A mosogatógép helyes használata

/ május 1, 2014/ Használati utasítás

Egyre több háztartásban van már, de a mosogatógép helyes használata kézikönyv tartalmát csak kevesen ismerik, vagy ha ismerik is, nem tartják be azokat. Pedig egy helytelenül használt mosogatógép amellett, hogy nem mosogat el megfelelő eredménnyel, sok bosszúsággal és plusz kiadással jár amikor elromlik. Annak érdekében, hogy ténylegesen élvezhesse készüléke kényelmét, összegyűjtöttük szakembereink legfontosabb tanácsait.

A mosogatógép és a mosogatás hatékonyságát nagymértékben befolyásolja, hogy az edényeket milyen állapotban és elrendezésben helyezzük a készülékbe.

A mosogatógép nem csodamasina, de hasznos, ha tudjuk, hogyan kell használni

Vannak olyan mosogatógépek, amelyek egy program lefuttatása során kevesebb, mint 10 liter vizet használnak. Ennek fényében nem nagyon fér már kétség ahhoz, hogy a hagyományos, kézi mosogatásnál – legalábbis hosszú távon – jobban megéri mosogatógépet vásárolni. Sokan meg is teszik ezt, de a helyes használatra már nem nagyon ügyelnek.

Pedig egy jól használt készülék meghálálja a gondosodást:

 • az edények tisztábbak, fényesebbek lesznek,
 • kisebb a valószínűsége, hogy meghibásodik a készülék.

Az alábbi néhány, a mosogatógép használatával kapcsolatos tanácsot mindenképpen érdemes megfogadnia, ha azt szeretné, hogy a mosogatógép sokáig és megbízhatóan támogassa a házimunkát, valóban kényelmesebbé tegye a hétköznapokat.

Új mosogatógép? Beüzemelési tanácsok itt >>

A „csodatabletták” a mosogatógép szolgálatában?

A szakértő szerint nem szabad bedőlni a mosogatógépbe való többfázisú (pl. öt az egyben) tablettákat reklámozó hirdetéseknek.

 • a csodatabletták nem képesek kellő hatékonysággal megszüntetni a szennyeződéseket,
 • kicsi a valószínűsége, hogy az egyes fázisok épp a megfelelő időben oldódnak föl,
 • a modern mosogatógépek az edények szennyezettségéhez is állítják a felhasznált víz mennyiséget és annak a hőmérsékletét, valamint a mosogatási időt is.

Nem szabad megspórolni azt az időt, amit a só, az öblítő vagy a mosogatószer adagolójának feltöltésére szánunk. Az állítólagosan egyszerre akár öt különböző, a mosogatáshoz szükséges komponenst tartalmazó tabletták kényelmesebb megoldást ígérnek ugyan, de hatékonyságukat tekintve messze elmaradnak attól, amikor a mosogatógépbe való tisztítószereket külön-külön, az előírásoknak megfelelően adagoljuk.

Tuti tipp a szerelőtől:

A tablettát ne az ajtóban kialakított kis rekeszbe tegyük, hanem a mosogatógép aljába, a szűrőhöz. Így biztosan feloldódik.

Öblítés gépi mosogatás előtt?

A mosogatógép használata előtt nem feltétlenül szükséges elöblíteni a tányérokat és evőeszközöket, ám mindenképpen takarítsuk le az ételmaradékokat róluk.

A mosogatás hatékonyságát nagy mértékben befolyásolja, hogy az edényeket milyen állapotban és elrendezésben helyezzük a készülékbe. Létezik a mendemonda, hogy a mosogatógépbe rakás előtt az edényeket érdemes a csap alatt előzetesen leöblíteni. Ez szükségtelen. Viszont a szemetet, ételmeradékot ne tegyük a mosogatógépbe, mert a szűrőt hamar eltömítik. Az eltömített szűrő pedig akadályozza a víz keringetést, terheli a szivattyút, ezért a mosogatógép élettartama is csökken.

Azt javasoljuk, hogy a gépbe rakás előtt:

 • a kukába kaparjuk bele az ételmaradékot,
 • a tepsiken, edényeken minél kevesebb darabos, vízben nem oldódó anyagot hagyjunk,
 • ha erre az apróságra következetesen odafigyelünk, sokkal szebb lesz a mosogatás eredménye is,
 • bónuszként nem büdösödnek be olyan gyorsan a program elindítására „várakozó” edények.

Ha ezt az apró mozdulatot a napi rutin részévé tesszük, a mosogatógépet sokkal ritkábban kell karbantartani és a meghibásodás valószínűsége is jóval kisebb.

Edények bepakolása és elrendezése

Ha makulátlan tisztaságú edényeket szeretnénk kivenni a mosogatógépből azt követően, hogy lejárt a program, fontos, hogy gondosan járjunk el bepakolásakor.

Ügyeljünk rá, hogy az edények ne akadályozzák a forgókarok működését, mert:

 • ez megakadályozza, hogy a mosogatószeres víz minden felülethez elérjen,
 • az edények mosogatás után is szennyezettek maradhatnak,
 • a legtöbb mosogatógépben lévő műanyag keretrendszer elég egyértelművé teszi, a tervezők mit hova szántak a legjobb eredmény érdekében,
 • ne tegyünk mást, mint figyeljünk rá, hogy mindent oda tegyünk, ahova való.

Ezeket ne tegyük mosogatógépbe

Nem csak arra érdemes azonban odafigyelni, hogy hogyan pakolunk be a készülékbe, az sem mindegy, hogy mit.

 • A fa dolgokat egyáltalán nem javasolt mosogatógépben tisztítani, mert az túlságosan megszívja magát vegyszeres vízzel így nem lesz elegendő a többi edény mosogatására és a fakanál vagy a vágódeszka is hamarabb cserére szorul majd.
 • Emellett a műanyag edényeket és az éles késeket is érdemes inkább a hagyományos módon, folyó víz alatt mosogatni.
 • A műanyag edények a szárítás hatékonyságát csökkentik, míg a kések élei eltompulnak.
 • A nagyitól örökölt (vagy jó drágán vett) kristályt, festett porcelánt és a réz, alumínium és festetlen öntöttvas edényeket is hagyjuk ki a buliból, mert tönkemennek idővel.

Újabban a fa és műanyag edényeken feltüntetik, lehet -e őket mosogatógépben mosni, keressük a jelzést!

Csillogó poharak a mosogatógépből

A mosogatógépekkel szemben az egyik leggyakrabban felhozott ellenérv, hogy mosogatás után a poharak cseppesek, fénytelenek maradnak.

Ez a két komponens nélkülözhetetlen összetevője  a gépi mosogatás után szépen csillogó poharaknak:

Ha a poharakat rendszeresen gépben mosogatjuk, akkor érdemes egy-két garnitúra, valamivel drágább, ugyanakkor jobb minőségű poharat beszerezni, mert azok tapasztalataink szerint jobban bírják a gépi mosogatást, hosszabb ideig fényesebbek, csillogóbbak maradnak. Ha nem muszáj, „papírvékony” borospoharat inkább ne tegyünk a mosogatógépbe, ezek kézi mosogatásnál sem mindig bírják a gyűrődést, a mosogatógép erős vízsugarától is könnyen elpattanhatnak és a szilánkdarabok komoly károkat okozhatnak a készülékben és a kezünkben.

A mosogatógép maximális élettartamának biztosítása érdekében a készülékbiztosításról is gondoskodjunk, legkésőbb a gyártói garancia lejárta előtt hatvan nappal. A kiterjesztett garancia és baleseti garancia szolgáltatások a vásárlói gondoskodás keretében megköthetők azonnal, a vásárláskor is. A lehetőségekről tájékozódhat a Business Box Fogalomtár segítségével.