3 praktika, amiről azt hiszi, hogy jót tesz a mosógépnek

/ szeptember 24, 2014/ Egyéb, mosógép

Olvasási idő: 4 perc

shutterstock_166831919Az interneten számtalan információ kering arról, hogy milyen praktikákkal lehet hatékonyan mosni. Sajnos a divatos tippek között sok olyan van, amelyik – a környezet- vagy éppen az egészségünk védelmére hivatkozva – félrevezető, vagy legalábbis nem tartja szem előtt az adalékanyagoktól mentes „csodaszerek” használatának lehetséges következményeit.

„Természetes, környezetkímélő, garantáltan hatékony”. Ígérik az  adalékanyagoktól mentes szereket  ajánló írások. Tény, hogy a mesterséges adalékanyagok nem tesznek jót a környezetnek, de az a tapasztalatunk, hogy ezek hiánya is okozhat kárt a ruháinknak, a mosógépünknek és – közvetve – a környezetünknek is. . Az ügyfélszolgálatunkra beérkező hibabejelentések egy része gyakran összefüggésbe hozható az olyan „csodaszerek” használatával, mint az ecet, a mosószóda, vagy a mosódió. A sok előny mellett, sajnos  hátulütői is vannak „nagyanyáink jól bevált módszereinek” és a mesterséges adalékanyagoktól mentes tisztítószereknek.

Ecet

Semmi kétség, egy jól felszerelt háztartás tartozéka az ecet. A saláták ízesítése mellett, hasznát vehetjük a takarítás során is: szagtalanít, fehérít és a tükrök, ablakok tisztításánál is remekül működik ez az „ősi szer”. Az azonban egy tévhit, hogy az ecet a mosásnál is bevethető, ezzel ne is nagyon próbálkozzunk, feltéve, hogy nem szeretnénk tönkretenni a mosógépünket. Az ecet rendszeres használata ugyanis hosszú távon károsítja a gumiból készült alkatrészeket, például az üstszájgumit. Amennyiben ez az alkatrész roncsolódik akkor a víz kifolyhat a gépből. Ezért is érdemes a hagyományos módszereknél maradni, és ruháinkat minőségi mosószerrel tisztítani.

Mosószóda, mosódió

A minőségi, adalékanyagokat is tartalmazó mosószereket sokan mosószódával, vagy mosódióval helyettesítik. Kétségetlen, hogy ezek a termékek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, de azt sajnos nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy kizárólag pozitív hatásai vannak.

Tény, hogy a mosószóda vagy a mosódió nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, ezáltal kifejezetten javíthatja azoknak az életminőségét, akik allergiásak ezekre a szerekre. Azonban ezek a ruhatisztításra egyébként alkalmas (és nem mellesleg a mosószerek vagy más tisztítószerek alapanyagaként is használatos) anyagok, rosszat is tehetnek a ruháinknak és a  mosógépünknek.  A természetes csodaszerek ugyanis nem tartalmaznak olyan adalékanyagokat és enzimeket amelyek megtartják a ruhák színét, fehérítik azokat, de hiányoznak belőlük a vízkő lerakódását akadályozó összetevők is. Ennek oka, hogy ezek a szerek  nem mosógéppel, és főleg nem a mai, modern mosógépekkel történő mosáshoz vannak kitalálva (Szép és jó, hogy a mosószódát már az ókori Egyiptomban is használták, de a mosógépet még nem ismerték). Ha rendszeresen és kizárólag ezekkel a szerekkel tisztítjuk a ruháinkat, akkor azok nagy valószínűséggel hamarabb elhasználódnak és a mosógép is hamarabb tönkremehet. Így ad absurdum több kárt okozunk a környezetünknek, mintha mesterséges tisztítószert használnánk, mert  gyakrabban kell új ruhát vennünk és nagy valószínűséggel a mosógépünket is gyakrabban kell javíttatnunk vagy lecserélnünk.

Kevesebb is elég

A környezetünknek egyébként nem azzal teszünk rosszat, hogy mesterséges mosószert használunk, hanem azzal, ha abból túl sokat adagolunk. Számos bejegyzésünkben írtunk már arról, hogy a mosószer túladagolása komoly károkat okozhat a mosógépünkben: ha több tisztítószert teszünk a koszos ruhák mellé, mint amennyi feltétlenül szükséges, a mosás közben fel nem használt (a víztakarékosan működő készülékekben a ruhákkal és a vízzel el nem elegyedő) tisztítószer részben a mosógépben okoz lerakódásokat, részben pedig vízzel együtt a csatornában köt ki. A túladagolás az, ami valóban környezetszennyező, ráadásul a ruháink sem lesznek tisztábbak és mindennek tetejébe még a mosógépünket is rövidebb, hosszabb idő alatt tönkrevágjuk.

shutterstock_146550599Összefoglalva: a mosógépeket mosószer használatát feltételezve tervezik és gyártják. Éppen ezért,ha használunk is adalékanyagoktól mentes csodaszereket, ne hagyjuk el teljesen a minőségi  mosószereket, viszont azokból is, csak mértékkel használjunk! Ha megfogadja tanácsainkat, ruhái tovább megőrzik eredeti színűket és tartásukat és a mosógépe így valóban tovább bírja majd.

Ha további, háztartási gépekkel, műszaki cikkekkel kapcsolatos tippjeinkre is kíváncsi, iratkozzon fel hírlevelünkre, vagy olvassa el kapcsolódó blogbejegyzéseinket. Kérdéseit munkaidőben a +36 30 281 6877 -es telefonszámon, valamint a chatszobában is felteheti, ahol akár azonnal válaszolunk azokra. Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol hétről hétre osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat.   

További információ:

[email protected]

+36 30 333 2269

Business Box – Ön vásárol, mi gondoskodunk

Kapcsolódó bejegyzések:

https://www.businessbox.hu/blog/2014/07/vegzetes-hibat-okozhat-mososzer-tuladagolasa/

https://www.businessbox.hu/blog/2014/07/7-tipp-szakertotol-hogy-valoban-tovabb-eljen-mosogep-1-resz/

https://www.businessbox.hu/blog/2014/07/7-tipp-szakertotol-hogy-valoban-tovabb-eljen-mosogep-2-resz/

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post