Hűtőtisztítás, amíg nem késő!

/ március 6, 2015/ Használati utasítás, Hűtőszekrény, Karbantartás

A hétvégén megérkezett a tavasz! Már csak néhány hét választ el minket attól, hogy a hőmérséklet állandóan 10 fok fölött legyen. Elérkezett a hűtőtisztítás ideje. Ha megfogadja tanácsunkat, a készülékben tárolt élelmiszerek biztosan nem mennek tönkre és a hűtő is tovább bírja a strapát.

A No-Frost hűtő a nevével és a közkeletű hiedelemmel ellentétben igenis igényel karbantartást és leolvasztást. Ahogy a hűtőtisztítás sem elhanyagolható teendő.

Az otthoni karbantartás lényeges eleme a hűtőtisztítás

Ahogy minden háztartási gép esetében, a hűtőnél is fontos a rendszeres és szakszerű karbantartás. Sokszor leírtuk már, hogy a hűtőtisztítás különösen lényeges a készülék jó állapotának és hibamentes működésének érdekében.

Ennek a kicsit macerás folyamatnak nem könnyű nekirugaszkodni, nem véletlen, hogy előszeretettel tologatjuk magunk előtt ezt a tipikusan „nemszeretem” feladatot. Ha Ön is azok közé tartozik, akik nehezen veselkednek neki a hűtő tisztításának, javasoljuk, hogy a következő pár napban próbáljon meg túlesni a „procedúrán”.

Hogy ez miért éri meg? Az ok pofonegyszerű: az időjárás már csak néhány napig teszi lehetővé, hogy a hűtő tisztítása során a szabad ég alatt (udvaron, erkélyen) tároljuk a romlandó élelmiszereket.A hűtőtisztítás nemcsak higiéniai, de egészségügyi szempontból is fontos része a hűtő otthoni karbantartásának.

Ha megfogadja tanácsunkat és még a nyári kánikula előtt nekilát a hűtő tisztításának, kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Áramtalanítsa a készüléket!
  2. Pakolja ki egy dobozba a romlandó élelmiszereket
  3. A hűtést igénylő termékeket és élelmiszereket tegye ki az udvarra/erkélyre (Célszerű estére időzíteni, így az élelmiszereknek az éjszakai hőmérsékletben biztosan nem lesz bajuk.)
  4. Várja meg, amíg a készülék leolvad (Amennyiben szükséges, gondoskodjon az olvadékvíz elvezetéséről. Ez 3-4 óra is lehet, No-Frost hűtőnél még több!)
  5. Törölje át a leolvasztott készülék belsejét és külsejét egy langyos vízbe áztatott, nedves ronggyal.

Korábban több bejegyzésünkben is foglalkoztunk már a hűtő tisztításával és azzal, hogy a készülék leolvasztásakor mire érdemes odafigyelni. Arról, hogy miért nem szerencsés elhanyagolni a rendszeres karbantartást, illetve milyen meghibásodások fordulhatnak elő, ha a készüléket nem megfelelő körülmények között használjuk, ide kattintva tudhat meg többet.

Tippek a hűtő tisztításához

  • A készülék tisztításakor semmi esetre se használjon ecetet! A savtartalmú anyagok rongálják a hűtő ajtaján található gumiból készült szigetelést. Ha ezt a felületet folyamatosan savat tartalmazó anyagokkal roncsoljuk – az ajtó egy idő után nem fog rendesen záródni.
  • A hűtőtisztítás során a vegyszerek használata sem ajánlott. Különösen a készülék belső részein ellenjavalltak a kemikáliák. Azok egyrészt az ecethez hasonlóan szétmarhatják a gumiból készült szigeteléseket, másrészt erőteljes szaguk (a sokszor mérgező hatóanyagokkal együtt) beleivódhat a hűtőbe kerülő élelmiszerekbe. A legkevesebb kárt tehát akkor okozzuk, ha vegyszerektől és adalékanyagoktól mentes, langyos vizet használunk.
  • Ügyeljünk arra, hogy a készülék áttörlését követően ne pakoljunk azonnal vissza! Várjunk türelmesen, amíg az alaposan kiszárad és visszahűl, mint a legelső beüzemeléskor Ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes a hűtőt egy másik ronggyal szárazra törölni. Azért fontos, hogy ne a még nedves készülékbe pakoljuk vissza az élelmiszereket, mert így elkerülhetjük, hogy a hűtő felületén lerakódás keletkezzen, és abban megtelepedjenek a baktériumok, vagy a penészgomba.A hűtőtisztítás során figyeljünk arra, hogy a megtisztított elemeket szárazon tegyük vissza a hűtőtérbe.

Sok időt és pénzt megspórolhat, ha megfogadja tanácsunkat, és a következő pár napban gondoskodik a hűtő leolvasztásáról és tisztításáról: így elkerülheti, hogy a meleg miatt a szemetesben landoljanak a lefagyasztott vagy romlandó termékek.

Amennyiben további, háztartási gépekkel, vagy műszaki cikkekkel kapcsoatos tanácsokra lenne szüksége, esetleg egy készülék meghibásodásával kapcsolatban szeretne segítséget kérni, keresse ügyfélszolgálatunkat, ahol kérdéseit munkaidőben a +36 30 333 2269 telefonszámon, valamint chaten is felteheti.

Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol hétről hétre osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat és hétköznapi történeteket.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

+36 30 333 2269

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk