Mosószer-használati kisokos – így válassza ki a tisztítószereket! 2.

/ október 1, 2014/ Használati utasítás, Oktató

Olvasási idő: 3 perc

 

A folyékony mosószereket leginkább a finomabb textiliákhoz ajánljuk, mivel kevésbé roncsolják a szövetet.

Folyékony vagy por alapú? Prémium kategóriás vagy jó lesz az olcsó is? Mit mivel? Mit mivel ne? Hány fokon? Kétszer annyi kéne, vagy a fele is elég? Bizony, a mosószer használata egyáltalán nem olyan egyszerű feladvány. Legalábbis, ha valóban tiszta és illatos ruhákat szeretnénk kivenni a gépből és magát a mosógépet is meg szeretnénk kímélni.

Előző bejegyzésünkben arról írtunk, hogy milyen szempontok szerint érdemes szortírozni a koszos ruhákat és azokat milyen mosószerrel érdemes mosnunk. Nem mindegy azonban, hogy az adott kategóriához illeszkedő kupachoz mennyi és milyen minőségű tisztítószert adagolunk.

Mennyit?

A válasz röviden: kevesebbet. Ahogy arról korábbi bejegyzésünkben már részletesen írtunk: a mosószer túladagolása végezetes hibát okozhat a készülékben. Egy teljes adag ruhához (különösen a modern, víztakarékos készülékek esetében) egy presszókávényi mosószer is elég. Erről bővebben itt olvashat. Az öblítővel is hasonló a helyzet, de – egyes szakértők véleménye szerint – szinte felesleges is használni, sőt bizonyos darabok esetében egyenesen tilos: a gyapjúnak és a speciális sportruházatnak (pl.: GORE-TEX) kifejezetten rosszat tesz az öblítő, mert az megakadályozhatja, hogy átjárja a levegő. Ezekhez a darabokhoz a korábban már említett speciális mosógélt (pl. a Denkmit fresh sensation) érdemes használnia.

Mennyiért?

Ahogy a műszaki cikkekre és háztartási gépekre, a mosószerekre is igaz, hogy hosszabb távon a drágább olcsóbb. A silány minőségű mosószerek – kis túlzással – több kárt tesznek a ruhákban és a mosógépben, mint amennyi hasznuk van. Nem ritkán találkozunk olyan olcsó mosószerrel, amelybe a gyártó homokot kever! Ebből nyilván többet kell használnunk, ha a kívánt mosási eredményt szeretnénk elérni, viszont a homok hosszabb távon teljesen tönkreteszi a mosógépet. (Persze homok a gyerek ruhájából is kerülhet a gépbe. Erre mindenképpen érdemes fokozottan odafigyelni, és a játszótéri kalandozás után alaposan kirázni a homokos ruhadarabokat.)

Vásárláskor ne felejtsük el mérlegelni azt a fontos szempontot, hogy – bár egy kicsivel többet kell fizetnünk a pénztárnál a minőségi mosószerért – még mindig jobban járunk, mintha újból és újból le kell cserélnünk a mosásban tönkrement ingünket, blúzunkat vagy a mosógépünket… Legyen szó színes, vagy fehér pamutról, ne felejtsük el, hogy az ilyen anyagból készült ruhák több vizet vesznek fel. Éppen ezért ügyeljünk arra, hogy ezeket a ruhákat ne nagyon keverjük össze attól eltérő nedvszívó képességű anyagból készült darabokkal. Ellenkező esetben a kiegyensúlyozatlan terhelés következtében centrifugálás közben elugrálhat, leállhat, de akár el is romolhat a mosógép, ami hosszabb távon szintén veszélyes lehet a pénztárcánkra nézve.

Amennyiben ágyneműt, törölközőt, vagy fehér inget mos, a mosópor a hatékonyabb választás.

Összefoglalva: fontos, hogy ruháinkat ne csak szín, hanem az anyag minősége szerint is szétválogassuk és az adott ruhatípushoz (pamuthoz pamut, gyapjúhoz gyapjú mosószer, stb.) való mosószert használjunk. Ne feledje, a jó minőségű mosószerekből jóval kevesebb is elég a hatékony tisztításhoz (azaz a tiszta és illatos ruhákhoz), másrészt, ha mindig az adott ruhatípushoz való, speciális adalékanyagokat tartalmazó mosószert használunk a fehér ruháink fehérebbek, a színesek színtartóbbak és illatosabbak lesznek – ráadásul a mosógépünket sem kell olyan gyakran javítanunk vagy lecserélnünk.

Ha további, háztartási gépekkel, műszaki cikkekkel kapcsolatos tippjeinkre is kíváncsi, iratkozzon fel hírlevelünkre, vagy olvassa el kapcsolódó blogbejegyzéseinket. Kérdéseit munkaidőben a +36 30 281 6877 -es telefonszámon, valamint a chatszobában is felteheti, ahol akár azonnal válaszolunk azokra. Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol hétről hétre osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat.   

További információ:

[email protected]

+36 30 333 2269

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk

Kapcsolódó bejegyzések:

https://www.businessbox.hu/blog/2014/07/vegzetes-hibat-okozhat-mososzer-tuladagolasa/

https://www.businessbox.hu/blog/2014/07/7-tipp-szakertotol-hogy-valoban-tovabb-eljen-mosogep-1-resz/

https://www.businessbox.hu/blog/2014/07/7-tipp-szakertotol-hogy-valoban-tovabb-eljen-mosogep-2-resz/

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post