3 tipikus hiba a mosógép működésében – nem kell rögtön a szerelőt hívni

/ április 18, 2014/ Karbantartás, mosógép

Olvasási idő: 3 perc

shutterstock_95532319Tudta, hogy a Business Box ügyfélszolgálatára befutó, műszaki cikkekkel és háztartási gépekkel kapcsolatos hibabejelentések több mint 30 százaléka szerelő kihívása nélkül elhárítható? Annak érdekében, hogy olvasóinkat megkíméljük a felesleges procedúrától, összegyűjtöttünk néhány tipikus esetet, amelyben szükségtelen azonnal a szerelő számát tárcsázni. Kezdjük a mosógépekkel!

Mindig nagyon bosszantó, amikor a mosógép meghibásodása megakasztja a napi rutint: szerelőt kell hívnunk, a szerelőnek minimum a kiszállási díjat ki kell fizetnünk, (akkor is, ha nem hibás a gép) ha elhúzódik a folyamat, ideiglenesen máshol, más gépével kell megoldani a ruhák tisztítását. Lényeg a lényeg: macerás és a hátunk közepére sem kívánjuk az egészet. Kevesen tudják, hogy körülményes folyamat sokszor elkerülhető lenne. „A telefonos ügyfélszolgálatunkra beérkező hibabejelentések közel egyharmadát szerelő nélkül, telefonon keresztül is meg tudjuk oldani és ezekben egyúttal akár tízezer forintnyi felesleges plusz költségtől, azaz a kiszállási díj megfizetésétől is megkíméljük ügyfeleinket” – állítja Tóth Attila, a Business Box ügyvezetője, aki megosztotta velünk a mosógépekre leginkább jellemző problémákat.

Nem ürül ki a mosógépből a víz?

Való igaz, hogy a hiba hátterében sokszor olyan működési zavar áll (pl. a szivattyú meghibásodása), amelynek elhárításához mindenképpen szakemberre lesz szükség. Mielőtt azonban tárcsázná egy ismeretlen szerelő számát, bizonyosodjon meg róla, hogy nincs-e dugulás a lefolyóban! Elképzelhető ugyanis, hogy emiatt, és nem pedig a mosógép meghibásodása miatt nem távozik a víz a gépből. A legkönnyebben úgy tudjuk kizárni ezt a lehetőséget, ha a mosógép kifolyócsövét ideiglenesen a kád szélére, vagy egy vödörbe akasztjuk és elindítjuk a szivattyúzás programot. Ha így a víz gond nélkül kifolyik a csövön keresztül, úgy fölösleges a mosógépszerelőt hívni, hiszen a hiba nem a gépben, hanem a vízelvezető csövekben van. Ebben az esetben a víz kiürülését a lefolyóban, vagy a vízelvezető-csőben keletkezett dugulás akadályozza. A fent említett hiba forrása lehet még a szűrőben keletkezett dugulás is, ezért azt érdemes – ahogy azt már korábbi bejegyzésünkben részleteztük – kitisztítani.  

Kellemetlen szag terjeng a fürdőszobában?

Ügyfeleink gyakran keresnek meg minket azzal a problémával, hogy a ruhák mosás után is kellemetlen szagot árasztanak. Itt két probléma is állhat a háttérben: az egyik lehetőség, hogy már régóta indokolatlanul nagy mennyiségű mosószert és öblítőt adagolunk, amelyet a víztakarékos, modern készülékek egyszerűen nem használnak fel. A felesleges mosószer egy része ugyan kiürül a gépből, de a másik része lerakódik a mosógép belső alkatrészeire. Így a készülék idővel elszappanosodik, a kellemetlen szagokat pedig a lerakódásokban elszaporodó penészgombák okozzák. Ezt a problémát a rendszeresen alkalmazott tisztítóprogram lefuttatásával szerelő nélkül is könnyedén – és nem utolsó sorban ingyen – orvosolhatjuk.

A másik lehetőség, hogy nincs beszerelve az úgynevezett bűzelzáró szifon, vagy az annak lezárására szolgáló golyó beragadt. Erről a szifon eltávolítását követően tudunk megbizonyosodni. A modernebb készülékekhez csatlakoztatott, a bűz terjedését gátló úgynevezett bűzelzáró szifonok a legtöbb esetben hozzáférhetőek és tisztíthatóak.

Víztócsa a mosógép körül?

shutterstock_155358296Gyakori probléma, hogy a mosógép körül ismeretlen eredetű vízfolt jelenik meg. Ilyenkor a legtöbben a mosógép meghibásodására gyanakszanak, annak ellenére, hogy a hiba, nem feltétlenül a készülékben, hanem az ahhoz csatlakozó csövekben van. Annak érdekében, hogy ezt a rendkívül balesetveszélyes jelenséget megszüntessük, ellenőrizzük, hogy a csöveken nincs-e törés vagy repedés. Ha kiderül, hogy valójában erről van szó, akkor nincs más dolgunk, mint egy barkácsboltban vagy valamelyik szakáruházban beszerezni egy, a készülékhez illeszkedő csövet, és azt kicserélni.

Nem tudja, mi okozza a mosógép meghibásodását? Bizonytalan, hogy kell kimosni a szifont? Nem tudja, kitől kérjen segítséget? Mielőtt kihívja a szerelőt, keresse a Business Box ügyfélszolgálatát!

További információ:

[email protected]

06 (30) 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post