Javítási asszisztencia – előzd meg a készülékek rozsdásodását 6.

/ február 9, 2015/ Javítási asszisztencia, Tanácsadás

Sajnos rossz hírünk van: a hűtő, a mosógép, vagy a mosogatógép rozsdásodása legtöbbször nem a gyártó hibája. Ahoigy az a javítási asszisztencia szolgáltatásunk tapasztalataiból is kiderül, az esetek 99%-ban a helytelen használat miatt korrodálódnak, majd mennek tönkre az indokoltnál sokkal gyorsabban a készülékek.

A helytelen használat, vagy pusztán csak az elhanyagoltság miatt számos problémával szembesülnek szakértő kollégáink a javítási asszisztencia során.

Javítási asszisztencia a helytelen használatból adódó problémák  megoldására is

Többször leírtuk már, hogy a silány minőségű háztartási gépek és műszaki cikkek bizony kerékkötői a gondtalan készülékhasználatnak, ebből következően a felhőtlen hétköznapoknak is. Ugyanakkor az igazsághoz tartozik, hogy sokszor az „emberi tényező” miatt mennek tönkre a vártnál jóval hamarabb a készülékek.

Ilyen tipikus, „emberi mulasztás” következtében kialakuló hibaforrás a rozsdásodás, amely leggyakrabban a hűtő, a tűzhely, a mosógép és a mosogatógép, jellemzően vízzel érintkező felületein alakul ki, és okoz nehezen helyrehozható problémákat. Nem véletlen, hogy ügyfeleink gyakran számolnak be a Business Box ügyfélszolgálatán a háztartási gépeik rozsdásodásával összefüggésbe hozható meghibásodásokról.

Ezért arra gondoltunk, hogy ezen a héten – eddigi tapasztalatink alapján – a rozsdásodás kialakulásának okait osztjuk meg olvasóinkkal, emellett azt is eláruljuk, hogyan előzhetik meg a készülékek idő előtti korrodálódását. Tesszük ezt annak érdekében, hogy megkíméljük olvasóinkat, ügyfeleinket a meghibásodásokból adódó problémáktól, a felesleges idegeskedéstől.

Jellemző hibák, amikkel a javítási asszisztencia során találkoztunk

Hűtő rozsdásodása

Mi okozza?

A hűtő rozsdásodását leggyakrabban a készülék alá szivárgó és ott összegyűlt víz, vagy egyéb folyadék okozza. Régebbi készülékek esetében előfordulhat, hogy a helytelen működés következtében olvadékvíz szivárog a készülék alá. Amennyiben ezt – az ajtón tárolt és ki-kilöttyenő folyadékokhoz – hasonlóan nem töröljük fel, az összegyűlt folyadék óhatatlanul kikezdi a készülék felületét, az elkezd rozsdásodni.

Mit lehet tenni?

  1. Ha a hűtőnk eredeti állapotát a lehető legtovább szeretnénk megőrizni, úgy nem javasolt félvállról venni a hűtő környékén felbukkanó vízfoltokat. Azokat érdemes azonnal feltakarítani, vagy a probléma forrását (pl. folyamatosan szivárgó olvadékvíz) a lehető leggyorsabban megszüntetni.
  2. A hűtő rendszeres karbantartásával megakadályozhatjuk a rozsdásodást okozó olvadékvíz kialakulását. Végezzük azt rendszeresen, így a kellemetlen szagok és a penész kialakulása mellett a rozsdásodást is megelőzhetjük.

Mosógép rozsdásodása

Mi okozza?

Röviden: a víz. Kicsit hosszabban: az úgynevezett fehér gépek (pl. mosógép, hűtő, stb.) rozsdásodása jellemzően ott alakul ki, ahol a készülék az átlagosnál is több vizet kap, vagy valamilyen okból annak felszíne hosszabb-rövidebb ideig vízben vagy vizes helyen áll. A mosógép – mivel általában a fürdőszobában tartjuk – gyakran és nemcsak működés közben lesz vizes, annak felszíne, használaton kívül vizesedik. A zuhanyból mosógépre fröcskölő víz mellett veszélyforrásnak számítanak a helyiségben kialakuló vízfoltok. Ezeket jellemzően csak a felmosóval elérhető részeken takarítjuk fel, a készülék alá szivárgó víz így néhány nap alatt is kikezdheti annak alját, és az ahhoz közel található alkatrészeket.

A készülék rozsdásodása rendeltetésszerű használat mellett is kialakul előbb-utóbb. Ugyanakkor a javítási asszisztencia már a helyes használattal megkezdődik, tehát a rendszeres karbantartással sokat tehetünk háztartási gépeink állagmegóvásáért.

Mit tehetünk?

  1. Tegyünk meg minden óvintézkedés annak érdekében, hogy a mosógépre fröcsköljön a víz!
  2. Ha nincs, vásároljunk zuhanyfüggönyt!
  3. Ha a fürdőszoba padlója vizes lesz, azonnal töröljük azt fel!
  4. Ha a mosógép felszíne (annak oldala, vagy teteje) vizes lesz, azonnal törüljük le, ne várjunk arra, hogy „magától megszáradjon”!
  5. A fürdőszoba ajtaját – főleg annak használata után – hagyjuk nyitva, ezzel is megakadályozva a zuhanyzás után kialakult pára lerakódását!

Mosogatógép, tűzhely

Szinte ugyanez a helyzet a konyhában – jellemzően a mosogató közelében – található tűzhellyel és mosogatógéppel is. Ha szeretnénk elkerülni a rozsdásodást, akkor ezeket az eszközöket is óvni kell a víztől: ha ráfröcsköl, akkor azt javasolt mielőbb letakarítani, emellett érdemes a készülékeket száraz és tiszta helyiségben tartani.

A javítási asszisztencia a rendszeres karbantartással kezdődik

Sajnos a legnagyobb odafigyelés mellett sem tudjuk garantálni, hogy a háztartási gépeken soha nem jelenik meg a rozsda. Az a tapasztalatunk, hogy 5-10 elteltével így is, úgy is kikezdi a készülékeket a korrózió. Ugyanakkor a helyes használattal sokat tehetünk annak érdekében, hogy a háztartási gépek állapotát a lehető leghosszabb ideig megóvjuk, a helytelen vagy gondatlan használatból eredő meghibásodásokat elkerüljük.

A Business Box készülékbiztosítás szolgáltatásairól tájékozódjon az ügyfélszolgálatunknál, vagy a Fogalomtár bejegyzésünkből.

Ahogy azt már korábban is leírtuk, hiszünk abban, hogy a karbantartás, így a javítási asszisztencia a helyes használattal kezdőik. Amennyiben Önnek is szüksége lenne profi és tapasztalt kollégáink tanácsaira, esetleg egy készülék meghibásodásával kapcsolatban szeretne segítséget kérni, keresse ügyfélszolgálatunkat, ahol kérdéseit munkaidőben a +36 30 333 2269 telefonszámon, valamint chaten is felteheti. Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol hétről hétre osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat és hétköznapi történeteket.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

+36 30 333 2269

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk