Házipraktikák, amikről azt hiszik, hogy jót tesz a mosógépnek

/ szeptember 24, 2014/ Oktató, Tanácsadás

Az interneten számtalan információ kering arról, hogy milyen praktikákkal lehet hatékonyan mosni. Sajnos a környezet-, vagy éppen az egészségünk védelmében divattá lett házipraktikák között sok olyan van, ami félrevezető. Vagy legalábbis nem tartja szem előtt az adalékanyagoktól mentes „csodaszerek” használatának lehetséges következményeit.

A házipraktikák sajnos sokkal több esetben ártanak, mint használnak a háztartási gépeknek. Tájékozódjon körültekintően, mielőtt a nagyi varázsreceptje alapján áll neki a nagymosásnak.

A mosógép élettartamát veszélyeztető házipraktikák

Ígérik az  adalékanyagoktól mentes szereket  ajánló írások. Tény, hogy a mesterséges adalékanyagok nem tesznek jót a környezetnek. A tapasztalatunk azonban az, hogy ezek hiánya is okozhat kárt a ruháinknak, a mosógépünknek és – közvetve – a környezetünknek is. Az ügyfélszolgálatunkra beérkező hibabejelentések egy része gyakran összefüggésbe hozható az olyan „csodaszerek” használatával, mint az ecet, a mosószóda, vagy a mosódió. A sok előny mellett, sajnos  hátulütői is vannak „nagyanyáink jól bevált módszereinek” és a mesterséges adalékanyagoktól mentes tisztítószereknek.

A háziprakitkák örökzöldje, a mindenható ecet

Semmi kétség, egy jól felszerelt háztartás tartozéka az ecet. A saláták ízesítése mellett, hasznát vehetjük a takarítás során is: szagtalanít, fehérít és a tükrök, ablakok tisztításánál is remekül működik ez az „ősi szer”. Az azonban egy tévhit, hogy az ecet a mosásnál is bevethető. Ezzel ne is nagyon próbálkozzunk, feltéve, hogy nem szeretnénk tönkretenni a mosógépünket. Az ecet rendszeres használata ugyanis hosszú távon károsítja a gumiból készült alkatrészeket, például az üstszájgumit. Amennyiben ez az alkatrész roncsolódik akkor a víz kifolyhat a gépből. Ezért is érdemes a hagyományos módszereknél maradni, és ruháinkat minőségi mosószerrel tisztítani.

A házipraktikák bajnokai: a mosószóda és a mosódió

A minőségi, adalékanyagokat is tartalmazó mosószereket sokan mosószódával, vagy mosódióval helyettesítik. Kétségtelen, hogy ezek a termékek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, de azt sajnos nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy kizárólag pozitív hatásai vannak.

Tény, hogy a mosószóda vagy a mosódió nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, ezáltal kifejezetten javíthatja azoknak az életminőségét, akik allergiásak ezekre a szerekre. Azonban ezek a ruhatisztításra egyébként alkalmas, a mosószerek vagy más tisztítószerek alapanyagaként is használatos anyagok, kárt okozhatnak a ruháinknak és a  mosógépünknek.  A természetes csodaszerek ugyanis nem tartalmaznak olyan adalékanyagokat, amelyek megtartják a ruhák színét, fehérítik azokat. Ugyanakkor hiányoznak belőlük a vízkő lerakódását akadályozó összetevők is.

Ennek oka, hogy ezek a szerek  nem mosógéppel, és főleg nem a mai, modern mosógépekkel történő mosáshoz vannak kitalálva. Ha rendszeresen és kizárólag ezekkel a szerekkel tisztítjuk a ruháinkat, akkor azok nagy valószínűséggel hamarabb elhasználódnak és a mosógép is hamarabb tönkremehet. Így ad absurdum több kárt okozunk a környezetünknek, mintha mesterséges tisztítószert használnánk. Gyakrabban kell új ruhát vennünk és nagy valószínűséggel a mosógépünket is gyakrabban kell javíttatnunk vagy lecserélnünk.

Kevesebb mosószer is elég

A környezetünknek egyébként nem azzal teszünk rosszat, hogy mesterséges mosószert használunk, hanem azzal, ha abból túl sokat adagolunk. Számos bejegyzésünkben írtunk már arról, hogy a mosószer túladagolása komoly károkat okozhat a mosógépünkben: ha több tisztítószert teszünk a koszos ruhák mellé, mint amennyi feltétlenül szükséges, a mosás közben fel nem használt (a víztakarékosan működő készülékekben a ruhákkal és a vízzel el nem elegyedő) tisztítószer részben a mosógépben okoz lerakódásokat, részben pedig vízzel együtt a csatornában köt ki. A túladagolás az, ami valóban környezetszennyező, ráadásul a ruháink sem lesznek tisztábbak és mindennek tetejébe még a mosógépünket is rövidebb, hosszabb idő alatt tönkretesszük.

A mosógépeket mosószer használatát feltételezve tervezik és gyártják. Éppen ezért,ha használunk is adalékanyagoktól mentes csodaszereket, ne hagyjuk el teljesen a minőségi  mosószereket, viszont azokból is, csak mértékkel használjunk! Ha megfogadja tanácsainkat, ruhái tovább megőrzik eredeti színüket és tartásukat és a mosógépe így valóban tovább bírja majd.

Ha további, háztartási gépekkel, műszaki cikkekkel kapcsolatos tippjeinkre is kíváncsi, iratkozzon fel hírlevelünkre, vagy olvassa el kapcsolódó blogbejegyzéseinket. Kérdéseit munkaidőben a +36 30 281 6877 -es telefonszámon, valamint a chatszobában is felteheti, ahol akár azonnal válaszolunk azokra. Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol hétről hétre osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat.   

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

+36 30 333 2269

Business Box – Ön vásárol, mi gondoskodunk