7 tipp a szakértőtől, hogy valóban tovább éljen a mosógép (2. rész)

/ július 29, 2014/ Karbantartás

Sajnos sokan bedőlnek annak a téves üzenetnek, hogy a mosógép csak a drága adalékanyagoktól működhet sokáig és megbízhatóan, a ruhák csak a különleges aromával feljavított öblítő és mosószer hozzáadásával lesznek illatosak és tiszták. Pedig a „fantasztikus eredményt” ígérő vegyszerek helyett elég, ha betartunk néhány egyszerű szabályt.

A szakember tanácsát mindig érdemes megfogadni, ha a mosógép élettartamának maximalizálása a cél. A rendszeres karbantartás és a felelős használat az alapja mindennek.

A mosógép élettartamát támogató tippek a szakembertől

Ezekből a szabályokból hármat már megosztottunk olvasóinkkal előző bejegyzésünkben. Ebből kiderült, hogy kevesebb és folyékony állagú mosószert érdemes adagolni egy-egy mosáshoz. Ha készülékünket hosszú ideig és meghibásodás nélkül szeretnénk használni, további fontos szabály, hogy havonta egy tisztítómosást lefutassunk. Következzen további négy tipp, hogy valóban tovább éljen a mosógép!

A mosógép érdekében: felejtsük el az öblítőt!

Manapság egy öblítő nem elég, ha illatos, már-már alapvető elvárás, hogy legyen romantikus, érzéki, de legalábbis csábító. Ezzel szemben hét év tapasztalattal és 7000 megjavított készülékkel a hátunk mögött, határozottan állítjuk, hogy az a legjobb, ha nincs. Ezen az állításon talán még a sokat látott, rutinos háziasszonyok is megütköznek, pedig – ahogy azt korábbi bejegyzéseinkben már részleteztük – ha valaki rendszeresen karbantartja készülékét és megfelelő mennyiségű mosószert adagol a ruhákhoz, akkor a ruhák öblítő nélkül is illatosak lesznek. A túl sok öblítő csak a mosások után visszamaradt lerakódást tetézi, aminek az eredménye éppen ellentétes az öblítő-használat céljával: a ruhák egy idő után bebüdösödnek, mosást követően is kellemetlen illatot árasztanak.

Tartsuk szárazon a mosógép külsejét!

A mosógép csak belülről bírja a vizet, a külsejét szárazon kell tartani, különben az menthetetlenül berozsdásodik. Sokan nem foglalkoznak vele, ha a készülékre fröcsköl a víz a zuhanyzóból, ami elég nagy hiba. Nem szabad félvállról venni ezt a problémát és érdemes mérlegelni, hogy egy zuhanyfüggöny sokkal olcsóbb, mint egy új mosógép. Sajnos számos példát láttunk már arra, hogy valaki ezt nem mérte fel jól…

Havonta egyszer tisztítsuk meg a szűrőt!

A mosógép szűrőjének funkciója, hogy a mosás során előkerülő kisebb tárgyakat „elkapja”, megakadályozva, hogy azok a szivattyúig eljutva komolyabb kárt tegyenek a készülékben. Ebből következik, hogy a szűrő tulajdonképpen egy idegentest-csapda, amelyből bizonyos időközönként el kell távolítani az ott felhalmozódó, szilárd halmazállapotú szennyeződést. Ez azért fontos, mert egy idő után a sok kis tárgy akadályozhatja a szivattyú rendeltetésszerű működését. Az eltömődött szűrő ugyanis már nem tudja megtartani a szöszöket, idegen tárgyakat melyek a szivattyúba jutva tönkretehetik azt, ezért azt rendszeresen ki kell tisztítani. Egy korábbi bejegyzésünkből az is kiderül, hogyan.

A rendszeres karbantartás

A mosógép karbantartásának egyik lépcsőfoka a rendszeres, havi szintű tisztítómosás, amit kétkomponensű mosógéptisztító folyadékkal végezzünk el. Felejtsük el az ecetet, mert szétmarja a műanyag alkatrészeket, gumitömítéseket,

Ha erre a néhány egyszerű szabályra következetesen odafigyelünk, máris sokat tettünk annak érdekében, hogy mosógépünk hosszú ideig, meghibásodás nélkül, megbízhatóan üzemeljen. A hangsúly minden, a karbantartással kapcsolatos teendők esetében a rendszerességen van. Érdemes tehát ügyelni arra, hogy a szűrőtisztítás és a tisztítómosás havonta legalább egyszer beleférjen a napi rutinba.

A készülékbiztosítás megkötésével biztonságban tudhatjuk ugyan a mosógépünket, de a kiterjesztett garancia sem helyettesíti a felelős felhasználói magatartást.

Következő bejegyzésünkben egy igazi kánikulához illő témával foglalkozunk. Azt kérdeztük szervizpartnereinktől, mit tehetünk annak érdekében, hogy a hűtő ne a legnagyobb melegben mondja be az unalmast. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön legfrissebb, hasznos tippeket, tanácsokat tartalmazó bejegyzéseinkről.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

06 (30) 333 2269

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk