A mosógép helyes használata – néhány egyszerű szabály

/ február 20, 2014/ Karbantartás

Rengeteg kellemetlenségtől és nem utolsó sorban fölösleges kiadásoktól is megkímélheti magát, ha rendszeresen karban tartja mosógépét és odafigyel néhány egyszerű szabályra. Ahogy azt korábbi bejegyzéseinkben részleteztük: igényeink, életvitelünk és a pénztárcánk is befolyásolhatja, hogy milyen típusú mosógépet használunk. Egy dolgot azonban a készülék árától és minőségétől függetlenül biztosan állíthatunk. A mosógép helyes használata, és a rendszeres karbantartás jelentősen megnövelheti a készülék élettartamát.

A mosógép helyes használata, rendeltetésének megfelelő körülmények között és a z időszakos karbantartás alapelveinek betartásával megkímél minket a szerviz számláktól.

A mosógép helyes használata lépésenként

Se túl sok, se túl kevés

Nem ismeretlen jelenség egy-egy nagyobb háztartásban a szennyes ruhákat mindenáron a mosógépbe gyömöszölő családtagok látványa. Pedig ebben az esetben is igaz: a kevesebb, néha több.

Nem javasolt a használati útmutatóban előírt mennyiségnél több vagy kevesebb ruhát pakolni a készülékbe, mert az meghibásodáshoz vezethet” – állítja Tóth Attila, a Business Box ügyvezetője.

Ez ugyanis kiegyensúlyozatlanságot okoz, előfordulhat, hogy a centrifuga nem indul el, vagy hamar leáll.

Kevesebb mosószer!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nyakló nélkül adagolják a mosószert vagy az öblítőt egy-egy program elindítása előtt, abban bízva, hogy minél többet használnak, annál tisztábbak lesznek a ruhák. Ez egy rossz berögződés, ami onnan ered, hogy sokan figyelmen kívül hagyják a modern készülékek víztakarékos működési mechanizmusait. Ezek a mosógépek már jóval kevesebb vizet használnak, ehhez mérten jóval kevesebb mosószer is elegendő (lenne).

A ruhák semmivel sem lesznek tisztábbak vagy illatosabbak, ha kétszer vagy háromszor annyi tisztítószert használunk, ellenben a mosógép belsejében lerakodó feleslegtől a gép elszappanosodik. Egy ilyen elszappanosodott mosógép – amellett, hogy akár tönkre is mehet – először kellemetlen szagúvá teszi a ruhákat, majd szürke foltokat hagy azokon, míg a ruhában maradó mosószer allergiát is okozhat” – tette hozzá a szakember.

Calgonnal tovább él a mosógép?

Sokan szeretnének egyértelmű választ kapni arra a kérdésre, hogy a vízkőtelenítő adalékok használata valóban megakadályozza-e annak meghibásodását, Calgonnal tényleg tovább él-e a mosógép. A válasz valóban nem egyértelmű.

Amennyiben valaki a mosógép beüzemelésétől kezdve, rendszeresen használ Calgont, valóban megakadályozhatja a vízkő lerakódását. Azonban egy ilyen adalék komoly meghibásodást is okozhat, ha akkor kezdjük el használni, amikor a vízkő már lerakódott. Ebben az esetben ugyanis a vízkőoldó hatására lehulló, nagyobb vízkődarabok károkat okozhatnak a készülékben” – tudtuk meg a szakembertől.

Tartsa szárazon!

A mosógép használati útmutatója nem dísznek van. Sokan elfelejtik elolvasni, ami később sok gondot okozhat, ráadásul a szervizszámlát se fogjuk megköszönni magunknak. Felesleges kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat, ha megbecsüljük a mosógépet.

A mosógép alapesetben vízzel dolgozik, de az állagmegóvás érdekében használaton kívül javasolt szárazon tartani.

A ruhák kipakolása után mindig hagyja nyitva a mosógép ajtaját, valamint tartsa szem előtt a következőket:

  • A folyamatos nedvesség ugyanis korróziót okozhat a fémből készült alkatrészeknél.
  • A dob külsején lecsapódó pára bepenészedhet.
  • Amennyiben a zuhanyzóból vagy máshonnan a mosógépre fröcsköl a víz, azt mindig törölje le.
  • Időnként érdemes elmozdítani, vagy megemelni és áttörölgetni a mosógép alatti területet is.

Még több, a mosógép karbantartásával kapcsolatos tippel olvashat a Business Box blogjában.