Mosogatógép vásárlás előtt áll? – néhány hasznos tipp

/ április 24, 2014/ Vásárlói gondoskodás

Régóta foglalkoztatja a gondolat, hogy mosogatógépet vásároljon, de nem tudja, hogy milyet? Választani mi sem tudunk Ön helyett, de döntés megkönnyítése érdekében összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyek segíthetnek a háztartás igényeihez legjobban illeszkedő mosogatógép kiválasztásában.

A mosogatógép abban az esetben képes hatékonyan támogatni a háztartásunkat, ha minden szempontból megfelel az igényeinknek.

Mosogatógép vásárlás előtt megfontolandó szempontok

A mosogatógép napjainkban már nem luxuscikk, hanem egy jól felszerelt háztartás alapvető tartozéka. Nemcsak megkönnyíti a hétköznapokat, hanem – ha jól használjuk – pénzt, időt és energiát is spórolhatunk vele. A legtöbbet akkor hozhatjuk ki a hosszú távon mindenképpen kifizetődő befektetésből, ha a készülék beszerzése előtt alaposan feltérképezzük a lehetőségeinket és azt, hogy milyen típusú gépre van szükségünk.

A kicsit drágább mosogatógép hosszabb távon jobban megéri

Ahogy minden háztartási eszköz esetében, a mosogatógépre is igaz, hogy nem érdemes a legolcsóbbat választani, ugyanis ezek a készülékek legtöbbször silány minőségű alkatrészekből vannak összerakva. Ha spórolunk is valamicskét a vásárláskor, nagyon valószínű, hogy a készülék javításkor – mert az ilyen készülékek esetében erre előbb vagy utóbb biztosan sor kerül – többszörösen ráfizetünk. A meghibásodott alkatrészeket sokszor pótolni sem lehet, vagy azok beszerzésének költsége már-már egy új készülék árával vetekszik. Ilyenkor a javíttatás helyett, inkább új, jobb minőségű készüléket vásárolunk ügyfeleinknek. Egy drágább mosogatógép nemcsak akkor számít jó választásnak, ha javításra szorul, hanem akkor is, amikor használjuk. Ezek a készülékek általában csendesebbek, szebben mosogatnak, kevesebb vizet és energiát használnak.

Minél nagyobb, annál jobb a mosogatógép. Vagy mégsem?

A készülékeket általában az alapján kategorizálják, hogy összesen hány teríték fér el bennük. Igényeinkhez mérten választhatunk 6, 12 és 14 terítékes mosogatógépet is, de a legkisebb – hat terítékes (45 cm széles) – típust csak abban esetben javasoljuk, ha az eggyel nagyobb (60 cm-es) semmilyen körülmények között sem fér el a konyhánkban. Tény, hogy mások az igényei egy háromfős háztartásnak és egy minden hétvégén 10-15 fős vendégsereget traktáló nagycsaládnak, de ha valaki megteheti, mindenképpen érdemes nagyobb készüléket választania. A mosogatógép ugyanis tapasztalataink szerint olyan, mint egy autó csomagtartója: a legnagyobbat is telepakoljuk és még így is kicsinek érezzük.

További fontos szempont, hogy milyen edények fordulnak meg a kezünk között egy-egy főzés alkalmával a konyha használata során. Nem érdemes például egy négyfős háztartásnak elegendő méretű mosogatógépet vennünk, ha hetente előkerül az óriás palacsintasütő és rendszeresen több liter húsleves rotyog a legnagyobb fazékban. Korábban csak a felsőkategóriás márkák között lehetett olyan készülékeket találni, amelyekben az evőeszközöket a gép felső rekeszébe lehetett bepakolni. Ma már egyre több, elérhető áron megvásárolható készüléknél is adott ez a lehetőség, ami azért nagyon hasznos, mert így az alsó polcon sok hely felszabadul. Az ilyen készülékekben kényelmesen elférnek a nagyobb edények is, így sok mérgelődéstől – és ami még fontosabb – a kézi mosogatástól is megkímélhetjük magunkat.

Egyéb szempontok

Szín, méret, dizájn

Szerencsére ma már nem annyira jellemző, de azért még mindig előfordul, hogy a vásárlók nem mérik le előre, mekkora helyre kerül majd a mosogatógép.

  • Sok felesleges problémától és macerától megkímélhetjük magunkat, ha előzetesen feltérképezzük a mosogatógép helyét.
  • Ennek a folyamatnak fontos része, hogy ne csak méretében, de stílusában, színében is passzoljon a készülék a konyhánkhoz.
  • Szerencsére ebben sem kell nagyon szűk keretek között mozognunk. Kedvünkre válogathatunk a rozsdamenetes acélból készült, modern vonalvezetésű gépek között és könnyedén megtalálhatjuk a konyhánkba stílusában is tökéletesen illeszkedő készüléket.

Vásárlás előtt ne feledkezzünk meg a készülékbiztosítás megkötésének lehetőségéről sem. A Business Box kalkulátorával mind a kiterjesztett garancia, mind a baleseti garancia szolgáltatásokról tájékozódhat, melyben a Fogalomtár is hasznos támogatást tud nyújtani.

Kezelhetőség

A mosogatógép mérete, típusa, az elhelyezhető terítékek száma, mind lényeges szempont, amit vásárlás előtt fel kell mérni.

Az igények feltérképezésekor azt is fontos átgondolunk, hogy mennyire szeretnénk „okos” készüléket (és itt most nem az elterjedt technológiai megoldásra, hanem a készülék felszereltségére, kezelhetőségére gondolunk).

Javasolt például úgy választani, hogy a programok között legyen:

  • automata,
  • 30 perces,
  • intenzív (magas hőfokú),
  • gazdaságos (víztakarékos)
  • és alacsony hőfokú program is.
  • pozitívum, ha úgynevezett tisztítómosást is le tudunk futtatni a készüléken, kisgyerekes családoknál a gyerekzár is alapvető tartozék kell, hogy legyen.

Következő bejegyzésünkben a mosogatógép helyes használatáról olvashatnak. Eláruljuk többek között, hogy nem lesz cseppes a borospohár, hogyan és mit érdemes a készülékbe pakolni és miért nincs értelme az 5 az 1-ben csodatablettának.

Forrás: http://www.electrolux.hu/

Nem tudja, milyen készüléket válasszon? Már megvette a mosogatógépet és szeretné azt hosszú távon biztonságban tudni? Forduljon bizalommal a Business Box ügyfélszolgálatához!

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

06 (30) 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk