3 gyanús jel, ami a mosógép karbantartására figyelmeztet!

/ március 21, 2014/ Használati utasítás, Karbantartás

Korábbi bejegyzéseinkben a mosógép helyes használatáról, valamint a készülék karbantartásának legfontosabb lépéseiről: a tisztítómosásról és a szűrő tisztításáról osztottunk meg hasznos információkat. Eheti bejegyzésünkben összegyűjtöttük azokat a gyanús jeleket, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy ideje karban tartani a készüléket.

A mosógép egyértelmű jeleket ad arról, hogy valami gond van. Ha nem illatosak a ruhák, vagy nyálkás a kifolyócső, akkor tudhatjuk, hogy itt az ideje a mosógép karbantartásának.

A mosógép meghibásodásának jelei

A háztartási gépek, így a mosógép elsődleges funkciója az, hogy kényelmesebbé tegye tulajdonosa hétköznapjait. Fennakadás és meghibásodás nélkül tiszta és illatos ruhakupaccá változtassa a szennyest. Ez eddig rendben is volna, de arra sajnos csak kevesen gondolnak, hogy a kényelmünket szolgáló készülékek is igénylik a törődést. Néhány tipikus jel figyelmeztet bennünket azokra a karbantartási teendőkre, amelyek évekkel meghosszabbíthatják mosóképünk élettartamát. Nincs más teendőnk, mint rendszeresen ellenőrizni az alábbi három dolgot.

Nyálkás a mosógép kifolyócsöve

A régebbi típusú mosógépekből az úgynevezett kifolyócső, egyenesen a kádba vezette el a gépből a vizet. Az új típusú készülékeknél, már minden esetben megoldott, hogy ez a folyamat egy zárt rendszeren keresztül, kellemetlen mellékhatások – például a fürdőszoba és az alsó szomszéd leáztatása nélkül – menjen végbe. Többnyire a készülékből a fürdőszoba falába vezetett, fali szifonhoz csatlakozik a kifolyócső. Ennek a csőnek nagyon fontos szerepe van a mosógépek működésében, hiszen az összes, a készülékbe és az abból kifelé áramló víz keresztülfolyik ezen a többnyire szűk keresztmetszetű nyíláson.

Annak érdekében, hogy a ruháink tisztán tartásához és a mosógép működéséhez nélkülözhetetlen víz kifelé és befelé is akadálytalanul áramolhasson, javasolt rendszeresen ellenőrizni annak állapotát. Ehhez nincs más dolgunk, mint a kifolyócső végét az ujjunkkal körbetapogatni. Amennyiben a cső szélét nyálkásnak érezzük, mindenképpen érdemes lefuttatni egy tisztítómosást, ami segít megszüntetni az elhasznált öblítő- és mosópormaradékkal elegyedő vízből visszamaradt lerakódást – nem csak a kivezető csőben, de a mosógép belsejében is.

Fénytelen, rozsdás fűtőszál

A rozsdás fűtőbetét nemcsak lassabban melegíti fel a vizet, de a korrózió miatt el is törhet.

Bizonyára még hosszú ideig nem fogja kitörölni a tudatából a kollektív emlékezet, a vízköves fűtőszálat, majd a Calgon nevű mosószeradalékot kezében tartó mosógépszerelőt Kovácsovics Lászlót. Az úr az emblematikus reklám sugárzásakor éppen 25 éve foglalkozott mosógépek javításával. Arról már korábbi bejegyzésünkben olvashattak, hogy a reklám szlogenjének mennyi a valóságalapja.

Arról viszont még nem ejtettünk szót, hogy a fűtőszál állapotának ellenőrzéséhez nincs szükségünk szerelőkre, azt 25 év szakmai tapasztalat nélkül is ellenőrizhetjük. Nincs más dolgunk, mint a mosógép dobján keresztül lámpával a fűtőszálra világítani. Amennyiben azt tapasztalja, hogy a fűtőszál fénytelen, ideje vízkőteleníteni a mosógép kifogástalan működéséhez nélkülözhetetlen alkatrészt.

A mellékelt képen látható egy különösen elhanyagolt fűtőszál egy ügyfelünk gépéből. Így ne nézzen ki senkié!

Nem illatosak a ruhák

Előfordul, hogy egy-egy mosás lefuttatása után a ruhák kipakolásakor azt tapasztaljuk, hogy azok nem illatosak, öblítő használata nélkül kifejezetten kellemetlen szagot árasztanak. Ennek oka, hogy a mosógép „elszappanosodott”. Ez a túlzásba vitt mosógép és öblítő használata okozza, ennek következtében lerakódott a fel nem oldott tisztító-szerek egy része. A 90 fokon, rendszeres időközönként lefuttatott tisztítómosás segíthet megelőzni ezt a jelenséget (is).

Még több, a mosógép karbantartásával kapcsolatos tippel olvashat a Business Box blogjában.

A mosógép állagmegóvása minden fogyasztó elemi érdeke. A hosszú távú biztonságot nemcsak a rendszeres karbantartással, hanem a gyártói garancián túlmutató kiterjesztett garancia szolgáltatás igénybevételével is maximalizálhatjuk.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

06 (30) 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk