Mosógép karbantartás – A szivattyú és a mosógép csöveinek ellenőrzése

/ április 9, 2014/ Karbantartás

Nem ürül ki a mosógépből a víz? A készülék hibát jelez, leáll, és nem futatja végig a programot? Kellemetlen szag terjeng a vizes blokkban? A napi rutint megakasztó problémákat könnyedén kiküszöbölhetjük, ha figyelmet fordítunk a szivattyú és a mosógép csöveinek rendszeres karbantartására.

A mosógép szivattyú és a csövek ellenőrzése, karbantartása szintén a mosógép állagmegóvását szolgálja.

A mosógép beömlő és kifolyócsövének ellenőrzése

Talán még olvasóink is emlékeznek azokra az időkre, amikor a mosógépből egy kivezető-csövön keresztül egyenesen a kádba folyt a víz. A minden szempontból kényelmetlen és nem mellesleg nem túl higiénikus megoldás szerencsére a legtöbb esetben már a múlté.

A modernebb mosógépeknél megoldott, hogy:

  • a ruhák tisztításához szükséges víz az úgynevezett fali szifonon és az ahhoz csatlakozó csövön keresztül érkezzen,
  • a koszos és büdös szenny(es)víz pedig a bűzelzáró szelepen és az ahhoz csatlakozó csövön keresztül távozzon.

Ennek a zárt rendszernek a működési mechanizmusa sok kellemetlenségtől megkímél minket. Például nem fordulhat elő, hogy a mosógép centrifugálásakor a kád széléről leugró csőből kiömlő víz elárasztja a fürdőszobát és az alsó szomszédot. Ugyanakkor, ha ez a zárt rendszer valahol meghibásodik, akkor a javításhoz nagy valószínűséggel egy szakember segítségére is szükségünk lesz.

Annak érdekében, hogy elkerülje a fenti problémák kialakulását, javasolt rendszeresen ellenőrizni az elvezetőcső és a fali szifon (bekötés) állapotát:

  • Ellenőrizze, hogy a mosógéphez csatlakoztatott vagy az abból kivezető csöveken nincs-e törés, apró repedés.
  • Különösen akkor érdemes ezt a folyamatot megismételni, ha mosás közben előfordul, hogy a mosógép a földön heverő csövekre ugrál vagy a falnak szorítja azt.
  • A fali szifonhoz csatlakozó csövet szedje le, ellenőrizze annak állapotát.
  • Ha a gyakori használattól lerakódás keletkezett, esetleg abból kellemetlen szag árad, akkor mindenképpen érdemes lefuttatni legalább egy tisztítómosást.

Sok felesleges idegeskedéstől és plusz költségtől megkímélhetjük magunkat, ha megelőzzük a bajt. Már a mosógép első beüzemelésétől kezdve, fordítsunk rendszeresen figyelmet a kivezetőcső és fali bekötés karbantartására, bizonyos időközönként ellenőrizzük azt.

A modern mosógép kevesebb vizet használ

A készülék használata és a mosógép karbantartása közben tartsa szem előtt, hogy a mai modern mosógépek már csupán harmad-negyed annyi vízzel mosnak, mint húsz évvel korábban gyártott „társaik”, így ennek megfelelő mennyiségű mosószer is elegendő ahhoz, hogy tisztára mossa a ruhákat. Persze csak akkor, ha elegendő időt hagyunk arra, hogy a mosószer feloldódjon a vízben, és hagyjuk, hogy találkozzon a ruhán lévő piszokkal. Épp ezért ne higgyünk a 30 perces mosás hatékonyságában, az nem a piszkos ruhákra, csupán átöblítésre alkalmas, például amikor elővesszük féléve nem hordott téli vagy nyári ruháinkat az évszakváltáskor.

A mosógép beömlő csövét és a lefolyócsövet is érdemes rendszeresen ellenőrizni. A csövek állapota nagyban függ a mosógép általános használatától és a mosószerek minőségétől, mennyiségétől.

Milyen gyakran ellenőrizzük a csöveket?

Hogy milyen időközönként érdemes ellenőrizni a fali szifon és a mosógéphez csatlakozó csövek állapotát, az sok mindentől függ:

  • leginkább a készülék használati gyakoriságától,
  • a használt mosószer mennyiségétől, minőségétől.

Minél gyakrabban és minél inkább túladagolt mosószer-mennyiséggel mosunk, annál gyakrabban szükséges a fenti műveletet elvégeznünk. Éppen ezért érdemes lesz regisztrálni a Business Box hamarosan induló, ingyenes szolgáltatására, a Karbantartás-értesítőre.

A készüléke típusához és sajátosságaihoz, valamint a használat gyakoriságához igazodva kiküldött értesítő segíthet abban, hogy:

  • ne feledkezzünk meg arról, mikor esedékes a szivattyú és a csövek állapotának ellenőrzése,
  • vagy a többi, készüléke karbantartásával kapcsolatos teendő.

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülhessen ingyenes szolgáltatásunk indulásáról!

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

06 (30) 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk