: a leolvasztás

Korábbi bejegyzésünkben már olvashattak arról, hogy a hűtő leolvasztása során körültekintően kell eljárni és bizonyos időközönként javasolt a folyamatot megismételni. A fenti teendőből logikusan következik, hogy a hűtő leolvasztása utáni következő lépés, annak alapos kitakarítása. A hűtő falára lerakódott pára és jégréteg ugyanis lakhelyül szolgálhat az ilyen körülmények között is könnyen elszaporodó baktériumoknak, nem szólva a penészgombáról és a kellemetlen szagokról.A

A hűtő elemeit, belső és külső felületét, valamint a hűtő ajtajának rekeszetit is fertőtlenítsük az időszakos karbantartáskor. Egészségünk és élelmiszereink biztonsága is megkívánja a tiszta és higiénikus hűtőt.

Legyenek azonban bármennyire is makacs szennyeződések a hűtőben, annak tisztításakor aranyszabály, hogy kerülni kell a takarításkor általában használatos vegyszereket. Ezek a kemikáliák ugyanis az egészségre ártalmas, sokszor mérgező összetevőket tartalmaznak, amelyek a hűtőben közvetlenül érintkezhetnek az élelmiszerekkel és azok a zárt térben magukba szívhatják a tisztítószerek erőteljes szagát.

A legegyszerűbb és leghatékonyabb – viszont az egészségre egyáltalán nem ártalmas – megoldást a már nagyanyáink által használt, „ősi” módszerek alkalmazásával érheti el. Nincs más dolga, mint vízzel elkeverni egyharmad rész ecetet vagy egy csomag szódabikarbónát és alaposan áttörölni a hűtő belsejét.

Ezzel a módszerrel – amellett, hogy garantáltan megszabadul a kórokozóktól és a penésztől – a kellemetlen szagokat is elűzheti. A hűtőtér alapos és akár többszöri áttörlését követően ügyeljen arra, hogy a készülék minden szegletét szárazra törülje, így megelőzheti, hogy a beüzemelést követően a kicsapódó pára a hűtő falára rakódjon.

Az sem mindegy, mit hová teszünk vissza, itt az egyszerű útmutatónk.

Ne felejtse el a csőkígyót!

A hűtőszekrény tisztításakor ne feledkezzen meg a készülék hátoldalán található, úgynevezett hőleadó rácsról sem. A többnyire csak csőkígyóként ismert alkatrész funkciója, hogy a hűtő a megfelelő ritmusban tudja leadni a hőt. Ahhoz, hogy ezt a feladatot kifogástalanul és a lehető legkevesebb energia felhasználásával teljesíthesse, fontos, hogy a csőkígyó felülete tiszta legyen, ezért azt érdemes évente legalább kétszer porszívóval vagy seprűvel alaposan portalanítani.

Figyelem!

A hűtő időszakos karbantartása akkor is szükséges, ha a hűtőre kötöttünk kiterjesztett garancia szolgáltatást. A nem rendeltetésszerű használat hosszú távon nemcsak a készülék állagromlását idézheti elő, de tartós egészségkárosodást is okozhat.