A mosógép helyes használata – néhány egyszerű szabály

/ február 20, 2014/ Egyéb, Karbantartás

Olvasási idő: 2 perc

shutterstock_171314216Rengeteg kellemetlenségtől és nem utolsó sorban fölösleges kiadásoktól is megkímélheti magát, ha rendszeresen karban tartja mosógépét és odafigyel néhány egyszerű szabályra. 

Ahogy azt korábbi bejegyzéseinkben részleteztük: igényeink, életvitelünk és sajnos a pénztárcánk vastagsága is befolyásolhatja, hogy milyen típusú mosógéppel tartjuk tisztán ruháinkat. Egy dolgot azonban a készülék árától és minőségétől függetlenül biztosan állíthatunk: a rendszeres karbantartás jelentősen megnövelheti a mosógép élettartamát. A mosógép karbantartása pedig a helyes használattal kezdődik.

Se túl sok, se túl kevés

Nem ismeretlen jelenség egy-egy nagyobb háztartásban a szennyes ruhákat mindenáron a mosógépbe gyömöszölő családtagok látványa. Pedig ebben az esetben is igaz: a kevesebb, néha több. „Nem javasolt a használati útmutatóban előírt mennyisségnél több vagy kevesebb ruhát pakolni a készülékbe, mert az meghibásodáshoz vezethet” – állítja Tóth Attila, a Business Box ügyvezetője. Az előírt mennyiség ugyanis kiegyensúlyozatlanságot okoz, előfordulhat, hogy a centrifuga nem indul el, vagy hamar leáll.

Kevesebb mosószer!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nyakló nélkül adagolják a mosószert vagy az öblítőt egy-egy program elindítása előtt, abban bízva, hogy minél többet használnak, annál tisztábbak lesznek a ruhák. Ez azonban egy rossz berögződés, ami onnan ered, hogy sokan figyelmen kívül hagyják a modern készülékek víztakarékos működési mechanizmusait. Ezek a mosógépek már jóval kevesebb vizet használnak, ehhez mérten jóval kevesebb mosószer is elegendő (lenne).

A ruhák semmivel sem lesznek tisztábbak vagy illatosabbak, ha kétszer vagy háromszor annyi tisztítószert használunk, ellenben a mosógép belsejében lerakodó feleslegtől a gép elszappanosodik. Egy ilyen elszappanosodott mosógép – amellett, hogy akár tönkre is mehet – először kellemetlen szagúvá teszi a ruhákat, majd szürke foltokat hagy azokon, míg a ruhában maradó mosószer allergiát is okozhat” – tette hozzá a szakember.

Calgonnal tovább él?

Sokan szeretnének egyértelmű választ kapni arra a kérdésre, hogy a vízkőtelenítő adalékok használata valóban megakadályozza-e annak meghibásodását, Calgonnal tényleg tovább él-e a mosógép. A válasz valóban nem egyértelmű.Amennyiben valaki a mosógép beüzemelésétől kezdve, rendszeresen használ Calgont, valóban megakadályozhatja a vízkő lerakódását. Azonban egy ilyen adalék komoly meghibásodást is okozhat, ha akkor kezdjük el használni, amikor a vízkő már lerakódott. Ebben az esetben ugyanis a vízkőoldó hatására lehulló, nagyobb vízkődarabok károkat okozhatnak a készülékben” – tudtuk meg a szakembertől.

Tartsa szárazon!

shutterstock_57445186_tA mosógép alapesetben vízzel dolgozik, de a helyes és hiábavaló meghibásodásoktól mentes működés fenntartása érdekében, használaton kívül javasolt szárazon tartani. Ennek érdekében a ruhák kipakolása után mindig hagyja nyitva a mosógép ajtaját. A folyamatos nedvesség ugyanis korróziót okozhat a fémből készült alkatrészeknél, emellett a dob külsején lecsapódó pára bepenészedhet. Amennyiben a zuhanyzóból vagy máshonnan a mosógépre fröcsköl a víz, azt mindig törölje le. Időnként érdemes elmozdítani, vagy megemelni és áttörölgetni a mosógép alatti területet is.

Még több, a mosógép karbantartásával kapcsolatos tippel olvashat a Business Box blogjában.

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post