Olcsó laptop? Ezek a hibák fordulnak elő 100 ezer alatt

/ november 26, 2014/ Karbantartás, Laptop

Sokan szeretnék tudni, hogy milyen laptopot érdemes vásárolni, ha megbízhatót és jót szeretnének. Sajnos konkrét vásárlási javaslattal mi sem szolgálhatunk, azt viszont tudjuk, hogy miért nem érdemes az olcsó laptop modellt megvenni.

Az olcsó laptop rövid távon csak talán, de hosszú távon bizonyítottan nem megtérülő befektetés. Az olcsóbb készülékek számos típushibával rendelkeznek, melyek lehetetlenné teszik azt, hogy egy olyan készülék birtokosaivá váljuk, mely éveken át jó szolgálatot tesz a számunkra.

Tanácstalan vevőknél talán csak a tanácsokból akad több, ha a laptop vásárlás témájában keresgélünk az interneten. A különböző fórumokon röpködnek a márkanevek: van, aki a Lenovora esküszik, mások szerint a Toshiba a legjobb, és persze sokan vannak, akik kizárólag Apple laptopot hajlandók a kezükbe venni.

Olcsó laptop helyett, avagy milyen szempontok alapján válasszunk?

A visszajelzések, tapasztalatok sokszínűsége is mutatja, hogy nincs egyértelmű válasz a sokak által feltett kérdésre. Az, hogy számunkra melyik a leginkább ideális eszköz, jellemzően attól függ, hogy mire, mennyit és milyen körülmények között szeretnénk használni. Egy korábbi bejegyzésünkben már összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha igényeinkhez, felhasználási szokásainkhoz illeszkedő laptopot szeretnénk.

Ilyenkor érdemes mérlegelni, hogy:

  • elsősorban otthonra, vagy inkább munkához keresünk készüléket,
  • állandóan magunkkal hordjuk majd, vagy többnyire az íróasztalon tartjuk,
  • magas teljesítményt és sok memóriát használó szoftvereket futtatunk, vagy inkább csak szövegszerkesztésre, levelezésre, böngészésre használjuk majd?

Az igények körültekintő feltérképezését követően bármilyen márkára is essen a választás, azt javasoljuk, semmi esetre se vásároljon az akciós újságok címlapjain virító, 100 000 forintnál olcsóbb készüléket, mert – a több mint nyolc év javítási tapasztalattal a hátunk mögött – mi már tudjuk, hogy az alábbi hibákkal igen nagy valószínűséggel találkozni fog.

Az olcsó laptop típushibái

Silány minőségű, gyenge burkolat

Az olcsó laptopokra jellemző hiba, hogy a készülék burkolata nem elég tartós anyagból készül. Ez azért probléma, mert a laptop használata közben, (főként annak rendszeres kinyitásakor és összecsukásakor) komoly terhelésnek van kitéve a burkolat és a zsanér. Ezek a gyenge minőségű alkatrészek nagyon hamar elfáradnak, végül eltörnek.

A gyenge konstrukció a szerelőknek is komoly fejtörést okoz, amikor szét kell szedniük a készüléket. A csavarok eltávolítása mellett a notebook alsó és felső házát is szét kell pattintaniuk. Ezek a műanyag patentek olyan gyengék, hogy könnyen letörnek. Az is gyakran előfordul, hogy az elfáradt anyagú burkolat egyszerűen eltörik, vagy a csavarokat visszacsavarják, csak forognak a silány műanyag menetben. A javítás így gazdaságtalanná válik, mert a készülékház cseréje egy új notebook árával vetekszik.

A laptop hűtő mégsem hűt eléggé

Jellemző, és nagyon sok javíthatatlan meghibásodást okozó probléma, hogy az olcsó laptop hűtését alultervezik a gyártók. Könnyen előfordulhat, hogy egy viszonylag olcsó készülék – teljesítmény szempontjából – kecsegtető paraméterekkel rendelkezik, viszont a burkolatot és a hűtést nem igazítják hozzá a nagyobb teljesítményű alkatrészek (pl.: processzor) magasabb hőtermeléséhez.

A gyenge teljesítményű hűtőn sokat spórolnak a gyártók, így belefér, hogy jutányos áron értékesítsék a készüléket. Az pedig, hogy az alultervezett hűtésből eredő, – adott esetben az egyéves garanciaidőn kívül eső – meghibásodás milyen következményekkel jár, és az mennyibe fog kerülni a vevőnek, már nem az ő problémájuk… Sőt!

A rendszeres karbantartás azonban sokat segíthet

Az olcsó laptop típushibái még a legkörültekintőbb, rendeltetésszerű használat és rendszeres karbantartás mellett is előbb-utóbb felbukkannak, ellehetetlenítik a munkát.Függetlenül attól, hogy milyen minőségű és mely árkategóriába sorolható készüléke van, jelentősen megnövelheti készüléke élettartamát, ha azt rendszeresen karbantartja. Ha erről nem szeretne megfeledkezni, iratkozzon fel a Business Box Karbantartás-értesítőjére, amelyben az ön által megadott elérhetőségen, rendszeresen tájékoztatjuk arról, hogy mikor aktuális az adott készülék karbantartása.

A legjobban akkor jár, ha a garanciaidőt meghosszabbítja 3 évre Kiterjesztett garanciával és köt a laptophoz Baleseti garanciát, hogy a sérülések esetén is védve legyen a költségektől.

Ha további, műszaki cikkekkel, háztartási gépekkel kapcsolatos tippjeinkre is kíváncsi, iratkozzon fel hírlevelünkre, vagy olvassa el kapcsolódó blogbejegyzéseinket. Kérdéseit munkaidőben a +36 1 44 33 666 telefonszámon, valamint chaten is felteheti, ahol akár azonnal válaszolunk azokra. Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol hétről hétre osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

+36 1 44 33 666

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk