Mosógép karbantartása – a mosószer-adagoló tisztítása

/ március 30, 2014/ Tanácsadás

Olvasási idő: 2 perc

A mosószer-adagolót javasolt bizonyos időközönként megtisztítani a szennyeződésektől. A folyamatot nem szerencsés elodázni: az edényben lerakodó mosószermaradványok megágyazhatnak a penészgombának és onnan továbbterjedve komoly károkat okozhatnak a készülékben. Az alkatrész tisztításának menetét lépésről lépésre ismertetjük.

Kevés víz, kevés mosószer!

A ruháink szempontjából nem mindegy, milyen minőségű mosószert használunk, de ahogy arra már korábbi bejegyzéseinkben is kitértünk, az is sokat számít, hogyan adagoljuk azt. A háztartások jelentős részében elkövetik azt a hibát, hogy nyakló nélkül öntik az öblítőt és a mosószert (legyen az folyékony, vagy éppen poralapú) a mosószer-adagolóba. Sajnos sokan figyelmen kívül hagyják a modernebb készülékek víztakarékos működését és azt, hogy a kevés vízben fel nem oldódó mosószermaradvány az egész mosógép működésére és a ruháinkra is károsan hat.

A legjobban talán a mosószer-adagoló sínyli meg a folyamatot. A mosógépnek ezt a fontos alkatrészét – függetlenül attól, hogy megfelelő arányban adagoljuk-e a mosószert – javasolt bizonyos időközönként megtisztítani az edényben keletkezett lerakódásoktól. A legtöbb mosógép (főleg a modernebb készülékek) esetében megoldott, hogy az adagolóedényt akár teljesen kihúzhassuk, vagy más módon kiemeljük a mosógép házából. Ez azért praktikus, mert így annak teljes felület átmoshatjuk.

A mosószere és öblítő megfelelő mennyiségben való adagolása elengedhetetlen a mosógép optimális mosási teljesítményéhez.

Lépésről lépésre

A mosószer-adagoló tisztítását az alábbiak szerint érdemes rendszeresen megismételni:

  1. Húzza ki a mosószer-adagolót a mosógép házából! (Felültöltős mosógép esetén általában az ajtón található az adagoló, amit az adott típus használati utasítása alapján kell kiemelni az ajtóból)
  2. Tisztítsa meg a csap fedelét! (Általában az alkatrész jobb hátsó felében található.)
  3. Folyóvíz alatt, kefével alaposan tisztítsa meg a mosószer-adagolót! (Kívül-belül, alul-felül.)
  4. Amennyiben penészfoltokat észlel, egy ecetes vízbe mártogatott ronggyal törölgesse át az adagolót! (A rendszeres tisztítás eredményeként, egyáltalán nem keletkeznek penészfoltok és nehezen eltávolítható, egyéb szennyeződések.)
  5. A mosógépben látható (esetlegesen) lerakódott mosószermaradványokat is távolítsa el a kefe, vagy az ecetes vízzel átitatott rongy segítségével!
  6. Hagyja teljesen megszáradni az alkatrészt, mert a nedves adagolóban elhelyezett mosópor azonnal rátapad a felületre és akár el is dugíthatja a frissen kitisztított adagolót!
  7. Helyezze vissza a készülékbe a mosószer-adagolót!

Az elmúlt hetekben alaposan körüljártuk a mosógép karbantartásának témakörét: a helyes használat tanulmányozása után ismertettük olvasóinkkal a tisztítómosással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, majd a szűrőtisztítás alapjaival ismerkedtünk. Minden egyes karbantartással kapcsolatos teendő esetében igaz, hogy érdemes rendszeresen megismételni a folyamatot.

A mosogép tisztitásának elemi része a mosószeradagoló minimum havi egyszeri, alapos kitakarítása. A mosószer - és vízkőmaradványok eltávolítása hatékonyabbá teszi a mosást.

Hogy milyen időközönként, az sok mindentől függ: leginkább a készülék használati gyakoriságától. Minél gyakrabban mosunk, annál gyakrabban szükséges a fenti műveletet elvégeznünk. Éppen ezért érdemes lesz regisztrálni a Business Box hamarosan induló, ingyenes szolgáltatására, a Karbantartás-értesítőre. A készüléke típusához és sajátosságaihoz, valamint a használat gyakoriságához igazodva kiküldött hírlevél segíthet abban, hogy ne feledkezzünk meg arról, mikor esedékes a mosószer-adagoló tisztítása, vagy a többi, készüléke karbantartásával kapcsolatos teendő. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülhessen ingyenes szolgáltatásunk indulásáról!

További információ:

[email protected]

06 (30) 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post