6 hiba a TV működésében – tényleg a set top box okozza?

/ február 24, 2015/ Tanácsadás, TV

Váratlanul elmegy a hang? Nem látszik a kép? Egyik pillanatról a másikra kikapcsol a készülék? Régóta tervezgeti, hogy kivágja az ablakon „azt a rohadt TV-t”? Ne tegye! Egyáltalán nem biztos, hogy a hiba az Ön készülékében van! A hiba oka: a set top box

A szolgáltatók által „kiutalt” set top box gyakran bosszantó hibákat okozhat a tévé működésében.

A csatornák szegényes műsorkínálata helyett, sokan a világhálón fellelhető tartalmak megtekintésére használják TV-jüket. Ebből következik, hogy a modern – megkapóan éles és színes képet mutató – LED és LCD készülékek ma már inkább nagyképernyős számítógépként működnek: családi fotókat és Youtube videókat éppúgy lehet rajtuk nézni, mint egy DVD-t.

Gagyi set top box vs. szuper tévé

De mi a helyzet akkor, ha „javíthatatlan romantikusként” megpróbáljuk rendeltetésszerűen használni a televíziónkat? Ilyenkor annak rendje és módja szerint megrendeljük a csomagot a szolgáltatónál, ahonnan az előfizetés mellé, egy úgynevezett beltéri egységet (set top box) is kapunk.

Lássuk a fekete dobozt!

Ennek a kis fekete doboznak – amelyhez a tökéletes káosz megteremtése érdekében egy külön távirányítót is mellékelnek – az (lenne) a funkciója, hogy közvetítse a szolgáltató által kibocsátott jelet a tévé felé. Sajnos, mi itt a Business Box-nál, azt tapasztaljuk, hogy erre a feladatra nem minden set top box alkalmas. Azt látjuk, hogy a szolgáltatók által „kiutalt” jeladók gyakran bosszantó hibákat okozhatnak a tévé működésében.

Ilyen esetekben tapasztaljuk azt, hogy:

  • a tévé összevissza kapcsolgat, anélkül, hogy használnánk
  • a készülék váratlanul kikapcsol
  • recseg vagy elmegy a hang
  • bezajosodik a kép
  • nem működnek a csatlakozók stb.

Ezek a dühítő hibák alaposan felbosszantják a fárasztó munkanap után a kanapén elnyújtózó tulajdonosokat, akik a fenti esetekben többnyire a TV-t okolják és – érthető okokból – fel sem merül bennük, hogy a gyenge minőségű set top box teszi élvezhetetlenné a Híradót vagy ami ennél is rosszabb – a Barcelona soron következő rangadóját.

Miért nem működik a set top box?

Ügyfeleink gyakran jelentenek be a fentiekhez hasonló hibákat ügyfélszolgálatunkon. Ilyenkor minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy elhárítsuk a problémát, de sajnos gyakran bebizonyosodik, hogy a működési hibákat a TV-hez csatolt set top box okozza.

Nagyon alul vannak tervezve…

És hogy miért nem működnek rendeltetésszerűen a szolgáltatók által kiutalt set top box-ok? A válasz fájdalmasan egyszerű: mert silány minőségűek. „Ha pl. a rózsaszín T-betűs szolgáltató több milliót rendelt a legolcsóbból nagy tételben, akkor borítékolható, hogy ők bizony olyat fognak adni az előfizetés mellé. Ezek a készülékek azonban nagyon alul vannak tervezve, rendszeresen meghibásodnak, melegszenek, nagyon hamar elhasználódnak” – mutat rá a háttérben húzódó okokra a témában jártas kollégánk. Csúcskategóriás televíziónk tehát hiába rendelkezik kiemelkedő technikai adottságokkal, ha egy „gagyi” set top box közvetíti felé a jelet…

A set top box tipikus hibái miatt élvezhetetlenné válik még a legjobb minőségű tévé használata is.

Nincs minden veszve!

Sajnos a fenti helyzettel nehéz mit kezdeni, de – mint azt munkatársunktól megtudtuk – sok esetben csak egy rossz beállítás okoz problémákat. „Gyakran előfordul, hogy a zavaró hibákat a set top box és a TV működésének összehangolásával is el tudjuk hárítani. Erre elég sok példa van. Legutóbb egy telefonáló arra panaszkodott, hogy kevés a hangerő, bármennyire felveszi a TV-n. Mint kiderült, egyszerűen csak a set top box távirányítóján kellett a hangerőn állítani” – meséli a legutóbbi, témába vágó sztorit kollégánk.

Sok olyan, a set top box-szal kapcsolatos hibával találkoztunk már munkánk során, amelyre gyakran könnyedén, akár egy telefonos beszélgetés során, akár percek alatt is tudtunk megoldást találni. Ha Önnek is meggyűlt a baja a kis fekete dobozzal, ne habozzon, hívjon minket, örömmel segítünk:

  • a helyes beállításban
  • a hiba forrásának felkutatásában
  • a hiba kiszűrésében
  • a helyes használatban

Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol hétről hétre osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat és hétköznapi történeteket.

Nemrég vette a TV-t vagy más háztartási gépet? Félti a telefonját a sérülésektől? Még nem késő Kiterjesztett garanciát kötni hozzájuk! Kattintson ide ajánlatunkért >>