Végzetes hibát okozhat a mosószer túladagolása

/ július 16, 2014/ Javítási asszisztencia, Karbantartás, mosógép

Olvasási idő: 2 perc

shutterstock_178477610Egy presszókávényi is elég lenne egy adag ruha mosásához, de a legtöbb háztartásban még mindig túlzásba viszik a mosószer és az öblítő adagolását. Pedig ez rövid- és hosszútávon is végzetes következményekkel járhat – a mosógépünk számára.

Számos alkalommal írtunk már arról, hogy a hosszú időn keresztül túladagolt mosószer milyen károkat okozhat a mosógépben. Ezek a meghibásodások (például bebüdösödő ruhák, penészedés) csak a – korábbi bejegyzéseinkben már többször említett – tisztítómosással, valamint a mosószer helyes adagolásával előzhetőek meg.

A mai, modern mosógépek egyre kevesebb vizet használnak egy-egy mosási ciklusban, ezért azt javasoljuk, hogy a szokásosnál eleve kevesebb mosószert adagoljunk. Így nem csupán a meghibásodás következtében felmerülő szervizköltséget, de a túladagolt mosószer árát is megtakaríthatjuk. Ha nem fordítunk megfelelő figyelmet a mosószer-adagolásra, akkor a mosógép belseje fokozatosan elszappanosodik, a lerakódások pedig egyes alapvető alkatrészek (pl. dobcsillag) korróziójához, később töréséhez vezethetnek. Ezeknek az alkatrészeknek a meghibásodása sajnos nagyon gyakori és végezetes következményekkel jár. Csak ritkán és akkor is nagyon drágán javítható, így legtöbbször a teljes mosógép kicserélése a „leggazdaságosabb” megoldás. Ráadásul a túladagolás következményeiért a gyártók és a kiterjesztett garanciát vállaló szolgáltatók sem vonhatóak felelősségre.

Miért is nem figyelünk jobban?

A mai modern készülékek a bepakolt ruhák súlyával arányos mennyiségű vizet használnak. Ezt azonban csak kevesen veszik figyelembe a mosószer adagolásánál. Ez azért baj, mert a túladagolt mosószer egy része nem oldódik fel a kevés vízben, hanem lerakódik a mosógépben, és tönkreteszi az abban található fontos alkatrészeket. Ebből következik, hogy az előre adagolt kapszulák használata sem mindig jó megoldás, hiszen azok nem „tudhatjták”, hogy csak fél töltettel mosunk, mert másnap szeretnénk felvenni a kedvenc ingünket, szoknyánkat.

Ilyen, a mosószer túladagolása miatt veszélyeztetett alkatrész a dobcsillag is, amely a mosógép legfontosabb tartozékát, a dobot rögzíti a tengelyhez. A tengely és az azt rögzítő dobcsillag a mosások alkalmával folyamatos terhelésnek van kitéve, hiszen a ruhákkal megpakolt dob oda-vissza forog. Amikor ez az alkatrész eltörik, a dob leszakad. Ha ez centrifugálás közben történik, alig marad használható alkatrész a készülékben. Ráadásul a mai mosógépek jelentős része csak a „teljes mosóegység” cseréjével javítható, amelynek ára egy új mosógépével vetekszik.

shutterstock_194451815A túladagolt mosószerhez hasonlóan a túl sok öblítő is komoly károkat okozhat a mosógépben. Nem véletlen, hogy a szakemberek egy jó része egyenesen értelmetlennek tartja az öblítő használatát. Ahogy arról már korábban is írtunk: a megfelelően adagolt mosószerrel és rendszeresen karbantartott, belül tiszta mosógéppel mosott ruhák akkor is illatosak lesznek, ha sohasem használ öblítőt.

Ha tehát nem szeretné rövid úton tönkrevágni mosógépét, akkor az alábbi 5 szabályt érdemes betartani:

  1. Egy teli programhoz maximum egy presszókávényi mosószert adagoljunk!
  2. Kevesebb ruhához, még kevesebb mosószer adagoljunk!
  3. Ha – a kemény víz miatt – vízlágyítót (pl. Calgont) is használunk, mosószerből annyival kevesebbet tegyünk bele.
  4. Ne használjunk öblítőt! Ha mégis, ne felejtsük el a hígítást és abból is nagyon keveset!
  5. Futtasson le havi egy tisztítómosást – kereskedelemben kapható mosógéptisztító folyadékkal! Szerintünk a legjobb a kétkomponensű mosógéptisztító.

 

További információ:

[email protected]

06 (30) 333 BBOX

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post