Mosószer-használati kisokos – így válassza ki a tisztítószereket!

/ szeptember 17, 2014/ Mosás, mosógép

Folyékony vagy por alapú? Prémium kategóriás vagy jó lesz az olcsó is? Mit mivel? Mit mivel ne? Hány fokon? Kétszer annyi kéne, vagy a fele is elég? Bizony, a mosószer használata egyáltalán nem olyan egyszerű feladvány. Legalábbis, ha valóban tiszta és illatos ruhákat szeretnénk kivenni a gépből és magát a mosógépet is meg szeretnénk kímélni. A bevásárlóközpontokban, drogériákban felsorakozó kínálatot elnézve, egyáltalán nincs könnyű helyzetben az a vásárló, aki tapasztalat hiányában próbálja kiválasztani a mosáshoz megfelelő mosószert. Ilyenkor sokan a reklámokra vagy a megérzéseikre hagyatkoznak. Nekik azt javasoljuk, inkább olvassanak tovább és fogadják meg az alábbi, mosószer-használattal kapcsolatos tanácsainkat, hiszen ami rövidtávon olcsónak tűnik, annak sokszor hosszabb távon fizetjük meg az árát.

A mosószer kiválasztását többek között a szennyes ruha alapanyaga is meghatározza

A témában jártas szakértőink egyöntetű véleménye, hogy minden esetben a ruhák színéhez is és anyagához is illeszteni kell a mosószert. Ebből következik, hogy a ruhákat szét kell válogatni. Tehát nem elég, ha csak színek szerint csoportosítunk: a kényes vagy speciális (például selyemből, gyapjúból, vagy légáteresztő) anyagból készült darabokat is érdemes külön szortírozni. Ha ezen túl vagyunk, akkor az alábbi szabályok szerint válasszunk mosószert.

A mosószerek kiválasztásánál vegye figyelembe a mosni kívánt ruha alapanyagát, a mosás hőfokát és természetesen a mosáshoz használandó mosószer mennyiségét.

Fehér ruhákhoz használható mosószer

A fehér pamutból készült darabokhoz (ingekhez, terítőkhöz, ágyneműkhöz), fehérítő szemcséket is tartalmazó mosóport, például eredeti Arielt, Persilt vagy OMO-t használjunk! Talán ez az egy kivétel, ahol hatékonyabb por alapú szert választanunk, minden más esetben az adott ruha anyagához és színéhez való folyékony mosószer az optimális választás, ha a ruhát és a mosógépet is hosszú távon kímélni szeretnénk. (Egy korábbi bejegyzésünkben azt is elolvashatja, hogy miért.) A mosási eredmény sokkal inkább azon múlik, hogy elegendő időt hagyunk-e a mosószernek találkozni a szennyeződéssel, mintha a kelleténél több mosószert használnánk. Éppen ezért ne higgyünk a 20-30 perces express programoknak, ezek csak a téli/nyári ruhaneműk felfrissítésére alkalmasak, nem komoly szennyeződések tisztítására.

Mosószerek színes pamut alapanyagokhoz

Valószínűleg az Ön háztartásában is a színes, pamut ruhákból kerül a legtöbb a mosógépbe. Ebben a kupacban landol a legtöbb póló, a gyerek ruhája, a mackóalsó és a kedvenc ingjeink is. Mivel jellemzően az ilyen típusú darabokat használjuk a leggyakrabban, érdemes jó minőségű, kicsivel drágább, színes ruhákhoz való, folyékony mosószert vásárolnunk. Jó választás például a Persil, amelyet szakértőink is jó szívvel ajánlanak. A megfelelő hőfok kiválasztásánál az adott ruhanemű érzékenysége és szennyezettsége a mérvadó: pamutpólókat, ingeket és enyhén szennyezett zoknikat 30-40 fokos mosással kímélhetjük meg, az erősebben szennyezett és strapabíróbb ágyneműt, törölközőt vagy konyharuhát pedig legalább 60, de inkább 90 fokon moshatjuk.

Mit használhatunk gyapjú és selyem anyagokhoz?

Az egyik legnagyobb odafigyelést igénylő kategória a gyapjú. Erre a kupacra a megfelelő gyapjú-program mellett, (30 foknál többre semmiképpen se állítsuk be a készüléket) a mosószer kiválasztására különösen érdemes odafigyelni. Gyapjú ruhákhoz kifejezetten folyékony gyapjú mosószert használjunk. Javasoljuk a Perwoll-t, de ha nem szeretne túl sokat költeni, a DM vagy a Rossmann saját márkás termékeit is nyugodt szívvel a kosárba teheti: egy tavalyi, összehasonlító felmérésen mindkét termék kielégítően vizsgázott.

A mosószer adagolásával mindenképpen vigyázni kell, hiszen a túl sok mosószer és öblítő használata elszappanosítja a mosószer adagolót és a szűrőt is.

Bár az eltérő nedvszívó képesség miatt a gyapjút nem javasolt selyemből készült ruhákkal keverni, a gyapjú ruhákhoz hasonlóan ezeket is érdemes speciális mosószerrel és lehetőség szerint kézzel tisztítani. Szintén a drogériákban lehet kapni a kifejezetten kézmeleg vízben történő mosáshoz ajánlott speciális mosószereket. A Denkmit fresh sensation mosószer a selyemhez, vagy az ahhoz hasonló, szintetikus anyagok (viszkóz, elasztán, stretch, kevert szövet, légáteresztő sport- és szabadidő ruházat) tisztítására és ápolására is alkalmas.

Összefoglalva

Fontos, hogy ruháinkat ne csak szín, hanem az anyag minősége szerint is szétválogassuk és az adott ruhatípushoz (pamuthoz pamut, gyapjúhoz gyapjú mosószer, stb.) való mosószert használjunk. Ne feledje, a jó minőségű mosószerekből jóval kevesebb is elég a hatékony tisztításhoz (azaz a tiszta és illatos ruhákhoz), másrészt, ha mindig az adott ruhatípushoz való, speciális adalékanyagokat tartalmazó mosószert használunk a fehér ruháink fehérebbek, a színesek színtartóbbak és illatosabbak lesznek – ráadásul a mosógépünket sem kell olyan gyakran javítanunk vagy lecserélnünk.

A készülékbiztosítás szerződés kiterjesztett garancia esetében magában foglalja a javítási asszisztenciát is. Többek között ezért is megéri tájékozódni a vásárlói gondoskodás mibenlétéről.

Ha további, háztartási gépekkel, műszaki cikkekkel kapcsolatos tippjeinkre is kíváncsi, iratkozzon fel hírlevelünkre, vagy olvassa el kapcsolódó blogbejegyzéseinket. Kérdéseit munkaidőben a +36 30 281 6877 -es telefonszámon, valamint a chatszobában is felteheti, ahol akár azonnal válaszolunk azokra. Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol hétről hétre osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat.   

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

+36 30 333 2269

Business Box – Ön vásárol, mi gondoskodunk