No frost hűtőgép vagy hagyományos készülék?

/ szeptember 2, 2014/ Karbantartás

Új hűtő vásárlása előtt gyakran felmerül a kérdés: érdemes-e a manapság az egyre divatosabb, úgynevezett no frost technológiával felszerelt készülékre költenünk, vagy jobban járunk, ha inkább a hagyományos típust választjuk.A no frost hűtőgép leolvasztását ritkábban kell elvégezni, karbantartása és tisztítása kevésbé körülményes.

Milyen szempontokat kell mérlegelni a készülék megvásárlása előtt?

Ahogy minden háztartási gép és műszaki cikk vásárlása előtt, a hűtőgép esetében is érdemes első körben átgondolni a saját igényeinket és alaposan feltérképezni, hogy a készüléknek milyen körülmények között kell szolgálnia a kényelmünket.

Mielőtt górcső alá vesszük a no frost technológiával felszerelt készülékek előnyeit és hátrányait, javasoljuk, hogy hűtővásárlás előtt mindenképpen mérlegeljék az alábbi szempontokat. Néhány kérdés megválaszolását követően, az előnyök és hátrányok mérlegelésekor is egyszerűbb lesz a dolgunk, könnyebben tudunk dönteni.

 • Hány fő és milyen gyakran használja majd a készüléket?
 • Jellemzően milyen élelmiszereket fogunk abban tárolni?
 • Milyen a külső hőmérséklet a helyiségben, ahova a hűtő kerül?
 • Mennyire fontos szempont a villanyszámla?
 • Mennyi pénzt szánunk a vásárlásra?

A No frost hűtőgép előnyei

 • A no frost típusú hűtők leginkább kedvelt tulajdonsága, hogy a fagyasztóik kevésbé jegesednek. (A no frost tehát nem azt jelenti, hogy soha nem szükséges leengedni!)
 • A korábbi bejegyzésünkben már részletesen ismertetett, innovatív technológia eredményeként nem képződik jégréteg a készülék falán, ennek köszönhetően az élelmiszerek tárolása jóval higiénikusabb körülmények között történik.
 • Ha valaki nem gondoskodik egy hagyományos készülék rendszeres karbantartásáról, a mélyhűtő falára lerakódó jégrétegben a kellemetlen szagok mellett, a baktériumok és a penész is megtelepedhetnek.
 • Ez a veszély, egy no frost típusú hűtő esetén ritkábban  fordul elő, tekintettel arra, hogy nem képződik jégréteg.
 • A no frost hűtőt ritkábban kell leolvasztani, annak karbantartása tisztítása kevésbé körülményes. További fontos előny, hogy a levegő-keringetésnek köszönhetően nem csak a mélyhűtőben, de a normál hűtőtérben tárolt élelmiszerek is rövidebb idő alatt hűlnek le (ami egy tikkasztó nyári napon, nem egy utolsó szempont…).

A hagyományos hűtőgép előnyei

Manapság a legtöbb helyről azt halljuk, hogy hagyományos hűtőt már nem is nagyon érdemes vásárolni. A felsorolt kényelmi és higiéniai szempontok figyelembevételével ez nem is hangzik butaságnak. Ennek ellenére vannak bizonyos információk, amelyek a no frost hűtőkről zengett dicshimnuszok közepette bizony elsikkadnak.

 • Ilyen nem elhanyagolható szempont például, hogy a no frost hűtők nemcsak a vásárlás pillanatában kerülnek többe: a kényelem ára a villanyszámlákon is megmutatkozik, ugyanis az innovatív technológia működéséhez jelentősen több energiára van szükség.
 • Energiafogyasztási szempontból tehát a hagyományos technológia a nyerő! (Figyelemmel arra, hogy a háztartásunkban a gyakran nyitogatott hűtő az egyik legnagyobb áramfogyasztó ez egyáltalán nem elhanyagolható szempont.)
 • A páralecsapódás elkerülése érdekében kialakított – a nedvességtől szinte teljesen mentes – no frost technológia további hátránya, hogy a készülékben tárolt zöldségek és gyümölcsök a száraz levegő hatására sokkal gyorsabban megfonnyadnak.
 • Amennyiben szeretnénk azokat frissen tartani, mindenképpen gondoskodunk kell arról, hogy azokat zárt dobozokban tároljuk.
 • Általánosságban elmondhatjuk, hogy a hagyományos hűtőkben tovább maradnak frissek a nedvességet tartalmazó élelmiszerek, mint a szárazabb levegőjű no frost készülékekben.

A páralecsapódás elkerülése érdekében kialakított – a nedvességtől szinte teljesen mentes – no frost technológiás hűtőgép további hátránya, hogy a készülékben tárolt zöldségek és gyümölcsök a száraz levegő hatására sokkal gyorsabban megfonnyadnak.Fentiekből is látszik, hogy egy készülék vásárlásakor nagyon sok szempontot kell mérlegelni. Ha bizonytalan, munkaidőben a +36 30 281 6877-es telefonszámon vagy a chaten akár azonnal segítünk a döntésben. Kérdéseit a blogbejegyzések alatt, hozzászólás formájában is felteheti. Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol hétről hétre osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek vásárlásával, karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

+36 30 333 2269

Business Box – Ön vásárol, mi gondoskodunk

Kapcsolódó bejegyzések:

https://www.businessbox.hu/blog/2014/08/05/nem-birja-huto-kanikulat-utana-jartunk-hogy-mi-az-oka/

https://www.businessbox.hu/blog/2014/07/3-ok-amiert-erdemes-uj-hutot-vasarolnia/

https://www.businessbox.hu/blog/2014/02/nem-hut-huto-ez-allhat-rejtelyes-meghibasodas-hattereben/