3+1 tipp a szerelőtől, hogy ne nézzen ki így a mosógépe!

/ június 18, 2014/ Karbantartás, mosógép, Szerelő, Szerviz, Sztori

Régóta szajkózzuk, hogy a háztartások jelentős része egyáltalán nem törődik a mosógép karbantartásával és ez a hanyagság hosszú távon megbosszulja magát. Azt is számtalanszor leírtuk már, hogy kevesebb mosószer is elég, abból is csak a folyékony állagút érdemes használni rendszeresen, a port csak alkalomadtán. Hogy olvasóink is lássák, nem csak a levegőbe beszélünk, megmutatunk néhány elrettentő – egyik szervizpartnerünk műhelyéből „kiszivárgott” – felvételt, amelyek egy mosóporral túladagolt, darabjaira szedett készülékről készültek. Természetesen azt is eláruljuk, hogyan kerülheti el, hogy az Ön készüléke is így végezze. Íme 3+1 tipp a szerelőtől.

A szervizpartnereink szerelői számtalan olyan esettel találkoznak, amikor a helytelen felhasználói magatartás miatt hibásodik meg a mosógép. Kérésünkre 3+1 tipp formájában adták át javaslataikat.

Tipp #1: Feleannyi mosószer is elég!

Nagyon sokan ész nélkül öntik a mosógépükbe a mosószert, mert azt gondolják, ha többet beletesznek, tisztábbak lesznek a ruhák” – panaszolják gyakran szervizpartnereink. Ők azok, akik nap mint nap találkoznak a tisztítószerek túladagolása miatt meghibásodott, borzalmas állapotban lévő készülékekkel.

Sok ügyfélpanaszt okoz, hogy a túladagolás miatti meghibásodásokat egyre ritkábban javítják meg a szervizek a garanciában, hiszen a túladagolás nem a gyártó felelőssége. Első blikkre talán logikusnak tűnik, hogy a koszosabb ruhákhoz több mosószer kell. Ahogy a mellékelt képekről is látszik, ez tévedés. A mai mosógépek már csak annyi vizet szívnak be, amennyi vizet a ruhák fel is vesznek. A mosószer mennyisége szinte kizárólag a ruha mennyiségétől és minőségétől függ, nem a szennyezettségtől. Határozottan állítjuk, hogy egy presszókávényi mosószer bőven elegendő. Ennél több tisztítószertől – ha folyamatosan túladagoljuk a mosószert – a mosógép és a ruháink is bebüdösödnek. A kimosott ruhákból is áradó kellemetlen szagot az okozza, hogy a mosógép a folyamatos lerakódásoktól elszappanosodik. Ez, amellett, hogy szürke és barna foltokat okoz a világos ruhákon, a penészgombák és az abban megtelepedő baktériumok elszaporodását eredményezi.

Tipp #2: Havi egy tisztítómosás

A mosógép karbantartásának egyik legegyszerűbb eleme a tisztítómosás. Ha havonta legalább egyszer, ruhák nélkül lefuttatunk egy karbantartó, ennek hiányában egy 95 fokos programot, akkor már sokat tettünk készülékünk állapotának megóvása érdekében.

A karbantartó mosás lényege, hogy:

  • segít eltávolítani az esetlegesen túladagolt mosószer-lerakódásokat,
  • hozzájárul ahhoz, hogy évekre távol tartsuk a szerelőt,
  • új alkatrészekre sem kell költenünk egy darabig.

(A legjobb megoldás, ha a programok között találunk karbantartó programot, mert az több vízzel mos, így a dob és dobcsillag mélyebben merül a vízbe, azaz tisztább lesz.)

Tipp #3: Felejtse el a mosóport!

Sokan még mindig a mosóport részesítik előnyben a folyékony mosószerrel szemben. A döntés hátterének egészen prózai oka van: a mosópor olcsóbb. Ez igaz is, egészen addig a pontig, amíg nem használunk háromszor annyit, amennyire szükség volna, vagy el nem romlik a készülék. A túladagolt mosópor ugyanis – mivel egy része nem oldódik föl a kevés vízben – néhány hónap alatt vastagon lerakódik a készülék alkatrészein.

Ahogy a fotókon is látszik, ezek a lerakódások akár teljesen működésképtelenné tehetnek egy mosógépet. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy a por állagú helyett kizárólag folyékony mosószert használjon, mert az könnyeben feloldódik a vízben. Mosóport alkalomszerűen, kifejezetten a fehéríteni való ruhaneműre ajánljuk, szintén nagyon keveset adagolva a mosószer-tartóba.

+1: Nem kell annyi öblítő!

A mosógépszerelők javaslatai között 3+1 fontos tipp is szerepel arról, hogy kímélhetjük felelős használattal a mosógépet.

Ahogy a mosószerre, az öblítőre is igaz, hogy érdemes abból sokkal levesebb használni! A legtöbb szakember szerint, ha valaki folyékony mosószerrel tisztítja a ruháit, egyenesen értelmetlen öblítőre költeni. Ha ennek ellenére mégis frissességét „garantáló” öblítőt adagol a mosáshoz, akkor azt feltétlenül hígítva és nagyon kis mennyiségben tegye.

Bízzon hétéves szerviz-tapasztalatunkban! A megfelelően adagolt mosószerrel és rendszeresen karbantartott mosógéppel mosott ruhák akkor is illatosak lesznek, ha sohasem használ öblítőt. Ha mégis úgy érezné, hogy elkelne az öblítő, akkor a készüléknek karbantartásra, például egy alapos tisztítómosásra van szüksége!

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

06 (30) 333 BBOX

Figyelem!

A mosógép állagmegóvásán túl a kiterjesztett garancia szolgáltatás igénybevételével biztosíthatjuk, hogy a mosógép élettartama minél hosszabb legyen.