Luxuscikk vagy praktikus háztartási eszköz? – Terítéken a szárítógép

/ március 18, 2015/ Tanácsadás

Elege van abból, hogy a lakás különböző pontjain szanaszéjjel száradnak a ruhák? Nem tud úgy végigmenni az előszobán, hogy ne ütközzön bele egy vállfán himbálózó ingbe? Nem szeret vasalni? Eszébe jutott már szárítógép is, de nem tudja, hogy megéri-e? Már használja, de nem biztos benne, hogy jól? Ha érdeklik a válaszok, olvasson tovább.


Ma már egyre több háztartásban van szárítógép, ám korántsem mindegy, hogy milyet választunk, hiszen egyszerre kell energia- és víztakarékosnak lennie, valamint valóban beváltania a hozzá fűzött reményeket.

A szárítógép dilemma

Míg korábban kis túlzással luxuscikknek számított, ma már egyre több háztartásban van szárítógép. Azonban a mosogatógéphez hasonlóan, erre az eszközre is igaz, hogy:

 • sokan nehezen tudják eldönteni, hogy egyáltalán szükségük van-e egy ilyen készülékre
 • keveset tudnak róla, ezért rosszul használják

Milyen szárítógép modellek közül választhatunk?

Működési elv szempontjából alapvetően három fajta szárítógépet különböztetünk meg:

 1. Szellőztetéses szárítógép
 2. Kondenzációs szárítógép
 3. Hőszivattyús szárítógép

A háromféle működési elv közötti különbség lényegében (és NAGYON leegyszerűsítve) az, hogy az elsőhöz kell egy cső, ami elvezeti a párás levegőt, ugyanis a gép egyszerűen kiereszti azt a szabadba. A másik kettő egy belső tartályba gyűjti a nedves ruhákból kicsapódó párát. A harmadik, hőszivattyús hasonlóan működik egy hűtőhöz, zárt rendszerében keringeti a meleg levegőt és lehűtve azt párátlanítja.

A szellőztetéses szárítógépek kora lejárt. A két utóbbi, bonyolultabb technológia összehasonlításakor, már-már vallásos meggyőződéssel érvelnek az egyik vagy másik típus mellett elkötelezett felhasználók. Tény, hogy a hőszivattyús megoldás drágább, de kevesebb áramot fogyaszt.  A végeredmény mindkét esetben hasonló: puhább, lágyabb, kevésbé gyűrött ruhák. (Legalábbis ahhoz képest, amikor nem használunk szárítógépet)

Ha többet szeretne megtudni a szárítógépek működéséről, vagy vásárlás előtt konzultálna egy, a témában jártas szakértővel, hívja bizalommal ügyfélszolgálatunkat. Kollégáink örömmel segítenek az Ön igényeihez illeszkedő, megbízható készülék kiválasztásában.

A szárítógép kiválasztásánál a személyes igényeinket, a lehetőségeinket és a valós kínálatot hasonlítsuk össze és állítsunk fel prioritásokat. A kombi szárítógép kisebb helyigényű, ugyanakkor amíg a mosáshoz a töltő tartalom pl. 5 kiló, addig csak 3 kiló ruha szárítására alkalmas.

Szükséges egyáltalán a szárítógép?

Természetesen szárítógép nélkül is élhet teljes értékű életet. Attól, hogy a készülék használata egyre szélesebb körben elterjedt, még egyáltalán nem biztos, hogy Önnek is szüksége van rá.

Tapasztalataink szerint jellemzően azok veszik hasznát a szárítógépnek, akik:

 • kis lakásban élnek és szeretnék felszámolni a száradó ruhák miatt kialakult káoszt
 • nem szeretnek vasalni (a szárítógép használata jelentősen megkönnyíti a vasalást, mivel a gyűrődések nem száradnak bele a textilbe)
 • hivatásukból, munkájukból kifolyólag sokat mosnak (pl. fodrászok, kozmetikusok, masszőrök)
 • nagy háztartásban élő nagycsaládosok, ahol szinte minden nap megy a mosógép

Mire ügyeljünk a szárítógép használatakor?

A mosogatógéphez hasonlóan, a szárítógépre is igaz, hogy a készülék sokkal egyszerűbbé és gördülékenyebbé teheti a hétköznapokat, feltéve, hogy helyesen használja azt.

Tapasztalataink szerint a szárítógép-tulajdonosok jellemzően az alábbi hibákat követik el:

 • Túl sok ruha

Sokan a készülék kapacitásait meghaladó, nagyobb mennyiségű ruhát gyömöszölnek a szárítógépbe. Ennek oka jellemzően az, hogy vásárláskor nem egyeztetik össze a mosógép és a szárítógép űrtartalmát, így a kimosott ruha nem fér be a szárítógépbe. A készülék folyamatos túlterhelése viszonylag rövid úton annak meghibásodásához vezet, az alkatrészek elfáradnak és tönkremennek.

 • Koszos szűrő

Már rengetegszer leírtuk, hogy a készülékek használata során mekkora jelentősége van a rendszeres karbantartásnak. A mosogatógéphez és a mosógéphez hasonlóan a szárítógép esetében is a szűrő tisztítására kell nagyon odafigyelni! A szárítógép szűrőjében lerakódó szöszök ugyanis komoly kalamajkát okozhatnak, ha azokat nem távolítjuk el rendszeresen. Ebben az esetben ugyanis azok lerakódnak a fűtőszál csövére, ami ettől idő előtt tönkremegy.

 • Teli tartály

A bejegyzés elején már utaltunk az úgynevezett kondenzációs technológiával készült szárítógépekre. Ezeknek a készülékeknek az esetében gyakori jelenség, hogy a tulajdonosok nem ürítik ki a tartályt. Azonban a teli tartály esetén a víznek nincs hova lecsapódni, a teljesítményromláson felül a víz is össze-vissza folyik majd, ami további hibákat okoz.

A szárítógép rendeltetésszerű használata mellett is előfordulhat meghibásodás. A kiterjesztett garancia megkötésével anyagilag és pszichésen is tehermentesülhet a szárítógép tulajdonosa, feltéve, ha időben megköti a szerződést.

Hívja ügyfélszolgálatunkat!

A tipikus hibák elkerülése és a rendszeres karbantartás mellett is adódhatnak olyan problémák, amikor egy szakemberre, vagy egy megbízható szakértő tanácsára van szükség. Ilyen esetekben forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz, ahol kérdéseit munkaidőben a +36 30 333 2269 telefonszámon, valamint chaten is felteheti.

Látogasson el Facebook oldalunkra is, ahol napról-napra osztunk meg követőinkkel a műszaki cikkek és háztartási gépek karbantartásával, javításával, beüzemelésével kapcsolatos, hasznos információkat és hétköznapi történeteket.

További információ:

ugyfelszolgalat@businessbox.hu

+36 30 333 2269

Business Box

Ön vásárol, mi gondoskodunk