Plazma, LCD, vagy LED TV? – Vásárlási tanácsok

/ október 27, 2014/ Tanácsadás, TV

Mostanra már egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a plazma tévék ideje lejárt. Az egykor méltán népszerű technológiát az LCD televíziók korszaka váltotta fel az elmúlt pár évben. Újabban az átlagemberek számára is elérhető áron kínált LED TV-k vezetik a népszerűségi listákat. Lássuk azokat a vásárlás során szóba jöhető szempontokat, amelyekre mindenképpen érdemes figyelmet fordítani, ha szeretné elkerülni a meghibásodást.

A plazma tévék már múlt idővé váltak, sokkal népszerűbbek a könnyebb folyadékkristályos, azaz LCD tévék és az ún. LED TV modellek.

LCD vagy Plazma?

Rég lefutott meccs, nem is érdemes rá túl sok szót pazarolni: a szakértők egyöntetű véleménye az, hogy mostanra az LCD technológiával készült készülékek kiütéses győzelmet arattak a plazma TV-ék felett. Kis túlzással ma már csak az vásárol ilyen készüléket, (ha egyáltalán hozzájut valahogy) aki nem tudja, mi a különbség, és csak az ár alapján dönt. Sokan, sok helyen megírták már, hogy miben különbözik a két technológia, mi éppen ezért tényleg csak a lényegre szorítkozva elevenítenénk fel a plazma TV-k alapvető jellemzőit.

  • nehezek,
  • természetes fénynél fakóbb a képernyő színe,
  • többet fogyaszt,
  • fennáll a veszélye, hogy beég a kép,
  • jóval hamarabb elveszti a minőségét (első sorban a fényerejét) mint az LCD.

A felsoroltakon felül még rengeteg egyéb szempont létezik és persze mindkét típus esetében lehetne sorolni a pro és kontra érveket. Ha ez lenne a bejegyzés célja, akkor fel is sorolnánk mindet, de mivel mi az Ön számára tökéletes és hosszú évekig meghibásodástól mentes készülék kiválasztásában szeretnénk segíteni, inkább a tárgyra térünk.

Az LCD és a LED TV – melyik mit tud?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni egy fontos kérdést: az LCD TV és a LED TV nem két, teljesen különböző technológiával készült készüléktípus. Amikor LED TV-ről beszélünk, akkor tulajdonképpen LED-háttérvilágítású LCD- televíziókról beszülünk. A különbség tehát használat szempontjából a képernyő megvilágításán és (nem egy utolsó szempont!) a pénztárcánkon is érzékelhető. A LED-TV-ék ugyanis a hagyományos LCD TV-éknél is kevesebbet fogyasztanak. Sokak szerint a speciális megvilágításból adódó, magasabb képernyőminőségért is érdemes többet áldozni egy LED TV-re, ezek a készülékek ugyanis valamivel drágábbak.

Cserébe viszont elmondható róluk, hogy:

  • sokkal könnyebbek és tartósabbak,
  • a képernyő fényereje használat közben nem csökken, hiszen a LED- lámpák (elvileg) 20 év múlva is szinte változatlan intenzitású és minőségű fényforrást biztosítanak,
  • a képernyő természetes fénynél – tehát világosban is – jobban látható mint a plazma tévéké,
  • kevesebbet fogyaszt.

Csak a legolcsóbb LED TV-t ne!

Az tehát egyértelműen kijelenthető, hogy mindenképpen LCD TV-t és azon belül a LED megvilágítású képernyővel felszerelt verziót érdemes választani. Sokszor – más típusú készülékek esetében is – leírtuk már, hogy nem szerencsés az úgynevezett belépő szintű, azaz a kategóriájában legolcsóbb mosógépet, hűtőt, tv-t stb. megvenni. Az ilyenek jellemzően nagyon hamar meghibásodnak és a javítás költsége gyakran többe kerül, mint maga a készülék. Ez a szabály különösen igaz a televíziókra, hiszen esetükben a közepes minőségű és árfekvésű készülékek is óriási különbségeket mutatnak a legolcsóbb darabokhoz képest, ráadásul tapasztalataink szerint megbízhatóbbak, ritkábban hibásodnak meg.

A plazma tévék népszerűségének és az irántuk mutatkozó vásárlói kedv csökkenése mögött álló okokat kutatjuk cikkünkben., illetve kitérünk a plazma tévéket felváltó LCD és LED TV-k vásárlói/fogyasztói szempontból is fontos tulajdonságaira is.

A középkategóriás LED-TV-k nagyságrendekkel szebb képet sugároznak, megbízhatóbb vezérlőelektronikával vannak felszerelve. Fontos tudni, hogy a legolcsóbb árfekvésű készülékeknél rendszeresen visszatérő probléma az olyan alapalkatrészek meghibásodása, mint  a tápegység, a vezérlőelektronika, vagy a kijelzőelektronika. Amennyiben ezek közül az egységek közül valamelyik bemondja az unalmast, a készüléket gyakorlatilag nem érdemes megjavítani. Ezért, és a valamivel drágább készülékek esetében szintén adott internethozzáférés lehetősége miatt is érdemes középkategóriás, vagy még feljebb pozicionált készüléket választania. Ha már új tévét vesz, akkor mindenképpen azt javasoljuk, hogy ilyet válasszon és a vásárláskor kössön készülékbiztosítást. A készülékbiztosítás előnyeiből hosszú távon is profitálhat, hiszen nemcsak a tévé állagmegóvását támogatja, de probléma esetén a kiterjesztett garancia szolgáltatáshoz kapcsolt javítási asszisztenciával a szervizköltségek alól is tehermentesül.

Tapasztalatainkat megosztjuk olvasóinkkal

A Business Box-nál lassan nyolc éve foglalkozunk háztartási gépek és műszaki cikkek javításával. Tudjuk és látjuk, hogy milyen eltérések vannak az egyes készüléktípusok és márkák között, azok mennyire megbízhatóak, milyen gyakorisággal hibásodnak meg. Az eddigi statisztikáinkon, tapasztalatainkon alapuló tanácsainkat szívesen megosztjuk Önnel is. Amennyiben konkrét kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken.

Kérdéseit munkaidőben a +36 30 333 2269 -es telefonszámon, valamint a chatszobában is felteheti, ahol akár azonnal válaszolunk azokra. Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol hétről hétre osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

+36 30 333 2269

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk