4 tipp a szerelőtől, hogy ne nézzen ki így a mosógépe!

/ június 18, 2014/ Karbantartás, mosógép, Szerelő, Szerviz, Sztori

Olvasási idő: 3 perc

SN851629-1Régóta szajkózzuk, hogy a háztartások jelentős része egyáltalán nem törődik a mosógép karbantartásával és ez a hanyagság hosszú távon megbosszulja magát. Azt is számtalanszor leírtuk már, hogy kevesebb mosószer is elég, abból is csak a folyékony állagút érdemes használni rendszeresen, a port csak alkalomadtán. Hogy olvasóink is lássák, nem csak a levegőbe beszélünk, megmutatunk néhány elrettentő – egyik szervizpartnerünk műhelyéből „kiszivárgott” – felvételt, amelyek egy mosóporral túladagolt, darabjaira szedett készülékről készültek. Természetesen azt is eláruljuk, hogyan kerülheti el, hogy az Ön készüléke is így végezze.

Feleannyi mosószer is elég!

Nagyon sokan ész nélkül öntik a mosógépükbe a mosószert, mert azt gondolják, ha többet beletesznek, tisztábbak lesznek a ruhák” – panaszolják gyakran szervizpartnereink, akik nap mint nap találkoznak a tisztítószerek túladagolása miatt meghibásodott, borzalmas állapotban lévő készülékekkel. Sok ügyfélpanaszt okoz, hogy a túladagolás miatti meghibásodásokat egyre ritkábban javítják meg a szervizek a garanciában, hiszen a túladagolás nem a gyártó felelőssége. Első blikkre talán logikusnak tűnik, hogy a koszosabb ruhákhoz több mosószer kell, de ez – ahogy a mellékelt képekről is látszik – egy tévedés. Mivel a mai mosógépek már csak annyi vizet szívnak be, amennyi vizet a ruhák fel is vesznek, a mosószer mennyisége szinte kizárólag a ruha mennyiségétől és minőségétől függ, nem a szennyezettségtől. Határozottan állítjuk, hogy egy presszókávényi mosószer bőven elegendő, ennél több tisztítószertől – ha folyamatosan túladagoljuk a mosószert – a mosógép és a ruháink is bebüdösödnek. A kimosott ruhákból is áradó kellemetlen szagot az okozza, hogy a mosógép a folyamatos lerakódásoktól elszappanosodik, ami amellett, hogy szürke és barna foltokat okoz a világos ruhákon, a penészgombák és az abban megtelepedő baktériumok elszaporodását eredményezi.

Havi egy tisztítómosás

A mosógép karbantartásának egyik legegyszerűbb eleme a tisztítómosás. Ha havonta legalább egyszer, ruhák nélkül lefuttatunk egy karbantartó, ennek hiányában egy 95 fokos programot, akkor már sokat tettünk készülékünk állapotának megóvása érdekében. A karbantartó mosás segít eltávolítani az esetlegesen túladagolt mosószerlerakódásokat és hozzájárul ahhoz, hogy évekre távol tartsuk a szerelőt, és új alkatrészekre sem kell költenünk egy darabig. (A legjobb megoldás, ha a programok között találunk karbantartó programot, mert az több vízzel mos, így a dob és dobcsillag mélyebben merül a vízbe, azaz tisztább lesz.)

Felejtse el a mosóport!

Sokan még mindig a mosóport részesítik előnyben a folyékony mosószerrel szemben. A döntés hátterének egészen prózai oka van: a mosópor olcsóbb. Ez igaz is, egészen addig a pontig, amíg nem használunk háromszor annyit, amennyire szükség volna, vagy el nem romlik a készülék…  A túladagolt mosópor ugyanis – mivel egy része nem oldódik föl a kevés vízben – néhány hónap alatt vastagon lerakódik a készülék alkatrészein. Ahogy a fotókon is látszik, ezek a lerakódások akár teljesen működésképtelenné tehetnek egy mosógépet, ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy a por állagú helyett kizárólag folyékony mosószert használjon, mert az könnyeben feloldódik a vízben. Mosóport alkalomszerűen, kifejezetten a fehéríteni való ruhaneműre ajánljuk, szintén nagyon keveset adagolva a mosószertartóba.

Nem kell annyi öblítő!

SN851628-1Ahogy a mosószerre, az öblítőre is igaz, hogy érdemes abból sokkal levesebb használni! A legtöbb szakember szerint – ha valaki folyékony mosószerrel tisztítja a ruháit – egyenesen értelmetlen öblítőre költeni. Ha ennek ellenére mégis az „óceán/fenyőerdő/narancsliget, stb. frissességét garantáló” öblítőt adagol a mosáshoz, akkor azt feltétlenül hígítva és nagyon kis mennyiségben tegye. Bízzon hétéves szerviz-tapasztalatunkban és higgye el nekünk, hogy a megfelelően adagolt mosószerrel és rendszeresen karbantartott mosógéppel mosott ruhák akkor is illatosak lesznek, ha sohasem használ öblítőt. Ha mégis úgy érezné, hogy elkelne az öblítő, akkor kezdjen arra gyanakodni, hogy a készüléknek karbantartásra, például egy alapos tisztítómosásra volna szüksége!

 

További információ:

[email protected]

06 (30) 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post