Mosógép karbantartása I. – Tisztítómosás, avagy így mossa ki mosógépét

/ március 7, 2014/ Karbantartás

Előző bejegyzéseinkben megosztottuk olvasóinkkal a mosógép beüzemelésével és helyes használatával kapcsolatos tanácsainkat. Ezen a héten a készülék karbantartásának egy nagyon fontos mozzanatára, a tisztítómosás szükségességére koncentrálunk.

A tisztítómosás a mosógép higiéniájának egyik alapja, melyet a mosógép állagmegóvásának érdekében rendszeresen ajánlott elvégezni.

Tisztítómosás – a mosógép higiéniája

A háztartások jelentős részében található mosógép, és (annak ellenére, hogy pontos statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre) feltételezhető, hogy heti 2-3 alkalommal használják is azt a tulajdonosok. Arra azonban csak kevesen gondolnak, hogy a folyamatosan szennyeződésekkel „dolgozó” mosógépnek is szüksége van a rendszeres tisztításra. Pedig egy kis odafigyeléssel – jelen esetben a tisztítómosás lefuttatásával – jelentősen megnövekszik az esélyünk arra, hogy mosógépünk továbbra is meghibásodás nélkül, üzembiztosan működjön, a ruhák pedig tiszták és illatosak legyenek.

Kimosni a mosógépet?

A folyamatos használat során – leginkább a túl sok mosószer és öblítő használata miatt – fel nem oldott mosószert is tartalmazó szennyeződés rakódik le a mosógép dob külső felén és a kivezető-csőben, amely idővel egyre vastagabb, szürke réteget képez. Ezt a szerelők a mosógép „elszappanosodásának”hívják, amely kellemetlen szagot és szürke foltokat hagyhat a ruhákon” – mondja Tóth Attila, a Business Box ügyvezetője.

A kellemetlen szagok és az elszappanosodás elkerülése érdekében nem javasolt még több öblítőt használnunk, ehelyett sokkal inkább ajánlott rendszeresen lefuttatni egy tisztítómosást. Különösen akkor indokolt ez, ha valaki gyakran mos alacsony hőmérsékleten és hagyományos, esetleg silány minőségű mosóport használ a modern folyékony mosószerek helyett” – teszi hozzá a szakember.

A tisztítómosás lépései

A tisztítóprogram lefuttatásának több módja is van. Akkor a legegyszerűbb a dolgunk, ha készülékünk rendelkezik az úgynevezett „öntisztító program” funkcióval. Ezt a mosógéphez tartozó használati útmutatóban, általában a „Tisztítás és karbantartás” című résznél tudjuk ellenőrizni. Ha megtaláltuk a tisztítómosás lefuttatására vonatkozó instrukciókat, akkor nincs más dolgunk, mint az utasításokat pontról pontra betartva lefuttatni az általában 90 fokon és természetesen ruhák nélkül bekészített öntisztító programot.

Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha a használati útmutatóban nem találunk a célnak (jelen esetben a mosógép tisztításának) megfelelő programot. Ebben az esetben az alábbiak szerint kell eljárnia.

  • Készítsen be a megszokott mennyiségű mosószerrel megegyező mennyiségű mosógéptisztító folyadékot a készülékbe
  • Ne tegyen ruhát a gépbe!
  • Állítson be a legmagasabb hőmérsékletű (általában 90 fokos) programot!
  • Indítsa el a mosást!

Mosószer helyett használhat úgynevezett kétkomponensű mosógéptisztító koncentrátumot, ami azért hasznos, mert amellett, hogy fertőtleníti a készüléket, vízkőtelenít is. (Ha nem használ mosógéptisztító-folyadékot, akkor inkább üresen indítsa el a mosást! Ne használjon ecetet, mert az igaz, hogy tisztítja a fémalkatrészeket, de eközben a gumi és műanyag alkatrészeket – ha nem is elsőre de – hosszabb távon tönkreteszi.)

Fontos a rendszeres karbantartás!

A tisztítómosás a mosógép egészsége, azaz állagmegóvás miatt is fontos. Ha rendszeresen kihagyjuk ezt a lépést, az a készülék élettartamának csökkenését idézheti elő, illetve előbb-utóbb borsos szervizszámlában ölt nagyon is kézzelfogható testet.

Azt, hogy milyen gyakorissággal javasolt megismételni a tisztítómosást, nagymértékben befolyásolja, hogy a készüléket milyen gyakorisággal használjuk. Ha azt szeretné, hogy készüléke a lehető leghosszabb ideig, üzembiztosan működjön, érdemes figyelmet fordítani a rendszeres karbantartásra.

A rendeltetésszerű használat és az időszakos karbantartás a mosógép állagmegóvását szolgálja, de még ilyenkor is előfordulhatnak váratlan közbejövések. Körültekintő gondoskodással azonban elejét vehetjük annak, hogy a bosszantó váratlanok a mosógép mellett a költségvetésünket is veszélybe sodorják. A gyártói garancia lejárta előtt legkésőbb 60 nappal megkötött kiterjesztett garancia szolgáltatás igénybevétele megszabadít a gondoktól.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

06 (30) 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk