Mosogatógép karbantartása

/ május 10, 2014/ Egyéb, Karbantartás

Olvasási idő: 3 perc

A poharak cseppesek, az edények koszosak maradnak?A mosogatógéppel rengeteg időt és energiát spórolhatunk, de csak akkor, ha a megtakarított idő és energia egy részét a készülék karbantartására fordítjuk. Néhány egyszerű művelet rendszeres megismétlésével jelentősen csökkenhet az esély a meghibásodásra, emellett az edények is tisztábbak, csillogóbbak lesznek. Nem véletlen, hogy a mosogatógép-tulajdonosok egy részének kifejezetten rossz tapasztalatai vannak a készülékükkel kapcsolatban. „A poharak cseppesek, az edények koszosak maradnak,  a konyhában kellemetlen, pangó szag terjeng” – panaszolják gyakran csalódottan.

Az ilyen tapasztalatok hátterében azonban többnyire a nem megfelelő használat, vagy a karbantartással kapcsolatos teendők elhanyagolása állhat. Ha azonban kellő figyelmet fordítunk a karbantartásra és a készülék használatának legfontosabb szabályait is betartjuk, akkor a mosogatógépünk valóban a kényelmünket szolgálja majd és komoly segítséget jelenthet a háztartásban. Lássuk lépésről lépésre, hogy melyek – a készülék áramtalanítását követően – a legfontosabb, karbantartással kapcsolatos teendők!

  1. Mosogatógép külsejének és belsejének áttörlése (különös figyelemmel a tömítésekre)
  2. Tisztítómosás lefuttatása
  3. Szűrőtisztítás
  4. Tartályok feltöltése (öblítő, só, tisztítószer, vízkőoldó)

Törlést!

A mosogatógép karbantartása során a szűrő kitisztítása és a tisztítóprogram lefuttatása előtt érdemes egy nedves ronggyal vagy szivaccsal áttörölni a gumiból készült tömítések környékét, különös tekintettel az ajtótömítésekre, ahol viszonylag gyorsan koszolódik a mosogatógép.

Ezeken a részeken nagyobb eséllyel rakódik le ételmaradék, ami kellemetlen szagok kialakulásához vezethet. A művelet során, a belső alkatrészek mellett, ne feledkezzünk meg a készülék külsejéről se, hiszen a használat során az is koszolódik.

Szűrőtisztítás

A mosógéphez hasonlóan a mosogatógép esetében is igaz, hogy a szűrő rendszeres tisztítása a készülék kifogástalan működésének fontos előfeltétele. A szűrőbetét és a szűrőbetét melletti részek kitisztítása nem valami gusztusos művelet, (általában itt akadnak el a készülékbe került ételmaradékok és idegen testek) de ha rászánjuk magunkat, akkor a meghibásodás mellett, a kellemetlen szagok kialakulását is megelőzhetjük.

Tisztítómosás

A mosogatógép egy több szempontból is különleges bánásmódot igénylő készülék, így a karbantartással kapcsolatos teendőket is érdemes az átlagosnál nagyobb odafigyeléssel végezni. Ez különösen igaz az úgynevezett tisztítómosás lefutatásával kapcsolatban. A mosógéphez hasonlóan, a mosogatógép esetében is javasolt – a használat gyakoriságával arányos időközönként – lefuttatni egy magasabb hőfokon elindított programot.

Ilyenkor érdemes kifejezetten a mosogatógépekhez gyártott, speciális tisztítószert használni. Ez azért fontos, mert egy rosszul megválasztott tisztítószer megrongálhatja a mosogatógépben található – különböző anyagból, például gumiból és fémből készült – alkatrészeket, ami komoly meghibásodáshoz, például korrózió kialakulásához, a későbbiekben alkatrész cseréjéhez vezethet. Ha speciális folyadékot használunk, akkor érdemes a készülék márkájával megegyező, vagy ahhoz ajánlott mosogatógép-tisztító folyadékot vásárolni.

Tipp! Tekintettel arra, hogy a mosogatógép az elindulás után először alaposan kiszivattyúzza a korábbról benne maradt folyadékot, a tisztítószert ne öntsük bele indítás előtt a készülék belsejébe, mert azonnal kiürül, mielőtt még kifejtené áldásos hatását. Vagy használjunk szilárd (por vagy tabletta) tisztítószert a később nyíló mosógatószer-adagolóba, vagy olyan folyékony tisztítószert alkalmazzunk, amelyet az evőeszköz-tartóba fejjel lefelé elhelyezve csak később, felmelegedő víz hatására nyílik majd ki!

Tartályok feltöltése Korábbi, a mosogatógép helyes használatával kapcsolatos bejegyzésünkben már részleteztük, hogy a reklámokban hirdetetett 5 az 1-ben tabletták helyett, a hozzávalókat (só, öblítő, mosogatószer, vízkőoldó) érdemesebb külön-külön, a megfelelő tartályba adagolva használni. Akkor járunk a legjobban, ha a mosogatógép karbantartásával kapcsolatos teendők közé beillesztjük a tartályok feltöltését is, így biztosak lehetünk benne, hogy a makulátlan mosogatáshoz szükséges komponensek rendszeresen és megfelelő mennyiségben kerülnek a készülékbe.

Fontos a rendszeres karbantartás!

shutterstock_74835535Hogy milyen időközönként érdemes megismételni a mosogatógép karbantartásával kapcsolatos teendőket, az leginkább a készülék használatának gyakoriságától és a használt tisztítószerek és adalékanyagok mennyiségétől, minőségétől függ. Minél gyakrabban és minél szennyezettebb edényeket és egyéb konyhai eszközöket mosogatunk, annál gyakrabban szükséges a fenti műveletet megismételnünk.

Éppen ezért érdemes lesz regisztrálni a Business Box hamarosan induló, ingyenes szolgáltatására, a Karbantartás-értesítőre. A készüléke típusához és sajátosságaihoz, valamint a használat gyakoriságához igazodva kiküldött értesítő segíthet abban, hogy ne feledkezzünk meg arról, mikor esedékes a szivattyú és a csövek állapotának ellenőrzése, vagy a többi, készüléke karbantartásával kapcsolatos teendő. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülhessen ingyenes szolgáltatásunk indulásáról!

 

[mc4wp_form id=”3076″]

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post