Mosógép szűrő tisztítása – Mosógép karbantartási útmutató 2. rész

/ március 17, 2014/ Használati utasítás, Karbantartás

Tudta, hogy a mosógép szűrő rendszeres tisztításával több tízezer forintos felesleges kiadástól megkímélheti magát? És azt tudja, hol van a mosógép szűrője? Kitisztította már valaha? Azt se tudja, hogyan fogjon hozzá? Semmi gond: Segítünk! 

Ahogy a többi háztartási gép, a mosógép esetében is igaz, hogy a legtöbb vásárló nem szívesen olvassa végig a terjengős és vaskos használati útmutatót.A szakemberek egyöntetű véleménye szerint azonban nem szabad spórolni az ismertető tanulmányozásával eltöltött időn. A mosógép nem rendeltetésszerű használatából és a hibás beüzemelésből komoly anyagi kár keletkezhet.

A mosógép szűrő feladata

Hosszasan tudnánk sorolni, hogy az Ügyfeleink és főleg a sokat látott, évtizedes szakértelemmel felvértezett szerviz partnereink milyen különös tárgyakkal találkoztak a mosógép szűrőben. A melltartó merevítőjétől, a bankkártyán(!) és gatyamadzagon át a körömcsipeszig sok minden megtalálható a listán.

Az utolsó érdekes „fogás” egy Ügyfelünké volt, aki a fényképezője rég keresett memóriakártyáját találta meg a szűrőben – működőképesen, tele a családi fotókkal!

Az ilyen típusú (bal)esetek jelentős része azonban nem jut el szerelőig szerencsére. Ugyanis a modern készülékekbe épített szűrő (hivatalosan tárgycsapda) egyik legfontosabb feladata, hogy ezeket a kisebb tárgyakat „elkapja”, megakadályozva, hogy azok a szivattyúig eljutva komolyabb kárt tegyenek a mosógépben.

Miért fontos a mosógép szűrő rendszeres takarítása?

„A mai modern készülékek jelentős részében a szűrő tulajdonképpen egy idegentest-csapda és annak rendszeres tisztítása fontos előfeltétele készülékünk üzembiztos működésének. A szűrőben a ruhákkal együtt bekerült idegen tárgyak fennakadnak, megakadályozva, hogy a szivattyú a vízzel együtt azokat is az kivezető-csőbe szippantsa” – mondja Tóth Attila, a Business Box ügyvezetője.

„Ha ezek a tárgyak sokáig a szűrőben maradnak, esetleg felhalmozódnak, akadályozhatják a szivattyú rendeltetésszerű működését. Az eltömődött szűrő már nem tudja megtartani a szöszöket, idegen tárgyakat melyek a szivattyúba jutva tönkretehetik azt, több tízezer forintos károkat okozva a készülékben” – tette hozzá a szakember.

Mosógép szűrő tisztítása lépésről lépésre

A hiábavaló és felesleges kiadásokkal járó meghibásodás elkerülése érdekében érdemes rendszeresen megismételnünk az alábbi lépéseket:

  • Egy lapos csavarhúzó segítségével nyissa ki a mosógép szűrő fedelét. (Hol a fedél? Segítséget talál a következő szekcióban. ⬇⬇)
  • A szűrő kivezető-nyílásához készítsen oda egy kisebb edényt és egy felmosórongyot vagy törölközőt. (Erre azért van szükség, mert a szűrőházból 1-2 deciliter víz ki fog folyni.)
  • A szűrőt óvatosan forgassa el és csavarja ki teljesen. (Általában egy nyíl is van a szűrőn, ami a helyes irányt mutatja.)
  • Engedje, hogy a víz lassan belefolyjon az edénybe vagy a törölköző felitassa.
  • Húzza ki a szűrőt és alaposan tisztítsa meg folyó víz alatt. Szükség esetén akár egy régi fogkefére is szükség lehet, hogy alaposan ki tudja tisztítani.
  • A minél hatékonyabb tömítés érdekében a szűrőn körbefutó gumi tömítés felületét is tisztítsa meg.
  • Helyezze vissza a szűrőt, majd az óramutató járásával megegyező irányba csavarja be a helyére.

A szűrő rendszeres tisztítása különösen indokolt, ha azt gyakran használjuk bolyhos vagy erősen szennyezett ruhanemű tisztítására. Az ilyen típusú anyagokról leváló bolyhok és cérnadarabok, szintén a szűrőben landolnak, ezeket – a készülék kifogástalan működése érdekében – javasolt bizonyos időközönként eltávolítani.

Hol van a mosógép szűrője?

A legtöbb mosógép szűrője az elején található, az gép aljához közel. Jobb vagy bal oldalon rejti általában egy kis fedél a szűrőt. A fedél lehet kerek vagy szögletes, könnyű észrevenni, mert jól láthatóan elkülönül a mosógép burkolatától.

Hol található a mosógép szűrő fedele? A mosógép szűrő fedele a mosógép alján található panel rejti. A fedél kinyitásához esetenként szükség lehet lapos fejű csavarhúzóra. Ha nem birkózik meg a feladattal, ne erőltesse, inkább hívjon mosógépszerelőt.

A fedél nyitásához bizonyos mosógép típusoknál szükség lehet egy laposfejű csavarhúzóra. Akár kézzel, akár csavarhúzóval csináljuk, óvatosan feszítsük ki a fedelet, ne törjük le véletlenül, hiszen csúnya lesz a mosógép.

Felültöltős mosógép esetén előfordulhat, hogy a szűrő (tárgy csapda) a dobon belül van. Egész pontosan a dobot kinyitva a legalsó dobborda (műanyag „sín”) az, ami lepattintható és e mögött találjuk a szűrőt. A mosógép használati utasítása sokat segíthet.

Milyen gyakran tisztítsuk a mosógép szűrőt?

A mosógép szűrő tisztitása nem nehéz feladat, cserébe évekkel tudja meghosszabbítani készüléke élettartamát!

Hogy milyen időközönként, az sok mindentől függ: leginkább a mosott ruhák minőségétől (bolyhosságától) és a készülék használati gyakoriságától. Minnél gyakrabban mosunk pamutból készült vagy más szöszös ruhaneműt, annál gyakrabban szükséges a fenti műveletet elvégeznünk.

Mikor és kinek van egyáltalán ideje erre figyelni? Javasoljuk, hogy havi egyszeri rendszeresített tisztítást iktasson be a programjába.

További hasznos tudnivalók, érdekességek:

Figyelem!

A mosógép rendszeres karbantartás mellett is meghibásodhat. A kiterjesztett garancia szolgáltatás a gyártói garancia idején túlmutat, de csak abban az esetben, ha a gyártói garancia lejárta előtt 60 nappal megkötjük ezt a fajta készülékbiztosítást. A legjobb megoldás persze az, ha rögtön a vásárláskor gondoskodunk erről. Sőt. A baleseti garancia megkötésével még inkább biztonságban tudhatjuk a mosógépet.

A fogyasztói és felhasználói tudatosság nem merül ki a jogaink ismeretében. Elektromos berendezéseink, legyen szó általános háztartási készülékekről, vagy speciális célú okoseszközökről akár, megbecsülést kívánnak. Legyünk tudatában annak, hogy ezek az eszközök nemcsak pénzben kifejezhető értékkel bírnak számunkra, hanem a kényelmünket, egészségünket, biztonságunkat is szolgálják.

A rendeltetésszerű használat ott kezdődik, hogy alaposan elolvassuk a használati útmutatót, a beüzemeléshez szakértő segítségét vesszük igénybe, és az évek során sem feledkezünk meg a rendszeres karbantartásról, tisztításról sem.