Mosógép karbantartása – A mosószer adagoló tisztítása

/ március 30, 2014/ Tanácsadás

A mosószer-adagoló rendszeres tisztítása a szennyeződésektől alapkérdés. A folyamatot nem szerencsés elodázni. Az edényben lerakodó mosószer maradványok megágyazhatnak a penészgombának, ami onnan továbbterjedve komoly károkat okozhat a készülékben. Az alkatrész tisztításának menetét lépésről lépésre ismertetjük.

Kevés víz, kevés mosószer!

A ruháink szempontjából nem mindegy, milyen minőségű mosószert használunk, de ahogy arra már korábbi bejegyzéseinkben is kitértünk, az is sokat számít, hogyan adagoljuk azt. A háztartások jelentős részében elkövetik azt a hibát, hogy nyakló nélkül öntik az öblítőt és a mosószert (legyen az folyékony, vagy éppen poralapú) a mosószer-adagolóba. Sajnos sokan figyelmen kívül hagyják a modernebb készülékek víztakarékos működését és azt, hogy a kevés vízben fel nem oldódó mosószermaradvány az egész mosógép működésére és a ruháinkra is károsan hat.

A legjobban talán a mosószer-adagoló sínyli meg a folyamatot. A mosógépnek ezt a fontos alkatrészét – függetlenül attól, hogy megfelelő arányban adagoljuk-e a mosószert – javasolt bizonyos időközönként megtisztítani az edényben keletkezett lerakódásoktól. A legtöbb mosógép (főleg a modernebb készülékek) esetében megoldott, hogy az adagolóedényt akár teljesen kihúzhassuk, vagy más módon kiemeljük a mosógép házából. Ez azért praktikus, mert így annak teljes felület átmoshatjuk.

A mosószere és öblítő megfelelő mennyiségben való adagolása elengedhetetlen a mosógép optimális mosási teljesítményéhez. A mosószer-adagló tisztítása pedig rendszeres időközönként szükséges.

A mosószer adagoló tisztítása lépésről-lépésre

A mosószer-adagoló tisztítását az alábbiak szerint érdemes rendszeresen megismételni:

  • Húzza ki a mosószer-adagolót a mosógép házából! (Felültöltős mosógép esetén általában az ajtón található az adagoló, amit az adott típus használati utasítása alapján kell kiemelni az ajtóból)
  • Tisztítsa meg a csap fedelét! (Általában az alkatrész jobb hátsó felében található.)
  • Folyóvíz alatt, kefével alaposan tisztítsa meg a mosószer-adagolót! (Kívül-belül, alul-felül.)
  • Amennyiben penészfoltokat észlel, egy ecetes vízbe mártogatott ronggyal törölgesse át az adagolót! (A rendszeres tisztítás eredményeként, egyáltalán nem keletkeznek penészfoltok és nehezen eltávolítható, egyéb szennyeződések.)
  • A mosógépben látható (esetlegesen) lerakódott mosószermaradványokat is távolítsa el a kefe, vagy az ecetes vízzel átitatott rongy segítségével!
  • Hagyja teljesen megszáradni az alkatrészt, mert a nedves adagolóban elhelyezett mosópor azonnal rátapad a felületre és akár el is dugíthatja a frissen kitisztított adagolót!
  • Helyezze vissza a készülékbe a mosószer adagolót!

Az elmúlt hetekben alaposan körüljártuk a mosógép karbantartásának témakörét: a helyes használat tanulmányozása után ismertettük olvasóinkkal a tisztítómosással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, majd a szűrőtisztítás alapjaival ismerkedtünk. Minden egyes karbantartással kapcsolatos teendő esetében igaz, hogy érdemes rendszeresen megismételni a folyamatot.

A mosogép tisztitásának elemi része a mosószer-adagoló minimum havi egyszeri, alapos kitakarítása. A mosószer - és vízkőmaradványok eltávolítása hatékonyabbá teszi a mosást.

Hogy milyen időközönként, az sok mindentől függ: leginkább a készülék használati gyakoriságától. Minél gyakrabban mosunk, annál gyakrabban szükséges a fenti műveletet elvégeznünk. Éppen ezért érdemes lesz regisztrálni a Business Box hamarosan induló, ingyenes szolgáltatására, a Karbantartás-értesítőre.

A készüléke típusához és sajátosságaihoz, valamint a használat gyakoriságához igazodva kiküldött hírlevél segíthet abban, hogy:

  • ne feledkezzünk meg arról, mikor esedékes a mosószer-adagoló tisztítása,
  • vagy a többi, készüléke karbantartásával kapcsolatos teendő.

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülhessen ingyenes szolgáltatásunk indulásáról!

Ha szeretné hosszú távon biztonságban tudni mosógépet és még nem rendelkezik kiterjesztett garancia szolgáltatással, keresse fel munkatársunkat, vagy tájékozódjon a Business Box kalkulátorának segítségével.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

06 (30) 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk