3 dolog, ami tönkreteszi a mosógépet – ezeket ne mossa géppel

/ október 9, 2014/ Használati utasítás, mosógép

Olvasási idő: 3 perc

shutterstock_104976908Mindent bele! Vagy inkább mégse? Szakértőink egyöntetű véleménye szerint mindenképpen jobban jár, ha a fenti felszólítást inkább szurkolás közben, nem pedig a mosógép használatakor alkalmazza. Feltéve, hogy még sokáig szeretné használni a készüléket és nem az a célja, hogy záros határidőn belül tönkretegye azt.

A Business Box ügyfélszolgálatára beérkező, mosógépekkel kapcsolatos hibabejelentések egy részéről sokszor kiderül, hogy a problémát egy mosógépbe nem való tárgy okozta. Sok esetben egy véletlenül a szennyes közé keveredő fémtárgy (bicska, névjegykártya-tartó, aprópénz) akadályozza a rendeltetésszerű működést, de sajnos gyakran kiderül, hogy a tulajdonosok készakarva pakolták a mosógépbe a nem odavaló dolgokat. Sajnos van, aki gumicsizmáját, de van olyan is, aki a korcsolyáját is a mosógépben tisztította volna, nyilván azonnal tönkre is ment…

A mosógép ellensége, a melltartó

Az egyik leggyakrabban visszatérő problémaforrás a melltartó, különös tekintettel az úgynevezett merevítős melltartókra. A fémből készült „alkatrész”ugyanis mosás közben, a többi, vízzel megszívott és nehéz ruha között meghajolhat vagy kieshet. Amikor ez a kis fémdarab a dobon kívülre keveredik, pillanatok alatt tönkreteheti a mosógépet. Egy-egy ilyen javítás súlyos tízezrekbe kerülhet, nem szólva arról, hogy a melltartót is dobhatjuk a kukába. A nem merevítős melltartót is érdemes inkább kézzel, vagy jól zárható mosózsákban mosni, amely nem csak a gépet, de a kényes melltartót vagy harisnyát is megkíméli.

Szőnyeg

Bedobom, kipörgetem, kész is. Gondoljuk magunkban, amikor a nagytakarítás gyötrelemit a szőnyeg mosógépben történő tisztításával szeretnénk enyhíteni. Sajnos rossz hírünk van! Ez a megoldás nem valami jó ötlet, ugyanis a szőnyeg, vagy az ahhoz hasonló, nagyobb felületű textíliák (például kanapéhuzat) tisztítása nagyon rosszat tesz a mosógépnek. Ennek oka, hogy – ha sikerül is valahogy a mosógépbe gyömöszölni a szőnyegeket vagy az ülőgarnitúráról lefeszegetett huzatot – az ilyen darabok annyira megszívják magukat vízzel, hogy a mosógép nem, vagy csak nagyon komoly erőfeszítések árán tudja átforgatni a dobot. Ettől az erőlködéstől tönkremehet a motor, a csapágy és a tengely is, ami komoly, gyakran helyrehozhatatlan károkat tesz a mosógépben. Mind a szőnyeget, mind a kanapéhuzatot érdemes inkább a tisztítóba vinni. (A törölközőkhöz hasonló fürdőszobai szőnyegeket, kilépőket – ha nem túl nagyok – lehet mosógépben mosni, ha egyszerre csak egy db fér bele, akkor a centrifugát már ne használjuk, mert az egydarabos, kiegyenlítetlen centrifugálás szintén tönkreteheti a gépet!)

Iskolatáska, hátizsák

A közhiedelemmel ellentétben az iskolatáska mosógépben történő mosása nem annyira jó ötlet. Bármilyen kényelmes megoldásnak is tűnik csak bedobni a gyerek iskolatáskáját a készülékbe, sajnos ez sem a mosógép, sem pedig a hátizsák szempontjából nem jó megoldás. A legtöbb (főleg egy valamirevaló iskolatáska) sajátossága ugyanis, hogy azok különböző merevítőkkel és zipzárakkal vannak felszerelve. Ezek mosás közben a dob belsejét megsérthetik. A leesett és a dobon kívülre keveredett fém alkatrészek pedig – a melltartó merevítőjéhez hasonlóan – szintén meghibásodásokat okozhatnak a készülékben. Amellett, hogy a mosógépnek sem tesz jót, az iskolatáska vagy hátizsákshutterstock_214137634 is tönkre mehet: a kívülről nem látható merevítések szétmállhatnak, deformálódhatnak.

Ha további, műszaki cikkekkel, háztartási gépekkel kapcsolatos tippjeinkre is kíváncsi, iratkozzon fel hírlevelünkre, vagy olvassa el kapcsolódó blogbejegyzéseinket. Kérdéseit munkaidőben a +36 30 281 6877 -es telefonszámon, valamint a chatszobában is felteheti, ahol akár azonnal válaszolunk azokra. Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol hétről hétre osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat.

 

Ismerje meg a legjobb praktikákat a tiszta, egészséges és takarékos háztartáshoz.

 

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post