Elugrál a mosógép? – Vigyázzon, mert könnyen baj lehet belőle!

/ augusztus 25, 2014/ Karbantartás

Ön is azok közé tartozik, akik mosásról mosásra rezignált arckifejezéssel veszik tudomásul, hogy a program végére a mosógép az eredeti helyéről elmozdulva, kis híján elhagyta a fürdőszobát? Ha a válasz igen, akkor mindenképpen érdemes továbbolvasnia, mert az idegesítő jelenség komoly következményekkel is járhat.A mosásról mosásra „elugráló” mosógép számos alkatrész, például a lengéscsillapító, a csapágy, a tengely vagy a dob meghibásodásához vezethet.

Valószínűleg az Ön alsó szomszédja is egyetért azzal, hogy a fürdőszobájában centrifugálás közben egyenletes ritmusban ugráló mosógép helyzetén ideje lenne változtatni… Rá való tekintettel sem érdemes félvállról venni a problémát, de sajnos, a kellemetlen zajjal járó jelenség egy zsörtölődő szomszédnál jóval komolyabb következményekkel is járhat.

Miért ugrál a mosógép?

Ha rendszeresen azt tapasztalja, hogy a mosógép valahol az ajtó és az eredeti helye között félúton végez a programmal, akkor az alábbi tényezők állhatnak a háttérben:

 • rosszul állították be a mosógép lábait, a mosógép nincs kiegyensúlyozva
 • nem vízszintes a talaj (ebben az esetben mindig abba az irányba fog elugrálni a mosógép, amerre lejt a talaj)
 • kevés ruha van a készülékben
 • elgörbült a tengely
 • a mosás közé került egy sok nedvességet felszívó, ezért nehéz ruha (pl. több műszálas ruha mellé bekerült egy nagyobb pamut-törölköző vagy ágynemű)

A mosógép ugrálásának következményei

Ha egy készülék centrifugálás közben (a jól ismert, rendkívül idegesítő zaj kíséretében) rendszeresen elmozdul a helyéről az a nyugalmunk mellett, a mosógép rendeltetésszerű működését is megzavarhatja.

Egy rendszeresen elugráló készülék számos alkatrész meghibásodásához vezethet, pl:

 •  lengéscsillapító,
 • csapágy,
 • tengely,
 • dob.

A „renitens” mosógépek számlájára írható az ügyfélszolgálatunkra beérkező hibabejelentések egy része is. Sokan keresik szakértő kollégáinkat azzal a problémával, hogy a vadonatúj mosógép nem hajlandó centrifugálni. Kevesen tudják, hogy ez a hiba az esetek egy részében a nem megfelelően összeválogatott ruhaneműk centrifugálásra vezethető vissza. A modern készülékek egy része ugyanis ilyen esetekben leállítja a centrifugálást, megelőzve az alkatrészek meghibásodását.

A készülékbiztosítás megkötése akár új készülékről van szó, akár a már használatban lévőről, tehermentesítheti a tulajdonost a szervizköltségek alól. A készülékbiztosítás és ezen belül a kiterjesztett garancia lehetőségeiről tájékozódjon a Fogalomtár című bejegyzésünkben.

Mi a teendő, ha ugrál a mosógép?

Érdemes ellenőrizni, hogy a készülék megfelelően van-e kiegyensúlyozva. Amennyiben beigazolódik a gyanú, és valóban ferdén áll a készülék, akkor próbáljuk meg vízszintes felületen elhelyezni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a lábak segítségével legalább a mosógépet próbáljuk meg vízszintesbe hozni.

 

Amikor csak tehetjük, pakoljunk a mosógép üstjébe legalább az előírt súlykorlát felének megfelelő ruhamennyiséget.

Amikor csak tehetjük, pakoljunk a gépbe legalább az előírt súlykorlát felének megfelelő ruhamennyiséget, ügyelve arra, hogy egy mosáshoz hasonló nedvszívó anyagokat válogasson össze:

 • pamuthoz pamutot,
 • műszálashoz műszálast.

Ha ezek után sem oldódik meg a probléma, akkor érdemes segítséget kérni ügyfélszolgálatunkon, ahol a részletes információk birtokában igyekszünk megoldást találni a problémára.

Munkaidőben a +36 30 281 6877-es hibabejelentő számunkon vagy a chat-en akár azonnal válaszolunk kérdéseire, de azokat a blogbejegyzések alatt, hozzászólás formájában is felteheti. Keresse a Facebook-on a Business Box-ot, ahol hétről hétre osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

+36 30 333 2269

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk

Kapcsolódó bejegyzések

https://www.businessbox.hu/blog/2014/07/7-tipp-szakertotol-hogy-valoban-tovabb-eljen-mosogep-1-resz/

https://www.businessbox.hu/blog/2014/07/7-tipp-szakertotol-hogy-valoban-tovabb-eljen-mosogep-2-resz/

https://www.businessbox.hu/blog/2014/07/vegzetes-hibat-okozhat-mososzer-tuladagolasa/

https://www.businessbox.hu/blog/2014/06/4-tipp-szerelotol-hogy-ne-nezzen-ki-igy-mosogepe/