Mosószer kisokos – így válassza ki a tisztítószereket! 2.

/ október 1, 2014/ Használati utasítás, Oktató

Folyékony vagy por alapú mosószer? Prémium kategóriás vagy jó lesz az olcsó is? Mit mivel? Mit mivel ne? Hány fokon? Kétszer annyi kéne, vagy a fele is elég? Bizony, a mosószer használata egyáltalán nem olyan egyszerű feladvány. Legalábbis, ha valóban tiszta és illatos ruhákat szeretnénk kivenni a gépből és magát a mosógépet is meg szeretnénk kímélni.

A folyékony mosószer leginkább a finomabb textíliákhoz ajánlott, mivel kevésbé roncsolják a szövetet.

A mosószer használatának trükkjei

Előző bejegyzésünkben arról írtunk, hogy milyen szempontok szerint érdemes szortírozni a koszos ruhákat és azokat milyen mosószerrel érdemes mosnunk. Nem mindegy azonban, hogy az adott kategóriához illeszkedő kupachoz mennyi és milyen minőségű tisztítószert adagolunk.

Mennyi mosószer ajánlott

A válasz röviden: kevesebbet. Ahogy arról korábbi bejegyzésünkben már részletesen írtunk: a mosószer túladagolása végezetes hibát okozhat a készülékben. Egy teljes adag ruhához (különösen a modern, víztakarékos készülékek esetében) egy presszókávényi mosószer is elég. Erről bővebben itt olvashat. Az öblítővel is hasonló a helyzet, de – egyes szakértők véleménye szerint – szinte felesleges is használni, sőt bizonyos darabok esetében egyenesen tilos: a gyapjúnak és a speciális sportruházatnak (pl.: GORE-TEX) kifejezetten rosszat tesz az öblítő, mert az megakadályozhatja, hogy átjárja a levegő. Ezekhez a darabokhoz a korábban már említett speciális mosógélt (pl. a Denkmit fresh sensation) érdemes használnia.

Szempont-e a mosószer ára?

Ahogy a műszaki cikkekre és háztartási gépekre, a mosószerekre is igaz, hogy hosszabb távon a drágább olcsóbb. A silány minőségű mosószerek – kis túlzással – több kárt tesznek a ruhákban és a mosógépben, mint amennyi hasznuk van. Nem ritkán találkozunk olyan olcsó mosószerrel, amelybe a gyártó homokot kever! Ebből nyilván többet kell használnunk, ha a kívánt mosási eredményt szeretnénk elérni, viszont a homok hosszabb távon teljesen tönkreteszi a mosógépet. (Persze homok a gyerek ruhájából is kerülhet a gépbe. Erre mindenképpen érdemes fokozottan odafigyelni, és a játszótéri kalandozás után alaposan kirázni a homokos ruhadarabokat.)

Vásárláskor ne felejtsük el mérlegelni azt a fontos szempontot, hogy – bár egy kicsivel többet kell fizetnünk a pénztárnál a minőségi mosószerért – még mindig jobban járunk, mintha újból és újból le kell cserélnünk a mosásban tönkrement ingünket, blúzunkat vagy a mosógépünket… Legyen szó színes, vagy fehér pamutról, ne felejtsük el, hogy az ilyen anyagból készült ruhák több vizet vesznek fel. Éppen ezért ügyeljünk arra, hogy ezeket a ruhákat ne nagyon keverjük össze attól eltérő nedvszívó képességű anyagból készült darabokkal. Ellenkező esetben a kiegyensúlyozatlan terhelés következtében centrifugálás közben elugrálhat, leállhat, de akár el is romolhat a mosógép, ami hosszabb távon szintén veszélyes lehet a pénztárcánkra nézve.

Amennyiben ágyneműt, törölközőt, vagy fehér inget mos, a mosópor a hatékonyabb mosószer.

Összefoglalás

Fontos, hogy ruháinkat ne csak szín, hanem az anyag minősége szerint is szétválogassuk és az adott ruhatípushoz (pamuthoz pamut, gyapjúhoz gyapjú mosószer, stb.) való mosószert használjunk. Ne feledje, a jó minőségű mosószerekből jóval kevesebb is elég a hatékony tisztításhoz (azaz a tiszta és illatos ruhákhoz), másrészt, ha mindig az adott ruhatípushoz való, speciális adalékanyagokat tartalmazó mosószert használunk a fehér ruháink fehérebbek, a színesek színtartóbbak és illatosabbak lesznek – ráadásul a mosógépünket sem kell olyan gyakran javítanunk vagy lecserélnünk.

A körültekintő mosószerhasználattal a mosógép élettartama ideális tartományban marad. A rendeltetésszerű használat tehát sokat segít a mosógép állagmegóvásában. Kivédhetetlen vis majorok azonban akadhatnak, ezért az a leghasznosabba, ha a mosógép vásárlásakor, vagy a gyártói garancia lejárta előtt, javítási asszisztenciát is magába foglaló kiterjesztett garancia szolgáltatást veszünk igénybe készülékbiztosítás keretében.

Ha további, háztartási gépekkel, műszaki cikkekkel kapcsolatos tippjeinkre is kíváncsi, iratkozzon fel hírlevelünkre, vagy olvassa el kapcsolódó blogbejegyzéseinket. Kérdéseit munkaidőben a +36 30 281 6877 -es telefonszámon, valamint a chatszobában is felteheti, ahol akár azonnal válaszolunk azokra. Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol hétről hétre osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat.   

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

+36 30 333 2269

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk

Kapcsolódó bejegyzések:

https://www.businessbox.hu/blog/2014/07/7-tipp-szakertotol-hogy-valoban-tovabb-eljen-mosogep-1-resz/

https://www.businessbox.hu/blog/2014/07/7-tipp-szakertotol-hogy-valoban-tovabb-eljen-mosogep-2-resz/